Pedagógus bértábla 2023. január 1-től

A pedagógus bérek esetében 2023. január elsejétől az illetménypótlék 20%-ról 32%-ra emelkedett. Az erről rendelkező 524/2022. sz. Korm. rendelet 2022. december 16-án jelent meg. Ez a bruttó bér 10%-os növekedését jelenti. Ennél nagyobb mértékű emelésről egyelőre nincs hivatalos döntés, bár Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese január 2-án megjelent Facebook videójában ismét összesen 21%-os emelést helyezett kilátásba az EU-s pénzek beérkezésétől függően.
A garantált bérminimum emelkedése miatt a legalacsonyabb bérkategóriákban a fent jelzett 10%-nál nagyobb mértékben, a korábbi fizetéstől függően akár 25% is lehetett a növekedés mértéke január 1-től. Az így kialakuló 391.248 forintos bruttó összeg adja a tanárok, pedagógusok fizetésének alsó határát jelenleg. E felett egyelőre marad a 10%-os emelés.
A pedagógusok fizetését az egységes pedagógus bértábla határozza meg. Az alábbi táblázatokban lehet tanulmányozni a 2023. január 1-től érvényes béreket. A tanári fizetés részeként az intézményvezető, intézményvezető-helyettes, az osztályfőnök a megadott összegeken felül pótlékot kap, illetve emellett többféle más pótlék is megállapítható (nemzetiségi oktatás, gyógypedagógus, nehéz körülmények közt végzett munka, stb.) Az intézményvezető és intézményvezető-helyettes pótlékának mértéke az intézmény méretétől függ.
Előzmények: A pedagógusok előmeneteli rendszeréről szóló 2013. évi kormányrendeletben előirányzott folyamatos béremelés az akkori tervek szerint úgy valósult volna meg, hogy az illetményalapot a mindenkori minimálbérhez kötötték. Az akkor kialakított számítási képletből azonban nagyon hamar, már 2015-től kivették az évente rendszeresen emelkedő minimálbért, ehelyett az un. vetítési alapot vezették be, ami azóta is a 2014. évi minimálbérnek megfelelő 101.500 forint maradt. Mivel a minimálbér időközben 2023-ra már 232.000 forint lett, ha a számítási képlet megmaradt volna az eredeti szándékok szerint, mára a pedagógus fizetések a 2014. évi szint több mint kétszeresénél járnának. (Pl. egy 10 éves gyakorlattal rendelkező pedagógus bére bruttó 600-700 ezer forint körül mozogna.) Mivel a vetítési alap a mai napig a 2014. évi szinten van, számottevő emelkedést csak a 10%-os illetménypótlék 2020. évi bevezetése hozott, melyet 2022-től 20%-ra, 2023-tól pedig 32%-ra emeltek.

A pedagógusok bérét törvény szabályozza, de a többi szakma fizetési táblázatait az olvasóink által beküdött kérdőívek felhasználásával állítottuk össze. Ha nem pedagógus vagy, töltsd ki Te is a kérdőívet, hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé a többi szakmában is!

 

2023. évi pedagógus bértáblák

:: 
Pedagógus 1 bértábla 2023
Pedagógus 2 bértábla 2023
Mesterpedagógus bértábla 2023
Kutatótanár bértábla 2023

