Fizetések az építőiparban és a szakmunkák területén

Adatok frissítve: 2016. július

Az építőipar és szakmunkák területén középfokú végzettséggel jellemzően a bérminimumot éppen meghaladó fizetés érhető el. Felsőfokú végzettséggel nem vezető beosztásban 250.000 forint közelíti meg legjobban a jellemző fizetési adatokat, vezető beosztásban 375.000 körüli összeg a leggyakoribb. (Ld. lenti táblázatok.)

Egyéb juttatások:
A kérdőívek felében adtak meg természetbeni juttatást, jellemzően havi 10000-15000 forint közti értékben.
Minden harmadik munkavállaló jelezte, hogy kap jutalmat, ez jellemzően a havi fizetésnek megfelelő összeg, de esetenként előfordul több havi, sőt, akár az éves fizetést is elérő jutalom.
A kérdőíveken az adatközlők harmada adott meg "zsebbe" kapott jövedelmet, ez a bruttó béren felül néhány ezertől akár több száz ezer forintig terjedhet.

Feldolgozott adatok:

Végzettség és beosztás szerint

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola 140.600 130.800 - 202.100
Diplomás, beosztott 250.000 176.700 - 345.400
Diplomás, vezető 375.000 250.000 - 550.000
Vállalkozó 293.000 239.100 - 376.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy ma egy friss diplomás (BME-MSc), pályakezdő építészmérnök mekkora havi fizetésre számíthat, ha tervező cégnél szeretne elhelyezkedni Budapesten. A legtöbb álláshirdetésnél kérik a fizetési igény megjelölését is, azonban bizonytalan vagyok, hogy erre mindig kötelező-e válaszolni és ha igen, mi számít jelenleg egy reális összegnek. Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!

Hello,
mint ahogy egy kolléga írta, a fórum címe mennyitkeresel.hu

amúgy olvass vissza vagy Hays salary guide

OKé, részben igazad van. De egy pályakezdő mit irjon? ha most kezd akkor nyilván nem keres semmit.

Ezért kell visszaolvasni, le van írva minden.

Persze. De fel eves szinten is nagyot tud valtozni a dolog. Amugy egy kalap kaki a rendszerezese a forumnak. Kb ha nem olvasom a friss kommenteket ki se igazodnek. Meg csak egy kereso sinvs. A Captcha meg egy remalom :D

Mérnöki szemmel eddigi tapasztalataim az építőiparról:
-Bejelentés, fizetés okosba' (kb 80 % százalékban)
-Szabálytalan túlórák, munkakörülmények
-Munkaórára leszámítva béna fizetés

De igazából az utánpótlási számokat elnézve ezek az információk azért lassan tiszták mindenki számára. Jó lenne itt is heti 40-45 óra mellett tisztességes, bejelentett fizetéseket keresni.

A heti 60-70 órás munkaidős elvárásukkal meg el mehetnek a frncba. Egyre több kolléga vált emiatt pályát.

-Legutóbb heti átlag 65-70 órával kerestem annyit, mint 2 darab multis pénztáros.
Persze mindenki nagyon értetlen volt, hogy ez miért nem elég nekem. De annyi erővel lehetett volna két darab 8 órás munkahelyem is. Nagyjából ennyi.

Sziasztok,

elég kicsi a szakma amiben vagyok, de hátha olvassák velem egy cipőben járók. 30 éves férfi vagyok, Msc diplomám van, hozzá 7év munkatapasztalat, amiből 2 év terepen végzett szakmunka volt (az egyetemen tanultakat megtanultam alkalmazni a gyakorlatban). A keresetem nettó 350eFt a bérem. Ezen felül egyéb juttatás nincs, kivéve az évi egyszeri pulykapénzt (~200eFt). Számomra nem büdös a munka, nem henyélni járok be a munkahelyemre (meg sem tehetném), bírom a stresszt, jól terhelhető vagyok, így az elvégzett munkám alapján ezt az összeget kevésnek találom. Ráadásul sokkal jobban drágul minden, mint ahogy a fizetésem nő, saját lakás elérhetetlen távolságban. Nettó 450-500eFt-ot tartanék reálisnak, de a jelenlegi helyen ezt nem fogom megkapni. Sajnos nehéz ebben a szakmában informálódni, mivel kevesen vagyunk, de marhára érdekelne, hogy máshol elérhető lenne-e az "áhított" fizetés (egyáltalán érdemes-e állásinterjúra pazarolni az időmet és szabadságomat). Erősen gondolkodom a szakma elhagyásán, mivel szeretném, ha haladna is valahová az életem. Elég elszomorító, hogy akinek épp sikerült olyan szakmát választani, ami időközben felfutott (IT, építőipar, pénzügy), akár 3x-4x ennyit is kereshet.

