Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Teljesen egyetértek! Több haverom is érettségivel, melósként hazavisz nettó 250-et, persze ebben minden műszakpótlék stb benne van. A mérnök meg diplomával+nyelvtudással örüljön a 300-nak? Anyád p......!
Előttem írta valaki a demagóg kamudumát, hogy végig issza és puskázza valaki a 3,5 éves BSc-t 6 év alatt, szóval örüljön ha kap munkát mérnökként, a fizetés az már bónusz neki. Öcsém, akinek nincs elég agysejt a toronyba', az nem puskázgatva 6 év alatt elvégezte a mérnök képzést, hanem kibukott az egyetemről a francba. Aki eljutott odáig hogy megszerez egy mérnöki diplomát, noha pár év csúszással is, az már letett annyit az asztalra, hogy papírpénzt is keressen ne csak aprót. Az Einstein, aki egyszer sem éjszakázott, és egyszer sem vérzett el egyik vizsgán sem mondjuk egy rossz helyre tett negatív előjel miatt, az meg kapjon mégtöbbet... De az még mindig nem oké, hogy egy pályakezdő mérnök 1-2-3 évig 50-60 ronggyal keres többet egy operátornál!!!

Bp-en nettó 300 (br450) egy korrekt kezdőbér, simán adnak ennyit normálisabb cégek. 1 év után ez könnyen több lehet. Multiknál persze, legalább egy vállalható angoltudással.
Nem kell ehhez 3 év, max 1 munkahelyváltás és, hogy ne legyél teljesen tutyimutyi.
Nem kell benyalni a HR-esek "örülj, hogy 1 év után egyáltalán fizetést is kapsz" dumáját.

300. Mikor egy garzon 120+rezsi. Ez az ország arra volt jó, hogy betanuljak de innentől tipli. Szomorú, de előre jutni nem lehet. Ennyi tudással viszont külföldön már simán eladom magam. Ha 130-al kezdő 25 éves tanár lennék, akkor meg aztán pláne szép lenne a helyzet.

Én azzal próbáltam meg elkerülni hogy tipliznem kelljen az országból, hogy véres verejtékkel megcsináltam egy mérnöki diplomát. Hisz senkinek sem könnyű elvégezni, a 90 százalék le is morzsolódik. (Míg más egyetemi képzéseken egy szakdolgozat kevesebb munka, mint nálunk egy szilárdságtan évközi beadandó házi)
Nem jött össze a terv, a puszta megélhetésért nem fogok itthon mérnökként megfeszülni, elhúzok én is.

Üzengethetsz amennyit akarsz, de a tények nem fognak megváltozni.
Lehet találni jól fizető állást, de nem ez az átlagos, kár butítani a népet. Mellesleg van olyan mérnöki terület, ahol a nettó 200k is nagyon jónak számít és még ilyen alacsony bérért sincs üres állás...

Az egyetemi struktúra és felvételi számokhoz elég közel állok. Ennek fényében kijelenthetem, hogy ismerek pár mérnök szakot amivel ilyen kevésbé jól fizető területre lehet bekerülni amit írsz. Pár ilyen szakra jelentkező hallgatók száma 60 %-al csökkent. Pedig azért csak csak kellenének. 10 év múlva legalább kérhetnek jó fizetést, mert hiány lesz belőlük. Sőt már pár év után is látszik a tendencia. De persze a cégek majd akkor fognak sírni, hogy nincs ember. Meg, hogy a maradék évente váltogat jobb pénzért. De hát nincs új a nap alatt. Szakemberekkel is eljátszották ezt. 5 év tapasztalattal most meg ha vállalkozásként csinálják, akkor többet keresnek mint egy középvezető.

Benne vagyok pár csoportban ahol az itthoni szakik, gépkezelők NAPI 20 EZER FELETTI összeget kérnek.
És nem is csak egy, lassan ez az általános. (Legalábbis a teljesen kezdőket leszámítva).
Nyerges sofőrök dettó.
Segédmunka sincs BP-en már lassan 15 ezer/nap alatt.

A mérnökök itthon meg 300 ezer nettóért küzdenek? Lehetne egy kicsit tök*sebben béreket kérni ám. Az előző csoport sem azért keres ennyit mert szolidan kéregette.
Elég agresszívan verték fel így az árakat. Tudták, hogy van kereslet és megadják nekik.

