Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Jól sehol nem fizetnek, glassdor a barátod, meg kb. itt is végig olvashatod (vagy googlezhatod) a dolgokat, meg van még prohardveren is valami topic, oda is benyög néhány ember pár kamu számot, kb. ez van.

A b-re a válasz nem. Nyilván valamennyire beleszámít, hogy nem vagy virtuális analfabéta, de kevesebbet fogsz kapni jóval, mintha C++ -ra mennél.

Sziasztok! 5 év C++ tapasztalattal Bp-en milyen havi fizetési igény számítana átlagosnak manapság? (bónuszt, cafeteriát nem számítva)

800+, kis szerencsével jó nyelvtudással és valódi hozzáértéssel 1 millió is lehet.

Hahaha
OFF
https://www.hrportal.hu/hrblog/present-perfect/jajj-ne--mar-megint-csapatot-epitunk__33_-20190326.html
ON

Sziasztok!

Senior QA

- 6+ év tapasztalat
- Vidéki megyeszékhely, nagy multi
- ISTQB-CTFL, ISTQB-Agile, ISTQB-TA, ISTQB-TM és IREB-CPRE vizsgák
- Projekten belül viszem a tesztelést, 4 embert koordinálok (2 manual QA, 2 automatizáló külföldön)
- Főleg, de nem kizárólag webes technológiák és backend amivel foglalkozok, meg ugye mindennel ami a teszteléshez kell

br. 450 + 30 cafeteria

Elég kevésnek érzem. Tervezek váltani Budapestre, jó lenne végre magasabb szinten foglalkozni a teszteléssel.
br. 900 - 1M között szeretnék kapni, a legtöbb fejvadász szerint abszolút reális.

Ti mit gondoltok?

Ilyenkor azért elgondolkozom, hogy vidéken mennyire palira veszik az embereket és csak Pesten lehet jól keresni. Én is a te szitudban voltam, az alapfizum 450 volt két éve, aztán elegem lett, eljöttem Pestre a duplájáért, azóta meg emeltek is, viszont azóta is folyamatosan keresnek és már bőven többért is tudnék váltani, csak nem akarok évente mozogni, nem mutatna valami szépen a CV-ben...

Ez szörnyen kevés. Bp-nem egy kezdő gépész, villamosmérnök ismerősöm kezdett már bruttó 450-el. Ezt kelet vagy nyugat Mo-n kapod? Meg jelezted nekik, hogy elégedetlen vagy a Béreddel? Itthon küzdeni kell érte, mert ha nem akkor kihasználnak.

Kelet Mo. Sajnos általánosan elmondható errefelé, hogy a bérek nem követték a piaci trendeket.
Nem jeleztem, mert tudom, hogy amit emelnének az gyakorlatilag semmi és a szakmai lehetőségeken amúgy sem javítana. Eljött az idő, hogy váltsak.

Hejj-hejj!

Saját tapsztalat: kérj emelést attól függetlenül, hogy elhatároztad, hogy mész.
Úgyse adják meg, amit kérsz, de ha a felét megkapod, azokban a hónapokban is amíg keresel, miért hagynál pénzt az asztalon?
Ha meg elmész, nem kell rosszul érezned magad, hogy emelést kaptál, hiszen nem abban egyeztetek, hogy ezért maradsz, hanem hogy emelést kapsz a mostani munkád miatt. Visszanézve én örülök, hogy így csináltam, mert a keresés alatt is többet kaptam, mint előtte, utána meg tudtam mondani, hogy ennyit kértem, nem adtátok, megyek...

Sziasztok!

Budapesten vagyok egy autóipari vállalatnál 1,5 éve. (Előtte 1 évig dolgoztam másik autóipari cégnél gyakornokként tesztelési területen).

Jelenleg rendszerszintű teszteléssel foglalkozom, végzettségem informatikus azon belűl pedig jármű szakirány.(Bsc)

Az utobbi 1 évben 2 ember helyett dolgozom átlagban napi 9-10 órát, sokszor hétvégén is. (Munkámmal megvannak elégedve)

Bruttó 510 ezer forintot kapok, szeretnék év végén bruttó 670 ezer forintot kapni. Szerintetek mennyire reális? Mennyit kérhetnék?

