Humán erőforrással, munkaüggyel foglalkozók fizetése

Adatok frissítve: 2022. december

A beküldött kérdőívek szerint a humán erőforrással, munkaüggyel foglalkozók fizetése nagyban függ a végzettségtől és a település méretétől. A jellemző jövedelem felsőfokú végzettséggel bruttó 450.000-550.000 forint.

Egyéb juttatások:
Az esetek harmadában előfordul éves prémium, jutalom, ennek összege jellemzően egy havi fizetés.
Természetbeni juttatásról az adatközlők kétharmada számolt be.

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

:: 
Fizetések az emberi erőforrás, munkaügy szektorban

HR servicesben dolgozom Svájci kék logós gyógyászati cégnél Vácin.
br. 490-et kapok az újakat 550-700 között veszik fel. Ami ki nem mondott, nőként az ember legyen fiatal és olcsó vagy 35+, mert gyerek előtt állókat vagy kisgyerekeseket kiválasztásnál sok manager hátrébb sorolja sajnos ebben a PC világban is.

Sziasztok,

A tapasztaltabbak véleményét szeretném kérni bérigény meghatározására.
ÉK-i megyeszékhely, jól menő magán fogászati klinika. 40-50 fő teljeskörű bérszámfejtése, Tb-s ügyek intézése, munkaügyi dokumentáció, beléptetés-kiléptetés, adatszolgáltatások (járulékbevallás, KSH). +Folyamatok fejlesztése, eljárásrendek és check-listek kidolgozása. Pályázatok foglalkoztatási részével kapcsolatos tervezés, szakértés, elszámolás.
Szerintetek mennyi az annyi?

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!

Sziasztok,

A véleményetekre, tapasztalatotokra lennék kíváncsi.
Megyeszékhelyen keleten 1000+ fős multi Payroll Specialist pozi. Admin és tanácsadói feladatok - mind a dolgozók, mind a menedzsment felé - magyar és angol nyelven.
Jelöltként 7 éves releváns tapasztalattal rendelkezem, felsőfokú bérügyi- és HR-es végzettséggel is.
Bérigény/bérsáv?

Szia,

én br. 500 000 körül mondanék.
Bár keletet nem ismerem, csak annyit, hogy alacsonyabb.
Budapesten, Győrben, Szfv vagy Tbánya fele kb. br. 450-600 000 között van multiknál ágazattól, cég mérettől függően tapasztalt, diplomás Payroll spec fizu. (full pályakezdő persze alacsonyabb) 600 körül az alapból seniorként hirdetett pozik fizetnek. 600 felett már a teamleader van.
Legalábbis a vírus előtt így volt :D

Sziasztok!

Vidéki nagyváros, 100 fős cég, HR-generalista pozíció: toborzás, számfejtés előkészítése, kapcsolattartás. Felsőfokú HR diploma, Tb-bérügyi szakelőadói végzettség, 2 év HR, 5 év munkaügyi tapasztalat. Bérigény??

Szia!

Bérigényként megjelölheted a 250- 260E netto összeget.

Szia!

Bérigényként megjelölheted a 250- 260E netto összeget.

Attól függ, nyugat vagy keleti országrész. Van másik HR-es? Valószínűsítem, h igen, aki kompenzációval és képzésekkel foglalkozik. Így kb. br. 400 000 + bónusz, cafe.

Üdv.
Gazdálkodás és mendzsment hallgató vagyok, a Nyiregyházi Egyetemen!
Nem szeretném elvégezni a mesterszakot.Az lenne a kérdésem, hogy szeretnék HR-es lenni, most fogom elkezdeni a szakdolgozatomat és szeretnék majd munkát vállalni. Hogyan kerülhetnék be egy jól fejlődő, jövőképes vállalatba? PL: ha gyakornoki munkát szeretnék, hol jelentkezzek Bp-n ilyenekre, és hogy milyen témák lennének ideálisak a a jövőképemnek, ami megfelel. Nagyon szépen köszönöm mindenki segitségét !

Szia, hát nem a legideálisabb a végzettséged, de nem kizáró ok. Én azt mondanám, h pályázz gyakornoki programokra vagy Intern pozíciókra. Kb minden nagyobb cégnek van ilyesmije. Emellett keress hr@... címeket és érdeklődj, hogy van-e lehetőség gyakorlatra. Ez inkább a közepes és kisebb cégeknél lehet működő taktika. Fizetést nem biztos, h kapsz, de érdemes akkor is menni pár hónapra. Aztán ott jó kapcsolatot kialakítani, s ha szerencséd van, akkor visszamehetsz pályakezdőként.

