Pedagógus bértábla 2023. január 1-től

A pedagógus bérek esetében 2023. január elsejétől az illetménypótlék 20%-ról 32%-ra emelkedett. Az erről rendelkező 524/2022. sz. Korm. rendelet 2022. december 16-án jelent meg. Ez a bruttó bér 10%-os növekedését jelenti. Ennél nagyobb mértékű emelésről egyelőre nincs hivatalos döntés, bár Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese január 2-án megjelent Facebook videójában ismét összesen 21%-os emelést helyezett kilátásba az EU-s pénzek beérkezésétől függően.
A garantált bérminimum emelkedése miatt a legalacsonyabb bérkategóriákban a fent jelzett 10%-nál nagyobb mértékben, a korábbi fizetéstől függően akár 25% is lehetett a növekedés mértéke január 1-től. Az így kialakuló 391.248 forintos bruttó összeg adja a tanárok, pedagógusok fizetésének alsó határát jelenleg. E felett egyelőre marad a 10%-os emelés.
A pedagógusok fizetését az egységes pedagógus bértábla határozza meg. Az alábbi táblázatokban lehet tanulmányozni a 2023. január 1-től érvényes béreket. A tanári fizetés részeként az intézményvezető, intézményvezető-helyettes, az osztályfőnök a megadott összegeken felül pótlékot kap, illetve emellett többféle más pótlék is megállapítható (nemzetiségi oktatás, gyógypedagógus, nehéz körülmények közt végzett munka, stb.) Az intézményvezető és intézményvezető-helyettes pótlékának mértéke az intézmény méretétől függ.
Előzmények: A pedagógusok előmeneteli rendszeréről szóló 2013. évi kormányrendeletben előirányzott folyamatos béremelés az akkori tervek szerint úgy valósult volna meg, hogy az illetményalapot a mindenkori minimálbérhez kötötték. Az akkor kialakított számítási képletből azonban nagyon hamar, már 2015-től kivették az évente rendszeresen emelkedő minimálbért, ehelyett az un. vetítési alapot vezették be, ami azóta is a 2014. évi minimálbérnek megfelelő 101.500 forint maradt. Mivel a minimálbér időközben 2023-ra már 232.000 forint lett, ha a számítási képlet megmaradt volna az eredeti szándékok szerint, mára a pedagógus fizetések a 2014. évi szint több mint kétszeresénél járnának. (Pl. egy 10 éves gyakorlattal rendelkező pedagógus bére bruttó 600-700 ezer forint körül mozogna.) Mivel a vetítési alap a mai napig a 2014. évi szinten van, számottevő emelkedést csak a 10%-os illetménypótlék 2020. évi bevezetése hozott, melyet 2022-től 20%-ra, 2023-tól pedig 32%-ra emeltek.

A pedagógusok bérét törvény szabályozza, de a többi szakma fizetési táblázatait az olvasóink által beküdött kérdőívek felhasználásával állítottuk össze. Ha nem pedagógus vagy, töltsd ki Te is a kérdőívet, hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé a többi szakmában is!

 

2023. évi pedagógus bértáblák

:: 
Pedagógus 1 bértábla 2023
Pedagógus 2 bértábla 2023
Mesterpedagógus bértábla 2023
Kutatótanár bértábla 2023

Ott is vannak tanárok? Hol? Nem mondták még, hogy a koxot nem bányásszák? Azt is kérdezd meg egyúttal, hogy mi fán terem a "lutri", mert itt semmi értelme sincs.

Hogy Arany Jánost idézzem:

“Szégyen és gyalázat,
Zúg, morog mindenki,
Egy szerencsétlen tanárnak,
Nem fizet rendesen senki.”

Bárkinek megadatott, hogy elvégezze a tanárképzőt!
Az iskolaidő alatt alig mehetünk szabadságra, ráadásul az egyre több neveletlen, bunkó gyereket el kell viselnünk!
Pont az ilyen hülye gondolkodású szülők miatt, akik csőlátásúak olyanok a gyerekek amilyenek!
A pékeket mért nem szidják így, mikor árat emelnek?
Talán mert lófaszt se tudtok a dolgokról!

