Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

ezeket a peldakat csak koltoi tulzasnak szantam, de hihetetlen mennyi ember nem tud olvasni a sorok kozott, vagy nem erti, amit irni akarok.
tehat megegyszer. segghulyek keedvert:
mindenki azzal jon, h mocsok multik, a profit mindenek felett, es erre mindenert hajlandoak.
erre az is latszik, h maga az egyen, az individum sem kulonb. jo a sok penz, de meg mindig lehetne egy kicsit tobb.
aztan meg jon a siras, h tonkretesszuk a bolygot, feleljuk az osszes eroforrast.

jah, meg meg1 pelda eszembe jutott. korrupt politikusok. kell az n+1.edik milliard is. nem eleg az n milliard, amit mar eddig elloptam.

remelem mostmar minden gyengekepessegunek vilagos mi az en bajom.

de en amugy totalisan leszarom mennyit keres mas. teljesen jol meg vagyok az en brutto 600+-ommal, csak ha mar ennyire megy a meg tobbet, meg tobbet, meg tobbet, akkor majd ne legyen siras 20-30 ev mulva, hogy jaj, nincs mar tobb erdo, jaj, nincs mar tobb hal a tengerben, csak 2-3 fokot emelkedett az atlaghomerseklet, jaj, nincs mar tobb tiszta ivoviz.

a4-es audiban egyaltalan nem lehet fesziteni. az kb egy s line-os a6-tol kezdödik.

Android Developer

Hely: Kolozsvár (Románia)
Tapasztalat: 2.5 év
Nyelv: Angol nyelv rendszeres használata
Végzettség: MSC
Fizetés:
336.000 Bruttó/hó
218.000 Nettó/hó;

210.000 cafetéria/év

Néha hülyének érzem magam hogy ennyiért dolgozok ...

Ennyit már egy gyárban a szalag mellett megadnak :D Sőt többet.

Akkor hogy van az hogy Iskolai rendszergazdaként keresnek az emberek bruttó 210-et szóval nettó 140 et?.....Tudod hány van ilyen Mo-n?

Hey, G
Szerintem válts céget. Android fejlesztőként tényleg jóval többet lehet keresni, pláne Kolozsváron. Kb 10-15%kal nagyobbak a bérek, mint Budapesten. Azért mondom, hogy válts céget, mert cégen belül ritkán szoktak emelni, de esetedben egy duplázást javasolnék, hogy kétszer ennyit kérj.

Miért lennének Kolozsváron nagyobb bérek az IT-ben mint Pesten??

Mert ez az igazság. Kolozsváron kb 10%-kal tényleg magasabbak az IT bérek. Nem egy kuka informatikussal dolgoztam, aki hazavitte a nettó 2300 eurot és semmihez nem értett.

Szorozd meg kettővel, az a reális. Annyit simán megadnak.

Sziasztok!
Manapság egy frissdiplomás Data Analyst multinál )pl Morgan Stanley) milyen ajánlatra számthat? 2 év gyakornoki tapasztalattal egyetem alatt, SQL és Tableau és egyéb BI ismeretekkel? Köszi szépen.

Hely: Budapest, autóipar
Tapasztalat: 1 év főállás + 1 év gyakornok
Személy: férfi(25-30 év)
Nyelv: Angol nyelv rendszeres használata
Végzettség: MSC
Fizetés: 520br/hó; 400br cafetéria/év

Sziasztok!

5 év multi tapasztalattal, veszprémi IT cégnél (25MRD-os bevétel mellett) a fizetésem IT Üzemeltető/rendszergadaként br. 350e Ft.

Angolom rendben van, felsőfokú volt a rendszergazda képzés, de sajnos csak OKJ, másom nincs.

A fizetésemet nem igazán tudom hova tenni. Nettó 235+21 cafeteria nekem kevéanek tűnik. Más hogy áll hasonló pozícióval?

Köszi!

Hmmm sajnalom hogy ilyen helyzetbe kerultel. Itt pesten sokaknak ez 1 heti beruk. Sztem jobb feljonni mint maradni ott ahol igy lehuznak.

Szia,

Ez iszonyúan kevés.
4 hónapos bootcampet végeztem anno + előtte csak önállóan tanultam.
Br 400e Ft volt a kezdőfizetésem.

Hozzá kell tenni, hogy ez Budapest. Tudom, hogy alacsonyabban a bérek vidéken, de ha ennyivel akkor... Bp-re kell költözni vagy remote.

