Fizetések az építőiparban és a szakmunkák területén

Adatok frissítve: 2016. július

Az építőipar és szakmunkák területén középfokú végzettséggel jellemzően a bérminimumot éppen meghaladó fizetés érhető el. Felsőfokú végzettséggel nem vezető beosztásban 250.000 forint közelíti meg legjobban a jellemző fizetési adatokat, vezető beosztásban 375.000 körüli összeg a leggyakoribb. (Ld. lenti táblázatok.)

Egyéb juttatások:
A kérdőívek felében adtak meg természetbeni juttatást, jellemzően havi 10000-15000 forint közti értékben.
Minden harmadik munkavállaló jelezte, hogy kap jutalmat, ez jellemzően a havi fizetésnek megfelelő összeg, de esetenként előfordul több havi, sőt, akár az éves fizetést is elérő jutalom.
A kérdőíveken az adatközlők harmada adott meg "zsebbe" kapott jövedelmet, ez a bruttó béren felül néhány ezertől akár több száz ezer forintig terjedhet.

Feldolgozott adatok:

Végzettség és beosztás szerint

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola 140.600 130.800 - 202.100
Diplomás, beosztott 250.000 176.700 - 345.400
Diplomás, vezető 375.000 250.000 - 550.000
Vállalkozó 293.000 239.100 - 376.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Elborzadva olvasom a leírtakat.
Én 8 éve vagyok kivitelező cégeknél,jelenleg projektvezető régebben építésvezetőként.Milliárdos munkákat csinálok több nagy cégnél dolgoztam már.Diplomám nincs csak teschnikum immáron 3 éve a bérem 500-700 nettó között mozog plusz prémium.Ismerőseim bére is hasonló más cégeknél.Előkészítő mérnök munkakörben is elkérik ismerősim a 400-500 at.Szerintem váltsatok ameddig ennyi a meló.

BP29!
Szerencsés vagy, becsüld meg a mostani munkahelyed! Mert nem ez a reális jelenleg!
Projektvezetőként, kivitelézésben a havi nettó 500-550 az általános a nagy cégeknél. Persze lehet 1-1 ember aki többet kap valamiért, de nem ez az általános.

Előkészítő mérnök nettó 400-at kap, sok év tapasztalt megszerzése után. Pályakezdőként kb. ugyanez a szám, csak a nettó helyett bruttó. Aztán ahogy telnek az évek a bruttó számból lassan nettó lesz.

Ilyen bérek vannak ma Magyarországon. Egyébként ne mondja nekem senki, hogy nettó 400-500-ból nem lehet megélni! Jaaa, hogy nem kell 3 évente új autót, havonta új ruhákat venni, meg minden nap étterembe járni s elkölteni 10 ezret. Na igen, így valóban kevés.
Lehet nézni a külföldet, hogy hú meg há, de teljesen más minden. És addig jó, amíg nem annyi a fizetésünk, mint kint, mert akkor minden multi le fog lépni Ázsiába, hiszen nem fogja neki megérni, hogy annyiért dolgoztasson, mint a saját országában. Plusz minden drágulni fog (ami már most érezhető, ha bemész egy boltba), mert ki kell gazdálkodnia minden vállalkozásnak a baromi nagy bérköltséget és azt mi emberek fogjuk megfizetni a drágább kenyérrel, tejjel, felvágottal.

Nekem milliárdos munkákkal kapcsolatban csak autópálya építéssel van eddig kapcsolatom. De ami ott folyik az embertelen. Megy a dekádozás, ami 11–12 nap egybefüggő munkàt jelent 12 órában. Utána van 3 nap pihi. Azért zsinórban 11-12 napot bemenni 12 órázni, pláne a hőségben ki nyáron az embertelen. Persze papíron oké minden, ellenőrzés nulla. És a pénzek is jóval alacsonyabbak. Nálatok a munkaidő az , hogy alakul? Ezt a dekádozást meg egy normális országban el lehetne már felejteni.

Elég jól vissza olvastam, hogy építész, építő mérnök kollégák mennyit keresnek. Komolyan ennyivel beérik sokan?

Ehhez képest most jött velem szembe hírdetés (nem az első):

Győri építőipari vállalkozás csapatbővítés miatt tapasztalt munkatársakat keres SEGÉDMUNKÁS munkakörbe, hosszú távra!
Amit kínálunk Neked:
-Belépési bónusz (100.000 Ft)
- Egész éves foglalkoztatás, évszaktól függetlenül (TÉLEN IS!)
- Közlekedési hozzájárulás
- Nettó 290.000 Ft/hó bérezés
- Év végi prémium

Havonta ez olyan 300 nettó felé jön ki. Köművest ugyanitt 400 nettóért hirdettek.