Hello, igen, de akkor már ne juniort célozz meg. Ha jól sejtem, ismert orvostechnikai cégnél vagy:) De ennyiért nyíregyházán is találnál munkát....

Viccet félretéve mondom, de van olyan cég aki bruttó 360-at nem kevesel egy két éves tapasztalattal rendelkező mérnöknek? Még ha az Alföldön van akkor is. Amúgy Bp-en és Ny-Mon sokan kezdőként is elcsípik a bruttó 450-et, szóval amit írtál az jó lehet. Főleg, hogy a fôvárosban napi 15 alatt már segédmunkást sem talàlni èpítkezésekre...

Vegyészként, 10 év tapasztalattal, közepes angollal, egy kis (kb 40-50 fős) cégnél laborvezetőként, ami kutatás-fejlesztésből és minőségellenőrzésből is áll, br 580-at kapok mindennel együtt. Ehhez évi br 450 kafi.
Mivel a gyártás egy részét is viszem, szeretnének termelésvezetővé kinevezni, ami sokkal nagyobb feleősség, évi többezer tonna áru gyártásáért, kiadásáért felelnék, elvileg nem is a klasszikus napi 8 órás meló lenne, inkább 10.

Én 15-20% fizuemelést gondoltam, ha elvállalom, szerintetek ez reális?

10/8=1.25
Ha te ezt ennyi emelésért elvállalod akkor jó nagy balek vagy.

Azt kifelejtettem, hogy a bér az a 8 órára vonatkozna. Az ezen felüli túlóra, rendesen fizetve, stb., csak annyi, hogy sokszor nem férne bele a rendes munkaidőbe a napom.

Budapest melleti cég,Gépészmérnök végzettség,7 éves szakmai tapasztalat,nettó 630 ezer,céges autó korlátlan használattal,év végi prémium.Rengeteg munkával járó pozíció természetesen.

Milyen jellegű munka? Ez már középvezetői szint?

18 év tapasztalat,gázipar,villamos rendszer üzemeltető,Rb-s villanyszerelő szakember vagyok.Kiemelten fontos objektumban dolgozom amiből 4 db van az országban.Bruttó 450 ezer Ft a bérem + netto 37500Ft havi SZÉP kártya cafeteria,+ 13.havi bér.Heti 40 óra munkaidő + 2 hetente műszaki készenlét amiben lényegében alig zaklatnak,az az évi pár alkalom pedig kibírható.Alig 1 éve váltottam munkahelyet,ezelőtt gázipari készenléti szervízes voltam,jártam az országot autóval.Szakemberhiány miatt hívtak ide,speciális munkakörnyezet ami különféle képzettségeket igényel.Robbanásveszélyes zónákban,extrém magas nyomások mellett,és KÖF villamos berendezéseken is dolgozunk ami már nem játék,így valamennyire indokolt ez a bérezés.Napi 100 km-ert ingázom cégeskocsival a munkahely és az otthonom között.

Úgy érzed, hogy jól meg vagy fizetve, miközben ez a bér gyakorlatilag egy vicc egy ilyen felelősségteljes munkáért. Bruttó 450?? Barátom, az épphogy, de nem éri el a 300-at nettóban! Mit veszel ebből a pénzből, kifizeted a rezsit, kajálsz, és ha nem jön be extra kiadás akkor félreteszel havi 20-at?
Mint előttem írták, ezért a melóért simán a dupláját kéne kapnod.

Azt nem írod, hogy helyileg hol (Bp, megyeszékhely stb) van a munkahely. Mindenesetre a leírásod alapján én kb a duplájára gondoltam volna. Ha tényleg ennyire fontos és nagy felelősséggel jár a meló, akkor szerintem igen csak alul vagy fizetve. Ez normálisabb helyeken egy abszolút kezdő mérnöki bér, ami közel 0 felelősséggel jár.

Zala megyében dolgozom,itt most 270 br. körül van az átlagbér sima mezei villanyszerelő pozicióban.A 450 br. a kezdő bérem, cafeteriával kiegészítve netto 335- 340 ezer havonta.Itt ebben a régióban sajnos a közelében sem vannak a fizetések máshol,annak amit itt kapok.