Nem hiszem, hogy a pedagógus sztrájk a közoktatás helyzetének javítását célozná meg. Nem erről szól. Ne legyünk álszentek! A mozdonyvezetők legalább nyíltan megmondják: kevés a fizetés! Én hasonló helyzetben, például nem a valóban rossz állapotokra hivatkoznék. Nem is az erkölcsi megbecsülésért könyörögnék. (Ez nem számít manapság már szinte semmit.) Mondjuk ki: a pedagógusok megint pénzt követelnek. Én személy szerint nem tudok együtt érezni a pedagógus társadalommal. Nem tudok együtt érezni egyrészt a borzalmas egyéni tapasztalataim miatt, másrészt az egyébként sem kevés jelenlegi fizetésük miatt sem. Sajnos a pedagógus társadalom az utóbbi 3-4 évtizedben a társadalmi ranglétrán fokozatosan süllyedt le a megbecsülés ezen szintjére. Egy hozzám hasonló végzettségű pedagógus a hivatalos bértábla szerint kb. 600 000 (!) forintot keres. Persze lehet mondani, hogy ez kevés. Ezt kellene emelni esetleg 700 000-re, 800 000-re??? Ez is egy lehetséges megoldás, de akkor beszéljünk konkrétan erről! (Lsd. a fenti hivatalos bértáblát.) Nyilván ne a kezdő bérről beszéljünk, az minden közalkalmazotti ágazatban kevés. Persze most jön az összehasonlítás az osztrák, a német meg a jó isten tudja melyik nemzet pedagógusainak a fizetésével. Ilyen alapon persze mindenki elégedetlen lehetne. Az életpálya modell alapján pont a pedagógusoknak növekedhet dinamikusan a jövedelmük! Nem tudom innen nézve megítélni, hogy a PDSZ vezetősége mennyire képviseli az átlag pedagógust. Én a szakszervezetet most a kormány egyik ellenzékének látom. Persze, hiszen így lehet visítani, sivalkodni, hogy minden rossz. Az ellenzéki pártok - akiknek akkor jó, ha nekünk rossz, vagy legalábbis azt hisszük, hogy rossz- természetesen itt is boldogan állnak a pedagógusok mellé. Nagyon tisztelem azokat, a még meglévő pedagógusokat, akik kellő odaadással részt vesznek az oktatásban, a nevelésben és szakmailag is megfelelő szinten vannak. Nagyon erős a gyanúm, hogy nem ők alkotják a kritikus tömeget.Egy régi Hofi vicc jut eszembe a pedagógusok hallatán: Ön tud úszni? Nem. És, ha megfizetem?

agyhalott hülye barom

Szeretném megjegyezni,hogy a bértábla bruttó összegeket mutat,tehát az a 600.000ft is csak 420.000ft, amiért konkrétan 44évet kell dolgoznia egy pedagógusnak és még 4-5 iskolát elvégezni. De persze nincs gond,O választotta,elmehetett volna gyárba is a sorra ahol másfél év munkaviszony után 300.000 Ft fölött lesz a fizetése :)
Ui : bízom benne,hogy nem pedagógus tanított téged olvasni, írni és a gyerekeidet se fogja,vagy ha erre megtanítja akkor ők pedig kis tiszteletet fognak viszonzásul adni.

Tisztelt 600000Ft! A gyerekek nem alfabétán mennek az iskolába. A gyerekek csodálatos képességekkel születnek- igaz, hogy sok új ismeretet megtanulhatnak az iskolának nevezett közösségekben, de sok gyerek ma már, de régen is-iskola előtt megtanultak a szülők által ((vagy valaki által vagy önállóan)) írni, olvasni és nem egy év alatt. Nagy a felelősség a tanároknak valóban, hogy egyszerre sok gyerekre kell felügyelnie, lefoglalnia, tanítania, nevelnie. Minden szférában vannak hibák, tévedések, nem egy szent szakma a pedagógusi pálya-tisztelet a hivatástudat miatt választott pályaválasztóknak és évtizedek óta tanítóknak. Nagyon furcsállható az, hogy a tanárok kivitték a gyerekeket az utcára tüntetni, vajon milyen érzékenyítés folyik a zárt tantermeken belül, hogy ez megtörténhetett. A legjobban a gyermekeket lehet befolyásolni, ez megengedhetetlen. Sok jó és ellenkezője is igaz lehet, nem tisztem itt igazságot tenni, de senki sem szent, maradok tisztelettel.

Az anyámot de hüje vagy more

A gyerekek csodálatos képességekkel születnek. A gyerekek nem analfabétán mennek az iskolába. A legjobban a gyermekeket lehet befolyásolni, ez megengedhetetlen. Sok jó és ellenkezője is igaz lehet, nem tisztem itt igazságot tenni, de senki sem szent, maradok tisztelettel.

A bruttó mindenkinek bruttó szal nem tudom ezzel mit akartál megjegyezni, vagy netán feketézni szeretnél? Ne aggódj a szalag mellett 44év múlva sem fog ennyit keresni, de legalább fizikailag le lesz robbanva, de ha ezt szeretnéd a szalag vár téged is, oda még tanulnod se kell, akár már holnap kezdhetsz, szó szerint...

