Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Üdv. Mindekinek!

Én Nemetországból költöztem haza a családdal. hegesztő (fém, műanyag), habostó mérnökként és vezetőként dolgoztam 12évet és az előtt 8 évet multinál mint gyártástámogató mérnök. Tehát toltam üzemben és a csőhídon is. Vizsgáztattam, oktattam minősítéseket is szereztem, kint nyelvvizsgáztam stb... Most beadtam Magyarországon egy olyan céghez az önéletrajzomat ahol angol a kommunikációs nyelv, de nekem német nyelvtudásom van. Most felhívtak hogy nincs üres hely arra pozícióra amit megjelöltem az önéletrajzban, de a tapasztalatom alapján mindenképpen kellenék nekik és eltekintenek az angoltól mert a szakmaival majd ezt kompenzálom, viszont kikötötte hogy kezdjem el az angolt. Mivel németben voltam gyakorlott hegesztő is tehát vágom mi a pálya gyakorlatban is és mérnökként is így ki tud tanácsot adni mennyit kérhetek? én úgy gondoltam 600ezer Br. kérnék cafatériával mindennel együtt....vagy ez sok? azért elég lehangoló lenne 200nettóért elmenni ahogy itt olvasgatom a hozzá szólásokat. akkor inkább elmegyek operatornak 3 szakba de 0 stresszel. és garantáltan megkapom a 220 nettót túlóra nélkül.

Szia!
A kérdésedből nem derül ki, hogy hegesztőként vagy mérnökként akarsz elhelyezkedni.
Nem derül ki a leírásból az sem, hogy helyileg hol. Nem mindegy, hogy Budapest vagy Békéscsaba.
Ráadásul a pozíció megnevezése se mindegy, mert nem mindegy hogy milyen minősítéssel keresnek hegesztőt vagy hegesztőmérnököt.
Ráadásul mivel az oldal lényege, hogy leírd, hogy "mennyitkeresel", leírhatnád a Németországba szándékozóknak, hogy te mennyit kerestél ott.
Kiindulásnak, hogy hova pozicionáltad magad:
Én 3 év gyártástámogató mérnök tapasztalattal Kelet mo megyeszékhelyen, keresek brutto 600 ezret, ehhez jön cafeteria, premium pluszban.
Jó hegesztőmérnököt ennyi tapasztalattal Budapest vagy környékén bruttó 800-900 körül pozicionálnám. Lehet hogy ez a cég ahova pályáztál sokalja, de több helyre is pályázz. Most a válsághangulat miatt nehezebb jó fizut kiharcolni, de nem lehetetlen.

Köszi a választ. Igazad van sok infó hiányzik. Komárom Esztergom megyében van a cég és nekem helyben van tehát a bejárásra nem kell költenem ill. a cégnek sem kell költenie. Volt egy állásbörze ahol találkoztam a cég HR-esével és mondta hogy mindenképpen adjam be az önéletrajzomat, majd megnézik mit tudnak felajánlani. Minőségbiztosítási mérnökként adtam be és a minőségbiztosítási vezető ragaszkodna hozzám és utólag jelezték, hogy hegesztőmérnöknek vennének fel. A cég 1000 fős és Kipufogócsonkokat, turbófeltöltő házakat, beépített turbó-elosztókat gyárt (öntészettől a kész termékig). Én boldog lennék ha 600br-ot megkapnék bár nagyon nem végom mi megy itthon.
Én Németországban 3500Br-t kerestem mint mérnök kisebb megszakítássokkal (pár hónap), mert volt egy-két egyedi gépgyártás akció amit nem tudtam kihagyni, de mindig vissza mentem az eredeti munkahelyemre és így többnyire egy helyen voltam kint. Volt egy hónapom itthon a 12 év alatt, de katasztrófa és röhej ami itthon fogadott műszaki hozzáértés terén....egyedi gépgyártás akció volt ez is és ablakmosót gépet gyártott a cég, ablakgyártó sorra. Na de a lényeg ami most jön...megszóltak amikor a savállót öblíteni (gázvédelem) akartam hegesztés közben...mire rájöttek, hogy akkor azért volt a sok reklamáció mert csak úgy (öblítés nélkül) meghegesztették és csodálkoztak azon hogy szétrohadt a gép külföldön ahová jó pénzért eladták és még el is hitték, hogy sikeresek...de a másik része a dolognak, hogy amikor ott hagytam őket és vissza mentem németbe, akkor is ugyan úgy gyártották a selejt gépeket és saját mérnöke volt a cégnek aki mindent megtervezett....és hegesztőként nettó 120ezret kerestem nettóban. Volt hogy interjú alatt jöttem rá hibára és írták át a szoftverüket egy másik helyen.

