Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Azt nem írod, hogy helyileg hol (Bp, megyeszékhely stb) van a munkahely. Mindenesetre a leírásod alapján én kb a duplájára gondoltam volna. Ha tényleg ennyire fontos és nagy felelősséggel jár a meló, akkor szerintem igen csak alul vagy fizetve. Ez normálisabb helyeken egy abszolút kezdő mérnöki bér, ami közel 0 felelősséggel jár.

Zala megyében dolgozom,itt most 270 br. körül van az átlagbér sima mezei villanyszerelő pozicióban.A 450 br. a kezdő bérem, cafeteriával kiegészítve netto 335- 340 ezer havonta.Itt ebben a régióban sajnos a közelében sem vannak a fizetések máshol,annak amit itt kapok.

Sziasztok!
Gépészmérnök Bsc, hegesztőmérnök IWE, 4 év tapasztalat, egyedi gép és berendezésgyártás, kisvállalkozás Budapesten ~10 fős. Idegen nyelv ismeretet nem igénylő.
Középvezetőként nettó 470k túlóra nélkül, plusz 1-2 havi prémium évente.
Stresszes környezet... mióta itt vagyok négy mérnök/mérnökjelölt kikopott a cégtől, most az ötödik úgy néz ki megmarad :)
Mint még nem senior gépészmérnök nem olyan rossz ez a fizu, de úgy érzem mint IWE hegesztőmérnök máshol többet is lehet majd szakítani.

4 év tapasztalattal, szerintem nem olyan gáz, de persze biztosan van feljebb is. Inkább az böki a csőröm, hogy nettóban adtad meg a fizud. Jól sejtem, hogy ennek egy része zsebbe megy? Inkább azon dolgoznék, mert így annyira nem hangzik már jól.

Igen, jól sejted! Valóban a fizetés 15%-át mindig feketében adják. Én viszont azon dolgozok hogy az egész fizut emeljem tovább, az jobban érdekel :)

Sziasztok.
Most találtam rá az oldalra. Nemrég költöztünk haza a családdal Londonból, én cégen belül Bécsbe kaptam lehetőséget, de a hetelés nem igazán jön be, így otthon keresgélek.
BSc Kandós erősáramú diploma (2000-ben))
-9 év magyarországi CAD tervezés multinál (OmegaCAD, DDSC, AutoCAD)
-1 év angliai multinál CAD Tervezés
-2 év csoportvezető senior CAD ugyanott
-4 év Erősáramú védelmes tervező mérnök ugyanott.
-1 év kisfesz tervezés egy multinál Londoni metro projekthez
-3 év csoportvezető kisfesz tervezőmérnök ugyanott.
- jelenleg Bécsben vasúti projekten Project design authority. (project vezető mérnök?)
Szóval van kisfesz, nagyfesz, vasút/metró, energiaellátás, védelemtervezés, senior, csoportvezető, projekt és line manager tapasztalat.
Angol/magyar állampolgárság, felsőfokú angol.
Kicsit gondban vagyok, mert szinte az összes CV-s oldal kéri a fizetéselvárásomat, de közben nincs rálátásom, mi a reális. (a londoni, bécsi fizut csak nem írhatom oda)
Ha segítenétek belőni nagyjából, megköszönném.

Szia,

Ha van némi időd rá azt javaslom pályázz meg sok pozíciót fejvadásznál(!). A telefonos interjúnál meg fogják kérdezni tőled a bérigényed, ekkor célszerű valami nagy bérigényt mondani amit inkább nem gondolnál, hogy megadnak. Na most két eset állhat fennt.:

1. Ha szó nélkül azt mondaná, hogy rendben akkor alullőtted a saját értéked. Bontsd a vonalat és pályázz közvetlenül a cégnél nagyobb bérigénnyel.