Gépkezelős facebook csoportban meg napi 20 ezer alatt meg sem mozdul senki már.

Erre itt egy építőmérnök remeg, hogy lehet-e 300 nettót keresni? Gáz a helyzet ezeket a fizetéseket olvasva.
A vezetők a helyszínen kevesebbet keresnek mint a segédmunkások, szakik, meg gépkezelők-fuvarosok? Tudom ők termelnek, de mégiscsak a vezetőé a felelősség sok esetben.

Sajnos igen, azt tapasztalom hogy a segédmunkások 1,5-2x többet visznek haza mint én mérnökként felelősség ide vagy oda... sokszor már én sem tudom miért járok be de hát valamiből élni kell. Én Miskolc környéki vagyok, itt egy mérnökként 200-250 ezer nettó/ hó lehet átlagba keresni 300-at nem kaptam meg még sehol pedig van referencia több mint 5 év és kivitelezés tapasztalat :/ gondolkozom a pálya elhagyásán..

Üdv. Egy műszaki menedzser Mscvel pályát tudtok váltani építőmérnökként is. Sőt ha emberek irányításában van tapasztalat az még előnyös is lehet. Sőt ezeket olvasva szerintem érdemes is.

Műszaki menedzserrel nem lehet pályát váltani.Nem fogsz vele érteni se gépészeti,se villamossági dolgokhoz,ha nem olyan specializációban tanultad a bsc-t vagy a mérnökit...
Maximum minőségesnek lehet vele váltani.

Sziasztok!
Már több mint 2 éve (a diploma megszerzése óta) élek kint Németországban. Generálkivitelezést végző cégnél dolgozom építőmérnök ill. műszaki rajzoló pozícióban. Elsődleges feladatom a kiviteli tervek készítése, a szakággal és az építésvezetővel való folyamatos egyeztetés és kapcsolattartás. Programismeret: AutoCAD 3D, Revit és a többi nem modellező program ami mennyiségszámításhoz vagy épp az engedélyezési dokumentációk készítéséhez kell...Minden szép és jó. Külön iroda, céges autó, nyugodt munkakörnyezet...a stressz természetesen itt sem kerüli el az építőipart. Nemrégiben elkezdtem azon gondolkodni, hogy BP-re költözöm,inkább családi, mint szakmai okokból elsősorban. Ennek megfelelően el is kezdtem - nagy lelkesedéssel - munkát keresni. Őszintén szólva, 400.000 Ft nettó alatt nem is gondolkodtam és nem is szeretnék. Bízom abban, hogy az aktív német tudás sokat nyom a latba. A hozzászólásokat olvasva azonban jócskán hanyatlott a lelkesedésem és arra kényszerülök, hogy minden szempontból sokkal jobban átgondoljam az előnyeit és hátrányait az esetleges váltásnak...

Jó tanács: nehogy elgyengülj, itthon csak a posvány van az építőiparban. Pénzt most azért lehet valamennyite keresni (mondjuk műszaki rajzolóként nem a teteje, de olyan 250-300 nettót kihozhatsz, illetve maszekolhatsz amennyit csak akarsz) de a munkakörülmények, a rengeteg idióta akivel kínlódnod kell, a szakmai állapotok miatt azt javaslom örülj, hogy a kinti egzisztenciádat építsd mert ez itt nem éri meg a történetet. Szóval hacsak valami nagyon durva családi helyzet nincs, amiért áldozatot érdemes vállalnod, maradj odakint.

Amúgy mennyit lehet ott keresni? Vagyis inkább az a fontosabb kérdés, hogy mennyit tudsz félretenni.

Munkakörülmények mondjuk tényleg gyalázatosak és valamiért vonzza itthon a furcsa fazonokat ez az iparág. Jobb tényleg elkerülni.

Építősként műszaki rajzolóként 400 nettót nem kapsz, ez nem az a szakma. Habár a szakmai német előny, vmi német beruházáshoz hasznos lehetsz, ott meg szorongathatod őket. De az inkább kivitelezés lesz. És ott a 400 nettó amúgy Bp-en hozható. ( sokkal jobban fizet mint a tervezés. Engem ha az érdekelne, akkor katásként vállalkozva nyomnám).