Sziasztok!
Gépészmérnök Bsc, hegesztőmérnök IWE, 4 év tapasztalat, egyedi gép és berendezésgyártás, kisvállalkozás Budapesten ~10 fős. Idegen nyelv ismeretet nem igénylő.
Középvezetőként nettó 470k túlóra nélkül, plusz 1-2 havi prémium évente.
Stresszes környezet... mióta itt vagyok négy mérnök/mérnökjelölt kikopott a cégtől, most az ötödik úgy néz ki megmarad :)
Mint még nem senior gépészmérnök nem olyan rossz ez a fizu, de úgy érzem mint IWE hegesztőmérnök máshol többet is lehet majd szakítani.

4 év tapasztalattal, szerintem nem olyan gáz, de persze biztosan van feljebb is. Inkább az böki a csőröm, hogy nettóban adtad meg a fizud. Jól sejtem, hogy ennek egy része zsebbe megy? Inkább azon dolgoznék, mert így annyira nem hangzik már jól.

Igen, jól sejted! Valóban a fizetés 15%-át mindig feketében adják. Én viszont azon dolgozok hogy az egész fizut emeljem tovább, az jobban érdekel :)

Sziasztok.
Most találtam rá az oldalra. Nemrég költöztünk haza a családdal Londonból, én cégen belül Bécsbe kaptam lehetőséget, de a hetelés nem igazán jön be, így otthon keresgélek.
BSc Kandós erősáramú diploma (2000-ben))
-9 év magyarországi CAD tervezés multinál (OmegaCAD, DDSC, AutoCAD)
-1 év angliai multinál CAD Tervezés
-2 év csoportvezető senior CAD ugyanott
-4 év Erősáramú védelmes tervező mérnök ugyanott.
-1 év kisfesz tervezés egy multinál Londoni metro projekthez
-3 év csoportvezető kisfesz tervezőmérnök ugyanott.
- jelenleg Bécsben vasúti projekten Project design authority. (project vezető mérnök?)
Szóval van kisfesz, nagyfesz, vasút/metró, energiaellátás, védelemtervezés, senior, csoportvezető, projekt és line manager tapasztalat.
Angol/magyar állampolgárság, felsőfokú angol.
Kicsit gondban vagyok, mert szinte az összes CV-s oldal kéri a fizetéselvárásomat, de közben nincs rálátásom, mi a reális. (a londoni, bécsi fizut csak nem írhatom oda)
Ha segítenétek belőni nagyjából, megköszönném.

Szia,

Ha van némi időd rá azt javaslom pályázz meg sok pozíciót fejvadásznál(!). A telefonos interjúnál meg fogják kérdezni tőled a bérigényed, ekkor célszerű valami nagy bérigényt mondani amit inkább nem gondolnál, hogy megadnak. Na most két eset állhat fennt.:

1. Ha szó nélkül azt mondaná, hogy rendben akkor alullőtted a saját értéked. Bontsd a vonalat és pályázz közvetlenül a cégnél nagyobb bérigénnyel.

2. Ha azt mondja, hogy a bérigényed nem biztos, hogy belefér és így a pályázatod kétséges, akkor, mondd hogy a munka neked nagyon tetszene ezért hajlandó lennél kisebb bérigénnyel is pályázni és akkor el fogja mondani mi az a reális ami még beleférhet (A cégek megadnak a fejvadászoknak egy tól ig sávot mindíg).

Na most akkor tudod mit ad a cég a pozícióra, innentől én a fejvadászt minden esetben visszautasítanám és közvetlenül a cégnél pályáznék tudatában a lehetőségeknek. Azért nem az agencynél mert az még lehet, hogy fog kérni x körös interjút ami fölösleges a te szempontodból, hiszen azzal csak nekik segítesz kvázi.

Ingyen adtam a tippet. Egyébként CAD team leader nálunk bruttó 800.