Pontosan! Bezzeg az én időmben dolgozni is kellett a fizetésért, ma meg a sok punnyad hipszter pampog mer nem fizetik meg pár átbulizott egyetemi év után.
El lehet menni valami gyárba lapátolni a koxot vagy ki a fődekre kapálni azt akkor megtanulja értékelni amit kap!!!!

Miert kene ezt tenni mikor netto 500 folott kapok programozokent? Es par ev muova mar a duplajat is megkaphatom ha jol csinalom... te meg lapatold a szart netto 150ert azt legy buszke magadra hogy mivsoda ferfi vagy..

Bezzeg a te öregapád meg művelte a földet meg az uraság földjét is, közben meg felnevelt 10 gyereket, mégse panaszkodtak. Igaz soha nem jutott messzebb a szomszéd falunál, meg ki volt téve az időjárás szeszélyének és ha úgy alakult akkor jött egy év éhezés, de az volt mégis az igazi élet.
A mai hülyék meg ne keressenek már sokat egy irodában ülve, mert régen se volt ilyen..

Tisztelt embertársaim!

Mindenki a saját sorsáért felelős, nem háríthatjuk másra a saját szenvedéseinket. Te döntöttél arról, hogy a gyárban szeretnél dolgozni napi 12 órát vagy többet, alacsony bérért. Senki sem kényszerített erre , te döntöttél így. Meg lett volna rá a lehetőséged h fejlesszed a tudásodat a “csodálatos” magyar oktatási rendszerben, így talán egy vagy több diplomával sikeresebb lehetnél, de nem, te a “könnyebb” utat választottad. A pedagógusok is megérdemlik a magasabb bért, mivel ők nem csak az iskolában dolgoznak, saját szabadidejüket háttérbe szorítva javítják a dolgozatokat, pályázatokat írnak, terveket készítenek. Saját szemmel láttam, hogy okkal panaszkodnak. Messze nem könnyű ez a szakma. Szídni lehet mindenkit, mivel a tudatlan ember inkább köpköd mint, hogy átlássa és átgondolja a dolgokat. Míg te haza mész a gyárból, leülsz a kanapéra es jobb esetben a házimukánál nincs nehezebb dolgod, na de egy pedagógus.... És tessék, minden szakmának meg vannak a nehézségei, 100 olyat mondhatnék amit te nem bírnál ebben a szakmában, es te is tudnál biztos mondani sokat amit meg én nem a tiedben, éppen ezert nem dolgozom a te szakmákban. Minden tisztelet annak aki 12 órát egyhuzamban lehúz, monoton munkavégzéssel. Ezzel csak annyit kérek, hogy tiszteljük már a másikat, felnőtt emberek vagyunk, könyörgöm!

Egy jövőbeli pedagógus, ámen.

Én meg saját szememmel látom, hogy nem jogosan nyavalyognak.
Mellesleg nem szabad idejükben csinálják az általad felsorolt, lutri "munkát", mer alapból nem kell 8órát tanítással foglalkozniuk minden nap.

Igaza van, tényleg nem kell minden nap 8 órát dolgozni, mert a napi ledolgozott munkaidő után jön a "délutáni műszak" ahol lehet javítani, készülni a következő napra, kirándulást és más iskolai programot szervezni stb.stb.stb. és ha marad idő a családdal foglalkozni!De nyilván a fotelből könnyebb ezt megítélni! Én dolgoztam gyárban is és még megannyi helyen, és tudom, hogy fele ennyi stresszel és áldozattal nem jár az amikor ledolgozod a napot, kilépsz az ajtón és elfelejted az egészet!

