Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Válts állást.

Látom, hogy megkavar lelkileg a sok fórum és bejegyzés, amivel találkozhattál itt-ott az interneten.
Segítek eloszlatni a kételyeidet az én információimmal a szakmából, barátoktól, rokonoktól.
Vágjunk is bele:
Mérnökként rendes fizetés Magyarországon az ipari gépgyártásban(gépész, villamosmérnök), illetve az IT-ban van, pont, ennyi és vége. Többi szakmával nettó 300 ezres fizu baráti köreimből kiindulva kezdőként lehetetlen.
Villamosmérnökként, gépészmérnökként nagyobb multiknál komoly szakterületen nem elképzelhetetlen a br. 600 ezres fizetés kezdőként, egyetemről kiesve, mellette dolgozva tapasztalatot szerezve és rendes nyelvtudással rendelkezve.
Magyar ratyi cégekkel egyetemen 3. félévében megszüntettem minden kapcsolatot, mivel tipikusan br. 350-400 körül adnak nagyon MAXIMUM, se kafi, se akármi a kötelező busztámogatáson kívül és végtelenül sok munka, sokszor fizetetlen túlórával, sokszor akár nem is teljesen bejelentve.

Az IT-s fizetéseken pedig lehet csodálkozni, nekem minden ismerősöm legalább br. 450-500 körül kezdett Pesten nagy multiknál. Egyetemi végzettséggel, piacképes tudassál akár br. 550-600 között is lehet kezdeni multiknál PESTEN.
Viszont szeretném kiemelni, hogy a piac diktálja az IT-s fizetéseket, és lehet rajta értetlenkedni, hőbörögni, de ezek a fizetések még feljebb fognak menni. A hiány mindig is diktálni fogja az árakat.
Viszont a totál kezdőként milliós fizetések egyelőre még sehol sincsenek, Senior szinten(komoly 5 év tapasztalat legalább), profi angol tudással és piacképes technológiákkal lehet kéregetni millió bruttót, de felette bazira nem egyszerű már kapni, ezeket a fizetéseket már mind külföldi újabb multik, vagy startupok hajlandóak csak megadni Budapesten. Vidéken pedig br. 600 már programozóként kiváló fizetés, mivel alig van IT-ban lehetőség arrafelé.
Amennyiben pedig érdekel, kezdj el programozni otthon, aztán néhány hónap után, ha eléggé belemerültél és úgy érzed érdekel és megy is, akkor próbálj meg junior pozíciókat megcélozni, és vágj bele. Ami kell: elhivatottság, érdeklődés, angol nyelvtudás, diploma egy nem egyszerű területen pedig szerintem komoly segítség komplexebb dolgok átlátásában.

Sőt még több. Egy kezdő programozó, ha le tudja kódolni a szokásos "Hello world!" -ot, az adott technológián, akkor már minimum 1.200.000 nettó fizetést kap (karakterenként 100 ezer), ingyen lakást, szolgálati kocsit, sőt mivel a 95%-ka férfi, bordélyházi belépőt, évi 100 nap fizetett szabaságot, az irdoán belül szauna, edzőterem, ingyen kaja, masszázs (akár happy enddel a végén). Ez a MINIMUM. Ettől már csak feljebb van :)
Viccet félretéve, ha tényleg van egy PHD-d nem tudom hogy lehet ennyi baromságot összeírkálni, ilyen kevés sorban. Vagy trollkodsz, vagy meg vagy keseredve, esetleg unatkozol, de nézz utána (kb. 20 másodperc), hogy mennyi a reális fizetés a programozóknál. Hidd el nem annyi amennyit te gondolsz.

Bizonyára az zavart meg, hogy forintban számolgattam, de elsősorban NEM magyarországi állásokról beszéltem.
Amúgy meg nem egy és nem kettő helyről hallottam azt, hogy manapság már tényleg közel milliótól indulnak a fizetési igények programozóéknál. Nyilván kurvára függ attól is, hogy főváros vagy vidék, kis garázscég vagy Google...