Kb. portás állás amit csinálsz, inkább örülj, hogy még van munkád, mert az efféle lutri munkák lesznek az elsők között ki automatizálva...

Az szomorít el, hogy van aki jobban keres, mint te? Engem pedig ez a mentalitás szomorít el :(
Ugy kellene inkabb hozzáállni, hogy te is szeretnél olyat csinálni, amivel sokat lehet keresni, de ne a normálisan keresőket hurrogd le. Amire mondhatnánk, hogy elszomoríto, az a sikkaszto, politikus és azok kore, akik kihasználják a a tobbi embert, de nem az , aki normalis munkaval keres egy normális, nem kuporgatasra eppen csak elegendo osszeget.

Én úgy értelmeztem Tomi írását, hogy neki az az elszomorító, hogy más szakmák fizetései felfutottak és az övé ebbe nem esett bele.
Nettó 350k nem olyan kiemelkedő, mai árak mellett tényleg nem lehet ebből egy normális ház árát kigazdálkodni. Vásárló erő paritáson 2020-ban ez a nettó 350k kb. annyit ér, mint 2015-ben 200k. Úgyhogy szerintem is elszomorító a helyzet, mai árak mellett 250ezer ft nettó minimálbér és 500ezer ft nettó átlagbér lenne reális, amivel az ember képes lenne vásárolni (pörgeti a gazdaságot a vásárlás) és nagyjából normál eloszlás szerint lenne a megtakarítani képesek és a megélhetési hitelre szorulók aránya. Ehelyett ma mindenki csak hitelbe veri magát (alacsony piaci kamatok), hónapról hónapra él, egyre kilátástalabb helyzetbe kerül. Ezért szakad szét napról napra a társadalom. Ezért lesz kevesebb gyerekvállalás a csok ellenére is..na mindegy az okosok jobban tudják. :)

Elborzadva olvasom a leírtakat.
Én 8 éve vagyok kivitelező cégeknél,jelenleg projektvezető régebben építésvezetőként.Milliárdos munkákat csinálok több nagy cégnél dolgoztam már.Diplomám nincs csak teschnikum immáron 3 éve a bérem 500-700 nettó között mozog plusz prémium.Ismerőseim bére is hasonló más cégeknél.Előkészítő mérnök munkakörben is elkérik ismerősim a 400-500 at.Szerintem váltsatok ameddig ennyi a meló.

BP29!
Szerencsés vagy, becsüld meg a mostani munkahelyed! Mert nem ez a reális jelenleg!
Projektvezetőként, kivitelézésben a havi nettó 500-550 az általános a nagy cégeknél. Persze lehet 1-1 ember aki többet kap valamiért, de nem ez az általános.

Előkészítő mérnök nettó 400-at kap, sok év tapasztalt megszerzése után. Pályakezdőként kb. ugyanez a szám, csak a nettó helyett bruttó. Aztán ahogy telnek az évek a bruttó számból lassan nettó lesz.

Ilyen bérek vannak ma Magyarországon. Egyébként ne mondja nekem senki, hogy nettó 400-500-ból nem lehet megélni! Jaaa, hogy nem kell 3 évente új autót, havonta új ruhákat venni, meg minden nap étterembe járni s elkölteni 10 ezret. Na igen, így valóban kevés.
Lehet nézni a külföldet, hogy hú meg há, de teljesen más minden. És addig jó, amíg nem annyi a fizetésünk, mint kint, mert akkor minden multi le fog lépni Ázsiába, hiszen nem fogja neki megérni, hogy annyiért dolgoztasson, mint a saját országában. Plusz minden drágulni fog (ami már most érezhető, ha bemész egy boltba), mert ki kell gazdálkodnia minden vállalkozásnak a baromi nagy bérköltséget és azt mi emberek fogjuk megfizetni a drágább kenyérrel, tejjel, felvágottal.

Nekem milliárdos munkákkal kapcsolatban csak autópálya építéssel van eddig kapcsolatom. De ami ott folyik az embertelen. Megy a dekádozás, ami 11–12 nap egybefüggő munkàt jelent 12 órában. Utána van 3 nap pihi. Azért zsinórban 11-12 napot bemenni 12 órázni, pláne a hőségben ki nyáron az embertelen. Persze papíron oké minden, ellenőrzés nulla. És a pénzek is jóval alacsonyabbak. Nálatok a munkaidő az , hogy alakul? Ezt a dekádozást meg egy normális országban el lehetne már felejteni.

Elég jól vissza olvastam, hogy építész, építő mérnök kollégák mennyit keresnek. Komolyan ennyivel beérik sokan?