Tudjátok, annak van igaza, aki azt mondja, hogy mindenki maga szerencséjének a kovácsa. Úgy kell munkahelyet választani, hogy abba meglelje az ember a számítását.
Soha nem hittem volna hogy tanár leszek. Kaptam egy lehetőséget. Aztán elvégeztem egy egyetemet hozzá, mert csak úgy kerülhettem be abba a semmirevaló bértáblába. Aztán amikor rájöttem hogy gyakorlati idő ide meg oda....vagyis nem akartak minősíteni akkor felmondtam. Átmentme egyházi iskolába. Ott továbbra is palimadárnak néztek, jogsértő magatartást követett el a munkáltató, amikor felmondtam és határozatlan idővel visszamentem a korábbihoz. De ekkor már közöltem vele, hogy a diplomát követően elkezdte földművesként tevékenykedni. Nem szó szerint kapálni, bár a kertemet soha nem veti fel a gaz! Hanem amikor a tanítást befejezem, még megyek legózni az mtz-vel, hegeszteni, fúrni, faragni, szántani, vetni, vegyszerezni szállítani, stb. De így már 2 munkahely révén meg tudom oldani 1 fizetésből a család fenntartását. Ismerni kell a vonatkozó és hatályos jogszabályi előírásokat, minden gesztenyét magadnak kell kikaparj, és boldogulsz. Építkezni kell. A Bibliából úgy értettem meg: akinek nincs attól elvétetik amije van, akinek van, annak meg adatik; vagyis aki nem akar dolgozni az éhen hal :). Aki akar és csinálja, az boldogul. Példabeszédek könyve: A lusta ember elszegényedik, a szorgalmas munka pedig meggazdagít!Mindenki tegyen belátása szerint, akár gyári melós, akár pedagógus...én diplomás parasztként mondom ezt. Tanuld meg a másikat tisztelni.

Gondolod? A saját szemeddel láttad, hogy nem foglalkoznak a tanítással 8 órát? Nahát, látnok vagy.Olyan dologról beszélsz, amiről fogalmad sincs. A tanárok legtöbbje minimum hét órát tölt az iskolában. Nem részletezem a rengeteg föbbletmunkát.Negyven évesen a fizetésük több diplomával is száznyolcvanezer nettó. Nem ritkán tanév végén, vagy közben a mentő viszi el őket. Szorgalmi időben nincs szabadság, és nem ajánlatos táppénzre menni.Sok kis diákra nem figyelnek otthon, így nem motiváltak. A tanárok között is vannak, akik nem végzik rendesen a munkájukat, ugyanúgy mint más szakmákban. Te nem a szakmai, hanem az emberi oldalt bírálod a tanárok esetében. A probléma azonban nagyon összetett. Röviden annyit mondhatok, hogy az emberi oldalt kellene erősíteni. Amikor két óra hosszáig tanulok az unokámmal, teljesen leépülök. Természetesen előtte felkészülök az anyagból. Kegyetlenül nehéz, de ilyenkor van eredmény. A gyermek is nagyon fáradt, és játszani akar.Érted ezt?

Fölösleges kamuznod, pontosan tudom mi megy az iskolákban, ha úgy érzed sokat dolgozol és nem vagy megfizetve, szeretettel várnak a bányák. Csak majd utána ne gyere vissza sírni ide, hogy mennyire "nehéz" volt tanítani...

A bányához elég a 4 osztály, vagy még annyi se! Kerestek jól, de az átlag életkoruk alacsony volt. Aki nem akart tanulni, az ment oda, hogy ha jó életet akart biztosítani családja számára. Volt aki szakiskolába ment, szakmát szerezni, és szakmunkát vállalni. Volt aki nem tudta eldönteni hogy mi legyen és gimnáziumba ment, volt aki tudta mi akar lenni és a szerint választott, és akár egyetemre is ment. A közoktatás csődjét 30 éve leírta Dr Nagy József. Tudod az embereknek könnyebb ha nem ők döntenek, hanem mások. A mások utánzása, majmolása szintén jó ötlet volt 1989 után. A nyugatot majmolják. Ma már mindent lehet, mindent szabad, mindenkinek mindenhez joga van - kötelesség oldal felejtős....ezért vagyunk ott ahol most. Sajnos nem sok jó várható a jövő iskoláitól. A gyerekeinket otthon kell szocializálni, tanítani, nevelni. Az iskola hozzáad ahhoz ami van. Ha nincs otthonról hozott érték, akkor nem tud hozzáadni. A szegénység konzerválja a szegénységet a gazdagság a gazdagságot.....

1 napot nem tudnál és nem is bírnál tanítani az édes kis iq-dal!
A szaros bányádban meg lemosnálak mint a szart!!! :D

Hát abból ítélve, hogy vagy annyira autista, hogy egy féléves postra reagálsz, pontosan látható, miért keresel annyit, amennyit... mert ennyi ésszel ennyit érdemelsz.
A szégyen inkább az, hogy a fajtád elvileg tanít másokat...