Ezt pl. most találtam hirtelen egy másik (programozói állásos) fórumban:
"Csak multi jöhet szóba? Amúgy 800-1.1 között. Utóbbi, ha a 4.5 évben érdemben fejlődtél + meggyőző vagy interjún."
Ugyan nem kezdőnek írják, de azt hiszem nem vagyunk akkor mégsem olyan messze attól, amit írtam.


Trollkodni amúgy meg nem szoktam, megkeseredéstől is messze vagyok (kösz, jól élek a magyar mocsártól jó messze), unalom sem tört rám. De ha legközelebb valamivel nem értesz egyet vagy a másik szerinted faszságot írt (mert előfordul az ilyen mindenkivel), nyugodtan lehet normálisan is közölni, nem kell egyből személyeskedni...

Nem akarom tovább szítani a vitát, de azt írtad "A vicc, hogy én most Svédországban PhD-s, gyógyszerkutató vegyészként nem keresek többet, mint otthon egy kezdő programozó, egész pontosan 800k nettót.", azaz, hogy Magyarországon keresnek ennyit a kezdő programozók. Ettől még lehet elírás, no problem. Egyébként szép lenne az 1M kezdő fizetés, de nem igaz. Seniorként már reális abszolút és őszintén szólva, meg lehet próbálni ezt a munkát végezni az elejétől a végéig minden egyes nap és el lehet gondolkodni, hogy mennyi mindenhez kell érteni a magas szintű matematikától az aktív nyelvtudásig és hogy tényleg olyan sok-e az az 1M.
Ettől függetlenül tudom, milyen siralmasak itthon a bérek vegyészként, vannak ismerőseim a szakmában, és tényleg dühítőnen hangzik. Sajnos a piac diktál.

Félrebeszélsz ember. A magas szintű matematika és az aktív nyelvtudás egy mérnöknek is kell, a mérnök mégis csak fele annyit keres, mint egy ugyanannyi év tapasztalattal rendelkező programozó. Pontosan ez a probléma, és a gusztustalan mértékű igazságtalanság.
Van rengeteg olyan multi az országban, ahol egy folyamatmérnök épphogy megkapja a dupláját az ottani operátori fizetésnek.... na ezért az aprópénzért rohadtul nem éri meg elvégezni egy egyetemet.

Amúgy én vegyészmérnöknek tanultam (és most programozok :D) de érdekelne kb. mennyiért vesztegetik a vegyészmérnököket kb? ha nem titok.

Hallod jó nagy autista vagy te, hogy ide jössz sírni egy magyar fórumon, hogy mennyit fizetnek külföldön. Csodálom ennyi ésszel mire osztanak 800k-t, IMO túl vagy fizetve most is :)

Amúgy igen, 1millás kezdő fizetés külföldön nagyobb cégnél reális, ezzel nem mondtál újat....

Kamu.
Kezdő programozó bp-n bruttó 300-450k-t kap max, de ahhoz jó helyet kell találni, és rendelkeznie kell 1-2év tapasztalattal.

Ettől még tény, hogy a programozás sokkal jobban fizet, mint a többi.

Viszont téged megvezettek. Magyarországon az 1.5m, de még az 1millás fizetés is csak állom a programozok 90-95%-nak... (Persze van aki tényleg ennyit visz haza.)

Azért azt eléggé nehezen hiszem el, hogy egy kkezdo fejleszto 800 nettot kapjon. Senior se igazan, ahhoz már lead vagy egyéb higher rank kell. Elvétve senior megkapja, de nem általános. 

Félreértettél, annyit én keresek most, de nem otthon, hanem külföldön. És nem programozóként.

