Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Köszönöm! Ez L3. Az utóbbi 2 évben kis cégnél, azelőtt nagy multinál dolgoztam. Azt tapasztaltam hogy eléggé leértékelik a nem rivális cégnél szerzett tapasztalatot, gyakran 1 akár 2 szinttel alacsonyabbra vesznek fel embereket.

Felkészülésnek én Sedgewick Algorithms könyvét, illetve a Cracking the coding interview-t olvastam, ezek mellett folyamatosan toltam a leetcode-ot. Sokat gyakoroltam a táblánál kódolást, bár mint utóbb kiderült már megengedik hogy egy Chromebook-ot használj, ha akarsz.

Elég sok alap adatszerkezet előjött valamelyik interjún (heap, binary tree, hash table, trie). Szeretnek még olyat kérdezni, amire a binary search valamilyen változatát kell alkalmazni.

Na persze, havi 48M/hó? Röhög a vakbelem. Megy a hangulatkeltés az olyan Soros-bérencekkel mint te.

Emberek, ne dőljetek be ennek az aljas és hazug nyugati propagandának! A huszada sem igaz, amit ír.

Így, hat hét [nem nyolc jön ;-) kicsi rigó] távlatából...
no, hát az van, hogy ez van. soros vagy párhuzamos, mindegy is.

Egyedül te kelted itt a hangulatot, Péter. Talán ez még az egyetlen olyan magyar fórum, ahol az általad említett dolgok nem merültek fel. Ha már életedben utaztál volna a falu határán kívülre, akkor tudnád, hogy éves fizetésben van megadva.

Ez most vicc vagy tenyleg nem esett le, hogy eves fizetesrol van szo?
Annak pedig, bonusszal es mindennel egyutt, realis.

...mekkora a te allatkerted.
Teljesen realis, bar a dologhoz hozzatartozik, hogy a G-nak dolgozzon a hoher (a Damore-sztori utan eszembe3 sem jutna), raadasul ugyanannyit meg tudsz keresni 6-8 honap alatt projektekre szerzodve, meg csak nem is alvallalkozokent (hanem fix contract, amivel ugyanugy jon a helathcare etc.)
Eleg durvan elindultak a berek itt NYC kornyeken az elmult egy-ket ev alatt, szinte lablogatos munkakkal is 130-140 ezer korul lehet keresni, ha meg tenyleg ertesz valamihez es van mondjuk 10+ ev, plane ha mgmt tapasztalatod, akkor siman 200 fele keresgelhetsz, rengeteg allas van.

Hogyne, akár /nap is lehetne.

Szia, kérlek tudnál mesélni hogy mennyit készültél az interjúra?
Valamint hogy hány év tapasztalattal sikerült bejutni?
Igaz hogy a Google-nél és hasonló nagy vállalatoknál elvárás a napi 9-10 óra, mennyire stresszes?

Én is probálkoztam nemrég de sajnos nem jutottam tovább a második Hangout interjún...

Másfél hónapot készültem. Főleg leetcode-oztam (easy és medium, néhány hard), kb 150 feladatot csináltam meg. Pár éve már interjúztam náluk, akkor az onsite után buktam el. Akkor kb 1 hónapot készültem, munka/egyetem mellett.

A tapasztalat az annyi amennyit írtam, mivel nemsokára fogok kezdeni, így magáról a munkáról nem tudok nyilatkozni. Több emberrel beszéltem, akik szerint heti 40-45 óra között mozog a munkaidő.

Köszönöm a választ ès sok sikert kìvánok!

Köszönöm, valószínűleg előbb-utóbb nálad is újra jelentkezni fognak, sok sikert!

Zürich

Melyik város?

Sziasztok. 2 ev tapasztalom van. Egy nagyobb project(masfel ev -4-5 admin modulok, interfeszek, jogosultsagkezelok stb) Java spring git tomcat mssql gradle maven es sok apro. Es fel eve megy a 2. nagyobb project elozoekhez immar hozzajon a postgre angular is. Jelenleg 550000 br. Realis?
Illetve mikor/mennyi lehet az emeles?

Hát ennél nem nagyon fogsz többet kapni ennyi tapasztalattal.
Esetleg még +50k-t lehetne kihozni pluszba de az a teteje, amúgy meg annyiért nem érné meg a kockázat.

btw ez mesze van a nagyobb projekttől

Vilagos. Valahol meg en is ezt erzem, csak nem ezt latom, ebbol fakad egy kis osszezavarodottsag. Ceges karrieruton tavaly lettem mid-level1 juniorbol. Mid-level2-t fel ev mulva elviekben teljesitem. Mondjuk ehhez hozzajon meg annyi igazsag h egy specko terulettel foglalkozunk amivel csak kevesen tudnak (nem azert mert nehez lenne) es a mi csoportunk fejlesztoi kovetelmenye igy kiegyenlitettebb e terulet miatt. A projectbe meg nagyon sok minden volt de azokban en akkor meg nem voltam benne. De nezzuk ugy h akkor meg nem mid-level hanem junior. Hays 650-es tipicalja mennyire realis? Es az csak javahoz irja. Nyakig benne vagyok a front-endben. Es arrol ne is beszeljunk h mi nem selecteket gyartunk mint a legtobben a cegnel db ismeretkent. Sajat adattarhazunk van. Management, tarolt eljarasok triggerek dml dsl ddl egyarant, jobok stb. Nem tudom ez mashol h van, de azt erzem ez is egy fel dwh, amire legtobb helyen kulon embereket szokas dedikalni. Talan olap kockank nincs meg :D Nah koszonom a valaszt egyebkent. :)

Ha a te céged 2évvel mid levelre értékel kb. foglald imába a nevüket, mer a cégek 85%+ a ezt még juniornak tartja, és még annyit se adna mint amit most kapsz.