Hol vannak üzemelő bányák?

Miert pont a tanarok? Miert nem mondjuk a focistakat vagy a politikusokat utalod?

Mert focista...akart lenni, de nem volt elég turhája

Kedves Pedagógusok! Érdeklődnék, hogy hogyan lehetséges, hogy a táblázat szerint 195.000 ft a minimum fizetés, mégis a legtöbb pedagógus ismerősöm ennél kevesebbről számol be, a későbbi sávokra is ugyanez igaz. Mindenki megkapja a bérminimumot?

Kedves Klári! Ezek bruttó összegek, amiből lejönnek a járulékok és az adó.

Arra szeretnék választ kapni valakitől, hogy a kategóriák közti béremelkedés az megszünt? Mivel én most léptem P5- P6-ba és csak annyit emelkedett a bérem, ami az utolsó 3.5%-os bérkorrekció.És, ha igen ,akkor így egy tagóvoda vezető, hogy tud differenciálni a bérekkel szeptemberben? Köszönöm a választ! Gyuróné Csilla

Sziasztok! Budapesti nyelviskolákban beszámlázóként mennyit kaphat bruttóban egy olasz nyelvtanár 45 perces órákért? A lakossági, a vállalati és a magánoktatás is érdekelne és csak vidéki iskolákról találtam infot, vagy amit találtam már többéves adat. nagyon köszi

A helyzet a következő: 1993 júniusában, 19 évesen kezdtem dolgozni óvodában, óvónői érettségivel. 1999 februárjában lediplomáztam, majd 2000 szeptemberétől külföldre mentem. Ott szereztem egy középfokú nyelvvizsgát. Mennyi fizetésre számíthatok - pontosabban milyen besorolásba kerülök -, ha 2017 októberétől magyar óvodában szeretnék dolgozni? Valaki segít kiszámolni?

Köszönöm!

35 éves munkaviszonnyal, 1 éves pedasszisszensi végzettséggel (emeltszintű,besorolásnál E kategóriásnak számító) és 1 éves gyakorlattal helyezkednék el pedagogiai asszisztensként közalkalmazottnak.
Segítséget szeretnék kérni mekkora bérre számíthatok?
A bértábla nekem ismeretlen.
Köszönöm.
Csillag

Egy nyugat-magyarországi városban vagyok nyelviskolai nyelvtanár 16 éve. Be vagyok jelentve, bruttó bérem 129.000Ft volt, 2017-től 161.000Ft. A valódi bérem: fizetésem egyik fele 1800Ft/45 perc (nettó), másik felét számlázom (KATA-s vagyok) a nyelviskola felé, ez 2400-2600Ft/45 perc. Fizetett szabink nincs, táppénz nincs. A munkarend részben kötött, magánórák is beleférnek a nyelviskolás és céges nyelvórák mellett. A fizetés változó, a munka mennyiségétől függ: havi fix nincs. Kíváncsian várom, hogy más nyelviskolákban mi a helyzet.

Nálunk a nyelviskolában 2500 Ft/45 perc bruttó az óradíj. Viszont csak 17 óra után vannak órák vagy hétvégén, így nem lehet sokat keresni. Ráadásul a tanfolyamok sem folyamatosak, sok az üresjárat...

Pesten céges angol tanfolyamoknál br. 5500 Ft-ot fizetnek és egész nap lehetne dolgozni, de kicsit rohangálós. De hallottam már olyanról is aki többet keres ennél.
Nem felvágásként írtam, csak információ megosztás céljából, hogy ennyivel is segítsük egymást.

Nagyon kíváncsi lennék,melyik pesti nyelviskola fizet ennyit,mert a legnevesebbek is max 3500-as órabért fizetnek anyanyelvi tanároknak,az átlag max 3000 Ft-ot...

Köszönöm az infót!

A Nyugat-magyarországi nyelvtanár :)

2015ben 19 órában gimiben kerestem 128 000,- nettót. pedagógus 1, 6 év tanítási tapasztalattal.
reggel 8tól du 3 ig ott voltam kb, és ezen kívül minden héten egész délutános-estés értekezlet.

Oldalak