Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!

GE Digitalnál senior cybersec fizukról tud valaki valami infót?

Köszi előre is!

https://www.glassdoor.com/Salary/GE-Digital-Budapest-Salaries-EI_IE714224.0,10_IL.11,19_IM1115.htm

Sziasztok!
Palyakezdokent, bsc-vel, szerintetek melyik nyelvvel erdemesebb elhelyezkedni, csak karrier perspektivat figyelembe veve?
Ahogy en latom:
Meg mindig javasokra a legnagyobb a kereslet sok domainen keresztül.
C++ kb meg vagy csak beagyazotton pötyöges vagy vmilyen erösen algoritmizalo pozi egy komoly techcegnel. Fizika hattarem kb 0, unalmas is, szoval az embedded felejtös nekem. Utobbi c++ jobbol pedig nincs olyan sok, nagyobb lehet a verseny.
Szoval erösen hajlok ra hogy 2019-ben is java>c++, bar a jelenlegi trendeket megnezve egyre több javas lesz, c++-osok szama pedig min stagnal.
Köszi elöre is!

Sziasztok!
Palyakezdokent, bsc-vel, szerintetek melyik nyelvvel erdemesebb elhelyezkedni, csak karrier perspektivat figyelembe veve?
Ahogy en latom:
Meg mindig javasokra a legnagyobb a kereslet sok domainen keresztül.
C++ kb meg vagy csak beagyazotton pötyöges vagy vmilyen erösen algoritmizalo pozi egy komoly techcegnel. Fizika hattarem kb 0, unalmas is, szoval az embedded felejtös nekem. Utobbi c++ jobbol pedig nincs olyan sok, nagyobb lehet a verseny.
Szoval erösen hajlok ra hogy 2019-ben is java>c++, bar a jelenlegi trendeket megnezve egyre több javas lesz, c++-osok szama pedig min stagnal.
Köszi elöre is!

8 év java után most készülök c++ (és azon belül is egy spéci niche) vonalra váltani. Ennek ellenére összességében én is azt mondom, hogy java > c++.

Sokkal több az állás, minden szempontból több a lehetőség is, ezért könnyebb előretörni. Ez a különbség kezdetben nem annyira észrevehető, de ahogy haladsz felfele a ranglétrán kezdenek fogyni a lehetőségek. Seniorból még végtelen kell, de egy team lead már elvisz a hátán 5-10 főt, egy architect már 2-3 teljes projektet, stb stb. Sokan rádöbbenek 5-10 év után, hogy nem kódolóként akarnak nyugdíjba menni és innen a kevés menekülőút egyike a középvezetői irány, amihez legtöbbször át kell lépkedni az ilyen team lead/architekt/projekt manager pozikon és ez nem megy úgy, ha az adott nyelven már mezítlábas fejlesztői poziból is kevesebb van, mert akkor ezek a kisfőnök állások kihalási és szerencse alapon lesznek elérhetőek. Emellett általában több a fizetés is javaban hasonló tapasztalat mellett.

A hátrány, hogy mint fentebb is írták, a java világa brutál unalmas tud lenni és frusztráló, hogy a tudás nem időtálló. Nagyon kevés ay algoritmikus/matematikai tudást/gondolkodást igénylő állás ezen a területen. Tehát nem lehet pusztán csak tehetséggel vagy jó logikai készséggel érvényesülni, szükség van jelentős mértékű és gyorsan elavuló tárgyi ismeretekre. Ha a java irányt választod, akkor arra is érdemes felkészülni, hogy ez a sima "tudok javaban kódolni, meg tudom használni a 3 jelenleg legelterjedtebb frameworköt" tudás ma már semmit nem ér. Tipikusan igény van arra, hogy ez ki legyen egészítve full stack/devops/cloud/big data ismeretekkel és előszeretettel mozgatnak ki a komfortzónából lazán kapcsolódó python és scala projektekkel is. Összefoglalva úgy látom, hogy java vonalon nagyon-nagyon sok dologhoz kell érteni és egy-egy projekt váltáskor teljes tech stack csere is bejátszik, azaz a tudásod nagy része kuka. Többször hallottam ilyeneket cégen belül, hogy embereket mozgatnának csapatok között, de XY nem akar más projektre menni, mert pl beletett 3 évet a springbe/EE-be és most mi lesz vele, megint 0-ról kell felépítenie magát. És ezt teljesen meg tudom érteni, 2-3x elmegy, de nem lehet ezt a végtelenségig csinálni. Alapvetően ugyanazokat a problémákat oldjuk meg minden projekten csak más eszközökkel.

