Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Szia! Én egy fejvadász vagyok és elmondom miért fontos, hogy fejvadásszal dolgozz! Mi azért vagyunk hogy NEKED. Segítsünk! Nélkülünk sokkal nehezebb állást találni hidd el!

Én mindig segítek például a bértálgyarásnál. Sajnos sokan vannak akiknek elszállt a bérigényük és az ügyfél szóba se állna velük normál esetben! De! Én ezen segítek. Például helyeztem el már informatikus aki először bruttó 1.5M-t akart. De egyik ügyfelem se tudott volna beuttó 900-az se ajánlani! Aztán 6 hónap után volt egy ügyfelem, ahol megbeszéltem velük, hogy igazán jó jelölt esetén felmennek 950-ig! Felhívtam a jelöltet, elmagyaráztam, a végén felvették és elfogadta!

Szóval a fejvadász az csak segít! De mi nem tudunk csodát tenni azért - adott, hogy milyen cégekkel tudunk dolgozni! Sok sikert mindenkinek!

Szerintem jo tanacs volt. En is igy csinaltam legutobb. Megmondtam nekik, hogy nem szeretnek tobb orat raszanni a dologra , ha a vegen azt mondjak, hogy bocsi, de mi csak a felet adjuk. Ezert 3 dolog volt, amit en az elso korben 5 perc alatt tisztaztam. Hol/mit/mennyiert. Eleg sok megkereses volt es ha a HRes hivott a cegtol, ha a recruiter minden esetben megkaptam a valaszt. Mikor mondtam 1M a minimum akkor volt ahol mondtak, h koszonik, de az nagyon sok (nng). Volt ahol megfontoltak es egy eves terv vegen akartak volna adni (epam). Valahol alkudni akartak... szoval minden esetben ezt le tudtam targyalni. Nem tudom ki milyen tilus, en szemely szerint eleg jo targyalokepesseggel rendelkezem, amit meg is kaptam visszajelzesben. Szoval ha valaki introvertalt, az mas szitu. De, ha tudod mit akarsz es elo is tudod adni megfelelo hangnemben akkor kizartnak tartom, hogy ne kapj ra valaszt. Ha nem kapsz akkor az meg egyertelmu valasz, hogy oda ne menj.

Én is így nyomon, mennyi az annyi, különben hagyjuk, nincs felesleges idő elvesztegetni, meg a szabadság is véges.

Emlékszem, hogy még olyan 6-7 éve is ez nem így volt, hanem a munkaadók tekintettek le a vár tetejéről, hogy akkor kaparj droid, majd adunk valamennyit ha úgy gondoljuk és te leszel a szerencsés a 10 jelöltből. Nagyjából 2014-től fordult a kocka, mikor el kezdett a kiáramlás komolyabb méreteket ölteni már.
Hát egyszer fent, egyszer lent :-)

Epamnál milyen pozira mondták hogy sok az 1M? Tesztelő, fejlesztő, C#, Java, Python..

Sr. SET
Konkretan mindennek megfelelve eros coding skill, leadership , mentoring hatterrel.

.Net akart lenni gondolom. Fura, mert azért senior fejlesztőnek már kijár az 1 miska

Nem. Az senior SET (softwate engineer is test).

Software engineer iN test
Ez a titulis most lesz bevezetve, amolyan mindenes, fejlesztési, tesztelési és devOps ismeretekkel is kell rendelkezni.
Mennyit akartak adni alapból?

Mondjuk azt, hogy mákod volt.
Én NNG-nél "csak" kétszer beszéltem át velük a dolgokat, így a bérigényemet interjú előtt, mégis kapásból azzal nyitották a személyes interjút, hogy mennyit alkudhatnak le belőle...

Persze ez nem ma volt, lehet azóta már rájöttek, hogy a saját idejüket is rabolják ezzel. (Vagy csak én nem dupla annyit kértem mint a max, idk.)

Bosch-tól pl. eddig volt min 8 megkeresésem random hr-es "fejvadászok" által, mindnél volt szó a bérről is, de a 6. megkeresésig kellett várnom, mire egy volt annyira jó fej, hogy külön utána járt, hogy benne van-e a fizetés a keretben (nem volt). AZ összes többi eltűnt szó nélkül.

lol olyan is volt mikor két különböző fejvadász írt rám ugyan azzal a pozícióval, két teljesen különböző bérsávval...