2. Ha azt mondja, hogy a bérigényed nem biztos, hogy belefér és így a pályázatod kétséges, akkor, mondd hogy a munka neked nagyon tetszene ezért hajlandó lennél kisebb bérigénnyel is pályázni és akkor el fogja mondani mi az a reális ami még beleférhet (A cégek megadnak a fejvadászoknak egy tól ig sávot mindíg).

Na most akkor tudod mit ad a cég a pozícióra, innentől én a fejvadászt minden esetben visszautasítanám és közvetlenül a cégnél pályáznék tudatában a lehetőségeknek. Azért nem az agencynél mert az még lehet, hogy fog kérni x körös interjút ami fölösleges a te szempontodból, hiszen azzal csak nekik segítesz kvázi.

Ingyen adtam a tippet. Egyébként CAD team leader nálunk bruttó 800.

"Na most akkor tudod mit ad a cég a pozícióra, innentől én a fejvadászt minden esetben visszautasítanám és közvetlenül a cégnél pályáznék tudatában a lehetőségeknek"
Ez nagyon könnyen vissza felé sülhet el, érdemes óvatosnak lenni. Eleve a legtöbb esetben ha egy pozíciót egy fejvadásszal akarnak feltölteni, akkor az a cég oldalán (meg más oldalon) NEM lesz látható, pont ezért, hogy a fejvadász előszűrjön, ne a cégnek kelljen erőforrást pazarolni erre.
A másik eset, ha te kapcsolatban állsz a fejvadásszal, ő elmondja hogy melyik cégnél van a pozi, és te ezek után bontod a kapcsolatot a fejvadásszal, majd a cégnél pályázol közvetlenül, akkor 2 dolog történhet: vagy nyersz, és valóban kikerülöd a fejvadászt, vagy a fejvadászhoz visszajut az infó hogy te túl akartál járni az eszükön... Nem tudom, szerintem érdemes a piacon minél több barátot / jó ismerőst szerezni, nem pedig ellenséget. Tehát a tanácsod - ahogy már más is írta - sajna nem sokat ér.

Ingyen adtad a tippet, csak szart se ér.
A fejvadászok jelentős része sincs tisztában a bérrel amit megadnának, de ha tisztában van se biztos, hogy megmondja ha túl lőttél rajta. Nagy része ugyan úgy letolatja a köröket akkor is, ha nem felel meg a bérigényed, vagy csak majd baszik válaszolni...

Szia! Én egy fejvadász vagyok és elmondom miért fontos, hogy fejvadásszal dolgozz! Mi azért vagyunk hogy NEKED. Segítsünk! Nélkülünk sokkal nehezebb állást találni hidd el!

Én mindig segítek például a bértálgyarásnál. Sajnos sokan vannak akiknek elszállt a bérigényük és az ügyfél szóba se állna velük normál esetben! De! Én ezen segítek. Például helyeztem el már informatikus aki először bruttó 1.5M-t akart. De egyik ügyfelem se tudott volna beuttó 900-az se ajánlani! Aztán 6 hónap után volt egy ügyfelem, ahol megbeszéltem velük, hogy igazán jó jelölt esetén felmennek 950-ig! Felhívtam a jelöltet, elmagyaráztam, a végén felvették és elfogadta!

Szóval a fejvadász az csak segít! De mi nem tudunk csodát tenni azért - adott, hogy milyen cégekkel tudunk dolgozni! Sok sikert mindenkinek!

Szerintem jo tanacs volt. En is igy csinaltam legutobb. Megmondtam nekik, hogy nem szeretnek tobb orat raszanni a dologra , ha a vegen azt mondjak, hogy bocsi, de mi csak a felet adjuk. Ezert 3 dolog volt, amit en az elso korben 5 perc alatt tisztaztam. Hol/mit/mennyiert. Eleg sok megkereses volt es ha a HRes hivott a cegtol, ha a recruiter minden esetben megkaptam a valaszt. Mikor mondtam 1M a minimum akkor volt ahol mondtak, h koszonik, de az nagyon sok (nng). Volt ahol megfontoltak es egy eves terv vegen akartak volna adni (epam). Valahol alkudni akartak... szoval minden esetben ezt le tudtam targyalni. Nem tudom ki milyen tilus, en szemely szerint eleg jo targyalokepesseggel rendelkezem, amit meg is kaptam visszajelzesben. Szoval ha valaki introvertalt, az mas szitu. De, ha tudod mit akarsz es elo is tudod adni megfelelo hangnemben akkor kizartnak tartom, hogy ne kapj ra valaszt. Ha nem kapsz akkor az meg egyertelmu valasz, hogy oda ne menj.

