Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok, most, hogy könnyen lehet, kivéreztetik a KATA-t az IT-soknál, kinek mi lesz a stratégiája? KIVA nem jó szerintem, EVA már nincs, TAO alig jön ki jobbra, mint az alkalmazott fizu és rengeteg adminisztrációval jár, bár előnye, hogy nem olyan lent van az üvegplafon mint alkalmazott esetén. Külföldre sokan, szerintetek???

Be kell ülni alkalmazottként és végre befizetni a KÖZterheket.

Közterhek azok, amelyeket a köz javára költenek el

Közteher elvesztette közteher jelleget

Nem feltetlen kell arra gondolni, hogy mindenki bujtatott alkalmazottit csinal. Vannak, akik par honapos kontraktokat csinalnak cserebe annak, hogy kesobb nem biztos, hogy lesz melo. Vagy akar a konyvel. Ha van 1 ugyfel , ami zsirosabb es mellette sok kicsi, akkor is szopatjak rendesen. 40% a nagyobb bevetelre egy vicc.

Én külföldet célzom meg, bár még nem katáztam, de inkább kint lennék contractor mondjuk.

En most jottem vissza kulfoldrol, munkat meg nem kerestem (MO-n). Nagyon gondolkodom, hogy megyek is vissza azonnal vagy bevallalok egy remote contractot.

Szia,
Ha nem tolakodo a kerdes (de ha az is, akor is felteszem :D ), es anonimitas vegett nem is kompromittalo. Szoval, kinn mennyit lehet kontraktorkent nettot felretenni? Illetve melyik teruleten / orszagban? Avagy kifejtened kicsit, hogy mi az amiben jelenleg vagy ?
Koszi, a valasztol fuggetlenul és hogy elolvastad.

Masik. Ha valaki itthon kontraktor, me tudna nekem mondani, h szoftverfejlesztes / teszteles / tanacsadas teruleten mennyi a norm napidij, amivel nem kell szegyenkeznem, ha bevallom, hogy mennyit keresek?

70 rugó per nap szerintem már viszonylag jónak mondható. Egyébként a kivától nem kell beszarni, az RSM honlapján egész jó kalkulátor van. Illetve igen, kicsit helyre kellene tenni itthon a fejekben azt hogy azokat a kibaszott adókat be kellene fizetni, nem pedig állandóan a mismákoláson lenni, mert azt senki sem gondolja komolyan hogy ha az 50000 forintot befizeti akkor ő már fasza gyerek

Oh, és persze lemaradt. 8+ év, java / js , szoftverfejlesztes. 1100br + caf + bonus.

Angliáról tudok nyilatkozni, de nem személyes tapasztalat, csak láttam reed -en. Szóval, helyszín: London, Contractor: C++, 900 Font / NAP, illetve Contractor Java 600 font / NAP meg ilyenek. Nem tudom ilyenkor az adózás hogy van, de még ha csak a fele marad is meg, az is kemény.

Bp-i multi, senior tesztautomatizáló (Python, Java), angol közép, német alap/közép, 10+ év munkatapasztalattal bruttó 1M+kafetéria+bónusz.

teszt automatizalason belul pontosan mivel foglalkozol?

Manuális teszteket automatizálok, BDD, keyword driven testing módszerrel, Java, Python alapokon. Van kódolási rész is, így változatosabb. Ha úgy alakulna, innen lehet azért lépni fejlesztői irányba is, ez a határmezsgye a tesztelés és fejlesztés között.
Hays alapján közel vagyok a tetőhöz, fizetésben jelentősebb előrelépés itt már azért nem lehetséges.
AI, machine learning, Big data, ezek most a menők, ott akár 1.5M is elérhető.

En is hasonlokkal foglalkozok, koszi az infot. Szeretem a TA-t nem igazan vonz a fejlesztoi karrierut. Konkret 1 brutto folotti szamot csak ket cegtol hallottam sajat fullel(persze van meg tobb is :D), szoval igen azert test automationnel ez mar sok helyen a plafon, konnyen talan mar csak KATAskent lehetne tudnal itthon sokkal elorebb lepni.

Annyira már nem akarnék váltani, hogy 50-100 bruttóval több legyen, az 5-10% ezen a szinten. Viszont nagyot lehet esni innen, ha valamiért mégse jön be az új hely.
Inkább próbálok többfelé nyitni, új dolgokat tanulni, ez az AI érezhetően jó irány lehet. Persze ha nem lesz lehetőségem tanulni ezt itt, akkor így jártam :D
Viszont látom a Linkedinen is, hogy megint bepörögtek a cégek, egy ismerős az IBM-nél írja, hogy nagy bővülés lesz, az ITSH megint hirdet villamoson, neten, szóval megint "van valami"
A válság halasztva megint 1 évvel, mert végetér lassan az ősz, a válságok időszaka, karácsonykor senki nem akar már válságosdit játszani :D

Sziasztok!

Komolyabb tapasztalat nélkül mennyi a reális fizetés egy manuál tesztelőnek vidéken? Illetve mi az az időintervallum, ami után érdemes lehet fizetésemelést kérni? Utolsó kérdésem pedig, hogy hol lehet a manuális tesztelői fizetés határa?