Tolhatnék még ide példát bőven, de annyi igaz, hogy jobba jársz ha direktben a céggel beszélsz (ha tudsz). Úgy esélyes, hogy kevesebb felesleges kört futsz le

Köszönöm mindenkinek a választ.
Eddig beadtam kb 9 pályázatot, némelyiknél nem kérték a bérigényt, várom a válaszokat, aztán ahogy az idő telik én is okosabb leszek...
Szóval ha egy CAD team lead lehet 800k, akkor egy mérnök team leadnek nem irreális mondjuk az 1M+.
Próbáltam realizálni a bérigényem, mégis mi lenne az amiért már megérné. Ha otthon melóznék, akkor a bécsi költségek (utazás, albi)kiesnek. Ott tartok, hogy 800k nettó lenne az amitől már vállalható lenne, de ez már gondolom felsővezetői szint otthon.

A legkisebb összeg, ami mellett talán megérte volna az egyetem: nettó 400 rongy, tehát bruttó cirka 600. Ebből 200 a lakáshitelre, 200 pedig a megélhetésre, és akkor még egyáltalán nem élek nagy lábon, sőt.... de a lakáshitelhez is kell a 200, hogy ne 30 év futamidőre kelljen felvenni, vagy ne egy tanyát kelljen megvenni az utolsó utáni falu szélén. Namost, 3 év folyamatmérnöki tapasztalattal sokallgatják a 600at, és alkudozni akarnak, szerintük a munka öröme elég kéne hogy legyen fizetségként, mit képzelek én magamról, hogy mérnöki diplomával + 3 év ipari tapasztalattal, nyelvtudással olyan pénzt merek kérni amiből épphogy megélek...

Sziasztok,

3-4 éves folyamatmérnöki (projectes és meglévő gyártósoros munkák is vannak ebben) tapasztalattal Bru. 750-nél ellehet valahol többet kérni M.O.-on? (most ennyit keresk B.P, ebben bennevan 15 % ügyeleti díj ha elromlik a gép és munkaidőn kívül intézkedni kell.)

 

Köszi a választ!

Szia!
Megkérdezhetem hogy ezt a fizetést hogyan sikerült elérni? Milyen diplomával? Van külföldi munkatapasztalatod is?

Üdv, egy leendő folyamatmérnök.

Már nem igazán max speciális tudással,iparágban.Követkető lépcső a vezetői szint lenne.

Sztem talán IT vagy járműipar esetében lehetne még kicsit fölé menni mérnökként ennek ilyen tapasztalattal. Többi iparágban esélytelen.

Sziasztok! Kérlek segítsetek a döntésben, jelenleg folyamatmérnök vagyok egy üzemben br. 460 e ft-os alapbérrel lakhelyemtől 30 km-re, 2 év tapasztalattal. Kaptam egy ajánlatot egy építőipari cégtől 3d tervező pozícióval kapcsolatban, br 470 e ft-os bérrel és 10 km a távolság lakhelyemtől. Azt ígérték még, hogy rövid időn belül projektmanageré nőhetem ki magam. Ti mit tennétek a helyemben, karrier szempontjából? Köszönöm előre is a válaszokat!

Én azt mondom manapság az visz előre ha váltogatsz. Gusztustalan dolog, de ez van. Azonban folyamatmérnök (pl. Jabil T-town) állás nem ugyanaz a profil, mint az építőipar. Így ez a váltás nem visz előre. Azt kell megfontolnod tehát, hogy melyiket szeretnéd csinálni jobban. Melyik kevésbé stresszes. Hol marad több szabadidőd, de ami talán a legfontosabb. Milyen a főnököd? Ha egy idióta akkor ideje váltani. A 10 ezer Ft különbség és napi -40 km még nem elég indok a váltásra önmagában.

"Azt ígérték még, hogy rövid időn belül projektmanageré nőhetem ki magam"
Ne mondd már, hogy mérnöki végzettséggel hiszel az ilyen ígérgetéseknek...
A helyzet az, hogy mindkét helyen alul akarnak téged fizetni, ahogy előttem is mondták, 2 év tapasztalattal br 500-600 között kéne keresned. A jelenlegi helyeden kérj emelést a HR-en, de a hónod alatt legyen ott a felmondási papír arra az esetre ha nem adnák meg. Ne várják el, hogy ingyen dolgozz egy olyan pozícióban, ami a legnagyobb hatással van a termelés stabilitására!!
Az építőipari ajánlat fizetés tekintetében is komolytalan, és az ígérgetés is csak egy kamu, ahelyett hogy normális bérajánlatot adnának....

Polgáron laksz?Ha igen,akkor sok lehetőséged van,Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen. Ha mérnök akarsz maradni, akkor az autóiparban kell elhelyezkedni, ott ezzel a tapasztalatal br 500-600 között kaphatsz.

Nem váltanék az építőiparra. Túlságosan kiszámíthatatlan. Most pár éve megyeget de nem lesz mindig így sztem. Lásd mi volt itt 2008tól mondjuk 2014-15ig. Én inkább maradnék és lépdesnék itt előre vagy más céghez váltanék esetleg többért de hasonló területen. Biztosabbnak érezném sokkal.

