Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Megéri, de attól függ, hogy mit. Én építőmérnökként azt mondom, hogy az enyémet kevésbé.

Zakkant, feszült iparág ez alulfizetett emberekkel és az evvel járó nyügökkel.

Átlagban napi 100 - 150.000-et egy vidéki autómentő is megkeres, ha rászánja magát, hogy kimenjen körbenézni az autópályára. (minusz fél tank üzemanyag + amortizáció)

Ha számlát is ad, akkor a dupláját is.

Nagyobb felelősség, stressz és különösebb tudás nélkül.

Sziasztok! Budapesten mekkora fizetésre lehet számítani kezdő javásként? (Bsc. diplomával, közép angol, tapasztalat nélkül)

br 200k-600k
Csak rajtad áll, ennyi infóból nem derül ki.

HTML5+CSS3, JPA, Hibernate, Oracle SQL, JSF, EJB, Java 8 ismerettel rendelkezek

Csodálom, hogy ennyit keresnek. 2006 óta vagyok szakmában. 8 éve Androidra fejlesztek, de 210k fölött sosem kerestem (ketten vagyunk fejlesztők a cégnél). Ennyire beltenyészet a jó munkahely/fizetés?
[offolok]

Èn kèt ève fejlesztek Androidra ès kb 200 nettót kapok, nagy cèg, vidék.

Vàltani készülök amilyen hamar lehet mert vicc ez a fizetés.

jézus bakker, recepciósok többet keresnek, sürgősen menj el egy bármilyen fejvadászhoz..

csak provokátor szerintem

akkor mea culpa

210k nettó? Melyik város, milyen tech stack? Bárhol ennyi vagy valamivel több egy pályakezdő fizetés ennél, kivéve talán a noname magyar kkv-at.

Kezdőként sem kezdtek már 300 alatt az ismerőseim. És ez közel 2 éve volt már.

Sok noname kft-nél 200k netoval szúrják ki az ember szemét...

Talán nem kellene elvállalni ennyiért, aztán majd rájönnek...
A Kiszámoló Akadémiát remélem mindenki látta már, felfogta + tudja kívülről!
https://www.youtube.com/watch?v=z123vtAnHnU

Van infotok arrol h mekkora fizetesi igenye lehet egy tapasztalt RPA fejlesztonek? (BluePrism, UiPath, AA)

Nem tudom mi a BluePrism vagy UiPath. De egy átlagos Rohadt Profi Android (RPA) fejlesztő, aki vágja az Androidot a köbön (AxA, avagy AA), az alsó hangon 1M per hó, egészen 1.5M per hóig tud keresni. Én 1.3M-nál vagyok, mert nem adom olcsón magam. Kevesebbet te se kérj!

Ez bruttó vagy nettó?

Hol adnak ennyit egy Android fejlesztőnek?? :o
Ki tudnád fejteni mit jelent az hogy "vágja az Androidot a köbön (AxA, avagy AA), technikai szempontból?
Èn is Android fejlesztő volnék ès szeretnèm tudni hogy mit kellen tudnom ekkora fizetèsèrt?
Esetleg azt mèg elmondod hogy hàny év tapasztalattal?

Szervusztok,

meghívott egy jó hosszú beszélgetés után az EPAM Budapesten egy technikai BA interjúra magukhoz.
Szeretném kérdezni tőletek, hogy tudjátok-e mire számítsak tőlük?! Hallok vegyeset a cégről, jót is rosszat, de azt tudom, hogy a fizetés nem segély, de nem is milliós összeg.

Megköszönöm, ha kisegítetek valamilyen infóval a cégről, a munkakörről, jelenleg egy kis cégben dolgozom Budapesten, mint Konzulens, aki szinte mindent csinál.

Köszönöm szépen!

Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kérni, hogy az alábbi tapasztalattal mi lehet a reális fizetés Budapesten. Kb 5 év releváns tapasztalat.
Ez idő alatt: java, maven, jpa, spring, vaadin, sql, sh, junit és teszt automatizálás (selenium). Egyetemi végzettség, angol középfokú csak nincs használva aktívan.

Br600e + br50e cafeteria / hó. Kicsit már elment mellettem a szakma fizuja ahogy olvasgattam.

"Ez idő alatt: java, maven, jpa, spring, vaadin, sql, sh, junit és teszt automatizálás (selenium). Egyetemi végzettség, angol középfokú csak nincs használva aktívan."

Teljes mértékben tudás függő, ez az 5 év tapasztalat jelenthet sok mindent. Egyetemi végzettség csak néhány cégnél számit, az aktiv angol sokkal többnél. Fizetésekben cégek között 50-100%os eltérés is lehet. Az biztos, hogy bruttó 600-nál többet tudsz keresni Pesten, de a szakma fizuja nem ment el annyira melletted. Ha indexen vagy esetleg a hays-t nézed akkor persze úgy tünhet, de átlag alatt lehetsz egy kicsivel. Sok cég csak kiteszi a hirdetést, de ha bemondod neki akár a bruttó 600at akkor sem vesz fel. Sokan nem készülnek az interjúra, de előtte egy 3 hónap aktiv tanulás százezreket jelenthet a bérben.