Továbbá, a sok betöltetlen java állás miatt elkezdtek a cégek felvenni gyengébb tudású embereket is, akiket korábban visszautasítottak volna. Így megvan a csapatlétszám, papíron minden fasza, de valami pusztulat ezekkel az emberekkel együtt dolgozni.

Érdekes adalék, hogy nagyon sok olyat is látok, akik inkább kompletten pályát váltanak. Részben emiatt is van hiány, meg kevés az "öreg szaki".

A Java-ban nagyobb a biztonság mert több állás van a piacon. Itthon is külföldön is. De azt is vedd figyelembe hogy egyre több a gyorstalpaló tanfolyam is Java-ból, és a cégnek tök mindegy milyen háttérrel jön valaki kódolni, csak tudja megoldani a problémákat. Szóval a Java piac jobban "pörög", több projekt indul, de több is szűnik talán meg, több az állás, de az ember is.
A másik meg, hogy C++ -ból valóban kevesebb az állás, de a kínálat is kevesebb, de igen, C++ -ként nehezebb kicsivel talán váltani itthon, és spécibb területek jönnek szóba inkább. De én nem aggódnék e miatt.
Akkor hogyan dönts? Hidd el középtávon is jobban jársz azzal amelyik jobban érdekel. Nézz utána mire használnak Java-t inkább, és mire C++-t. Nagyon leegyszerűsítve:az üzleti szoftverek Javaznak, az ipari szoftverek meg C++ (persze kivételek mindig vannak).
Szóval ha az üzleti világ érdekel jobban és a hozzá kötődő szoftveres megoldások, ÉS jobban szeretsz absztrakt szinten gondolkodni, nem törődve hogy mi történik alacsonyabb szinten a kódban, akkor a Java a te embered. Ha viszont mégis csak jobban érdekel az algoritmizálás, ipari cuccok, kód hatékonyság, stb. Akkor C++.
Én most JAva-zok, de személy szerint nekem a C++ világa jobban tetszik. Volt állásajánlatom repülőgép szimulátor fejlesztéséhez is C++ -ban. Vagy algoritmus fejlesztés önvezető autókhoz. Ezek sztem sokkal izgalmasabb területek, mint egy szerver-kliens szoftver készítése egy üzleti specifikációnak. Meg úgy általában véve is számomra az üzleti dolgok nagyon uncsik.
Ezzel együtt nem utolsó szempont a munkakörülmény sem: sajna C++ -ban van jópár nagy multi akit érdemes elkerülni, mert bár a fizu nem rossz, viszont lehet olyan csapatban melózol majd, ahol a főnök 5 percenként mögötted áll hogy "na, hogy haladsz?"
JAva-nál inkább a kisebb cégek szoktak simliskedni - a szokásos fekete fizetés, meg egyéni vállalkozósdi meg ilyenek.
Ja, még egy szempont: JAva-ban gyakrabban van home office lehetőség, vagy 100% remote meló, C++-nál ez nem annyira jellemző. Ez is lehet szempont. Dönts okosan, de nem kell túllihegni: a 2 nyelv között simán van átjárás, ha akarsz bármikor válthatsz.
Hajrá!