Te nyomorult barom.
Ha legközelebb úgy éreznéd, hogy megint faszságokat szeretnél kalimpálni a végtelen internet nem megfelelő helyére, akkor nézz bele az első tükörbe. Minden problémád -és sajnos a hozzád hasonló abortusz szökevények száma miatt, a normális emberek problémája is- ott fog visszatekinteni rád. Azt utáld.
Mi utáljuk.

Köszönjük a véleményedet te fideszes szarházi geciláda. Senki nem kérdezett amúgy és a kibaszott véleményedet sem ezen az oldalon kéne kifejtened.
(Nem vagyok tanár és soha nem is voltam mielőtt még ezzel ugatnál be, te alacsonyrendű burkológeci)

" Egy hozzám hasonló végzettségű pedagógus a hivatalos bértábla szerint kb. 600 000 (!) forintot keres"

Hogyan és milyen beosztásban keresel ennyit? Egyetemi tanár vagy? Légyszi linkeld már be ezt a táblázatot. Szerintem párunkat ez érdekelne.

Ezek szerint, ha jól értem, az illetménypótlékkal a tanárok 2020-ban 10%, 2022-ben 9% emelést kaptak, ami nem is rossz mert akkoriban még nem volt olyan magas az infláció.

"a tanárok 2020-ban 10%, 2022-ben 9% emelést kaptak, ami nem is rossz mert akkoriban még nem volt olyan magas az infláció." Mielőtt hozzáértőként tenne megjegyzést nézzen utána mennyi is volt 2020-ban, vagy 2022-ben a pedagógusok fizetése....

A trükk ott van, hogy az alapbért nem emelik, csak pótlékolnak. Ennek két előnye van (a kormány szempontjából), egy tollvonással el lehet venni a pótlékot, és ha van emelés akkor mindig az alapbért emelik százalékkal. Értelemszerűen alacsonyabb alapbérnél magasabb százalékokat lehet bemondani kormányinfón.

csak nem mindegy hogy mekkora fizura kapod ezeket az emeléseket...

Azt szeretném megkérdezni, hogy az egyházi fenntartású intézményekben, mi alapján számolják ki a pedagógusok bérét? Az ott dolgozókat nem az országos pedagógus bértábla szerint sorolják be? Köszönöm

Érdeklődnék, hogy mi a különbség a pedagógus I és pedagógus II között.
A nevelőtanár (pl kollégiumban) is a fenti táblázat szerint keres?
Köszönöm a válaszokat!

PhD doktori fokozattal kutatópedagógus(ok) mennyit kap(nak)?

Hát én még ennyit se adnék nekik,szinte a fél évet ellógják kapják akkor is a fizetést ha a szünidőt töltik!Akik ledolgozzák az életüket nehéz fizikai munkával azok nem sírnak! Szaros 130000 ft fizetést kapok én is igaz nem tanultam annyit mint ők de könyörgöm meg se tanítják a gyerekeket hol vannak a régi tanároktól akik még minket tanítottak sehol nagy nullák!Ha ne elég a bérük mennyenek a pé be és keressenek maguknak kifizetődőbb munkát napi 8 -12 órába egész évbe! Nincs szünidő meg lukasóra!Erről ennyit én még ennyit se adnék nekik!

Ide figyelj,te ősbunkó!
Tájékozódj mielőtt kinyitod az ostoba szád!!! Neked nincs szabadságod? Nekünk is annyi jár, mint neked! Én még a 130.000-t se adnám neked, hogy dögölnél éhen a pereputtyoddal együtt!

Tudja, kellenek a "kuli" munkások is! A tanuláshoz joga mindenkinek van. Lehet tanulni, vizsgázni, diplomázni, és kiállni minden nap a diákok elé, és bizonyítani, hogy hogyan adja át a tudását a gyerkőcöknek. Készülni nap, mint nap az órákra, javítani, adminisztrálni, stb. Ki lehet próbálni! Minősíteni, kritizálni könnyű...én is tehetném, de nem teszem (helyesírása például...)

"fél évet ellógják", azaz 120 nap szabadság? Tájékoztatlak kedves trixa, hogy a valóság max 43 nap, melyet akkor vehetnek ki, amikor az iskola előírja!Viszont sokszor még hétvégén vagy este is dolgozatokat javítanak, készülnek az órákra, ünnepélyekre, iskolai eseményekre, szervezik az osztálykirándulást stb. Ezt mind-mind a szabadidejükben.