Sziasztok!

Bsc gepesz vegzettseg, budapesti multi, havi 350+35 cafe, 13+14 havi, 2 ev tapasztalat.

Szerintetek?

Nettó 350 + 35 ezer cafe 2 év után? Hát az több, mint jó! Máshol ez bruttóban ennyi.

Neked elmentek otthonról, nem vagy képben, ennyire azért nem rossz a helyzet. Ahol 2 év tapasztalattal BSc mérnöki diplomával Bruttóban 350-et akarnak adni, azokat ki kell röhögni, és menni kell tovább. Ezzel a tapasztalattal/végzettséggel megadják a NETTÓ 350-et (kb. pont ez a reális bér), más kérdés, hogy ez a pénz ugyan elég a megélhetésre, de tervezgetni, házat venni, Mercit venni, stb. nem lehet belőle. Miközben pont egy mérnöknek kéne kifejezetten gazdagnak lenni egy normális társadalomban....
És ha mondjuk egyedül él, és Pesten lakik albérletben, akkor még a megélhetésre sem elég. Mindez mérnökként, ez ma Magyarország.

Én ezt így vezetném le:
Kb. bruttó 300 - 375 000 között van a pályakezdő mérnök bér, attól függően, hogy milyen mérnök, melyik város, milyen iparág, mekkora cég.
2 év tapasztalattal junior vagy, vagyis már nem entry. Valóban ugrasz 1 szintet vagy ha nem külön szint, akkor bérsávon belül nőhet a fizetésed. DE! Azért ha belegondolsz, 2 év az semmi a 45 év munkaviszonyból, amit mindenki dolgozik. Szóval 2 év után még ne nagyon "ugráljon" az ember, mert szinte semmit nem dolgozott még, szinte semmit nem látott még és nagyon a pálya elején van.
Én Hresként azt gondolom, látom, tudom és alkalmazom, hogy a junior szint az entryhez képest 10-20%-os bérugrást jelent. Függően az 1 (+ gyakornoki, duális program ha volt) év teljesítményértékelésétől. Ha számolsz átlagosan br. 350 000-es kezdő bérrel, akkor ha emberünk 90% felett (vagy kiválót, ki hogy hívja) kapott teljesítményértékelésnél, akkor kap 20% emelést. Ez bruttó 420 000 Ft. Ehhez jön az éves béremelés, ami jelenleg olyan 7-9% szellemi területen, de persze ezt nem minden cég adja meg. De számoljunk azzal, hogy megadja és ad 8%-ot. Így összesen kb. br 450 000 a jön ki. Erre még jöhet vmennyi prémium (pl 10%) és cafeteria. Ez így nettó 330 000 plusz cafeteria. Itt tart manapság a piac.
Konklúzió: A fővárosban, egy nagyobb multinál valóban elérhető a nettó 350 000, de más településeken, kisebb cégeknél azért nem ez az általános és "alap". Az igazság átlagban valahol nettó 300 - 350 között van, 1-3 éves tapasztalat esetén. Mivel vidéki kisebb cégek esetében lehet nettó 300 alatt is keresni.

Vicces ez a HR-es. "Elérhető a 350". Hát jó hogy elérhető, amikor 3év tapasztalattal bruttó 600-700-es ajánlatok jönnek Linkedinen. (Ez nyilván szigorúan Budapest, multi, angol nyelv szóban is napi szinten)

Ne haragudj, nem akarok "kioktatni" egy Hr-est, de az az igazság, hogy egy kicsit le vagy maradva, ugyanis tökéletesen felvázoltad a 3-4 évvel ezelőtti állapotot. Azóta viszont emelkedtek a bérek, a vidéki cégek nehezen találnak mérnököt, már nem ott tart a piac ahol te gondolod, vagy ahol a te céged elhelyezkedik bérek tekintetében és ide leírtál. Ma még van akkora mérnökhiány, hogy egy 2 év tapasztalattal rendelkező mérnök alkupozícióban van, és ezzel párhuzamosan NEM TE vagy alkupozícióban hogy teljesítményértékeléstől tedd függővé az emelést. (Teheted, csak ha kevesli, lelép és máshol megkapja azt, amit te nem adtál meg.)
Ma az államvizsga után betoppanó friss diplomás álláskereső gépész, mechatronikai vagy villamosmérnök minden további nélkül bemondhat az interjún bruttó 350-400 kezdő fizetést pl. egy folyamatmérnöki pozícióra, amit egy valamire való multi cég minden teketóriázás nélkül megad. Itt tart a piac, nem az általad leírt 300-375-nél. Nyilván van rá példa, de nem az a jellemző, hogy mérnöki diplomával a zsebükben br 300000-ért mérnökök százai aláírnak.
A kezdeti br 350-400-as bér a két év alatt minimum br 450-500-ra emelkedik teljesítményértékeléstől függetlenül, amennyiben a mérnökségi vezető és/vagy HR el akarja kerülni az adott mérnök távozását. És itt a mondat második felén volt a hangsúly.
Meg azon, hogy 2 év tapasztalattal a br 450-500 egy minimum összeg, a sáv alja, tehát egyáltalán nem megy csodaszámba, ha egy gépészmérnök 2 év után br 530-550-et keres.
+1 info a végére: az én kezdő mérnöki fizetésem a 2. év végére br 180000-et emelkedett, igaz ehhez kellett az, hogy az első emelési ajánlatra belengessem a felmondási papírt... --> Pontosan erről szól az alkupozíció: nem a teljesítményértékelési dokumentumaim kerültek elő elemzésre, hanem rögtön a ceruza fogott vastagabban, hogy ne kelljen új mérnököt keresni. ;)

