Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Szia.
Én is hasonló cipőben járok.
11 év UK után most február óta Bécs. Itt kicsit több fizun vagyok, mint te, de ez otthon nem számít.
A hetelés a család miatt (Ők Londonból Pestre költöztek) nem jön be, így otthon keresek mérnöki illetve mérnök csoportvezetői pozíciót.
Az ajánlatok, amiket kaptam, illetve jelentkeztem:
Mérnöki, senior mérnöki : 750.000-900.000 bruttó.
Mérnök csoportvezetői : 1.000.000 - 1.200.000 bruttó.

Én a Bévsi dolgot nehezen engedném el, a hírek alapján nehéz idők jönnek és olyankor az kincset ér. Család szempontjából mondjuk Sopron és környéke nem jöhetett szóba? Egyre több mérnök ismerősöm költözik oda és kocsival vagy vonattal ingáznak Bécsbe. Vagy legalább pár naponta megnézik a családot. Nem hetente

Hat nekünk szerencsere a lakas mar adott Bp-n, illetve hianyzik mar a csalad/baratok, szoval ezert akarunk hazajönni. Ugyanakkor azt ne felejtsetek el, hogy Ausztriaban sokkal dragabb az elet. Becstöl 30km-re! egy kb 10.000 föt szamlalo varosban is €200-250.000 egy 75-80nm-es lakas (hazat nem is neztem, mert eselytelen). Becsben ugyanez €300-350.000. Mi egy 75nm-es lakasban lakunk Becs kertvarosi reszen, €900 a berleti dij, amihez meg hozzajön a gaz, villany, internet, stb. Van egy 2012-es Kia Optima-m (1,7 dizel 136LE), kötelezö biztositasra €105-t (casco nelkül) fizetek havonta! 1kg csirkemell €10. :)
Nyilvan összessegeben jobban jön ki a matek, de nehogy azt higgyetek, hogy csak Mo-n kell 20-25-30 ev hitelt felvenni, hogy lakast/hazat tudj venni.
Rozsoma köszönöm az infot, igy mar legalabb tudom, hogy realis lehet az elkepzelesem. ;)

Van soproni kollegám, ő vonattal jár be, napi 2* 1 óra 45 perc.
Ha a bécsi szállást és a heti 2x Oszkározást levonom, akkor egy 1.2m-os bruttó otthoni bérből ki lehet kompenzálni az itteni fizut.
A többiben igazad van, nagy dilemma, hogy megéri-e így is.

Gépészmérnök BSc + MSc folyamatban, két év tapasztalat multinál gyártástámogató mérnökként, társalgási szintű angol nyelvtudással, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bruttó 360K + cafeteria.

Most készülök váltani Budapestre vagy a Dunántúlra valószínűleg multihoz. Reális lenne kb. bruttó 550K körüli bérigényt bemondani interjún?

Szia!
Az 550br reális lehet de ez már Felsőhatár ebben a pozícióban.
Ha a felvételin brillirozol és tudsz referenciákat mutatni megkaphazod.

Hát a br. 500k-t a cégek 80%-a sokallja még szoftverfejlesztői területen is bp-n 2év tapasztalatra, szal...

Persze nem lehetetlen, csak készülj fel arra, hogy jó sok kört kellesz futnod, mire találsz olyat, aki ennyit megad.

Nehogy már sok legyen, egy olyannak akinek van végzettsége + 2 év tapasztalata. Egy szobafestő keres ennyit 2 év tapasztalattal (mármint ennek a nettóját). Őszintén egyre inkább úgy érzem, hogy nekünk magyar munkavállalóknak nagyon meg kell ám becsülni azt a bruttó 500-at is, hogy a nagy kegyes cégek hajlandóak minket akár ennyiért foglalkoztatni.
Bullshit.
Amelyik cégnek sok a bruttó 500 egy medior fejlesztőért, az csomagoljon, és menjen keletebbre, mondjuk Indiába. Ott olcsóbb lesz minden, meg jó szar is :P
Ugyanezt üzenem a nagy multiknak. Az ő irányukból meg még jobban érzem ezt a "örülj hogy adunk munkát ennyi pénzért" hozzáállást. Túrót. Ők örüljenek hogy egyáltalán szóba állnak velük a hazai fejlesztők az itthoni bérekért.