Egyetértek. Tervezésben nem, kivitelezésben reális lehet egy nagyobb vállalatnál a nettó 350 tapasztalat mérnökként, plusz juttatásokkal talán a 400 is. De nagy cégekben gondolkodva a német max a Strabagnál előny.

Sziasztok!
Építőmérnökként ( kivitelezésen 4 év tapasztalattal) szerintetek mennyi az a minimum bér amit megkéne kapni? ( milliárdos projekten mérnökként, építés-művezetés stb) ?
Köszönöm!
Illetve még hozzászólásba jöhet ki milyen régióba/ pozícióban/mennyit keres!
szép napot!

bruttó 195.000 Ft az amit minimum meg kell kapnod.

Üsd a vasat amíg meleg. Annyira nincs utánpótlás, hogy feljebb lehet lőni a fizukat. Mély/közlekedésépítésben bruttó 450-500at, magasépítésben bruttó 550-et mondanék. Sőt magasépítésben ha komoly a tapasztalat sztem bruttó 600 is belefér. Nagyon nincs ember, ez alatti bérigényt ne mondj sztem. Max alkudoznak, de el nem engednek. Mond nyugodtan, hogy más hely is érdeklődött már irántad, és hogy a mostani egyességetektől függően meghallgatod őket is lehet. Úgy ügyesen tálald. Most kell jól fizető helyet találni míg ennyi meló van.

Közlekedés/mélyépítésben vagyok 1,5 éve egy projekten... gyakorlatilag fele annyian nem vagyunk mint kéne igy munkahelyi mérnöki feladatok mellett már építésvezető/ művezető/technológus minden vagyok.. kértem fizuemelést persze a főnök bevágta hogy ehhez Hr- kell.. nem fizetnek meg és zavar nem beszélve hogy nincs túlóra elszámolás nincs hétvégi tulóra semmi.. munka idö mondanom sem kell nem 8 óra..
Elkezdtem beadni BP-en ilyen 550br. körül ajanlottak fizut ( üzemeltetés )területén, viszont az ottani élethez/lakhatás stb nem tudom ez mennyire reális..
elvagyok keseredve nem érzem a megbecsülést, csak a sok elvárás és cserébe semmibe veszik az embert.
VAGY AZ A BAJ HOGY NŐ VAGYOK???
már nem tudom... pedig én is ugy sőt jobban teljesítek mint a férfi kollégáim...

Hát ha most emberhiány alatt nem sikerül kiharcolni a más mérnök szakmákhoz hasonló órabért/munkabért akkor sose. 10-12 órára se akarnak annyit adni mint egy gépésznek, aztán még nomád módjára utazgass munkaidő előtt után ki a projektekre.

Én biztatlak, nem egy ismerősöm van aki végre most sikerrel járt. Küld el mindenhova az önéletrajzod és ha valahol elfogadják a bérigényt, akkor esetleg közölheted a mostani helyeden is, hogy vagy megadják vagy dobbantassz. Vagy esetleg nem is alkudozol velük és mész.

Pár év múlva ha nem lesz ennyi munka, és addigra nem váltottál, akkor bent ragadsz.

Építőmérnök állások munkák csoportban konkrétan nem találnak minimális legalább egy év kivitelezési tapasztalattal lévő mérnököt a cégek. Kicsit xarhazi volt a hozzáállásuk míg nem volt ennyi munka, most lehet viszonozni. ( ez lemaradt). Egyébként mostani cégednél is bedobhatod, hogy kaptál ilyen ajánlatot amin elgondolkoztál. Élküldeni úgyse tudnak.

Br 550 az realis epitőmernöknek 4-5 ev tapasztalattal.

Mernök lany..akkor miert nem mesz a Hrre?? A Hrnek ez is dolga. Visszaolvasva is latni a panaszkodos kommentjeid de megse csinalsz lepsz erdemben.
Egyebkent ez a dolgok menete egy normalis cegnél, h a Hr jovahagyasa kell, ugyanis a pozik jobb helyeken budgetelve vannak. Nem lehet csak ugy emelgetni csak ha van rá keret pl. masik pozibol elment vki es kevesebbert vettek fel akkor van keret hacsak nem adtak oda masnak.
Egyebkent nincs mar mindenhol emberhiany az epitöiparban. Fizikai munkasban igen de szellemi pozik lassan telitődnek.

Építészmérnök vidék, tervezés. 200 nettó semmi egyéb. A kezdő még kevesebb volt. Jelenleg ez ennyi.