Sziasztok nekem tovább tanulás kapcsán lenne kérdésem. Tavaly érettségiztem és pénzügyi tanulmányok iránya érdeklődöm, legfőképpen a matematika (integrálok, stb.)érdekel. Nagyon szeretnék tovább tanulni, viszont az egyetemet nem tudnám kifizetni. A kérdésem az lenne, hogy egy okj-s pénzügy számvitel szak és egy egyetemi hasonló szak között mekkora különbség van?

Sziasztok! Vidéki városban mennyit lehet elkérni személyügyi ügyintézőként Tb ügyintézői és mérlegképes könyvelői végzettséggel, gyakorlattal? Köszönöm!

Szerintem olyan 300-350-et.
De függ a szakmai tapasztalattól is.

Az SSC-k HR-jébe hogy lehet bekerülni? Arról a pozícióról beszélek, akik kiválasztják az SSC-be jelentkező pályázókat. Ilyen álláshirdetéseket nem találok. A külföldi anyavállalathoz kell beküldeni a pályázatot?

Szia,
nem, meghirdetik a pozíciót, általában profession, cvonline.
Végzettség számít.

Volt szerencsém az elmúlt félévben körbenézni a piacon. Budapestről van szó. Bruttó 400-ra már a legtöbb helyen égnek állt a hajuk, ezt az összeget valóban csak multiknál hajlandók megadni. Többi cégnél változatlanul a fizetés egy része bejelentett, egy része zsebbe. Volt kolléganőm, aki székesfehérváriként keresett munkát, Budapestről csak ilyen ajánlatokat kapott.

Ha egy Belgiumban működő cégnek toborzok építőiparba betanított munkára milyen munkaszerződést kössek a munkáltatóval és mennyi díjazást kérnek általában egy ilyen munkáért? Folyamatos munka lenne, havi 5-10 fő brigádként.
Köszönöm, ha válaszoltok

Budapest és Pest megye alapbérek 2017-ben, (nagy)vállalati oldal:

Munkaügyi asszisztens/ügyintéző, HR/képzési/toborzási asszisztens, bérszámfejtő: br. 230 - 350 000 (középfokú végzettséggel vagy diplomás pályakezdő)

HR koordinátor, recruiter, analyst: br. 300 - 400 000 (diplomás pályakezdők vagy 1-2 év munkatapasztalattal a bérsáv első harmada) VAGY előző szint csopvez: Munkaügyi/bérszámfejtési csopvez. (bérsáv felső harmada)

HR generalista, specialista; kontoller, kompenzációs, talentes, belső tréner (HR-es): br. 430 - 750 000 (min. 2-3 év szakirányú tapasztalattal - 5-6 év ilyen mkörben eltöltött tapasztalat felett a bérsáv felső harmada)
Gyakorlatilag ez az a szint, amit belőhetünk tapasztalt HR-esként.

HR csoportvezető: br. 600 - 900 000 (előző szint csop vezetője pl. tréner csopvez stb. - csak 1 kiemelt ember, aki összefogja a területet, DE nem vezetői szint)

HR középvezető/menedzser, ahol a HR más osztály része vagy van felette még országos, régiós HR igazgató: br. 850 - 1 600 000

HR vezető, ahol a HR már teljesen önálló terület az Ügyvezetés alatt. VAGY országos, régiós HR Igazgató, aki a felsővezetés része, ebben esetben a bérsáv felső harmada: br. 950 - 2 500 000 (több ezer fős nagy cégeknél a felső határ magasabb)

Kisebb cégek esetében értelemszerűen a bérsáv alsó része a mérvadó.

1 munkakör kimaradt, amit sokszor látni mostanában a piacon: HR Business Partner - ez érdekes munkakör, mert minden cégnél más. Van ahol a sima generalistát hívják így, van ahol magasabb mint a generalista, van ahol nincs HR vezető és 1 vagy 2 Business Partner viszi a HR-t, Ügyvezetői "segítséggel". Én azt gondolom, hogy alapvetően Generalista szint, de ennél picit több, ezért abban a sávban gondolkodjunk, maximum pár 10 ezerrel feljebb kategórizálhatjuk. Persze ahol nincs HR vezető, ott simán mehetünk csoportvezetői szintre bérben.

I hope it helps! :)

Székesfehérvár, Győr esetében hasonló bérek vannak. Szombathely, Veszprém, Tatabánya közelít ezekhez.

