Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Szerintem 400 br. körül.

Ha nem segítesz, minek kommentelsz?
Budapesten már 2 éve is bruttó 450-el helyezkedtek el az egyetemről kiesett ismerőseim.
Aki 1 év tapasztalattal váltott azok jellemzően bruttó 500-550 között helyezkedtek el. Ez azért igen csak távol áll az általad írt bruttó 400-tól..

Részleteken múlik. Róluk tudjuk, hogy egyetemet végeztek. Ne felejtsük, ez magában foglalja, hogy nekik van legalább egy B2 szintű nyelvvizsgájuk is. Manuális tesztelőként helyezkedtek el?

Az a hyzet, hogy semmi infot nem tudunk a kepesitesrol. 1 ev manualis teszteloi tapasztalat es ennyi. Hogy szakiranyu e vagy csak az utcarol beesett es a napi rutin annyi, hogy nyomkod valamit , nem mindegy. Sokan azt hiszik, hogy az IT mindenkinek egyforman jol fizet. Mari neni a takarito, aki a Facebooknal seper, o is elmondhatja , hogy egy IT cegnel dolgozik. Rogton mindenki mondana neki, hogy kerjen egh millat? Nettoban! :D

Szoval ha kepesites nelkuli manualis tesztelo, akkor a br 450 teljesen realis.
Ha magyar kis cegnel dolgozik akkor se sokkal tobb. Facebook csoportban a napokban volt h senior javas pozira magyar ceghez kerestek embert 450-700br kozott. No az oltast is kapott rendesen. De meg mindig a manual tesztelo a softwarefejlesztesben a legalso lepcsofok amihez a legkevesebb szaktudas kell.

Sziasztok!

Sajnos igazatok van, így a visszajelzések alapján kimaradt pár infó valóban, erre most mind meg is próbálok válaszolni:

- Egyetemet végeztem, de a gazdaságtudományi karon.
- C1 komplex nyelvvizsgám van angolból
- SQL ismeret van, amennyi kell a napi munkavégzéshez (megírni egy update-et, delete, insert into stb)
- Informatikai előképzettségem nem volt, a cégnél csöppentem bele, és tanultam meg a szükséges dolgokat. Különféle adatbázisokat kezelünk, minden ügyfélnek saját adatbázisa van. Migrációkat ellenőrzök, amennyiben a fejlesztés igényli. Scrum módszertan alapján dolgozunk, így van ismeretem ebben is.

Ha esetleg bármi más kérdés lenne, szívesen válaszolok arra is mindenkinek :D

Ha kis(vagy akár nagy) magyar cégről beszélünk, akkor még sok is az a 450k brutto...

Szerintem ha valahol nem kepesek 450et kifizetni Budapesten ugy, hogy mar dolgoztal egy evet a szakmaban meg ha manualis tesztelo is, akkor oda nem is erdemes menni. Kesobb se fognak megfizetni, meg az ilyen vallalkozasoknak nem is szabadna mukodnie mar manapsag. :D

Netto vagy bruttó? Én azért kötöszködnék, ha nettó. Az elég magas 1 év tapasztalatra. Nincs akkora elvárás egy manuális tesztelőnél, aki 1 év tapasztalattal rendelkezik. 10 év is megáll 600-700 nettónál max, és akkor ott már lead / manager vagy. És valjuk be, 10 év tapasztalattal rendelkező nem kap annyival többet, mint amenynivel többet bele tud tolni. Sokan sok fórumot olvasnak, és azt hiszik, ha IT akkor csak 7 számjegyről indul minden. Netóban és $ alapon. Azért ne már... Persze kérni lehet és hallottam recruiterektől is olyan, hogy 3 hónap tudással nettó 600K lett vona az igény. Kicsit bilibe lóg egyeseknek a keze.

Termeszetesen egy ev manualis tapaszalatra, a 450.000 brutto ertendo. :D (bocsi, hogy lemaradt)

Én úgy gondoltam, hogy br 500-525 körül lenne az elképzelés, hiszen mégiscsak BP-ről beszélünk, és ez nettóban 330-350 között van. Mit gondoltok?