Kivitelezés. Szokásos itthoni építőipari terepi munkavégzés. 300-ért gebedj meg heti 60 órában. Plusz ugye még az utazàs. Órabérbe ez olyan pénztárosnak megfelelő építőmérnöki meló. Pár lenti hozzászólóhoz hasonlóan a pályaelhagyáson dolgozom én is. Az se érdekek ha pár év múlva itthon nem lesz ki építsen. ( közel lesz hozzá a helyzet)

Hol keres a pénztáros 300-at? Bruttóban se, nemhogy nettóban. Nem kell bedőlni a Lidl meg Aldi által hirdetett kamuösszegeknek! Nézz utána és meglátod, hogy nem annyi az annyi. Minden feltételes módban van megfogalmazva és mivel 4 meg 6 órában foglalkoztatják a pénztárosokat, így az elérhető az sose lesz meg, hiszen az 8 órára van kalkulálva. Plusz az elérhető az több év és ha minden értékelésen kiválót kapsz vagy az 5-6 fős pénztárosi csapatból 1 ember lesz, aki eléri mert kinevezik csoportvezetőnek pl. stb stb.
Lehet háborogni, de a lent leírtak (bruttó 360-450 pár év munkaviszony után) alapján az építőipar nem a rosszul fizetett ágazatok között van! Sőt!! 2019-ben ez a fizetés teljesen rendben van és megfelel a versenyszféra realitásának.
Persze nem azt mondom, h ez jó és hurrá mert dübörög a gazdaság. Csak annyit, hogy ez a mai magyar helyzet és nem rosszabb semmivel sem, mint más iparágban. (oké IT-nél rosszabb, de annál minden rosszabbul fizet, de azt megnézheted az IT topicban. De nem lehet mindenki programozó) Bár ha körbenézek a városban, az országban, akkor azért elég sok új autót látni és nem a legolcsóbb fajtából, hanem 7-8-10 milliós típusokból. Na meg minden szálloda kb tele van, legalábbis a 4-5 csillagosak biztosan. Én évente 1szer elmegyek belföldön 3 napra és 6 dunántúli szálloda azt mondta, hogy 2 hónapra előre már nincs helyük hétvégére!! (persze lehet, hogy külföldiekkel vannak tele) De ha Bpen kimész este, délután a belvárosba...tele van minden étterem, cukrászda, kocsma!! Hely sincs. És egy 3 fogásos vacsora 2 főnek egy frekventált helyen itallal 8-10 ezer Ft. Ez a rossz élet Magyarországon?

Szóval mindenki többet akar persze, én is örülnék dupla fizunak de bármennyivel többnek, de ha nyitott szemmel körbenézel, akkor azért nem olyan rossz a helyzet az országban. Bár lehet nem esznek 2 hétig, de a 8-9 milliós új autó ott van az emberek segge alatt és a kezükben (+ a 10 éves gyereke kezében is) a legújabb ájfón.
Folyamatosan csak a panaszkodás megy ebben az országba, de könyörgöm nézzünk már körbe a nagyobb városokban. Egyáltalán nincs alapja a sírásnak. Menj el egy borsodi faluba, na ott igen... ők panaszkodhatnak. De kétlem, hogy a fórumokon ők írnák a panaszkodós kommenteket.

Ja és ha elhagyod a pályát, a Lidlbe mindig van felvétel :) Bruttó 220-ért mehetsz is pénztárosnak.

Nem értetted meg amit írtam. Ne azt nézd, hogy 300 a fizu. Ha 300-ért mennél a nap 24 órájában akkor sem érdekelne?
Kivitelezésben dolgozó ismerőseim és jó magam tapasztalata alapján ez nagyon sok helyen heti 6 nap, 10 órában átlag. Ha ezt munkaórára leosztod, akkor kiderül, hogy órabérbe nevetséges vagy. Ne a 3 kilót nézd. Projektek közötti ingázást, költözést nyugodtan még hozzáveheted.

És igen, engem konkrétan gépész ismerőseim kiröhögtek, hogy milyen iparágban cseszem el az időm. Ők efelett keresnek kicsivel, de a 40 !!! órájuk az péntek délután sokszor már 3-kor véget ér. Remélem, hogy az órabér különbséget nem kell ecsetelnem.

De ha nem is kasszás pénz ez, de egy autóipari biorobot órabére aki a szalagnál álldigál egész nap. Ezért nem kell 25 évesen kikerülni az egyetemről.