100%-ig egyetértek, nagyon jól látod a témát!! Br500 két év tapasztalattal elérhető, és még én örüljek? Ezért a fizetésért egy matek szigorlatra nem ülnék be, nemhogy még egy mérnöki diplomát szerezzek!!! Eljutottunk oda, hogy szüleink régi mondása, hogy a tanulás meghozza a gyümölcsét, meg a tanulás egy hosszútávú befektetés, egy üres lózung! Ma egyáltalán nem éri meg egyetemre menni, mert a mérnöki bérekkel simán partiban van rengeteg (10 éve még ,,lepisált,,) szakma, amiért negyed annyit sem kell letenni az asztalra mint egy mérnöki diploma megszerzéséért! Van élelmiszeripari multi, ahol nettó 200at megkap a pénztáros, miközben egy mérnök gürcölhet a nettó 300-ért, diplomával, nyelvtudással, 100-szor akkora felelősség mellett?? Még egy kezdő mérnöknek is legalább a dupláját meg kéne kapni, ami br 600-at jelent, ami most egy kezdőnek kb elérhetetlen! Nézzétek meg az ingatlan és albérlet árakat, pesten már 160 rongy egy 50 nm-es lyuk, a br 600 is csak a szimpla megélhetésre elég, abból sem élne olyan hűde nagy luxusban senki!! Tragédia, nem csoda hogy mindenki fejvesztve menekül az országból.

Szia!

Fél éven belül megyek én is. Szintén mérnök, 3 év tapasztalat. Semmire sem elég itthon.

Szia,

mennyi az a "nem elég"?

Én fiatal vagyok, 3 év tapasztalat. Most kéne elkezdeni az életet, feleségemmel lakáshoz jutni. Menj fel egy ingatlanos oldalra és nézd meg az árakat. Nettó 600-as fizetés is kevés lenne, hogy 15 év hitellel otthont alapítsunk Pesten. Mondhatod erre, hogy Mátészalkán is vehetnék házat 8 milláért, meg 25 évre is eladósodhatnék a 15 helyett. BULLSHIT! Ki a f....nak kéne tudnia lakást venni egy normális társadalomban a fővárosban, ha nem egy mérnök házaspárnak??? Élhetetlen az ország, az egyetem elkezdésekor kis naivként azt hittem, hogy pár év múlva egy mérnöki diplomával mérnökként dolgozva nemigazán lesznek pénzügyi gondjaim, az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy jópár évvel ezelőtt még 3-4x annyit keresett egy KEZDŐ mérnök mint egy operátor. Aztán a feje tetejére állt az ország, a lakásárak 4 év alatt megduplázódtak, a melós bérek a ,,munkaerőhiány,, miatt emelkedtek, egy kezdő mérnök meg már nem kapja meg egy operátori bér dupláját, ha minden műszak és egyéb pótlékot is megkap az operátor. Ezek után egyértelmű, hogy az egyetem feleslegesen elvesztegetett éveket jelentett, nem pedig jól megtérülő hosszútávú befektetést. Persze lehet hogy egyszer majd jó fizetésem lesz, csakhát az van, hogy a jelenben élünk....
A gyerekemnek akkor mondanám hogy most azonnal üljön le és tanulja meg a Castingliano tételtől kezdve az összes kvantumfizikát, ha a pénztáros nettó 200-at keresne, míg a mérnök nettó 750-et. Amíg nem így van, addig nem érdemes mérnöki szakra menni. Átb...ás.

Hát látszik, hogy fiatal vagy, így zöldfülű is és TUDATLAN is.
Bp egy főváros. A fővárosban lakni DRÁGA mindenhol a világon. Londonban sem fogsz házat venni magadnak több évtizedes hitel nélkül, még mérnökként sem.

Érvelsz itt, hogy képes voltál besseggelni bullshitet az egyetemen... ÉS? Nem attól fogsz értéket teremteni, hogy képes vagy haszontalan elméleti szöveget értelmezni és azt az agyadba vésni.
Mondjuk ez az egyetem hibája, bár az, hogy az onnan kieső """mérnökök""" nem látják be, hogy mennyire haszontalan volt az egyetemi képzés elég sokat megmutat az adott "mérnök" minőségükről...