"Na most akkor tudod mit ad a cég a pozícióra, innentől én a fejvadászt minden esetben visszautasítanám és közvetlenül a cégnél pályáznék tudatában a lehetőségeknek"
Ez nagyon könnyen vissza felé sülhet el, érdemes óvatosnak lenni. Eleve a legtöbb esetben ha egy pozíciót egy fejvadásszal akarnak feltölteni, akkor az a cég oldalán (meg más oldalon) NEM lesz látható, pont ezért, hogy a fejvadász előszűrjön, ne a cégnek kelljen erőforrást pazarolni erre.
A másik eset, ha te kapcsolatban állsz a fejvadásszal, ő elmondja hogy melyik cégnél van a pozi, és te ezek után bontod a kapcsolatot a fejvadásszal, majd a cégnél pályázol közvetlenül, akkor 2 dolog történhet: vagy nyersz, és valóban kikerülöd a fejvadászt, vagy a fejvadászhoz visszajut az infó hogy te túl akartál járni az eszükön... Nem tudom, szerintem érdemes a piacon minél több barátot / jó ismerőst szerezni, nem pedig ellenséget. Tehát a tanácsod - ahogy már más is írta - sajna nem sokat ér.

Ingyen adtad a tippet, csak szart se ér.
A fejvadászok jelentős része sincs tisztában a bérrel amit megadnának, de ha tisztában van se biztos, hogy megmondja ha túl lőttél rajta. Nagy része ugyan úgy letolatja a köröket akkor is, ha nem felel meg a bérigényed, vagy csak majd baszik válaszolni...

Szia! Én egy fejvadász vagyok és elmondom miért fontos, hogy fejvadásszal dolgozz! Mi azért vagyunk hogy NEKED. Segítsünk! Nélkülünk sokkal nehezebb állást találni hidd el!

Én mindig segítek például a bértálgyarásnál. Sajnos sokan vannak akiknek elszállt a bérigényük és az ügyfél szóba se állna velük normál esetben! De! Én ezen segítek. Például helyeztem el már informatikus aki először bruttó 1.5M-t akart. De egyik ügyfelem se tudott volna beuttó 900-az se ajánlani! Aztán 6 hónap után volt egy ügyfelem, ahol megbeszéltem velük, hogy igazán jó jelölt esetén felmennek 950-ig! Felhívtam a jelöltet, elmagyaráztam, a végén felvették és elfogadta!

Szóval a fejvadász az csak segít! De mi nem tudunk csodát tenni azért - adott, hogy milyen cégekkel tudunk dolgozni! Sok sikert mindenkinek!

Szerintem jo tanacs volt. En is igy csinaltam legutobb. Megmondtam nekik, hogy nem szeretnek tobb orat raszanni a dologra , ha a vegen azt mondjak, hogy bocsi, de mi csak a felet adjuk. Ezert 3 dolog volt, amit en az elso korben 5 perc alatt tisztaztam. Hol/mit/mennyiert. Eleg sok megkereses volt es ha a HRes hivott a cegtol, ha a recruiter minden esetben megkaptam a valaszt. Mikor mondtam 1M a minimum akkor volt ahol mondtak, h koszonik, de az nagyon sok (nng). Volt ahol megfontoltak es egy eves terv vegen akartak volna adni (epam). Valahol alkudni akartak... szoval minden esetben ezt le tudtam targyalni. Nem tudom ki milyen tilus, en szemely szerint eleg jo targyalokepesseggel rendelkezem, amit meg is kaptam visszajelzesben. Szoval ha valaki introvertalt, az mas szitu. De, ha tudod mit akarsz es elo is tudod adni megfelelo hangnemben akkor kizartnak tartom, hogy ne kapj ra valaszt. Ha nem kapsz akkor az meg egyertelmu valasz, hogy oda ne menj.

Én is így nyomon, mennyi az annyi, különben hagyjuk, nincs felesleges idő elvesztegetni, meg a szabadság is véges.

Emlékszem, hogy még olyan 6-7 éve is ez nem így volt, hanem a munkaadók tekintettek le a vár tetejéről, hogy akkor kaparj droid, majd adunk valamennyit ha úgy gondoljuk és te leszel a szerencsés a 10 jelöltből. Nagyjából 2014-től fordult a kocka, mikor el kezdett a kiáramlás komolyabb méreteket ölteni már.
Hát egyszer fent, egyszer lent :-)

Epamnál milyen pozira mondták hogy sok az 1M? Tesztelő, fejlesztő, C#, Java, Python..

Oldalak