Most volt egy olyan pályázatom ahol habosítási szakembert kerestek autóülés gyártásra...azért kérnek senior szakembert, mert rengeteg a selejt a hab minősége miatt és már már a beszállítói státusz forog kockán. Mivel ezt a dolgot (habosítási technológia) is vágom és a német céggel is kellene társalogni plusz a technológiát átvenni stb stb stb...kértem nettó 450-et. Úgy gondoltam, hogy mivel ég a ház és úgy gondoltam nekik is megéri..3 hete semmi válasz...inkább selejtet gyártanak, mert még nem találtak embert csak várnak... szerintem vegyészmérnököt senior kategóriában sem találnak olcsóbbat.

Ha felvennének hegesztőmérnöknek autóiparban nyugodtan kérj el br 7-800-at.

Köszi válaszod.

Elég rossz a helyzet, ha neked is kapáloznód kell bruttó 600-ért.

Hát még nem tudom, mert itthon semmi tapasztalatom nincs bér szinten és volt elképzelésem hogy meghúzom a határt br600-nál, de közben keresgélem az infókat hogy jól gondolom vagy mégsem? akár többet is kérhetek? Mert ha igen, akkor miért álljak le br600-nál. Persze itt nem is várom hogy valaki megmondja hogy mennyit kérhetek ez így már világos csak mégis kinek mi a tapasztalata ebben a témában. Azt nem felejtem el, hogy 2007 előtt itthon dolgoztam multinál, akkor olyan középvezetők voltak menedzsernek kiemelve akik korábban pártiskolával köszörűsként dolgoztak és amikor auditáltunk és oda értünk az illetőhöz és az auditor felállította az embert hogy mégis mutassa be mit csinál egész nap, akkor az ember sem tudott megszólalni. Hozzáteszem ezek az emberek másra nem voltak jók csak pipiskedtek a munkahelyükön de már akkor nettó 300-at kaptak évi kétszeri prémiummal ami alkalmanként 3szoros szorzót jelentett. Most látok olyan hirdetéseket hogy mérnököt felveszünk nettó 400-ért. Ezekből kifolyólag gondoltam hogy nem lenne sok a br600.

Egy Debreceni autoipari gyarban, Termeles vezetonek mely lenne a mai visszonyokhoz a joindulatu fizetes?

Conti vagy FAG?

Attól függ,milyen terület,létszám,hol van a pozi a cégen belül,kiket irányítasz.

Megnéztem a Conti honlapját,ott egy prod. leader-i pozi van.Kérdés,hogy ez az amire gondolsz,illetve a pozi a gyár szintű vezetés vagy csak egy egység/terület szintű?
Voltár már ott,már a béralkunál vagytok?

Sziasztok,

Ausztriabol költöznenk haza es erdeklödni szeretnek, hogy Budapesten vagy környeken milyen fizetesre szamithatnek szervizmernökkent, esetleg kisebb mernöki csapat vezetöjekent?
Szakmai tapasztalat:
- 2,5 ev fejlesztömernök - tüzoltoauto gyartas(Budapest)
- 1 ev szervizvezetö, parhuzamosan szervizmernök - hidraulikus tüzoltosagi magasbol mentök (Budapest)
- 2,5 ev Design engineer - elektromos kapcsoloszekrenyek tervezese, gyartasi folyamatok felügyelete, müszaki dokumentaciok (Becs, Ausztria)
- 4,5 ev Senior design engineer - celgepek tervezese (pl. XYZ portalrendszerek, egyedi munkahengerek), projektmenedzsment koncepciotol a gyartasig, rapid prototyping, PDM (Korneuburg, Ausztria)
Felsöfoku nemet nyelvtudas (7 eve Ausztriaban elek) es targyalokepes angol, amit epp frissitek. :)
A valaszokat elöre is köszönöm!