A fenti kommentet író vagyok.
SZóval picit jobban utána jártam, a fenti adatoknak.
EZek valóban jó számok papíron, viszont a felső harmad valóban csak több ezer fős, nemzetközi cégekre vonatkozik!
A HR Generalista/specialista szintnek néztem jobban utána, mivel szerintem ez érdekel a legtöbb embert. Szóval ezen belül vannak olyan speciális, sok éves tapasztalatot elváró munkakörök, melyek tényleg csak nagy multiknál vannak. A felső harmad rájuk vonatkozik. (HAY 16) Egyébként ez a szint megegyezik az általam csoportvezetőnek említettel. (ez már több helyen is van) Szóval ha kivesszük ezeket a valóban speciális jártasságot elvárt pozikat, akkor a HR Generalista/spec szint maximumát kb. 690-700 000-nél meg lehet húzni. De ez is már egy 5-6 év generalista/spec munkakörben tapasztalt kollegára vonatkozik.

Tehát részletekben:
Budapest, 1000 fő feletti nagyvállalat - picit korrigálva:
HR Generalista/specialista: br. 430 - 700 000.
Ha már van 2-3 év HR tapasztalat, de még nem volt generalista/spec akkor (HR asszisztensként, recruiterként) br. 430- 500-ra lehet számítani. (persze ahol jó az egyéb juttatás, azaz van jó cafeteria, bónusz, esetleg albérleti támogatás, ott valószínűleg alacsonyabb az alapbér!)
2-3 év generalista/spec munkakörben eltöltött idő esetén br. 450-550 000. Itt is áll, hogy több egyéb juttatás esetén, az alapbér kevesebb!
5-6 év generalista, spec poziban eltöltött tapasztalatnál br. 550-700 000.
700 felett a tényleg speciális tudással rendelkezdő kollega kaphat pl. trénerként olyan hasznos módszert ismer, amit kevesen ismernek és a cég inkább felvesz egy belső trénert, minthogy kifizesse egy külső cég költségét, illetve sok esetben idegen nyelven is tart tréninget. Vagy olyan kompenzációs kollegát vesz fel a cég, aki segítség nélkül vagy minimális segítséggel kiépíti (majd működteti) a komplett HAY/Mercer stb. rendszert, (akár több országra is) azaz megint nem kell külső cégnek súlyos pénzeket kifizetni.
5-6 év generalista/spec poziban eltöltött tapasztalatnál + 4-5 fős csapattal, azaz csoportvezetőként br. 550-800 000. (ezt is picit módosítanám) Itt is hasonló a logika, mint a legutóbbi esetben, csak itt még hozzátartozik egy kisebb csapat irányítása is. A felső harmad már sokszor nemzetközi csapatot irányít, rendszereket fejleszt, pl. nemzetközi tréningeket fejleszt és tart.

Tudni kell, hogy minden cég máshova pozicionálja a munkaköreit. Lehet egyiknél a HR generalista a munkáltatói jogkör gyakorlója és neki járnia kell tárgyalásokra is, emellett tényleg mindent csinál, akár a vezetőket coachol-ja is. Máshol meg lehet, hogy van neki kompenzációs, tréninges, toborzó támogatója.
Ha tényleg vmilyen rendszer szerint be vannak mérve a pozíciók, akkor a komplexitás és a felelősségi szint más és más. Ezért amelyik generalistát sok specialista támogatja és a munkáltató jogkör sem az övé, ott br. 450-500-nál nem lehet többet keresni még senior 5-6 év tapasztalattal sem. Nyilván van akinek ez megfelel, kisebb felelősség, kevesebb bér. Aztán ha többet akar, akkor vált olyan céghez,ahol a pozi több felelősséggel jár. A lényeg, hogy annak a pozinak annál a cégnél az a szintje.
Viszont ahol egyedül visz minden területet, nagyobb a felelősség, komplexebb a munkakör ott lehet, hogy 600 kap már pár év generalista tapasztalattal is. Ennél a cégnél ez a szintje ennek a munkakörnek. És ha felveszik, akkor bíznak benne, hogy el is tudja látni. Sok cég alkalmazza, hogy próbaidőre vagy az első 5-6 hónapra alacsonyabb bért ad, 10-15%-kal. Ez pont ezért van, mert így látja mindkét fél, hogy alkalmas-e a nagyobb felelősséget, döntéseket elváró feladatokra.
Úgyhogy ha vki írja itt, hogy Generalistaként 400-at kap...simán előfordulhat és ez nem is biztos hogy elégedetlenségre ad okot, hiába írtam én 430-at az aljának. Mivel nem látjuk,hogy mi is az ő felelősségi köre, ezért simán lehet ennyi.

SZóval ez nagyon változó. Én azt tanácsolom, hogy jól olvassuk át a hirdetéseket, illetve ha nem tiszta kérdezzünk rá interjúkon, hogy mennyire komplex a feladatkör (pl. nemzetközi-e?), generalista esetében van-e támogató specialista stb. Ezen infók alapján már be tudjuk lőni kb-ra a pozícióhoz tartozó bért.