Ehhez képest most jött velem szembe hírdetés (nem az első):

Győri építőipari vállalkozás csapatbővítés miatt tapasztalt munkatársakat keres SEGÉDMUNKÁS munkakörbe, hosszú távra!
Amit kínálunk Neked:
-Belépési bónusz (100.000 Ft)
- Egész éves foglalkoztatás, évszaktól függetlenül (TÉLEN IS!)
- Közlekedési hozzájárulás
- Nettó 290.000 Ft/hó bérezés
- Év végi prémium

Havonta ez olyan 300 nettó felé jön ki. Köművest ugyanitt 400 nettóért hirdettek.

Gépkezelős facebook csoportban meg napi 20 ezer alatt meg sem mozdul senki már.

Erre itt egy építőmérnök remeg, hogy lehet-e 300 nettót keresni? Gáz a helyzet ezeket a fizetéseket olvasva.
A vezetők a helyszínen kevesebbet keresnek mint a segédmunkások, szakik, meg gépkezelők-fuvarosok? Tudom ők termelnek, de mégiscsak a vezetőé a felelősség sok esetben.

Sajnos igen, azt tapasztalom hogy a segédmunkások 1,5-2x többet visznek haza mint én mérnökként felelősség ide vagy oda... sokszor már én sem tudom miért járok be de hát valamiből élni kell. Én Miskolc környéki vagyok, itt egy mérnökként 200-250 ezer nettó/ hó lehet átlagba keresni 300-at nem kaptam meg még sehol pedig van referencia több mint 5 év és kivitelezés tapasztalat :/ gondolkozom a pálya elhagyásán..

Üdv. Egy műszaki menedzser Mscvel pályát tudtok váltani építőmérnökként is. Sőt ha emberek irányításában van tapasztalat az még előnyös is lehet. Sőt ezeket olvasva szerintem érdemes is.

Műszaki menedzserrel nem lehet pályát váltani.Nem fogsz vele érteni se gépészeti,se villamossági dolgokhoz,ha nem olyan specializációban tanultad a bsc-t vagy a mérnökit...
Maximum minőségesnek lehet vele váltani.

Sziasztok!
Már több mint 2 éve (a diploma megszerzése óta) élek kint Németországban. Generálkivitelezést végző cégnél dolgozom építőmérnök ill. műszaki rajzoló pozícióban. Elsődleges feladatom a kiviteli tervek készítése, a szakággal és az építésvezetővel való folyamatos egyeztetés és kapcsolattartás. Programismeret: AutoCAD 3D, Revit és a többi nem modellező program ami mennyiségszámításhoz vagy épp az engedélyezési dokumentációk készítéséhez kell...Minden szép és jó. Külön iroda, céges autó, nyugodt munkakörnyezet...a stressz természetesen itt sem kerüli el az építőipart. Nemrégiben elkezdtem azon gondolkodni, hogy BP-re költözöm,inkább családi, mint szakmai okokból elsősorban. Ennek megfelelően el is kezdtem - nagy lelkesedéssel - munkát keresni. Őszintén szólva, 400.000 Ft nettó alatt nem is gondolkodtam és nem is szeretnék. Bízom abban, hogy az aktív német tudás sokat nyom a latba. A hozzászólásokat olvasva azonban jócskán hanyatlott a lelkesedésem és arra kényszerülök, hogy minden szempontból sokkal jobban átgondoljam az előnyeit és hátrányait az esetleges váltásnak...

Jó tanács: nehogy elgyengülj, itthon csak a posvány van az építőiparban. Pénzt most azért lehet valamennyite keresni (mondjuk műszaki rajzolóként nem a teteje, de olyan 250-300 nettót kihozhatsz, illetve maszekolhatsz amennyit csak akarsz) de a munkakörülmények, a rengeteg idióta akivel kínlódnod kell, a szakmai állapotok miatt azt javaslom örülj, hogy a kinti egzisztenciádat építsd mert ez itt nem éri meg a történetet. Szóval hacsak valami nagyon durva családi helyzet nincs, amiért áldozatot érdemes vállalnod, maradj odakint.

Amúgy mennyit lehet ott keresni? Vagyis inkább az a fontosabb kérdés, hogy mennyit tudsz félretenni.

Munkakörülmények mondjuk tényleg gyalázatosak és valamiért vonzza itthon a furcsa fazonokat ez az iparág. Jobb tényleg elkerülni.

Építősként műszaki rajzolóként 400 nettót nem kapsz, ez nem az a szakma. Habár a szakmai német előny, vmi német beruházáshoz hasznos lehetsz, ott meg szorongathatod őket. De az inkább kivitelezés lesz. És ott a 400 nettó amúgy Bp-en hozható. ( sokkal jobban fizet mint a tervezés. Engem ha az érdekelne, akkor katásként vállalkozva nyomnám).

