Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Kösz az infót. Valahol itt vannak a határok valóban jelenleg. Az 1.4 a kiugró, nagyon kevés helyen van ennyi, oda bejutni se egyszerű.

1.4 - Az már majdnem annyi, amennyit egy jobban menő fodrász vagy egy festő szakmunkás megcsinál egy hónapban egyéni vállalkozóként.

Hagyjuk már ezt az ózsdi szöveget, hogy létezik egy másik világ, a diplomán túli világ, ahol nincs diploma, helyette van szakmunka. És minden szakmunkás titokban röhög hogy hazaviz havi több milliót, más meg tanul egyetemen 3-5 évig, és megkapja 5 év tapasztalattal ennek a negyedét. Ja. Meg lehet nézni álláshirdetéseket mennyit keres egy szakmunkás pl. bécsben (azért bécs mert az árak / bérek kezdenek illeszkedni Budapesttel elég jól). Rengeteg fb csoport van ahol kiírják konkrétan a bruttó órabért. Ha egy festő Magyarországon megkeresne 1.4 milliót akkor ide jönnének a környező országokból a szakemberek. Ezt hívják piacgazdaságnak. Összevetni egy szakmunkás vállalkozó fizuját egy beosztott informatikuséval meg tényleg jó ötlet. Vesd össze egy vállalkozó (pl. KATA-s) informatikuséval, akik átlagban napi 100.000 Ft -ot kiszámláznak, és neki ezen nincs költsége (pl. festőnek anyagköltség). Szóval tényleg nem éri meg tanulni?

IT ban melozom mint fejleszto (10+) . 74 / nap + afa amit egy napra szamlazom. A burkolo szaki visszaszamolva 62 + afat kert naponta a furdoszobamert - minden anyagot en vettem. En egyetemet vegeztem o szakmunkast - bar mindketten szakmunkat vegzunk. Nincs is sok kulonbseg fizetesben sem.

Nagyon belenyúlhattál, ennek feléért kéne hogy megcsinálja, nem kérhet vki ennyit amikor van rengeteg ember aki minimálbérért dolgozik...107 ezer ft-ért. Azért álljunk már meg!
Ilyen pofátlanságot már!

Azt azért vegyük hozzá, hogy ő egyszer megtanul jól egy dolgot, neked pedig folyamatosan lépést kell tartanod a legújabb technologiákkal. Valószínűleg az iskolában sem töltött el annyi időt, mint te az egyetemen (okj-n max 3 év), tehát már korábban volt lehetősége teljes munkaidőben ezzel foglalkozni és pénzt keresni. Valószínű az árát is megkérte egyből, amíg te a junior bérért kezdtél valahol fejleszteni és évekig vegetáltál.

Te legalább többet is kaphatsz. Velük dolgozva építő meg építész mérnökként meg lassan kevesebbet keresel.

Vicc az egész.. Jelenleg Londonban játszom beszámlázósdit napi 550 fonttal, adó után legyen ez mondjuk 450 (167.000 huf). Ez havi bruttó 11.500 font (4.3 millió forint), adó után legyen kb 8625. Ebből kell nekem 1800-2200 az életre úgy, hogy nem élek nagylábon (itt bármennyi pénzt el lehet költeni elég gyorsan), a többi megy tartalékba.

A mellettem ülő kolléga ugyanezt játssza 25 éve, mindenféle életkor, fizetési elvárás, egyéb diszkrimináció nélkül (tudás figyelembevételével) felveszik bárhova, ha a mostani helyen végeztünk a munkával. (+ egyszerre 3-4 előző munkahelyére is dolgozik távoli asztalon munkaidőben.)
Így évente vesz egy angliai lakást (alacsony az önerő), felújíttatja és kiadja, még nyer is mindegyiken havonta párszáz fontot a hiteltörlesztésen kívül. 6 lakása van London alatt és 2 airbnb szállása Walesben, ami egész nyárra le van foglalva előre. Ezután már nem sokat kell aggódni a nyugdíjon és bármely kormánytól kapott alamizsnán.

Ennek ellenére hamarosan gondolkodunk a hazaköltözésen; Ha a szüleim nem otthon lennének és az időjárás jobb lenne itt, akkor (olvasva pl ezt a fórumot) lehetséges, hogy soha nem költöznék Magyarországra. Egészen szörnyű átélni és látni azt, hogy hol lennék 20 év múlva ha maradnék, de mégis mennem kell. Igaz, 8600-ból már akár minden hétvégére vehetnék egy repjegyet, illetve otthonról is lehet külföldre dolgozni. Ezen még elgondolkodom párszor..