Valamelyik tag írta 100-szor akkora felelőssége van egy mérnöknek, hát hogyne 10000-szer akkora.... Nem kell a képmutatás, önfényezés. Egy kezdő mérnöknek 0 felelőssége van, az ezredik noname senkinek a meki pénztárban több felelőssége van, mint egy egyetemről kihulló zöldfülű kezdő mérnöknek.
10+ éves tapasztalattal magas vezetői pozícióban majd lesz felelőssége, de fizetése is 7számjegyü lesz, de kezdőként még egy senki...

Amúgy meg régen sem keresték a többszörösét a mérnökök mint a csicskák, ez mese habbal.
Sok tíz év tapasztalattal rendelkező, vezető pozícióban lévő mérnökök keresik a csicskamunkások bérének a sokszorosát, de ez ma is így van.

Anonymous, barátom, téged ma nagyon megsütött a nap, igyál sok folyadékot és aludj egyet. Szerinted a mai környezetben melyik munkáltató engedheti meg magának, hogy egy kezdő mérnökkel fénymásoltasson meg kávét főzessen? Fél év után egyedi gyártóberendezést rendeltem, egy év után pedig gyártócellát telepítettem, teljes gyártási folyamatot dolgoztam ki egy új terméktípus gyártásához. Gondolhatod, hogy nem 5000 Euro múlt azon, hogy miként végzem a munkámat. Kicsit nagyobb felelősség mintha a mekiben elfelejtenék beütni egy sajtburgert... És tudod miért egy kezdő mérnökre bíztak ekkora feladatokat? Mert a meghirdetett mérnöki pozíciókra jó ha havonta 1 ember jelentkezik, az is full kezdő. Nem találnak 10 év tapasztalattal rendelkező mérnököt, a feladatot viszont meg kell csinálni valakinek. Szerinted hány ilyen cég van még az országban? Rengeteg. A cégek 90 százalékánál nem tudják megengedni azt, hogy egy kezdő mérnök a munkautasítások helyesírási hibáival foglalkozzon, KÉNYSZERBŐL a felelősségteljes mérnöki munkákat is rá kell osztani a kezdőkre, ez van! Úgyhogy ne gyere nekem azzal a demagóg kamu szöveggel, hogy a kezdő mérnöknek még 0 felelőssége van.

Még a felelősség fogalmával sem vagy tisztában barátom :)
Azt, hogy beírsz egy számot egy excel táblába, majd oda adod a felettesednek eladhatod, úgy hogy te keményen eszközt rendeltél, csak épp kurva mesze van a felelősségtől.

Mellesleg én is tudok olyan céget ami azt csinálja, mint amit te leírtál, és tökéletesen igazak rá az állításaid... csak épp nem azért, mer ennyire nem lenne jelentkező, hanem mer ennyire alacsony bért kínál. Ezekhez a cégekhez tényleg havi egy ember esik be, és azzal csináltatnak mindent, de nem azért, mert nem lenne tapasztalt mérnök...

Amit írsz amúgy random noname sufni btkre meg kftkre igaz. De normálisabb helyeken alap elv, hogy nem is lehet felelősség az alsó szintű emberen. Egy multinál, nem hogy a kezdőn, de sokszor még a szenioron sincs komolyan vehető felelősség.
lol még az alsóbb vezetők is csak a nevükben vezetők, valójában meg megvan kötve a kezük...

Ja, hogy gyártóberendezést specifikálni és rendelni, majd fél évre rá gyártócellát összeállítani és teljes gyártási folyamatot kidolgozni szerinted annyi, hogy kitöltöttem két excelt? Nincs több kérdésem.... (mondjuk akár simán el is hihetnéd, hogy az én korábbi cégemnél nem munkautasítást fénymásoltak meg cikkusidőt mértek a kezdő mérnökök, hisz te is írod hogy ismersz ilyen cégeket. Sajnos az enyém is ilyen volt, el is húztam onnan.)
Persze abban teljesen igazad van, hogy egy korrekt multinál nem tesznek ekkora felelősséget egy kezdőre. Csak akkor nemes egyszerűséggel nincs ember aki elindítsa az új terméktípus gyártását. Vadkapitalizmus van, csak szólok.