Szerintem irtó kevés. Szegeden nettó 280+30 cafival kezdtem, 5. féléves egyetemistaként. (Nem rendszergazda hanem nodejs dev, de nem áll messze tőlem az aws és a docker/kubernetes világ.)

Business Analyst fizu.

Hely: Budapest
Tapasztalat: 3év full time + 3 év gyakornok.
Személy: 30 alatti F vagyok.
Nyelv: Angol napi 8 órában.
Végzettség: MSC, MBA folyamatban.

Bruttó 900+50/hóCaf+10-15%bónusz/év.

Egyéb: Repülni kell.

Cég nevéről lehet érdeklőni? Szintén BSA-ként dolgozok, hasonló tapasztalattal nagyjából 200k bruttóval kevesebbért.

Köszi, hogy megosztottad az infót! Szerintem ez a kereset, ezzel a tapasztalattal, jónak számít. Ügyes vagy, jól csináltad. Csak így tovább!

Mennyire leült ez a fórum, mióta a no fluff jobs elkezdte a jelen tevékenységét (ahol legalább a bérsávokat is jelölik a hirdetésekben). :) 2020-ban ezt is elértük.... (és ez nem a reklám helye!)

Nem piszkálásból, de:

Ott a kínálati oldal árai vannak itt pedig többnyire a keresleti oldal számai.
Almát körtével. Gyümölcs, gyümölcs :-)

Scala fejleszto 5+ ev osszesen tobb mint 10 ev szoftverfejlesztes. Itthonrol dolgozom Californiai cegnek. Foleg remote de 2-3 honapot kint szoktam tolteni. Linkedinen talalkoztunk egy Luxembourgi kozvetito reven. Scala eros hangsuly FPn. DPI:2,4-2,5M Ft dollar arfolyamtol fugg.

Sziasztok, most, hogy könnyen lehet, kivéreztetik a KATA-t az IT-soknál, kinek mi lesz a stratégiája? KIVA nem jó szerintem, EVA már nincs, TAO alig jön ki jobbra, mint az alkalmazott fizu és rengeteg adminisztrációval jár, bár előnye, hogy nem olyan lent van az üvegplafon mint alkalmazott esetén. Külföldre sokan, szerintetek???

Be kell ülni alkalmazottként és végre befizetni a KÖZterheket.

Közterhek azok, amelyeket a köz javára költenek el

Közteher elvesztette közteher jelleget

Nem feltetlen kell arra gondolni, hogy mindenki bujtatott alkalmazottit csinal. Vannak, akik par honapos kontraktokat csinalnak cserebe annak, hogy kesobb nem biztos, hogy lesz melo. Vagy akar a konyvel. Ha van 1 ugyfel , ami zsirosabb es mellette sok kicsi, akkor is szopatjak rendesen. 40% a nagyobb bevetelre egy vicc.

Én külföldet célzom meg, bár még nem katáztam, de inkább kint lennék contractor mondjuk.

En most jottem vissza kulfoldrol, munkat meg nem kerestem (MO-n). Nagyon gondolkodom, hogy megyek is vissza azonnal vagy bevallalok egy remote contractot.

Szia,
Ha nem tolakodo a kerdes (de ha az is, akor is felteszem :D ), es anonimitas vegett nem is kompromittalo. Szoval, kinn mennyit lehet kontraktorkent nettot felretenni? Illetve melyik teruleten / orszagban? Avagy kifejtened kicsit, hogy mi az amiben jelenleg vagy ?
Koszi, a valasztol fuggetlenul és hogy elolvastad.

Masik. Ha valaki itthon kontraktor, me tudna nekem mondani, h szoftverfejlesztes / teszteles / tanacsadas teruleten mennyi a norm napidij, amivel nem kell szegyenkeznem, ha bevallom, hogy mennyit keresek?

70 rugó per nap szerintem már viszonylag jónak mondható. Egyébként a kivától nem kell beszarni, az RSM honlapján egész jó kalkulátor van. Illetve igen, kicsit helyre kellene tenni itthon a fejekben azt hogy azokat a kibaszott adókat be kellene fizetni, nem pedig állandóan a mismákoláson lenni, mert azt senki sem gondolja komolyan hogy ha az 50000 forintot befizeti akkor ő már fasza gyerek

Oldalak