@ 1,5 az szinte semmi - erre nem huznek lapot
@ fizetesemeles egy butasag sokkal tobbet lehet szakitani ha nezel masik melo utan
@ kepezd magad es 2-3 evente nezz uj melo utan - attol ne tarts mit szolnak a recruiterek/HR - ok abbol elnek ha valtasz

András, a helyedben nem igazán pattognék. Br 510 nagyon jó autóiparban és olyan juniort, mint te, könnyen felvesz a céged. Egy hasonló helyen dolgozom menedzserként és valaki hasonlóan "próbálkozott" nálam - hát nemhogy fizetésemelést nem kapott, de a bónuszába is beleszámítottam, hogy kifele kacsintgat. És amikor előléptetésről volt szó - ahol 20-25% fizetésemelés is történik - sejtheted, hogy az illető nem volt rajta a listán...

Gondold végig, hogy tényleg el akarod-e égetni a jóindulatot a cégednél és hogy mit érnél el ezzel.

Kedves Márk! Látom nem aratott nagy sikert a hozzászólásod a tudatlan és nagyravágyó emberek körében. De sebaj. Én HR-sként - aki látja a saját több mint 1000 kollega bérét illetve több bérfelmérés eredményét is - egyetértek veled! Egyrészt abban, hogy a br. 510 több, mint jó 1,5 után! Sőt 3-5 éves mid szinten is teljesen rendben van. Nem emelkedik ki, de nincs is lemaradva. Ha 5 év után is ennyi (bár ezt kétlem), akkor lehet problémázni. Gondoljatok bele...40 évet dolgozunk, ebből mi a 1,5 év?? Másrészt, hogy valóban nem lehet így, hogy márpedig ő kér emelést. Nyilván jelezni lehet, hogy örülne...de ez vezetői és HR döntés. Nem lehet, hogy valaki kilógjon a többiek közül, mert hallott vmi hülyeséget, h bezzeg máshol mennyi... Megnyugtatok mindenkit, máshol sem annyi. 1-2 kiugró mindig van és mindenki arra hivatkozik. De a munkaköri átlagot kellene nézni. Juniorként mérnökként (1-3 vagy 0-3 év tapasztalat) br 400-500 000 között vannak a bérek. Na most lehet jönni azzal, hogy köcsög HR-esek...de nem a HR-esek adják a bérekre, béremelésekre a pénzt, hanem a tulajok az üzleti eredmények alapján. Mi ugyanolyan beosztottjai vagyunk a magyar vagy külföldi tulajnak, mint más...csak javaslunk, egységesítünk és a béremelésekkel, bérkorrekciókkal követjük a piacot. FIgyelünk pont arra, hogy ne lógjon ki senki, vagy ha mégis akkor azért mert olyan kulcsember, olyan speciális tudással, amit más rajta kívül nem tud.
A piaci béradatokat meg lehet venni cégektől (főként 1 nagytól) pár millió forintért. Az 1 nagynak majdnem 600 cég ad adatot országosan. És a nagyobb cégek ezeket folyamatosan nézik és követik (bár évente csak 2x frissül). Ergo nem lehet óriási nagy eltérés a bérek között ugyanabban a munkakörben, hiszen ha látom, hogy másnál 2x annyit kap, akkor nekünk is figyelni kell, mert elmennek az emberek. Kiugró fizetés mindig lesz, de annak oka van. Az átlagot kell nézni, mert kiugrót csak ritka, speciális tudással fogsz kapni hiába mondod, h de a Józsi 2x ennyit kap...

Azért a bruttó 510re sem kell elájulni kedves Hr-es. De ha a piac valóban ennyit tud akkor mérnökként menni kell külföldre és kész. A kérdezőnek is ezt ajánlom. A hazai lakhatási meg egyéb költségekhez képest nokedli a bruttó 500. Építőiparban nyomom. Egy jobb segédmunkàs már napi 15 alatt nem megy sehova. És dolgoznak heti 6 napot. Ki lehet számolni. És ez tényleg nem kamu. Kőműves meg lassan nincs is már 400 alatt. Sőt ha igen jó és beszámlázza esetleg magát és a pár fős brigádját akkor meg hagyjuk is. És mivel ezek 18 évesen kezdik a szakmát mondjuk 5 év után 23 évesen már annyit kérnek amennyit nem szégyenlenek. Mondjuk ehhez képest az építő, építészmérnökök helyzete sem faxa, akik velük egy munkaterületen dolgoznak. Tanulság: még ha mérnök is vagy akkor is jórészt marad a külföld. Aztán ha sokan így tesznek és akkora mérnök hiány lesz mint a szakikból akkor meg lehet igazán pofátlan bérigényeket leadni. Én 3 év után távozom és az összes ismerősömet erre buzdítom. Bruttó 500-al Bp-en nincs jövő.