Én is így nyomon, mennyi az annyi, különben hagyjuk, nincs felesleges idő elvesztegetni, meg a szabadság is véges.

Emlékszem, hogy még olyan 6-7 éve is ez nem így volt, hanem a munkaadók tekintettek le a vár tetejéről, hogy akkor kaparj droid, majd adunk valamennyit ha úgy gondoljuk és te leszel a szerencsés a 10 jelöltből. Nagyjából 2014-től fordult a kocka, mikor el kezdett a kiáramlás komolyabb méreteket ölteni már.
Hát egyszer fent, egyszer lent :-)

Epamnál milyen pozira mondták hogy sok az 1M? Tesztelő, fejlesztő, C#, Java, Python..

Sr. SET
Konkretan mindennek megfelelve eros coding skill, leadership , mentoring hatterrel.

.Net akart lenni gondolom. Fura, mert azért senior fejlesztőnek már kijár az 1 miska

Nem. Az senior SET (softwate engineer is test).

Software engineer iN test
Ez a titulis most lesz bevezetve, amolyan mindenes, fejlesztési, tesztelési és devOps ismeretekkel is kell rendelkezni.
Mennyit akartak adni alapból?

Mondjuk azt, hogy mákod volt.
Én NNG-nél "csak" kétszer beszéltem át velük a dolgokat, így a bérigényemet interjú előtt, mégis kapásból azzal nyitották a személyes interjút, hogy mennyit alkudhatnak le belőle...

Persze ez nem ma volt, lehet azóta már rájöttek, hogy a saját idejüket is rabolják ezzel. (Vagy csak én nem dupla annyit kértem mint a max, idk.)

Bosch-tól pl. eddig volt min 8 megkeresésem random hr-es "fejvadászok" által, mindnél volt szó a bérről is, de a 6. megkeresésig kellett várnom, mire egy volt annyira jó fej, hogy külön utána járt, hogy benne van-e a fizetés a keretben (nem volt). AZ összes többi eltűnt szó nélkül.

lol olyan is volt mikor két különböző fejvadász írt rám ugyan azzal a pozícióval, két teljesen különböző bérsávval...

Tolhatnék még ide példát bőven, de annyi igaz, hogy jobba jársz ha direktben a céggel beszélsz (ha tudsz). Úgy esélyes, hogy kevesebb felesleges kört futsz le

Köszönöm mindenkinek a választ.
Eddig beadtam kb 9 pályázatot, némelyiknél nem kérték a bérigényt, várom a válaszokat, aztán ahogy az idő telik én is okosabb leszek...
Szóval ha egy CAD team lead lehet 800k, akkor egy mérnök team leadnek nem irreális mondjuk az 1M+.
Próbáltam realizálni a bérigényem, mégis mi lenne az amiért már megérné. Ha otthon melóznék, akkor a bécsi költségek (utazás, albi)kiesnek. Ott tartok, hogy 800k nettó lenne az amitől már vállalható lenne, de ez már gondolom felsővezetői szint otthon.