Na úgy néz ki,Nuance Recognita beadja a kulcsot, felvásárolták a Nuance-t az új tauljnak meg
úgy tűnik nem igen fog kelleni.
Kérdés, Bp-n 4 évnyi c++, c# tapasztalattal be lehet rántani 800-900 ezret manapság (Ennyit fizetett a Nuance is általában), illetve merre felé lehet ezzel a tudással mozdulni?

Nem mondod :-)
Másfél éve voltam ott interjún és fel is vettek volna, de mást választottam.
Nekem is ebben a sávban ígértek.
Nem kaptok most valami cégmegszűnési juttatást? Ha már kivonulnak. Mert ha jól értettem akkor most mindenkit szélnek eresztenek.

Sziasztok! En alapvetoen terinformatikus vagyok, de mar masfel eve foglalkozom backend fejlesztessel is. rest es soap egyarant. Egyszeruen szukseges volt veletanulni terinformatikai eszkozok IT rendszerekbe integralasa miatt. Gradle, spring, git, phyton, tomcat, mssql, postgre dbk kialakitasa a jelentosebb tapasztalat. Most kezdtem angularba fullstack celkituzes miatt. Magyar pesti kvkban. Mi az a bruttó jövedelem amiről beszelhetunk az esetemben? Koszi elire is.

Java backend + Front-end (Typescript, React+Redux, html, css) fejlesztő vagyok ~10 éves tapasztalattal.
Magyar középvállalatnál (főleg külföldre értékesít).
Br. 880e

Kezdő fizetés Bsc/Msc-vel német hátterű
autóipari multinál (több kolléga tapasztalatai alapján):

bruttó 360 - 430 + évi kb. bruttó 400-500 ezer cafeteria

Ha jó vagy kaphatsz felzárkóztató emelést, általában
bruttó 500 000 -ig emelnek, onnantól maximum 2-3 % évente.

TKP? :)

Nem tudom milyen ember lehet az aki ennyiert foglalkoztat valakit. Fel nem tudom fogni, hogy milyen neveltetest kapott az a ennyiett vesz fel valakit.

Miert gondolod ezt ? Kezdo, azaz meg nem hoz olyan tudast es termelest (lassu, nincs tapasztalata a dolgok meneterol, ismeretlen a technikakkal...), amit jobban lehetne honoralni. Ha valaki ott dolgozik 20 eve az is annyit keressen, mint aki kezdo? Vagy hogy kellene ennek lennie?

Sajnos a multicégeknek kezdő vagy, ha korábban még nem dolgoztál multicégnél. Vannak olyanok, akik nagyon pengék, kiválóan dolgoznak (pl. korábban dolgoztak magyar cégekben 2-3 évet), és a br. 500 felett nem tudnak jutni, mert a régóta ott ücsörgő klikk nem engedi. Osztály szinten van a bruttó megengedett bértömeg meghatározva, így a régóta ott dolgozók nem érdekeltek abban, hogy egy jobb mérnök sokáig ott maradjon, mert az illető béremelése a sajátjából vesz el.

Általában igaz, hogy egy-egy tehetségesebb ember 6 hónap alatt egészen jól betanul, és sok hasznot tud hozni a cégnek. A régi klikk meg csak internetegzet és semmi haszon sincsen belőle.

A mutyi nagy Úr....

"Vidéki" szememnek ez kissé meglepően alacsony bérsáv. Más piaci terület, de hasonló munkakörben, közép/nyugat-magyarországi multinál adott a br. 420-430, mint kezdő bér és ez a régióban szokványos.

Nem szeretnék cégneveket említeni. A "német" nevű cégekben nagyon hasonló bérek vannak, a HR osztályok a háttérben össze vannak kötve és pontosan tudják milyen fizetések vannak a konkurenciánál.

Én sem olyan sokban dolgoztam eddig, viszont többe felvettek volna, így tudom milyen ajánlatokat adtak, illetve jelenlegi munkahelyemen is beszélgettünk a bérekről, így sajnos ezek az összegek valósak. Többet csak akkor kapsz, ha 1-2 év után átmész másik helyre, akkor megfizetik a tapasztalatod. Sajnos azoknak sem adnak többet, akik kiemelkedő munkát végeznek.