Remélem így még tisztább a kép :) Nem olyan egyszerű belőni, de talán így már könnyebb. PErsze aztán mindig a cég küld egy ajánlatot és azt vagy elfogadjuk vagy nem.

És az továbbra is áll, hogy kisebb (1000 fő alatt) cégek esetében a bérsáv középső, de inkább az alsó részét nézzük. És Budapesten kívül csökkenek a bérek, tolódik lefele a bérsáv. (Nyilván a megélhetés is olcsóbb)
De hogy a másik oldalra is mondjak példát, autóipari és gyógyszeripari cégek esetében jellemzően a bérsáv közepe, felső harmada a mérvadó. Egy nyugati határszélen levő autógyártó cég esetén - ami bár nyugat, de eléggé vidék - simán a felső harmadban gondolkodhatunk.

Köszönöm szépen, nagyon hasznos volt! Látszik, hogy értesz a dolgodhoz :-) Szerintem érdemes olyan célokat megcélozni, ahol regionális/ nemzetközi része a hr, azt tapasztalom, hogy ott jóval többet fizetnek, viszont ugye a felelősség, elvárások is nagyobbak. Szerintem az meg egyén függő, ki mit szeret.

Nagyon hasznos volt, köszönöm!

két éve dolgozom HR generalistaként előtte aszisztens voltam nem éri el a fizum az átlagot.. most br 200-at kapok vicc kategória asszisztensként kaptam 160-at kafetéria havi 30e akkor 20volt emberi erőforrás DIPLOMÁVAL! legalább céges notebookot kapok Budapesten szerintetek ez oké?

Sziasztok! HR-en dolgozom 16 éve (középsuli befejezése óta folyamatosan) A fősulin az Emberi erőforrás diplomát most csinálom. A fizum br.220.000.-/hó+476.000.- éves kafi. Céges teló, céges laptop.

Sziasztok!
Végzős hallgató vagyok az ELTE-n (munkaügyi igazgatási szakirány). Van 2 év logisztikai tapasztalatom, emellett 1 év minőségügyi irányításában szerzett tapasztalatom asszisztensként. Az utóbbi pozícióm reklamációkezeléseket, munkautasítások elkészítését stb., illetve a minőségügyes teendők mellett, jelöltek előszűrését és interjúztatását és a bérszámfejtéshez szükséges adatok előkészítését (szabadságok, jelenléti ívek, táppénzes papírok...) is én csinálom.
Az az álmom, hogy egyszer HR-es legyek, mert ez a szakma áll a szîvemhez a legközelebb.
Mit gondoltok, hasznosak ezek a tapasztalatok egy önéletrajzban, vagy teljesen pályakezdőként fognak kezelni?
Köszönöm a választ :)

Sziasztok,

Az alábbi dologgal szeretném a segítségeteket kérni, hosszabb ideig külföldön dolgoztam vendéglátás területén, hazajöttem, váltani szeretnék, szeretnék elhelyezkedni a Hr-ben.
Alapdiploma: Humánerőforrás Menedzser (SZIE)
Nyelvismeret: Angol Tárgyalási szint
Tapasztalat :0
Milyen kezdő fizetésre, juttatásokra számíthatok először, ill. 2-3 év után ? Helyileg csak Budapest, ill. Pest megye érdekelne először, illetve hol lenne először elkezdeni, a a tapsztalatgyűjtést, mint teljesen kezdő a szakmában....?

1100 fős multi, Pest megye, HR generalista/specialista munkakörök: bérsáv 375-560 br. - 2016os adat.

Szia,
Ez jo nagy bersav. Ez atlagosan ilyen szelsosegesen nagy, vagy csak nalatok?
Koszi

HR Generalista 2016/17-ben: Budapest illetve Pest megye nagy része: br. 450 - 700 000 Ft. + cafeteria, esetleg bónusz. A kolléga munkatapasztalatától és a cég ágazatától, nagyságától függően. (rewardos vagyok, látom nagyon sok cég bérét, szóval eléggé "hivatalos" adat)

Azt elfelejtettem beleírni, hogy 500 főnél nagyobb cégekre és/vagy SSC-kre értettem, illetve generalista pozi alsó szintjéhez 2-3 éves HR-es tapasztalat kell.

Sziasztok!
Szabolcsi kisváros 1000 fő feletti dolgozóval rendelkező multicégénél HR asszisztens pozícióban szerintetek milyen fizetési igényt jelölhetek meg, ami nem elrugaszkodott? Nem szakirányú a diplomám és nem ebben a szektorban dolgoztam eddig, így sejtelmem sincs... Köszönöm!

Oldalak