A legkisebb összeg, ami mellett talán megérte volna az egyetem: nettó 400 rongy, tehát bruttó cirka 600. Ebből 200 a lakáshitelre, 200 pedig a megélhetésre, és akkor még egyáltalán nem élek nagy lábon, sőt.... de a lakáshitelhez is kell a 200, hogy ne 30 év futamidőre kelljen felvenni, vagy ne egy tanyát kelljen megvenni az utolsó utáni falu szélén. Namost, 3 év folyamatmérnöki tapasztalattal sokallgatják a 600at, és alkudozni akarnak, szerintük a munka öröme elég kéne hogy legyen fizetségként, mit képzelek én magamról, hogy mérnöki diplomával + 3 év ipari tapasztalattal, nyelvtudással olyan pénzt merek kérni amiből épphogy megélek...

Sziasztok,

3-4 éves folyamatmérnöki (projectes és meglévő gyártósoros munkák is vannak ebben) tapasztalattal Bru. 750-nél ellehet valahol többet kérni M.O.-on? (most ennyit keresk B.P, ebben bennevan 15 % ügyeleti díj ha elromlik a gép és munkaidőn kívül intézkedni kell.)

 

Köszi a választ!

Szia!
Megkérdezhetem hogy ezt a fizetést hogyan sikerült elérni? Milyen diplomával? Van külföldi munkatapasztalatod is?

Üdv, egy leendő folyamatmérnök.

Már nem igazán max speciális tudással,iparágban.Követkető lépcső a vezetői szint lenne.

Sztem talán IT vagy járműipar esetében lehetne még kicsit fölé menni mérnökként ennek ilyen tapasztalattal. Többi iparágban esélytelen.

Sziasztok! Kérlek segítsetek a döntésben, jelenleg folyamatmérnök vagyok egy üzemben br. 460 e ft-os alapbérrel lakhelyemtől 30 km-re, 2 év tapasztalattal. Kaptam egy ajánlatot egy építőipari cégtől 3d tervező pozícióval kapcsolatban, br 470 e ft-os bérrel és 10 km a távolság lakhelyemtől. Azt ígérték még, hogy rövid időn belül projektmanageré nőhetem ki magam. Ti mit tennétek a helyemben, karrier szempontjából? Köszönöm előre is a válaszokat!

Én azt mondom manapság az visz előre ha váltogatsz. Gusztustalan dolog, de ez van. Azonban folyamatmérnök (pl. Jabil T-town) állás nem ugyanaz a profil, mint az építőipar. Így ez a váltás nem visz előre. Azt kell megfontolnod tehát, hogy melyiket szeretnéd csinálni jobban. Melyik kevésbé stresszes. Hol marad több szabadidőd, de ami talán a legfontosabb. Milyen a főnököd? Ha egy idióta akkor ideje váltani. A 10 ezer Ft különbség és napi -40 km még nem elég indok a váltásra önmagában.

"Azt ígérték még, hogy rövid időn belül projektmanageré nőhetem ki magam"
Ne mondd már, hogy mérnöki végzettséggel hiszel az ilyen ígérgetéseknek...
A helyzet az, hogy mindkét helyen alul akarnak téged fizetni, ahogy előttem is mondták, 2 év tapasztalattal br 500-600 között kéne keresned. A jelenlegi helyeden kérj emelést a HR-en, de a hónod alatt legyen ott a felmondási papír arra az esetre ha nem adnák meg. Ne várják el, hogy ingyen dolgozz egy olyan pozícióban, ami a legnagyobb hatással van a termelés stabilitására!!
Az építőipari ajánlat fizetés tekintetében is komolytalan, és az ígérgetés is csak egy kamu, ahelyett hogy normális bérajánlatot adnának....

Polgáron laksz?Ha igen,akkor sok lehetőséged van,Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen. Ha mérnök akarsz maradni, akkor az autóiparban kell elhelyezkedni, ott ezzel a tapasztalatal br 500-600 között kaphatsz.

Nem váltanék az építőiparra. Túlságosan kiszámíthatatlan. Most pár éve megyeget de nem lesz mindig így sztem. Lásd mi volt itt 2008tól mondjuk 2014-15ig. Én inkább maradnék és lépdesnék itt előre vagy más céghez váltanék esetleg többért de hasonló területen. Biztosabbnak érezném sokkal.

Oldalak