Friss tapasztalat, hogy nagyon alacsony szaktudású programozó tanfolyamot végzett embereket munkaerőhiányra való hivatkozással, érettségivel ugyanilyen fizetésekért vesznek fel, ami miatt a mérnökök egyre inkább külföld felé kacsintgatnak, és kezd kialakulni a valódi informatikushiány.

dehát a német nevű cégeknél is elméletileg "magyar" ember venné fel a magyar embert...Vagy akkor mégsem egy sztár. menedzser és nem tudja a munkavállói érdekeit képviselni?

Ez igaz, a programozó akadémia cégen belül s annyival kezd az ipse mint aki ott van már több éve. Aztán csoda hogy elmennek. Persze jön helyettük másik akadémiás, a munka meg nem halad :D
Feljebb meg nincs emelés nagyon mindenféle indokokra hivatkozva.
Nincs még az az igazi hiány, amit a média harsog, az egy nagy átverés.
re: legnagyobb szoftverház :D

Sziasztok!

Nem reg jartam egy amerikai penzugyi szolgaltato budapesti irodajaban szoftvermernok pozicio (foleg C++) kapcsan. Meg aznap le is zavartuk az osszes interju kort, aztan gyorsan ki is jott az ajanlat: 1M + other benefits + 15-20% bonus of annual salary ev vegen, amit gyorsan vissza is utasitottam (3,5 ev tapasztalat, ha ez barkinek is szamit, bar nem hiszem, hogy a ledolgozott evek relevansak), annak ellenere, hogy biztos vagyok, sokan elfogadtak volna ezt. Hogy miert, mi volt az ok? Mivel a teljes termek, ami Budapesten keszul, az USA-ban van direkte ertekesitve, amerikai ugyfeleknek, azt tartottam volna fairnek, ha az ottani berszinvonalnak aranyaiban(!) megfelelo fizetest ajanlottak volna, mivel az en tudasom nem er kevesebbet azert, mert jelenleg Budapesten elek. Ugyhogy osztottam szoroztam, es az jott ki, hogy 1,36M lett volna a fair, aranyos ajanlat, amivel nem neznek masodrangu human beingnek. Persze az 1,36M-re, amit valaszkent kaptak, mar kohogtek. En persze jol szorakoztam. :D Hogy jott ki az 1,36M? A new york-i berbol 1515 Big Maceket tudnek venni NY-ban, persze, hogy nem szeretnek kevesebbet venni Budapesten sem, szoval 1515 * 900.

Csak annyit szeretnek mondani ezzel az egeszzel, hogy sokan bele sem gondolnak, hogy mennyire lehuzzak oket ezek a g*ci multik. Probalom "felhajtani" az itteni fizukat, meg felnyitni az emberek szemet, meg ha a Parragh Laci szerint el is kell fogadni, hogy az itteni berek alacsonyabbak. Hat a lof*szt!

Alapvetoen igazad van, de hozza kell tenni, az itthoni br. 1.36M a numbeo alapjan kint egy ~$180K-s alapfizetesnek felel meg. A glassdoor szerint a MS ott jellemzoen nem fizet ennyit, de nincs tapasztalatom (a teljes package siman lehet ennyi persze).

Szia!

Teljesen egyetértek veled, én is hasonlóan gondolkodom erről, de ettől függetlenül még az itthoni piac eléggé befolyásolja a fizetést (ami szépen lassan megy fel a bejövő amerikai multik miatt), illetve árszínvonal, etc. A számolásba a ÁFA/Sales Tax-et is belevetted-e (9% vs 27%), mert úgy már nem akkora az eltérés? 3,5 év tapasztalattal elég jónak mondható ez az ajánlat (főleg, ha még előrelépési lehetőség is van belátható időn belül). Ha esetleg rugalmas vagy a nyelvvel/stackkel kapcsolatban, akkor érdemes lehet még a Prezit, LogMeIn-t, Whitepages-t, Hiya-t, Digital Assets-et vagy az Instructure-t megpróbálni. Az utóbbiról egész magas (1.2 - 1.5) fizu sávról hallottam, de a felsoroltak is kb. ebben a sávban vannak.