Korrekt válaszokat előre is köszönöm szépen!

Szegedrol tudok peldat mondani, ott 180-270(netto) kozott lehet kezdokent, hatar meg tapasztalat fuggo :D van ismerosom aki 400-500 kozott keres seniorkent

Sziasztok,

Fél év múlva végzek az egyetemen (Villamosmérnök/Bsc) és programozói irányba szeretnék elhelyezkedni inkább. C-beágyazott programozás a legerősebb területem jelenleg, de majdnem hasonló szinten van a C++, C# -is utóbbiban írom a szakdolgozatom (Androidra programozás). Referenciát nehéz írni mivel nem tudom, hogy cégnél milyen szint van. Itt az egyetemen jó/legjobbak között vagyok, versenyezni járok, valamint korrepetálok is C-nyelvből valamint beágyprogból. Jelenleg a Javát tanulom nagy erőkkel. Angol b2-öm van, de felsőfokura készülők. Kérdés az lenne, hogy vidéken van-e esélyem nettó 250-re. Ha igen melyik országrész/város? Melyik nyelvre érdemes rá gyúrni? Budapestet kerülném, de ha nincs más esély, akkor megyek oda is?

Gyor, Veszprem, Szekesfehervar varosokban a 450+,raadaskent ilyen-olyan kafeteria egyaltalan nem irrealis pl.

Marmint brutto

Sziasztok,

 

bpesti multinal vagyok voice engineer Avaya rendszeren, 3.5 ev tapasztalat netto 540 korul atlagos honapban - ha fizetik a tulorakat is akkor felmegy 600 ezer fole is. Van cafeteria is, meg annual bonus, ceges telo szokasos multis benefitek...ezt szeretnem feljebb tornazni, ugy h netto 600 felett legeyk minden honapban.

Tudna valaki esetleg ajanlani olyan helyet Budapesten ahol jelenleg keresnek Avaya engineer-t ? Elore is koszi ! 

Ez engem is érdekelne. Én is Avayával dolgozom, de nettó 400-ért. Csak egy másik céget ismerek, ahol ilyen pozíció van, de ott nem keresnek senkit. Én nettó 480-ért vagy fölötte szívesen váltanék. Külföld is szóbajöhet.

Nálunk nettó 440-ez plusz erős cafeteriát és egy jó csapatot tudok ajánlani. A munka nagyrészt Avaya, plusz egy kis ez-az. Budapesti cég - érdekelne? Ha megadod az emailedet, több részletet tudok küldeni, aztán dumálhatunk a részletekről.

Na elmész te a francba, lefelé nyomni a fizetéseket!! Hogyan lehet egy szenior Avayás embernek nettó 600 alatt ajánlani? Aztán csodálkozol, hogy miért nincs ember és miért megy ki mindenki nyugatra...

Ez az ürge meg itt csak trollkodik. Olyan nincs hogy nettó 400-ért dolgozzon valaki egy ilyen spéci területen, amihez ilyen kevesen értenek.

Ez az oldal arról szól, hogy megosztjuk a fizetésünket és felfelé tornázzuk a magunkét és másikat, ne lefelé.

És hogy a témánál maradjunk, 4 év Avaya tapasztalat, de képzéssel tanultam Talldesket meg Aircallt is. Nettó 650 plusz cefeteria.

Ha nem titok elarulod hogy melyik cegnel dolgozol bpesten ? Nekem is ennyi tapasztalatom van, 2 nagy multi ceg ugyfel tamogatva enterprise voice kornyezetben, napi operational support, high priority incik, plusz hetvegi oncall es felsofoku angol + nemet nyelvtudas. Ha esetleg keresnenek hozzatok embert :) 

Azt mondjuk nem irta, hogy milyen szinten ert hozza es mennyi tapasztalata van, ennek fuggvenyeben lehet akar jo is az a 440. Egy valodi senior Avaya engineer szerintem a 650-nel is jobban kereshet megfelelo helyen, sokkal jobban is....engem is ilyen erdekelne :) 

Jó csapattal érdekel a nettó 440 ha van rendes cafeteria is. Az emailem andrassipos88@gmail.com. Köszi!!!

Kb . negy evvel ezelöt kerestem egy Kis vallakozasnal (Kft) Infrastruktura Mernökent, 10 ev tapasztalattal (Vmware, Linux, TSM) 400e Netto havonta, erre jött meg kb 200e Premium eves szinten. Ez a fizu akkoriban a felsö közep kategoriaba tartozhatot, szerintem.

Kerdesem: Ma Budapesten 14 ev tapasztalattal, rendszer-mernökent mit lehet keresni?

Én úgy látom, hogy 10 év feletti tapasztalatnál, már inkább a softskillek számítanak, pl. milyen szoftverekhez, toolokhoz, programnyelvekhez értesz, van-e projektvezetői tapasztalatod stb.

Szerintem most olyan 700E-1M között lehet elhelyezkedni ilyen paraméterekkel és kiváló angollal.

Oldalak