Azt viszont látom, hogy (legalábbis néhány itteni hozzászóló szerint), túlzó volt amit írtam.
Azt viszont fenntartom, amit fentebb válaszoltam másnak, hogy nem egy helyről hallottam millát közelítő programozó fizetésekről, nyilván multinál (google, facebook stb). De lehet hogy csak az igények nagyok vagy kamu volt. Mindenesetre én abból indultam ki...

Mérnökinformatikus BSc-vel most végzek januárban.
Az egyetem alatt végig gyakornokként dolgoztam egy multinál (3,5 év) nem excelmérnökként, hanem tényleges automatizálási feladatokat láttam el, az utolsó 6-8 hónapban már csak és kizárólag főállású munkát végeztem (PLC, robot programozás). Az egyetemen elég sokat is villogtak velem a HR-esek, hogy így kell valódi szakmai tapasztalatot szerezni a BSc alatt.
Kelet-Magyarországi multiról van szó.
Januárban kellene bérigényt mondanom, tervem szerint br. 390-et mondanék, menjek ezzel fentebb?
Illetve a főállás mellett villamosmérnök MSc-t is csinálnék levelezőn (időmbe belefér), lehet olyan szerződést kötni, hogy az MSc után a bruttóm ugorjon meg pl. 100 ezer forinttal?
(Bár így elgondolkodva rajta MSc-vel, 2 év "gyakornoki" és 3 év "főállású" tapasztalat után a br. 490 sem lenne sok...)

Hát báttya, szerintem Lackóéknál Tatabányán reélis lenne ez a fizetés de, hogy itt miskolcon tuti nem adják ezt neked meg arra mérget vennék.

hát BÁTTYA, se nem tatabányát, se nem miskolcot kérdeztem, SZTEM egyik sem kelet magyarország, (debrecen környéke, ahol dolgozom már annál inkább) de azért kösz a hozzászólást BÁTTYA

Nem ismerem mélyen a keleti béreket, csak nyugati vidéki megyeszékhelyét, plusz Bp., de szerintem ez reális lehet. Ha tudsz, mehetnél feljebb, hisz nem 0 km-es vagy. 420 mondjuk. Arrafelé nehéz szerintem jó mlrnököt fogni, ráadásul már láttad az ő dolgaikat. Alku pozícióban vagy.
Még diplomád sincs, mégis ellátod a feladatot:) Mire fel fizetnének neked többet, ha van msc-d, amikor nem kell a munkakörhöz? A bevett szokás az az, hogy támogatják plusz szabikkal a tanulást, cserébe aláírod, hogy x ideig náluk leszel, de ez hirtelen, extra béremeléssel nem szokott járni.

Nem feltétlenül az MSc megléte, hanem a +2 év tapasztalat miatt kérdeztem.
A 420 jó lehet, viszont szerintem az már nagyon a teteje.

Üdv! Én is idén végeztem viszont nem dolgoztam tanuló éveim alatt(bizonyos okok miatt vonták volna a fizetésem 40%-át így inkább nem is mentem). Automatizálási mérnökként most vettek fel. Főleg plc és robotprogramozásira. Én így, hogy nem volt munkatapasztalatom kértem 350 bruttot, de mehettem volna feljebb is mivel egyből el is fogadták. 2+ év tapasztalattal szerintem 420-450 körül nyugodtan kérhetsz, mivel úgyis van a kiválasztás során bértárgyalás. Az talán még jó, ha nem is te mondasz összeget hanem őket kérdezed, mennyit ajánlanak. Mostani helyemen például 1 év után emelést kérek majd ilyen 400-450 körül.

Hozzátenném, hogy ez mellé jár mozgóbér ami minden hónapban 27-34% a brutto fizetés mellé. Szóval így olyan havi netto 300e 350e bruttoval.