Üdv
RR86

UI.:
Elnezest az ekezetek miatt, de nemet billentyüzetröl irtam.

Szia!
10+ év fejlesztő mérnök (szerszám, celgep tervezes) Bp-en: 710e ft brutto + 10e cafi + 13. havi fizu
Angol közepesen használva, komoly tervezési munka
Te mennyivel vagy Ausztriában?

Szia,

Köszi a választ. Én Ausztriában bruttó €3500 (14x plusz egyhavi bónusz), de most kaptam egy bruttó €4000-4500-s ajánlatot...
Itthon viszont nem szeretnék már fejlesztőmérnökként dolgozni, inkább szervizmérnökként vagy projektmérnökként, esetleg csoportvezetőként. Ezekben a munkakörökben reális lehet a bruttó 900.000 Ft?

Szia.
Én is hasonló cipőben járok.
11 év UK után most február óta Bécs. Itt kicsit több fizun vagyok, mint te, de ez otthon nem számít.
A hetelés a család miatt (Ők Londonból Pestre költöztek) nem jön be, így otthon keresek mérnöki illetve mérnök csoportvezetői pozíciót.
Az ajánlatok, amiket kaptam, illetve jelentkeztem:
Mérnöki, senior mérnöki : 750.000-900.000 bruttó.
Mérnök csoportvezetői : 1.000.000 - 1.200.000 bruttó.

Én a Bévsi dolgot nehezen engedném el, a hírek alapján nehéz idők jönnek és olyankor az kincset ér. Család szempontjából mondjuk Sopron és környéke nem jöhetett szóba? Egyre több mérnök ismerősöm költözik oda és kocsival vagy vonattal ingáznak Bécsbe. Vagy legalább pár naponta megnézik a családot. Nem hetente

Hat nekünk szerencsere a lakas mar adott Bp-n, illetve hianyzik mar a csalad/baratok, szoval ezert akarunk hazajönni. Ugyanakkor azt ne felejtsetek el, hogy Ausztriaban sokkal dragabb az elet. Becstöl 30km-re! egy kb 10.000 föt szamlalo varosban is €200-250.000 egy 75-80nm-es lakas (hazat nem is neztem, mert eselytelen). Becsben ugyanez €300-350.000. Mi egy 75nm-es lakasban lakunk Becs kertvarosi reszen, €900 a berleti dij, amihez meg hozzajön a gaz, villany, internet, stb. Van egy 2012-es Kia Optima-m (1,7 dizel 136LE), kötelezö biztositasra €105-t (casco nelkül) fizetek havonta! 1kg csirkemell €10. :)
Nyilvan összessegeben jobban jön ki a matek, de nehogy azt higgyetek, hogy csak Mo-n kell 20-25-30 ev hitelt felvenni, hogy lakast/hazat tudj venni.
Rozsoma köszönöm az infot, igy mar legalabb tudom, hogy realis lehet az elkepzelesem. ;)

Van soproni kollegám, ő vonattal jár be, napi 2* 1 óra 45 perc.
Ha a bécsi szállást és a heti 2x Oszkározást levonom, akkor egy 1.2m-os bruttó otthoni bérből ki lehet kompenzálni az itteni fizut.
A többiben igazad van, nagy dilemma, hogy megéri-e így is.

Gépészmérnök BSc + MSc folyamatban, két év tapasztalat multinál gyártástámogató mérnökként, társalgási szintű angol nyelvtudással, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bruttó 360K + cafeteria.

Most készülök váltani Budapestre vagy a Dunántúlra valószínűleg multihoz. Reális lenne kb. bruttó 550K körüli bérigényt bemondani interjún?

Szia!
Az 550br reális lehet de ez már Felsőhatár ebben a pozícióban.
Ha a felvételin brillirozol és tudsz referenciákat mutatni megkaphazod.

Hát a br. 500k-t a cégek 80%-a sokallja még szoftverfejlesztői területen is bp-n 2év tapasztalatra, szal...

Persze nem lehetetlen, csak készülj fel arra, hogy jó sok kört kellesz futnod, mire találsz olyat, aki ennyit megad.