Jogos amúgy a kérés, ez a fórum fizetések megosztására van, a maximális bér kérése az csak másodlagos

Legalább annyit tegyél meg hogy leírod, hogy most mennyit keresel, hogy másoknak segítségére legyél.
egyébként 750-1200, de a felső határhoz már nagyon kell értened a dolgokhoz

Sziasztok,

Hogy ne csak programozók legyenek itt, hanem az informatikai tanácsadói piac is képviseltesse magát:

Banki számlavezető rendszerekkel dolgozó implementációs konzulens vagyok, akinek teljesen bejelentett fix alapbér + napidíj konstrukciós a munkaszerződése. A harmincas éveim közepén járok, bő 10 év munkatapasztalattal a hátam mögött.

Már 18 munkanappal is túllépem a korábban emlegetett "max 800 nettó de az már a teteje" összeget, de ha egy hónapban nem megyek szabira, vagy nem vagyok beteg, akkor 20-22 munkanap is összejön, ami nettó 1 millás bejelentett fizetést ( vagy picivel a fölött ) jelent számomra ebben az esetben. Az érem másik oldalán ott van, hogy ha szabit veszel ki avagy beteg vagy, akkor kevesebb a napszám és az ezzel járó fizetés is.

A munka projektidőszakokra bomlik, egy ilyen bevezetés évekig is eltart, mikor van mit tenni, akkor bizony "dől a lé". És általában van feladat bőven. Vegyesen jó és rossz meló is.

Elvárás az agilisség és a pro aktivitás, el kell tudnod adni magadat és ha kell a világot is meg kell váltanod a nélkül, hogy fognák a kezedet folyamatosan.

Tehát lehet itt pénzt keresni simán alkalmazottként is, csupán a leleményeseknek áll a világ.
Egy nagynevű fejlesző-multinál is el lehet lébecolni a szuper munkakörnyezetben és változatos feladatokban, de hogy agyonfizetni nem fognak benneteket az tuti. Az senkinek se érdeke, hogy Te mint alkalmazott / megbízott / alvállalkozó sokat kapjál. Mindenki ingyen próbál megszerezni és évekig szipolyozni majd eldobni ha már nincs Rád szükség.

Csak rajtad áll hogy mennyire fejleszted a tudásodat és hogy utána mennyiért tudod eladni saját magadat! Nem 16 órát kell dogozni naponta hogy sokat keress, hanem a "kis 8 órádat" kell eladnod minél drágábban, hogy jusson másra is időd.

;)

Olvasom, hogy 4-5 év tapasztalattal már "szeniornak" hívják itt sokan magukat.

Előre leszögezném :a programozás nem az én asztalom, valamint a nagyvállalatok tapasztalat-besorolási szintjeit is nettó hülyeségnek tartom sok esetben.

A mi szakmánkban az egyetem utáni 4-5 év arra elég, hogy beleláss egy implementációs projekt fázisaiba. Jó esetben már végzett a delikvens üzleti igényfelmérést, esetleg paraméterezést vagy tesztelést, még jobb esetben ezeknek a kombinációját modulokra vonatkozóan.

Seniornak kb. 10-15 év tapasztalattal rendelkező kollégákat hívjuk, akik már általában részt vettek 2-3 teljes körű számlavezető rendszer cserében / zöldmezős beruházás esetében új bevezetésben. Ilyenek kevesen vannak és olyan szinten keresettek a piacon, hogy válogathatnak a munkák között és az árazásban is vastagon fog a ceruzájuk, csupán azért mert megtehetik.

Én is éppen ilyennek nevelem ki magamat, szerencsére van kitől tanulnom most is és remélem még a jövőben is lesz. Valamint már megjelentek az ifjú padavanok is mellettem, akik Tőlem is tanulnak és most alapozzák a jövőjüket .

Műszaki emberként hogy lehet belekezdeni tanácsadókarrierbe? MErt mindig is érdekelt az üzleti vonal, de mérnökként végeztem és IT-ban is dolgozom, de hosszú távon szeretnék határmesgyére evezni és időben kéne kapcsolnom... LEhetséges ez, úgy hogy nincs gazdasági diplomám és anélkül, hogy visszaesne a fizetésem? Mert ugye új területen kezdőnek számítanék..

- 3 év AWS/Azure tapaszatalat
- AWS Developer, Solution Engineer és Sysops associate
- 3 év Docker(cert is van) és Kubernetes
- Helm
- Terraform (2 év), Ansible (3 év)
- Jenkins, TeamCity, CircleCI, Azure Devops
- Python/Bash/JS
- Linux (Debian,Ubi,CentOS)
- Security és hálózati ismeretek (egy poros CCNA certem is van)

egy startup jellegű cégnél töltöttem az elmúlt 3 évet, egy hatfős devops team tagjaként.
Igazából az alábbi felsorolt eszközökkel dolgoztam többnyire, nyilván még ideírhatnék 10 szirszar monitoring meg logging toolt meg ezt azt, de ezek a sarokkövek.
Mennyit kérhetnék el Pesten ilyen háttérrel?

Nagyjából a reális fizu jelenleg számodra br. 800 körül van.

Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kérni, hogy az alábbi tapasztalattal mi lehet a reális fizetés Budapesten. Kb 5 év releváns tapasztalat.
Ez idő alatt: java, maven, jpa, spring, vaadin, sql, sh, junit és teszt automatizálás (selenium).

Ja és egyetemi végzettség, angol középfokú csak nincs használva aktívan.

Oldalak