Úgy látom vannak reálisan gondolkozók is.Én 15 éve tolom vezetői munkakörben,mérnökként végeztem.Látszik hogy a kezdők csak a médiában beharangozott mérnökhiányt látják.Az igazság az, hogy ha fel akarunk venni egy friss mérnököt, van miből válogatni, nem igaz hogy 1 ember esik be.Még a seniorok is sorba állnak,mert soakn váltani akarnak ha több a fizu.Visszatérve a friss felvételisekre, sajnos 10-ből 2-3 az akit fel ehet venni,mert a többségnek fogalma sincs semmiről (nem a tapasztalatról beszélek)...hanem az életről :)

Ja,mielőtt valaki kezdené a hülyeséget, 600-2500 fős multiknál nyomtam/nyomom.

Budapest környékén igazad van. Még válogathat is a mérnökök között sok cég. De az van, hogy a Bp központúság ellenére nem csak Bp létezik... igenis rengeteg cég van, ahol örülnek ha havi 1 CV beérkezik egy pl folyamatmérnöki pozícióra, és nem azbalacsony pénz miatt, mert a bérről a CV beérkezése után szokott szó esni. Nemsok hirdetésbe írják ki hogy mennyi az annyi a mérnöki álláshirdetéseknél.

Úgy látom eléggé megoszlanak a vélemények a mérnök kezdő fizetés és a felelősség témakörben.
Az itt véleményt nyilvánító vezetőkkel én személy szerint nem teljesen értek egyet, mert én is azt tapasztaltam, amit néhányan korábban állítottak, kezdőként én is elég nagy felelősséget kaptam, mellé bruttó 320.000 forintos fizetéssel. Mához kb. 3 éve.
Nyilván örültem, hogy komoly kihívást jelent a pozícióm, de a bérrel én sem voltam elégedett, így rövid időn belül emelést kértem.
A vezetőim megadták volna amit kértem, de a HR-esek azt állították, hogy hazudok, amikor 1 év tapasztalattal azt mondtam, hogy egy másik cég a közel dupláját is megadná, hogy ha hozzájuk átmennék.
Annak tudatában nem adták meg a kért bért, hogy három havonta 1 embert tudtunk behívni interjúra, és két kollégám is kb. fél évvel előtte távozott, őket addig sem tudtuk akkor pótolni.
A cég elérte, hogy én is felmondjak, így bár én jól jártam, a cégem nem járt jól, mert azóta még két ember elment rajtam kívül és csak 1 ember jött. Így az akkori 8 fős csapat munkáját most jelenleg 4 ember végzi, plusz a csoportvezető, nyilván a túlterheltség miatt ők is fizetésemelést kértek, amit már tényleg muszáj volt a cégnek megadni.
Nekem a tanulság ebből a következő volt:
- kb fél év volt a betanulás a pozícióra, a termék és folyamatok bonyolultsága miatt.
- fél évig úgy fizetett munkabért a cég, hogy nem végeztem teljes értékű munkát. Ez jelen esetben 6*320.000 Ft = 1.980.000 Ft (+szuperbruttósítás 27%) = 2.514.600 Ft.
- miután felmondtam, 1 hó munkabér megint kidobott pénz volt, kb. átadtam a feladataimat, tényleges munkám nem sok volt.
- mivel a többi kollégám aki felmondott, már több éve a cégnél volt és több tapasztalattal rendelkeztek, így náluk ez az összeg még magasabb amit a cég kidobott. Kb. átlagosan bruttó 500 ezer forinttal és fél év betanulással számolva: 4*7*500.000*1,27= 17.780.000 Ft
- ez 20 millió ft kidobott pénz az ablakon, mivel az új embereket szintén be kell tanítani, akik szintén nem végeznek teljes értékű munkát fél évig.
- egyszer egy egyetemi előadáson azt mondták nekem, hogy egy dolgozót 10-szer annyi költség elengedni, mint amennyi 1 havi munkabére. Ezek alapján én még kevés összeggel is számoltam.
- a cégnél eközben felborult a belső egyensúly, az ott maradt dolgozók túlterheltek és elégedetlenek lettek, van aki ultimátumot is adott a cégnek.
- a legnagyobb vicc, hogy amikor én elmentem és a cég nem talált embert a helyemre, mert a jelöltek ugyanolyan magas összeget kértek, mint amit én kértem, így a cég még az emelésemre szánható összeget is bukta, plusz az előbb felsorolt költségeket is.