Egyetértek. Tervezésben nem, kivitelezésben reális lehet egy nagyobb vállalatnál a nettó 350 tapasztalat mérnökként, plusz juttatásokkal talán a 400 is. De nagy cégekben gondolkodva a német max a Strabagnál előny.

Sziasztok!
Építőmérnökként ( kivitelezésen 4 év tapasztalattal) szerintetek mennyi az a minimum bér amit megkéne kapni? ( milliárdos projekten mérnökként, építés-művezetés stb) ?
Köszönöm!
Illetve még hozzászólásba jöhet ki milyen régióba/ pozícióban/mennyit keres!
szép napot!

bruttó 195.000 Ft az amit minimum meg kell kapnod.

Üsd a vasat amíg meleg. Annyira nincs utánpótlás, hogy feljebb lehet lőni a fizukat. Mély/közlekedésépítésben bruttó 450-500at, magasépítésben bruttó 550-et mondanék. Sőt magasépítésben ha komoly a tapasztalat sztem bruttó 600 is belefér. Nagyon nincs ember, ez alatti bérigényt ne mondj sztem. Max alkudoznak, de el nem engednek. Mond nyugodtan, hogy más hely is érdeklődött már irántad, és hogy a mostani egyességetektől függően meghallgatod őket is lehet. Úgy ügyesen tálald. Most kell jól fizető helyet találni míg ennyi meló van.

Közlekedés/mélyépítésben vagyok 1,5 éve egy projekten... gyakorlatilag fele annyian nem vagyunk mint kéne igy munkahelyi mérnöki feladatok mellett már építésvezető/ művezető/technológus minden vagyok.. kértem fizuemelést persze a főnök bevágta hogy ehhez Hr- kell.. nem fizetnek meg és zavar nem beszélve hogy nincs túlóra elszámolás nincs hétvégi tulóra semmi.. munka idö mondanom sem kell nem 8 óra..
Elkezdtem beadni BP-en ilyen 550br. körül ajanlottak fizut ( üzemeltetés )területén, viszont az ottani élethez/lakhatás stb nem tudom ez mennyire reális..
elvagyok keseredve nem érzem a megbecsülést, csak a sok elvárás és cserébe semmibe veszik az embert.
VAGY AZ A BAJ HOGY NŐ VAGYOK???
már nem tudom... pedig én is ugy sőt jobban teljesítek mint a férfi kollégáim...

Hát ha most emberhiány alatt nem sikerül kiharcolni a más mérnök szakmákhoz hasonló órabért/munkabért akkor sose. 10-12 órára se akarnak annyit adni mint egy gépésznek, aztán még nomád módjára utazgass munkaidő előtt után ki a projektekre.

Én biztatlak, nem egy ismerősöm van aki végre most sikerrel járt. Küld el mindenhova az önéletrajzod és ha valahol elfogadják a bérigényt, akkor esetleg közölheted a mostani helyeden is, hogy vagy megadják vagy dobbantassz. Vagy esetleg nem is alkudozol velük és mész.

Pár év múlva ha nem lesz ennyi munka, és addigra nem váltottál, akkor bent ragadsz.

Építőmérnök állások munkák csoportban konkrétan nem találnak minimális legalább egy év kivitelezési tapasztalattal lévő mérnököt a cégek. Kicsit xarhazi volt a hozzáállásuk míg nem volt ennyi munka, most lehet viszonozni. ( ez lemaradt). Egyébként mostani cégednél is bedobhatod, hogy kaptál ilyen ajánlatot amin elgondolkoztál. Élküldeni úgyse tudnak.

Br 550 az realis epitőmernöknek 4-5 ev tapasztalattal.

Mernök lany..akkor miert nem mesz a Hrre?? A Hrnek ez is dolga. Visszaolvasva is latni a panaszkodos kommentjeid de megse csinalsz lepsz erdemben.
Egyebkent ez a dolgok menete egy normalis cegnél, h a Hr jovahagyasa kell, ugyanis a pozik jobb helyeken budgetelve vannak. Nem lehet csak ugy emelgetni csak ha van rá keret pl. masik pozibol elment vki es kevesebbert vettek fel akkor van keret hacsak nem adtak oda masnak.
Egyebkent nincs mar mindenhol emberhiany az epitöiparban. Fizikai munkasban igen de szellemi pozik lassan telitődnek.

Építészmérnök vidék, tervezés. 200 nettó semmi egyéb. A kezdő még kevesebb volt. Jelenleg ez ennyi.

Oldalak