Sok sikert!

Szia! Ez valami új cég? Legalábbis még nem hallottam róla , hogy Pesten ilyen lenne. Vagy honnan az info , ha nem indiszkrét a kérdés.

Szia! Igen, most jönnek be az országba! Itt is olvashatsz róluk: https://instructure.blog.hu/

És ha azt számoltad volna, hogy az adott lakhatás mennyibe kerül arányositva? Vagy ha levontad volna az ottani fizetésből a lakhatási költséget (tegyuk fel, hogy ha kimész, akkor is albérletben laksz nem saját lakást veszel) és a maradékból számolod a big mac darabokat? Persze szép dolo 1,36M 3,5 évre, én is a minél magasabb fizut preferálom, de azért jönnek ide, mert olcsobb a munkaerő. Ha nem lenne haszon rajta, nem jönnének. És azt is hiszem, h mindenki annyit ér, amennyiért el tudja adni magát, de 3,5 év nem túl sok.

Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy ezek a gyors talpaló szoftvertesztelő átképzések mennyire hasznosak?
Esetleg, ha egy Junior fizu ranget és pár példa taskot írnátok a munkakör bemutatástára azt megköszönném. Egy ismerősöm gondolkozik(HR SAP 3rd line admin + folyamatok tervezése leadása a fejlesztőknek a feladata általános formában) az átképzésen és gyakorlati tapasztalatokra lennék kíváncsi, mert mindig csak a szépet írják a brosúrákban. :\

Szia!

Ha automation testerről/software engineer in test-ről van szó, akkor ha valamennyit otthon már programozgatott (legalább treehouse, udemy, vagy bármi kurzus elvégzése) és tetszett neki + tud beletenni elég időt a kurzusba (a napi 4-8 órán felül is), akkor érdemes. (Nagyon sokan ott jönnek rá, hogy nagyon nem az ő világuk a szoftverfejlesztés, de ahhoz azért elég drágák ezek.)

Ha már van valamennyi tudása (manuális teszt vagy auto tesztelő) és megy is a dolog, akkor előbb megpróbálkoznék pár junior állásinterjúval, hogy lássa, hogy mi az elvárás, illetve még összes is jöhet valami.

Egy friss felmérés a UK-ban elérhető fejlesztői fizetésekről, hátha érdekel valakit:
https://www.evolutionjobs.com/uk/uploads/permanentitsalariesq12019.pdf

+ egy nettó kalkulátor 2019-re:
http://www.netsalarycalculator.co.uk/

Én 24k-n kezdtem 7 éve, az utóbbi évben már majdnem annak a tripláját kerestem .NET contractorként. A tapasztalatok alapján 50k-s permanent fizetés alatt nem érdemes kiköltözni, legalábbis Londonba. Az idei év végén vagy a jövő év közepén költözöm haza családi okok miatt.

50K-nál 3085 fontot mutat nettónak, ami 1.1 millió Ft. Itthon lehet keresni 700-800-t ezzel. Annyira nem érzek hűha érzést.

Valoban nem egy nagy huha erzes, viszont permanentkent vannak egesz jo juttatasok es bonuszok. Ugy ertettem, hogy 50 - 55K alatt gondolni sem erdemes a Londonba koltozesre, ha valakinek megfordulna a fejeben.

Contractorkent 20-25% adoval es minimum 400-as napidijjal mar mas a helyzet, igy nincs szabi, betegszabi, bonusz es juttatas. Viszont par eszkozt, berletet es egyebeket el lehet szamolni. Ha a parodat is beveszed a sajat LTD-be es hasonlo korben tevekenykedik, az meg jobb.

http://www.netsalarycalculator.co.uk/contractor-tax-calculator/

Oldalak