Persze vannak akik megadnának 600-650k-t is, de ezek a cégek ritkaság számba vannak. Személy szerint én +30% alatt nem váltanék, de ha te bevállalod megteheted, hogy jársz ide-oda interjúkra, hátha valahol megadják, de ha 650k a target, akkor készülj fel, hogy 10-ből 9 interjú már azért bukó lesz alapból mert ennyit nem akarnak majd megadni. (És túlnyomó részt nem fognak előre szólni hogy ennyi úgyse adnának.)

Épp ezen a fórumon volt aki írta hogy egy festő sem megy el manapság nettó 20K / nap alatt dolgozni, akkor nehogy már egy egyetemet végzett, állítólag egyik legjobban fizető iparágban dolgozó, mondjuk 2 éves tapasztalattal bíró ember ne kaphasson bruttó 600 -at. Röhej. Nekem 1,5 év tapasztalatom volt, mikor váltottam, meg is adták a 600-at, + benefitek. Azt is nézd hogy mennyibe kerül a megélhetés Budapesten, ami már sajna elég jól közelíti Bécset...

Az van, hogy a festő business valuet szállít, míg a 2 év tapasztalatos programozó nem fog egy projektet az elejétől a végéig levezetni, de még egy új feature bevezetést sem, csak kis részegységek funkcióit pötyögi be komoly felügyelet mellett. Alapvetően támogatom, hogy feljebb legyenek tolva a programozói bérek, de azért látni kell a valóságot is. Nagyon rámásztak a junior bérek a senior és vezető fejlesztői fizetésekre, miközben az elvégzett munkában többszörös szorzó van.

Jaja, egy festő maximum egy fal business value-ját tudja növelni, ami kihat mondjuk egy tucat emberre (akik abban a lakásban laknak) - kivéve ha pl. egy múzeum faláról van szó, vagy ilyesmi, de ez ritkább. Egy falfestés "projekt" komplexitását meg nem biztos hogy össze kellene hasonlítani egy szoftverével. Ha egy junior fejlesztő - még ha felügyelet alatt is - de pl. hozzáad egy új feature-t egy programohoz, az userek ezreit, akár millióit érinti - tehát sokkal több embernek adott "business value"-t mint egy festő valaha fog. Akkor mi a gond a bruttó 600 -as junor fejlesztő bérrel??

Még annyit a fentihez, hogy egy 2 év tapasztalattal rendelkező junior fejlesztő is simán tud új feature-t hozzáadni a programhoz - mivel én is ezt tettem, több esetben is, ill. haverom autóipari cégnél szintén (pont tegnap mesélte).

Nagy, közismert szoftverház: bruttó 1.0M + kafeteria + bónusz.
Orvostechnológiai, középméretű, magyar tulajdonú, high-tech cég: bruttó 1.1M + bónusz.
Pénzügyi szolgáltató cég: bruttó 1.4M + kafeteria + bónusz.
Mindhárom cég budapesti.
20+ év tapasztalat: C++, Python, Perl, assembly, ...

És te mekkora fizetési igényt mondtál az interjún?

Crafton volt par uj ceg, legalabbis nekem ismeretlen. Az egyik kulonosen megmaradt, mert valami kocsibol osztottak sort. Naluk volt egy quiz, fizetesi igenyeket is meg lehetett adni. 500tol indult 300k novekedessel. Es valami 1.7 volt a max. Mondjuk az lehet mar manager verzio, nem tudom. Amerikai es allitolag most jonnek/jottek Magyarorszgra, igy toboroznak erosen. Valaki talalkozott veluk?

Instructure volt az. Tele volt rakva az autó álláshirdetésekkel :D

Az lesz az, igen! Köszi

Kösz az infót. Valahol itt vannak a határok valóban jelenleg. Az 1.4 a kiugró, nagyon kevés helyen van ennyi, oda bejutni se egyszerű.

1.4 - Az már majdnem annyi, amennyit egy jobban menő fodrász vagy egy festő szakmunkás megcsinál egy hónapban egyéni vállalkozóként.

Hagyjuk már ezt az ózsdi szöveget, hogy létezik egy másik világ, a diplomán túli világ, ahol nincs diploma, helyette van szakmunka. És minden szakmunkás titokban röhög hogy hazaviz havi több milliót, más meg tanul egyetemen 3-5 évig, és megkapja 5 év tapasztalattal ennek a negyedét. Ja. Meg lehet nézni álláshirdetéseket mennyit keres egy szakmunkás pl. bécsben (azért bécs mert az árak / bérek kezdenek illeszkedni Budapesttel elég jól). Rengeteg fb csoport van ahol kiírják konkrétan a bruttó órabért. Ha egy festő Magyarországon megkeresne 1.4 milliót akkor ide jönnének a környező országokból a szakemberek. Ezt hívják piacgazdaságnak. Összevetni egy szakmunkás vállalkozó fizuját egy beosztott informatikuséval meg tényleg jó ötlet. Vesd össze egy vállalkozó (pl. KATA-s) informatikuséval, akik átlagban napi 100.000 Ft -ot kiszámláznak, és neki ezen nincs költsége (pl. festőnek anyagköltség). Szóval tényleg nem éri meg tanulni?

IT ban melozom mint fejleszto (10+) . 74 / nap + afa amit egy napra szamlazom. A burkolo szaki visszaszamolva 62 + afat kert naponta a furdoszobamert - minden anyagot en vettem. En egyetemet vegeztem o szakmunkast - bar mindketten szakmunkat vegzunk. Nincs is sok kulonbseg fizetesben sem.

Oldalak