És, hogy az oldal lényege ne vesszen el: építőmérnök közel 3 év tapasztalat és bruttó 450. Meg kocsi. Építèsvezetőként ez most kevesebb mint sok melósè. Nah de vár rám Németország.

Milyen példaértékű menedzseri hozzáállás. Ahelyett, hogy támogatnánk a junior kollégát a kívánt bérigény elérésében, inkább belerúgunk egyet. A te csapatodban sem szeretnék dolgozni.

Ő kérdezett, a másik pedig válaszolt, amivel én is egyetértek.30% sok. Kicsi az esély, hogy megadják,hacsak nem speciális tapasztalatot igényel.Ilyen "ha nem adtok többet elmegyek" felkiáltásra jó esetben kap 5%-ot, ha meg vannak vele elégedve....

Nem a konkrét százalékra reflektáltam, hanem a hozzáállásra.

Lehet, neki ilyen a stílusa.Azért ne feledjük el, hogy vannak itt tapasztalt vezetők és zöldfülű kezdők akik azt hallják mindenhonnan hogy mérnökhiány van...ja persze.Mérnök van,mindenki lesi az állásokat, aki tud az vált többért.Be kell dobni a 30%-ot aztán a válasz után lehet dönteni, hogy marad-e vagy keres máshol.

Nincs még 2 év tapasztalatod sem, 670k esélytelen kategória, nem csak ennél a cégnél, de sehol máshol nem fogsz ennyit kapni, főleg tesztelőként.

A túlórát amúgy kifizetik? Cégen belül 30% emelés teljesen irreális, ennyit nem fogsz kapni soha, főleg nem egy éven belül. Ha nagyon elégedetlen vagy, válts, ha nem, akkor pedig ne tegyél bele napi 9-10 órát és élj vagy képezd magad.

Sztem meg siman kaphat. En is kaptam mar nem 1* 30% emelest.

Miről indult? És hányszor pontosan? Hány év alatt? Milyen cég? Milyen pozíció? Mennyi bekerülő tapasztalattal?
Elhiszem, hogy akadnak ritka kivételek, de a cégek nem osztogatnak 30% emeléseket egészen egyszerűen azért, mert fenntarthatatlan. Kíváncsi lennék a te kivételed történetére.

Szevasztok!

Van itt aki esetleg Digitális Oktatási Project fejlesztésben dolgozott már? Szerintetek egy project vezetője ként mi a reális fizetés ha egy 2-3 éves projectet biznak rád?

Előre is köszi. :)

4 éve dolgozok vidéken a jelenlegi állásomban webfejlesztőként. Az első 1.5 évben egyszerű dinamikus weboldalakon dolgoztam (php, html, css, js, smarty, git, postgres). Utóbbi 2.5 évben egy React alapú nagyszabású oldalon dolgozok (react, clean code, code review) és egyben menedzselem a projekt fejlesztését és a többi fejlesztő munkáját. 4 év szakmai tapasztalattal rendelkezem, az angolom, beszédet leszámítva használható munkahelyen, a beszéd is csak azért nem, mert nem volt alkalmam gyakorolni.
Jelenleg bruttó 280-360 között keresek.
A jelenlegi szintemen érdemes keresni ennél fentebb és ha igen, mi az a keret, amin belül érdemes lenne kérnem ajánlatokat?

Pontosan 10 éve pályakezdőként kaptam ennyit egy vidéki autóipari cégnél. Ha hajlandó vagy ingázni vagy költözni akkor kereshetsz többet (600-800). Bizonyos régiókban viszont ez a bérszint ma is, teljesen mindegy milyen technológiákkal dolgozol vagy hány éve vagy a szakmában.
El kell dönteni, hogy mi a fontosabb....

Szegeden juniorként 1 év tapasztalattal keresek bruttó 400-450 körül.

10 éves tapasztalattal rendelkező .NET fejlesztőnek melyik cégeket ajánalanátok? (BP)
Hogy látjátok a munkaerőpiacot most, hogy a nyár elkezdődött?

Oldalak