Nehogy már sok legyen, egy olyannak akinek van végzettsége + 2 év tapasztalata. Egy szobafestő keres ennyit 2 év tapasztalattal (mármint ennek a nettóját). Őszintén egyre inkább úgy érzem, hogy nekünk magyar munkavállalóknak nagyon meg kell ám becsülni azt a bruttó 500-at is, hogy a nagy kegyes cégek hajlandóak minket akár ennyiért foglalkoztatni.
Bullshit.
Amelyik cégnek sok a bruttó 500 egy medior fejlesztőért, az csomagoljon, és menjen keletebbre, mondjuk Indiába. Ott olcsóbb lesz minden, meg jó szar is :P
Ugyanezt üzenem a nagy multiknak. Az ő irányukból meg még jobban érzem ezt a "örülj hogy adunk munkát ennyi pénzért" hozzáállást. Túrót. Ők örüljenek hogy egyáltalán szóba állnak velük a hazai fejlesztők az itthoni bérekért.

100%-ig egyetértek, nagyon jól látod a témát!! Br500 két év tapasztalattal elérhető, és még én örüljek? Ezért a fizetésért egy matek szigorlatra nem ülnék be, nemhogy még egy mérnöki diplomát szerezzek!!! Eljutottunk oda, hogy szüleink régi mondása, hogy a tanulás meghozza a gyümölcsét, meg a tanulás egy hosszútávú befektetés, egy üres lózung! Ma egyáltalán nem éri meg egyetemre menni, mert a mérnöki bérekkel simán partiban van rengeteg (10 éve még ,,lepisált,,) szakma, amiért negyed annyit sem kell letenni az asztalra mint egy mérnöki diploma megszerzéséért! Van élelmiszeripari multi, ahol nettó 200at megkap a pénztáros, miközben egy mérnök gürcölhet a nettó 300-ért, diplomával, nyelvtudással, 100-szor akkora felelősség mellett?? Még egy kezdő mérnöknek is legalább a dupláját meg kéne kapni, ami br 600-at jelent, ami most egy kezdőnek kb elérhetetlen! Nézzétek meg az ingatlan és albérlet árakat, pesten már 160 rongy egy 50 nm-es lyuk, a br 600 is csak a szimpla megélhetésre elég, abból sem élne olyan hűde nagy luxusban senki!! Tragédia, nem csoda hogy mindenki fejvesztve menekül az országból.

Szia!

Fél éven belül megyek én is. Szintén mérnök, 3 év tapasztalat. Semmire sem elég itthon.

Szia,

mennyi az a "nem elég"?

Én fiatal vagyok, 3 év tapasztalat. Most kéne elkezdeni az életet, feleségemmel lakáshoz jutni. Menj fel egy ingatlanos oldalra és nézd meg az árakat. Nettó 600-as fizetés is kevés lenne, hogy 15 év hitellel otthont alapítsunk Pesten. Mondhatod erre, hogy Mátészalkán is vehetnék házat 8 milláért, meg 25 évre is eladósodhatnék a 15 helyett. BULLSHIT! Ki a f....nak kéne tudnia lakást venni egy normális társadalomban a fővárosban, ha nem egy mérnök házaspárnak??? Élhetetlen az ország, az egyetem elkezdésekor kis naivként azt hittem, hogy pár év múlva egy mérnöki diplomával mérnökként dolgozva nemigazán lesznek pénzügyi gondjaim, az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy jópár évvel ezelőtt még 3-4x annyit keresett egy KEZDŐ mérnök mint egy operátor. Aztán a feje tetejére állt az ország, a lakásárak 4 év alatt megduplázódtak, a melós bérek a ,,munkaerőhiány,, miatt emelkedtek, egy kezdő mérnök meg már nem kapja meg egy operátori bér dupláját, ha minden műszak és egyéb pótlékot is megkap az operátor. Ezek után egyértelmű, hogy az egyetem feleslegesen elvesztegetett éveket jelentett, nem pedig jól megtérülő hosszútávú befektetést. Persze lehet hogy egyszer majd jó fizetésem lesz, csakhát az van, hogy a jelenben élünk....
A gyerekemnek akkor mondanám hogy most azonnal üljön le és tanulja meg a Castingliano tételtől kezdve az összes kvantumfizikát, ha a pénztáros nettó 200-at keresne, míg a mérnök nettó 750-et. Amíg nem így van, addig nem érdemes mérnöki szakra menni. Átb...ás.