Mennyit kérhetnék Budapesten ezekkel a kompetenciákkal?
2 év tapasztalat

Eszközök, amiket gyakran használok:

Azure Devops
Circle CI
Jenkins
Docker
Kubernetes(w helm and kustomize)
Azure 103 vizsga, most a developerre készülök, hogy megtudjam csinálni a devopsot
Azureban rendkivül otthosan mozgok, ha kell tervezek, és össze is rakok szinte bármit ami egy webappnak kellhet.
Terraform
Ansible
Powershell
Bash
Python
Windows/Linux szerver ismeret
AWS-ben is van némi tapasztalatom (SNS,SQS,S3,EC2,EKS,ECS,CF,Route,VPC,DynamoDB), de nincs semmilyen certem.
ELK stack

egyébként jelenleg vidéken nettó 300 ezret keresek + caf.

Budapesten 2 év tapasztalattal és ezekkel a skillek-kel kb 750-900, de cégtől eltérő is lehet +-100ezerrel.

Üdv!
Érdeklődnék hogy szerintetek mennyit kap egy rendszergazda Budapesten?
Iskolai rgazdára gondolok...ugye az közalkalmazott...szóval akkor lehet hogy br 210.000-ft?:
Mert Vidéki városba ennyit kap egy középiskolai rgazda!
Csak akkor hogy lehet hogy annyi iskolai rgazda meg tud élni Budapesten?

akinek van esze nem megy iskolába rendszergazdának :D

Valószínűleg az anyjánál vagy a nagyanyjánál lakik.. :D Ha csak a tescoba jár egész hónapban, illetve egész életében, úgy egész jól kijön. Akár 10.000 forintot is el tud tenni egy hónapban.

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy 5 év Fullstack (java + angular + devops) tapasztalattal, Budapesten alvállalkozóként (Kata), mennyi lenne a reális napidíj ?
Jelenleg 50k + áfa a napidíjam. Előre is köszi az infókat!

ez szerintem realis. 50k + afa az "kezdo" vallalkozoi napidij szarnyprobalgatasra. 5 ev tapasztalat nem sok vallalkozoi korokben, lesz ez majd tobb is kesobb.

Hát, ez jó kevés.

Szia,
KB korrekt az ár, mondjuk a sáv közepe.
Bővebbet csak akkor, ha meló is jobban specifikált.

Szerintem az teljesen reális. 63K / nap, ha jol szamolom

iOS/Android fejlesztés, 7 év tapasztalat: FT-ra konvertálva: Havonta 2.3M brutto, cc 4,8M éves prémium. 300K havi cafeteria

Pfu, én a bruttó 340.000 Ft (átszámolva), kb nettó 225.000 Ft-os fizetésemmel elbújhatok melletted..
kb 3 év tapasztalat Android fejlesztésben, infó Bsc és Msc folyamatban

Tisztában vagyok vele,hogy nagyon alúl vagyok fizetve és hogy el kellene húzzak innen...

Nem rossz. Cost of living? 2 szobás belváros peremi, csendes ház bérleti díja + rezsi, alapköltségek (élelmiszer, benzin / bérlet) kb. mennyiből jöhet ki? Egyedülállóként mennyi marad a fentiből adózás után?

Norvégiában is melózol helyileg? Csak furcsállom hogy ott is van cafeteria, azt hittem az magyar konstrukció.

Más a neve csak egy jobban érthető...

Hogy mire célzol. Ha itthon keresel ennyit az csak úgy lehet ha külföldre dolgozol mint vállalkozó. De írtad hogy kapsz cafeteriát, meg bónuszt. Tehát alkalmazott vagy. Itthon bármilyen fejlesztőként ennyit nem keresel meg, főleg nem alkalmazottként. Tehát valami nem stimmel, így nehéz megítélni a megadott számok tényleges értékét.

Azt irta, hogy a cafeterianak mas a neve kinn, es azert irta igy, hogy konnyebben érthető legyen, mintha "stock plan"-t vagy egyeb "benefit" szot használna. Bár lehet, egyeseknek nem volt konnyebben ertheto :D

Már értem. Könnyebben érthető lett volna angolul.

3+ év tapasztalat a budapesti nagy zöld szoftverházban tesztelés terén. Előtte kb 6 hónap gyakornoki munka máshol. Főként manuális szoftvertesztelés, ipari eszközökkel való munka, manuálisan és néha automatát gyártva, c#-al és pythonnal (mikor-hogy), prototípusok tesztelése. Br530k körül (nem írok pontos számot direkt) + bruttó 450k cafeteria, illetve jelképes 100 ezer körüli összeg amit bónusznak neveznek évente egyszer. A munkakörnyezet épp kellemes, bár vannak olyan projektek is amik inkább gyűjtőnek nevezhetőek, minden téren. Villanymérnök Bsc.
Reálisnak látjátok?

Sztem ez van ahol bruttó 600 is lehetne.

Oldalak