Igaz, hogy én csak 1 vagyok a többi hozzászóló közül, elfogadom, hogy vannak cégek, ahol könnyebb embert találni. De Ti is fogadjátok el, hogy olyan települések is vannak Magyarországon, ami nagyon kiesik, nincs közel semmihez, tényleg nehéz embert találni.

Éppen ma futottam bele egy ilyen állásajánlatba, ahol 4-5 év tapasztalatot kérnek és bruttó 800-1 millió ft közötti fizetést ajánlanak. Ehhez mit szóltok?

Sok kezdő van aki azt hiszi, hogy nagyon sok felelősség van rá bízva... de csak azért, mert lövése sincs még a dolgok működéséről, így még azt se tudja, hogy mennyire jelentéktelen a munka amit végez.

Igaz az, hogy drága dolog egy embert elengedni, és újat hozni a helyére, de csak elméletben.
Ha a gyakorlatot nézzük, ha valakinek többet fizetnél, hogy maradjon, akkor utána mindenki jönne sorba a cégnél emelést kérni, hogy akkor ő is, és máris jóval drágább lenne megtartani a tagot.

Az az ajánlat semmit sem jelent. Az, hogy mennyit írnak, mint minimum elvárás, és mennyi a tényleges két külön dolog. Én is kaptam 1,3M-ig terjedő megkeresést 2év tapasztalattal is, és interjúra is behívtak (több körre is), de ne legyen kétséged... nem akartak ennyit fizetni...

Egyébként 5év tapasztalattal a 800k bruttó elérhető fizetés (persze nem minden mérnöki területen)

Ez így van, sajnos vagy nem sajnos.Egy kezdőre tudod mit osztanak?Csomagolási és műveleti utasításokat, ciklusidő méréseket, veszteségek keresését (már ha tudja mi az hogy lean és meglátja, vagy tud úgy gondolkozni). Vagy lehetsz támogató mérnök, árajánlatokat kérhetsz, kimész a külsőshöz legyártatni egy tengelyt.Majd 5-10 év múlva, ha végigmész a létrán és megvannak a vezetőhöz méltó tulajdonságaid (nem minden mérnökből lesz vezető automatikusan), és tudsz az emberekkel bánni,vannak céljaid amiket el akarsz érni,változtatni akarsz, akkor könnyedén meglesz a 7 számjegy + kocsi és vehetsz lakást Pesten...Vagy ugyanez "vidéken" (Pestieknek ez ugye alávaló dolog, sorry), ugyanennyiért csak olcsóbb a lakás, ház.Lehet itt sírni, de ahogy a kolléga írta, fővárosban sehol sem fog egy mérnök királyként élni.

Sziasztok! Becsatlakoznék ehhez én is. Építőiparban pár éve művezetőként én is 200-al kezdtem. Építőmérnök vagyok. Volt, hogy 40 ember termelését irányítottam a helyszínen. Konkrétan tőlem függött a cég profitja. Akkor miről is beszélünk? Egy kezdő mérnöknek nincs a mai világban felelôssége azért nem fizetünk neki? A profiton kívül persze a munkavédelem meg egyéb dolgok is a nyakamban voltak. A festők meg egyéb manuszok meg tőlem 100-150 ezer Ft-tal többért idegeskedés nélkül nyugodtan dolgoztak. Ui: miután lett 2 év jó gyakorlatom faképnél is hagytam őket a legnagyobb meglepetésükre. Persze akkor már alkudoztak volna, dehát nem nagyon hatottak meg. Minden cégre ez vár aki a kezdőt sem képes megfizetni. 1-2 év tapasztalatot szereznek és koccolnak onnét.