Hát látszik, hogy fiatal vagy, így zöldfülű is és TUDATLAN is.
Bp egy főváros. A fővárosban lakni DRÁGA mindenhol a világon. Londonban sem fogsz házat venni magadnak több évtizedes hitel nélkül, még mérnökként sem.

Érvelsz itt, hogy képes voltál besseggelni bullshitet az egyetemen... ÉS? Nem attól fogsz értéket teremteni, hogy képes vagy haszontalan elméleti szöveget értelmezni és azt az agyadba vésni.
Mondjuk ez az egyetem hibája, bár az, hogy az onnan kieső """mérnökök""" nem látják be, hogy mennyire haszontalan volt az egyetemi képzés elég sokat megmutat az adott "mérnök" minőségükről...

Valamelyik tag írta 100-szor akkora felelőssége van egy mérnöknek, hát hogyne 10000-szer akkora.... Nem kell a képmutatás, önfényezés. Egy kezdő mérnöknek 0 felelőssége van, az ezredik noname senkinek a meki pénztárban több felelőssége van, mint egy egyetemről kihulló zöldfülű kezdő mérnöknek.
10+ éves tapasztalattal magas vezetői pozícióban majd lesz felelőssége, de fizetése is 7számjegyü lesz, de kezdőként még egy senki...

Amúgy meg régen sem keresték a többszörösét a mérnökök mint a csicskák, ez mese habbal.
Sok tíz év tapasztalattal rendelkező, vezető pozícióban lévő mérnökök keresik a csicskamunkások bérének a sokszorosát, de ez ma is így van.

Anonymous, barátom, téged ma nagyon megsütött a nap, igyál sok folyadékot és aludj egyet. Szerinted a mai környezetben melyik munkáltató engedheti meg magának, hogy egy kezdő mérnökkel fénymásoltasson meg kávét főzessen? Fél év után egyedi gyártóberendezést rendeltem, egy év után pedig gyártócellát telepítettem, teljes gyártási folyamatot dolgoztam ki egy új terméktípus gyártásához. Gondolhatod, hogy nem 5000 Euro múlt azon, hogy miként végzem a munkámat. Kicsit nagyobb felelősség mintha a mekiben elfelejtenék beütni egy sajtburgert... És tudod miért egy kezdő mérnökre bíztak ekkora feladatokat? Mert a meghirdetett mérnöki pozíciókra jó ha havonta 1 ember jelentkezik, az is full kezdő. Nem találnak 10 év tapasztalattal rendelkező mérnököt, a feladatot viszont meg kell csinálni valakinek. Szerinted hány ilyen cég van még az országban? Rengeteg. A cégek 90 százalékánál nem tudják megengedni azt, hogy egy kezdő mérnök a munkautasítások helyesírási hibáival foglalkozzon, KÉNYSZERBŐL a felelősségteljes mérnöki munkákat is rá kell osztani a kezdőkre, ez van! Úgyhogy ne gyere nekem azzal a demagóg kamu szöveggel, hogy a kezdő mérnöknek még 0 felelőssége van.

Még a felelősség fogalmával sem vagy tisztában barátom :)
Azt, hogy beírsz egy számot egy excel táblába, majd oda adod a felettesednek eladhatod, úgy hogy te keményen eszközt rendeltél, csak épp kurva mesze van a felelősségtől.

Mellesleg én is tudok olyan céget ami azt csinálja, mint amit te leírtál, és tökéletesen igazak rá az állításaid... csak épp nem azért, mer ennyire nem lenne jelentkező, hanem mer ennyire alacsony bért kínál. Ezekhez a cégekhez tényleg havi egy ember esik be, és azzal csináltatnak mindent, de nem azért, mert nem lenne tapasztalt mérnök...

Amit írsz amúgy random noname sufni btkre meg kftkre igaz. De normálisabb helyeken alap elv, hogy nem is lehet felelősség az alsó szintű emberen. Egy multinál, nem hogy a kezdőn, de sokszor még a szenioron sincs komolyan vehető felelősség.
lol még az alsóbb vezetők is csak a nevükben vezetők, valójában meg megvan kötve a kezük...

Oldalak