A hozzászólásodból is látszik, hogy kellőképpen tájékozatlan vagy és a Te tanáraid tényleg nem voltak a toppon.
"A jó pap is holtig tanul, mégis hülyén hal meg."
Tanulj meg helyesen írni, utána kritizálj, ha már okos nem vagy, bölcsebb lennél ha csöndbe lennél!

Boldogok a lelki szegények......

A te régi tanáraid megtaníthattak volna helyesen írni, valamint egy kis jómodorra is. Ha még annyit se adnál a mostaniaknak, akkor a gyerekeid még nálad is kevesebbet fognak tudni.

Sok Pedagógus azon van, hogy a neveletlen diáktársaimat próbálja nevelni, fegyelmezni.
Van olyan tanár aki a szabad idejét is rááldozza arra, hogy a diák megértse az anyagot. Ppt bemutatókat állítanak össze. Jegyzeteket gyártanak. És ön idejön és olyan dolgokról ír amik nem feltétlen úgy vannak. Való igaz, hogy van olyan tanár aki nem végzi tisztességesen a munkáját. De azért kérem szépen ne a többi tanár munkáját szidja!!!

Tisztelt Trixa!
Olyanról beszélsz , amire nincs rálátásod!!
Egyszer a feltüntetett bérek bruttók vagyis lejön belőle az adó vagyis 129 675 Ft-ot keres egy kezdő. Tehát Te már többet keresel 325 Ft-tal.
A fél év lógást nem tudom honnan veszed, 07.03-tól vagyok szabadságon és 08.21-től dolgozom. Ha kiszámolod kb 30 nap. mely a munkatörvénykönyv hatálya alá tartozó munkavállalót is megilleti vagyis semmivel sem több , mint másnak. Ráadásul ezt csak ebben az időszakban lehet kivenni, szüretelni nem mehetek.
A villanyszerelő segédmunkás napi 12 000 Ft-ot kap, de azért effektíve a 10-ből 8 órát dolgozik. A túlórát kifizetik /nekünk nem/. 21 munkanappal számolva bruttó 400 000 Ft-os fizetés /jó szakmunkás esetén a nettó kezdődik itt/ 30 éve tanítok, elnézést szerinted oktatok, 5 diplomával egyetemi végzettséggel keresek annyit. mint egy segédmunkás.
Igen a régi "öregek" ha nyakon vertek a hülyeség miatt nem mertél szólni otthon , mert kaptad a másikat.... és látom tiszteled is Őket. A gyerekeddel meg ugyanaz történik önérzetes vagy és a hülye tanárt szapulod előtte. Szerinted mennyire fogja tisztelni a tanárt?
A lehetőség előtted is ott áll.
Ha nem vagy elégedett a munkáddal keres másikat! Ma csak az nem talál munkát aki nem akar dolgozni. Az meg ne siránkozzon.
Ha nincs érettségid leérettségizhetsz! Megcsinálsz egy középfokú nyelvvizsgát és felvételizhetsz egyetemre. Ha minden jól megy 5 év múlva diplomád lesz és elhelyezkedhetsz akár 195000 Ft-ért pedagógusnak és oszthatod az észt más gyerekeinek illetve nevelheted tiszteletre a pedagógusok iránt!
Van választásod!

Ez a pont pontosan illusztrálja, miért csak annyit kapnak a tanárok, amennyit kapnak... mer aki annyira analfabéta, hogy még két dátum közötti napok számát sem tudja megszámolni tanár létére, az még ennyit sem érdemelne...

Hat neked tenyleg nem lehettek jo tanaraid. Latszik, hogy az irott szoveg direkt ertelmezesen tul mar nem mukodnek a fogaskerekeid. Az kb. 7 het, az kb 30-35 munkanap, alias szabadsag. Ha annyi bert kapnanak a tanarok, mint szeretned, akkor mindenki elhagyna a palyat. Ez lenne a megoldasod? Vagy mit javasolsz?

Nem kell az üres duma, itt is van tanár, pontosan látom mennyire lutri "munka" az amit végeznek.
Mint fentebb is le lett írva, húzd el a beled egy kox bányába, majd azután pofázz, meg verd a melled, hogy mennyire nem vagy megfizetve azért amit csinálsz.

Oldalak