Errol van szo, az elvarasok a kezdo mernoknel is ugyanugy az egekben vannak mint a soksok ev tapasztalattal rendelkezo mernoknel, amikor viszont fizetni kell akkor jonnek a kifogasok meg a suket duma! ,,Majd a jovoben meg emelkedhet ez a fizetes,, es hasonlo baromsagok mar az interjun elhangzanak. Ciklusidot mer a kezdo mernok? Teljesen el van tajolva ez a tag, vagy nagyon sulyos cuccot sziv. 10 eve meg lehet hogy igy volt, meg elhelyezkedni is alig tudott egy kezdo mernok, ma viszont annak is orulnek a cegek ha kezdokkel fel tudjak tolteni a poziciokat, egy valamit nem akarnak csak: fizetni. Viszont a feladatokat minden tovabbi nelkul kiosztjak....

Véletlenül olvasom ezeket a hozzáaszólásokat. Én egy építész cég tulaja vagyok, és mivel ez itt egy anonim fórum, egy kicsit helyretenném ezt a sok embert, aki veri a mellét, hogy "több pénzt a mérnönknek!!"

Először is, az első állásom nekem is lófaszt fizetett. A béka segge alatt, az akkori minimálbér dupláját kaptam, a felét borítékban. Rengeteget dolgoztam, de nem kaptam sokat. Utána a következő cégnél 30%-al többet, utána az első helyről a volt főnököm hívott dupla annyiért... gyorsan előre 10 évet, amire a szakmát alaposan megismertem, 6 helyen dolgoztam és elkezdett közeledni a plafron alkalmazottként. Mivel rengeteg kapcsolatom volt eddigre és tudták, hogy faszán dolgozok, amikor céget alapítottam, egyből volt megbízás és a pénz már direkt nekem ment. Az első megbízásom az első cégem révén jött, egy taggal, akivel anno együtt dolgoztunk, de aki most már nagy ember volt egy nagy helyen, ahol kellett egy kis segítség. Jól ment az üzlet és bővültünk én meg elkezdtem felvenni az embereket és most már kb 15-en vagyunk.

Szóval először is, az első melóhelyeded szar lesz a fizu. Nézz körbe, keresd meg a legjobb ajánlatot, de az én példámból, a szar hely is sokat érhet később a kapcsolatokon keresztül.

Másodszor, a fizetések. Tudod, én mennyit fizetek az embereimnek? Elárulom a titkot: amilyen keveset csak tudok, hogy legyen profit. Ismétlem: a lehető legkevesebbet fizetem, amiért eljön és ittmarad. Tudod, kinek fizetek a legtöbbet? Részmunkaidőben egy informatikusnak, akivel folyamat automatizáláson dolgozok. Ezeket az informatikusokat alig lehet találni, de mérnököt az egyetemről gyakornoknak vagy kezdőnek bármikor felveszek.

Tudod, mi lesz, ha nem tudok nettó 250-ért (ennyit fizetek) fevenni embert? Akkor majd nettó 300-at ajénlok. De nettó 250-ért is jönnek. Aztán amikor látom, hogy mit tud a tag, megemelem a fizuját, ha úgy gondolom, lelépne.

Ha ez nem tetszik, akkor vagy keress olyan helyet, ami jobban fizet, vagy állj a saját lábadra és indíts vállalkozást. Persze vállalkozni szakmai tapasztalat nélkül nehéz lesz.

Üdv a piacgazdaságban: és elárulom, hogy mindenütt ugyanez van, belföldön külföldön. Ja, és multinál is pont ugyanez: azért bővitenek Mo-on, mert itt nekik nagyon olcsó a munkaerő. Ha nem lenne az, mennének Ukrajnána és Indiába tovább (ahogy mennek többen is).

Remélem, ez az őszinte nézőpont segít. Reklamálni lehet, de pont annyit fognak neked fizetni, amennyinél kevesebbért mást nem találnak.

Szia!

Igazad van sok dologban. Részemről oké. Ha nincs akkora kereslet mint ami a médiában megy, akkor nem kell mérnöknek menni. Mindenki döntse el maga.

De így benne van a pakliban az is, hogy 10 év múlva nem lesz ember és duplázódnak a fizuk. Lásd a szakik történetét.