Mindegy én nem bánom. Sajnos ismerősökön láttam, hogy 2008-as válságban hova süllyedt az iparág. (Hozzáteszem, hogy egy normális stabil iparágban fele annyit nem érzett belőle mint az építőipar). És mondjuk a tegnapi index cikk alapján itt a következő hamarosan. És én ezt nem ebben az instabil iparágban akarom megvárni.
Ennyi, nem kötözködésképpen bántam a HSZ-t.

Jah és egy dolog lemaradt:

A téli pangási időszak ledolgozását nem kell ráfogni a heti 60 órázásra.
Amennyi munka van én speciál 1-2 hétnél többet nem töltöttem otthon januárban. Időjárástól függetlenül tolni kellett.

Földmérés vidéken, bruttóban:

Segédfelmérő: 200-240.000

Műszaki ügyintéző: 270.000-350.000

Irodavezető: 400-450.000

Cégvezető: 650-

+13-14. havi fizetés

Sziasztok!

Idestova majd 15 éve dolgozom az építőipar különböző szegmenseiben műszaki előkészítőként, magasépítő technikusi végzettséggel, mint nő.
Jelenleg 220.000 Ft a nettó fizetésem. Más cégnél egy ilyen kvalitású ember, persze férfi és felsőfokú végzettséggel, megkeresi a 300.000-at, bejárási támogatással. Bács-Kiskun megyében gondolkozzatok.
A stresszről ne beszélgessünk szerintem, mert oda jutottunk, hogy az előkészítés legjobb esetben is a munkám 40%-át teszi ki, a maradék 60%-ban vagyok titkárnő, műszaki menedzser, bérszámfejtő, gazdaságis, kb minden kollega asszisztense, csak az nem ad nekem munkát aki nem akar. Mindeközben semmi szakmai fejlődési lehetőség, csak a hihetetlen mennyiségű feladat. A főnököm szerint nagyon jól végzem a munkám, de maga a pozíció mégsincsen sem megbecsülve sem megfizetve. Mindenki más dupla, tripla év végi prémiumot kap hozzám viszonyítva.
Jó szakember és ember vagyok, gyakorlatilag bármit megoldok. Csak sajnos NŐ vagyok. Nehezítő körülmény az is, hogy maga a munkakör mára már eléggé sokrétűvé vált, és a szakma eredeti szépsége ezzel tova is szállt. Ezt csak az tudja megérteni, aki ténylegesen előkészítőként dolgozik, minden szar az ember nyakába van tolva.
Most keresem a lehetőségeket merre tovább. Vélhetően nem az építőiparban fogok tovább tevékenykedni. Nincs jövője, talán pár év van még hátra.
Felsőfok megszerzésén is gondolkodtam, de nem látok jövőt az építőiparban a mostani nyersanyaghiány, szakemberhiány, irreális mértékű áremelkedések miatt. Csak sajnos már ebben a szakmában vannak kapcsolatok.
Szerintetek?

Hasonló helyzetben vagyok csak én mérnökként és lassan 5 év felé közelítő tapasztalattal gondolkozok az iparág elhagyásán. Nehezen döntök sajnos, pedig tudom, hogy pár év alatt elérhetnék ennél jobbat is akár. Ha ennyi munkával ez a helyzet, akkor rémes arra gondolni, hogy a következő recessziónál meg megint mi lesz itt...

Sziasztok!

Pár év kivitelezési tapasztalattal mélyépítésben melyik angol nyelvű országot érdemes megcélozni? Eu-s ország ugye kézenfekvő lenne mert nem kell munkavállalási vízummal játszani. Csak ugye zajlik éppen ez a Brexites ügy is. Maradt még ugye Írország de az meg pici, gondolom kevesebb a lehetőség is.
Ha esetleg valaki kint él és leírná a helyzetét, gondolva itt a munkakeresési nehézségekre és a fizetési kilátásokra akkor annak örülnék.

Szeretném a hazai építőipart pár év után elhagyni, mert ez szerintem csak egy örök zsák utca lesz itthon karrier szempontjából.

És ez lemaradt: Jelenleg egy alapszakot Építőmérnök diplomát tudok felmutatni a pár év kivitelezői tapasztalat mellé.

Szívesen ajanlanék figyelmedbe egy budapesti lehetőséget. Közel 20 éves múltjuk van, emberi léptékben novekedtek, stabil megrendelői kör, tapasztalt es lojalis szakember gárda. Csaladi vállalkozasból indult es a szemlélet maradt is,megbecsülik a kollegakat. Versenyképes fizetéssel. Szívesen meselek telefonon többet is:06302446145

Oldalak