Én is így látom, pont 3 éve voltam pályakezdő gépészmérnök, kezdő bérem bruttó 350 volt, de akkor még bruttó 300-350 körül mozogtak a pályakezdő gépészmérnök bérek. 1 év után kaptam az első fizuemelésem, inflációkövető bruttó 20ezret kaptam, tehát 2 éve még 370-nél jártam. Utána fél évre rá elmentem néhány próbainterjúra, ahol bruttó 550-et tűztem ki magamnak, látván, hogy ismerőseim mennyit keresnek. 5 helyen jártam, 1 cég ajánlott sokkal-sokkal kevesebbet (bruttó 420), de a többi cég adta a kért 550-et.
Tehát most az új helyemen 3 év tapasztalattal már 570-nél járok, mert már azóta itt is kaptam egy inflációkövető 20-as béremelést. Ismerőseim hasonlóan keresnek, hasonló tapasztalattal.

Van 1 srác akit mentoráltam, ő budapesti cégnél kezdett bruttó 470-el tavaly májusban, azóta már ő is kapott béremelést (infláció követő + egyéni teljesítményértékelés alapján) most ő 550-et keres, majdnem úgy mint én 3 év tapasztalattal, viszont kelet-magyarországi cégnél.

Tehát én is úgy látom, hogy az olyan cégek, ahol a HR-esek álomvilágban élnek, azokkal nem kell foglalkozni. Játsszák csak ezt a játékot, még ha valaki el is vállalja a piaci átlag alatti bérért, az úgyis dobbantani fog néhány hónap múlva (kivéve ha burokban él az adott ember).

Egyébként a fenti tényeket a HAYS Salary Guidline 2019 is megerősíti, aszerint:
Junior mérnök (1-3 év tapasztalat): bruttó 400-550 (tipikus bér br. 450)
Senior mérnök (3+ év tapasztalat): bruttó 500-750 (tipikus bér br. 650)

Úgyhogy üzenem a 2016-ban ragadt HR-es dolgozóknak (akik egyébként a Hays guidline szerint közel annyit keresnek mint egy mérnök!!!), hogy ideje lenne felébredni, mert hamarosan elfogynak majd a munkavállalóitok!!! Ugyanis még azoknál a cégeknél is nagy hiány van, akik megadják a mai általános bérszínvonal szerinti fizetést! ;)

Ui. nálunk a soron egy 4-5 éve ott lévő operátor már bőven nettó 300 fölött kap..

Hát egy villamosmérnöknek nem kell magát megerőltetnie, hogy bruttó 375 felett kezdjen. Sztem nettó 300-ig kezdőként is könnyen talál munkát Bp-en. Egy segèdmunkás is megkap most 200 ezret vagy még felette is a fővárosban építkezéseken. Lehet jóval bátrabban kérni.. munkaerőhiány van. Ha az első kettő nem adja meg akkor megadja majd a 3.

Persze, ebből az egészből csak annyi következik, hogy Zoli egy olyan cégnél Hr-es, ahol a kezdő mérnököknek br 300-375 között fizetnek. Vannak ilyen cégek, nem kell velük foglalkozni, menni kell tovább oda, ahol megadják a valós bérsávot. Ami egyébként még mindig nem olyan nagy összeg, hogy olyan hű de nagy istencsászárnak érezze magát a szerencsétlen mérnök, aki többszáz átvirrasztott éjszakán keresztül tanult, beadandót írt, rajzot szerkesztett, stb...
A lényeg, hogy még az interjú előtt a telefonban el kell hangoznia a fizetésnek, hiszen ez a leges leglényegesebb kérdés egy munkaviszonynál.

Oldalak