És saját szakomnál maradva: 8 év alatt HATVAN százalékkal csökkent az építőmérnöknek jelentkezők száma.

Szia, megértem a frusztrációdat. Én Hollandiában vagyok, ahol jól keresek és a feleségem is, mérnökként (ketten együtt bruttó EUR 100K/év, azaz havi kb nettó EUR 6,000/hónap, expat adóval - viszont 1 év múlva véget ér az adókedvezményünk és bettó EUR 4,800 lesz belőle.

Itt a fizetésünk valamivel átlag fölött van, de így is a minimálbér dupláját kapjuk (a minimálbér itt EUR 1,450/hó). Lakást nagy szerencsével tudtunk venni, de ahogy mindenki más, mi is 30 évre vettünk hitelt. Senki nem tud ennél rövidebb időre, még 20 évről sem hallottam.

A fizetésünkből alig marad, miután a hitelt kifizettük (EUR 2,000/hó) és a gyerekek bölcsjét (EUR 3,200/hó a két gyereknek).

Szóval csak azért írom, mert külföldön sem keres 4x annyit a mérnök, mint az operátor és itt sem lehet 15 évre hitelt felvenni. Welcome to the real world.

Az ingatlanárak a nyugati fizetésekhez igazodtak, míg itthon a fizetések továbbra is a másod (inkább harmad)osztályban játszanak. Nem sokkal drágább a németeknél egy albérlet sem, mint itthon, viszont a fizetés 3x annyi. Ez egy botrány ami itt van. 8-10 évvel ezelőtt egy mérnök csak mosolygott a bajsza alatt a melós béreken, egy operátori fizetés egy nagyobb bulizás során ingzsebből elment egy mérnöknek, és meg se kottyant a budget. Most meg az operátor kap minden pótlékkal 200-at, míg a kezdő mérnök 300-350-at kap, tehát a dupláját sem kapja meg, szemben az évekkel ezelőtti 3x összeghez képest. Ezek tények, sokkal szarabb a helyzet egy mérnök számára mint pár éve, a melós bérek drasztikusan emelkedtek, a mérnöki bérek pedig csak szolidan. De még a mérnöki bérből sem lehet egyről a kettőre jutni.

Azért a mérnök is kereshet jól.A kezdő mérnök elégedjen meg a br 350-el, mutassa meg mit tud, tegyen le az asztalra valamit.Egy melósnak nem sokat kell bizonyítania a betanított munkára.Eg y mérnök más,akit nem is ismernek,nem is dolgozott sehol,nem tudja mi a munka.2-3 év múlva elérhető a br 600 simán, akár váltással is.Nekem volt 7 számjegyű ajánlatom is mérnökként.

Sziasztok! Igazatok van amúgy. Az ismerősi körben vannak huszon egy néhány éves villanyszerelő, festő, köműves “gyerekek”. Nem egy verdesi a 400-as fizetést. Ha meg szerez maga mellé pár manuszt még és beindul a dolog akkor meg hagyjuk is... Nem éri most meg a diploma. Vagy olcsón adjuk magunkat.

Hát én szobafestő vagyok és igen nettó 400-nál jobban keresek... de meg is dolgozom érte!! Heti 6 nap, van, hogy reggel 6-kor kezdek és este 9kor fejezem be. És mivel vállalkozó vagyok, nekem kell felhajtani a munkát... mondjuk ez mostanában nem gond mer abbul rengeteg van még ha árat emelek többször akkor is sok.

A kedves egyetemi mérnökuraknak üzenem, hogy frankó hogy 5 vagy 10 évet elszórakoztok az egyetemen ingyen és bérmentve de addig a melós tolta az ígát és kitanulta a mesterséget. És ez igazi fizikai munka aminek egyböl van eredménye. És annyit kapunk amennyit megfizetnek márpedig mostanában nagyon megfizetik. NA DE! Csak a tisztességes munkát!

Eszem megáll hogy azon sopánkodsz kedves mérnök hogy miért nem 4x annyit keresel mint én. Hát talán mert nem dolgozol 4x annyit!!

Jaés mert ez az oldal havi nettó 350-850 között keresek attól függően mennyi a munka kata után. Mostanában nagyon sok a munka.

Oldalak