Nagyon elavultak a táblázatban levő adatok.
Most kaptam egy EMEA regionális középvezetői állásra ajánlatot:
Alapbér 1.200.000 bruttó
Bónusz: 15%/év
Cafeteria 360k bruttó
Cégautó (felsőközép/alsó premier kategória, Audi A4/VW Arteon stb.)
Biztosítások, stb.
Amerikai multi, budapesti munkavégzés.
Szerintem ez még csak nem is kiugró ma már. Ez még mindig alig évi 60k USD, kint ennek még minsdig a dupláját fizetik ugyanerre

Hány éves munkatapasztalattal krendelkezel?

Nagyjából 20.

Ficere voltam csak nem írtam bele.

Szerszámmérnökként 3 év, CAD tervezőként 12 év tapasztalat. Bruttó 580e/hó, + 13. havi. Mit gondoltok?

Gèpiparhoz képest, ami az egyik legjobban fizetett iparág itthon, kevés sztem is. Sok kezdő msc-s gépész ismerősöm megkapta a kezdő 300 nettót jó nyelvtudással Budapesten. Te 15 èvvel csak harmadával kapsz többet. Habár ők gyártásban vannak.

Az első repülőre felülnék és elhúznék az országból, ha 15 év mérnöki tapasztalattal a hátam mögött olyan bérem lenne, ami csak arra futja hogy normálisan megéljek és ha szerencsés hónapot fogok ki akkor még egy jelképes összeget félre is tudjak tenni. Nagyjából ezt jelenti a bruttó 580e/hó, nem pedig azt, hogy mérnökként a társadalom felső szellemi rétegéhez tartozva gazdag vagy (ahogy az normális és elvárható lenne, és más országokban tőlünk nyugatra így is van).
Szerintem a jelenlegi bérsávban max 650ig el lehetne menni, de az sem az a fizetés ami miatt egy fiatalnak megérné ma beiratkozni egy egyetemre...

Azért álljunk meg kicsit...tisztázzuk,kivágó-, fröccs-mélyhúzó...vagy milyen szerszámmérnök pontosan? Hol dolgozik,melyik megyében/városban.Milyen iparágban?Fémipar,autóipar?

Sziasztok!

Mennyi most a reális havi nettó jövedelem labortechnikusként Pest megyében? /Gyártás termelés, elektronika/
kb 1200 fős a cég, 1,5 éve vagyok itt.

Területi képviselő vagyok egy ételfutár cégnél, diploma nélkül, a fizum NETTO!!! 500.000-600.000ft között mozog a jutaléktól függően. Hétfőtől péntekig dolgozok 7-8 órát. Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, mikor làtom, hogy mennyit keresnek a diplomás emberek...megérte beleölni a sok pénzt és időt az egyetemre. :)

Te ezeket a két évvel ezelőtti kamu statisztikát? LOL....
Van egy bölcsész diplomán, közel 20 év üzleti tapasztalatom, és most kaptam egy állásajánlatot 1,2 misi havi bruttóért (plusz cafeteria, biztosítás, 15% éves bónusz, cégautó stb).
Majd jelentkezz lsz, ha diploma nélkül itt tartasz ;)

A vicc az amúgy, hogy amíg te egyetlen helyen tudsz ennyit keresni, addig egy jól képzett mérnök a jelenlegi piaci helyzetben villanyos és gépész szakmában mindössze 2-3 év tapasztalattal körülbelül 2 nap alatt új munkát talál máshol, lehet nem 500-600-ért, de 300-400 NETTÓ körül vidéken is már biztosan.
Ezt vedd számításba, amikor új munkát keresnél.

Abban van igazad egyedül, hogy vicces a bére a legtöbb mérnöknek, mert a legtöbb diplomás itthon vagy rohadt jómódú család porontyaként nem vágyik 300 ezernél többre, mert 20 évesen anyu-apu kocsit ad alá és már lakást vesznek neki, vagy olyan kishitű a legtöbb fiatal, hogy nem gondolja, hogy neki az Európai Únióban kijárna egy normális bér és normális életszínvonal értékes diplomával, amiért kellett azért gürizni.

Oldalak