Az is extrém amit te irtál. Megnézném azokat akik napi százezret kiszámláznak, vagyis havi 2-2.2 milliót 12 hónapon keresztül. Ráadásul a Kata csak 12 millióig kedvezményes adókulcsú. Vagyis feljebb erősen csökken a megmaradó rész. Nem mondom, hogy nincs ilyen ember - alkalmazottra gondolok, nem vezetőre - de eléggé kevés lehet. Különben nem mennének ennyien külföldre.
Festő, fodrász se sok lehet havi tiszta fél milliós bevétellel, nem hogy millió felett. Max a "sztárfodrászok", jól dolgozó szakemberek saját melóssal.
Elterjedőben van az a nézet, hogy mindenki tele van pénzzel, ezt sulykolja a média is, s ezért is pörögnek felfelé minden szolgáltatás árai. Emiatt belép sok kontár a piacra, amit megszív mindenki. Ha annyira rózsaszín lenne minden, nem lenne ennyi kivándorló.

Azért szakmunkás vállalkozóként az a havi 500 nem elérhetetlen. Nyugati határszélen lakok ( határ 30 km ) és a szakik órabére megközelítette itt az osztrákot. Gondolom Bp-en sem kell sokkal jobban alálőni. Ismerős 19 éves pincér gyerek itt. Kerek perec közölte, hogy osztrák minimálbért megkapja vagy tárgytalan a dolog részéről. 2 hét múlva visszahívták, hogy kezdhet mert kell. Itt meg a sok Hr-es tuszkolja az msc-s mérnökök torkán lefele a szerintük elfogadható 250-300 ezres fizukat. Nevetséges, hogy ilyen munkaerőhiányos helyzetben mennyire olcsón adják magukat az emberek

Megéri, de attól függ, hogy mit. Én építőmérnökként azt mondom, hogy az enyémet kevésbé.

Zakkant, feszült iparág ez alulfizetett emberekkel és az evvel járó nyügökkel.

Átlagban napi 100 - 150.000-et egy vidéki autómentő is megkeres, ha rászánja magát, hogy kimenjen körbenézni az autópályára. (minusz fél tank üzemanyag + amortizáció)

Ha számlát is ad, akkor a dupláját is.

Nagyobb felelősség, stressz és különösebb tudás nélkül.

Sziasztok! Budapesten mekkora fizetésre lehet számítani kezdő javásként? (Bsc. diplomával, közép angol, tapasztalat nélkül)

br 200k-600k
Csak rajtad áll, ennyi infóból nem derül ki.

HTML5+CSS3, JPA, Hibernate, Oracle SQL, JSF, EJB, Java 8 ismerettel rendelkezek

Csodálom, hogy ennyit keresnek. 2006 óta vagyok szakmában. 8 éve Androidra fejlesztek, de 210k fölött sosem kerestem (ketten vagyunk fejlesztők a cégnél). Ennyire beltenyészet a jó munkahely/fizetés?
[offolok]

Èn kèt ève fejlesztek Androidra ès kb 200 nettót kapok, nagy cèg, vidék.

Vàltani készülök amilyen hamar lehet mert vicc ez a fizetés.

jézus bakker, recepciósok többet keresnek, sürgősen menj el egy bármilyen fejvadászhoz..

csak provokátor szerintem

akkor mea culpa

210k nettó? Melyik város, milyen tech stack? Bárhol ennyi vagy valamivel több egy pályakezdő fizetés ennél, kivéve talán a noname magyar kkv-at.

Kezdőként sem kezdtek már 300 alatt az ismerőseim. És ez közel 2 éve volt már.

Sok noname kft-nél 200k netoval szúrják ki az ember szemét...

Talán nem kellene elvállalni ennyiért, aztán majd rájönnek...
A Kiszámoló Akadémiát remélem mindenki látta már, felfogta + tudja kívülről!
https://www.youtube.com/watch?v=z123vtAnHnU

Van infotok arrol h mekkora fizetesi igenye lehet egy tapasztalt RPA fejlesztonek? (BluePrism, UiPath, AA)

Nem tudom mi a BluePrism vagy UiPath. De egy átlagos Rohadt Profi Android (RPA) fejlesztő, aki vágja az Androidot a köbön (AxA, avagy AA), az alsó hangon 1M per hó, egészen 1.5M per hóig tud keresni. Én 1.3M-nál vagyok, mert nem adom olcsón magam. Kevesebbet te se kérj!

Ez bruttó vagy nettó?

Hol adnak ennyit egy Android fejlesztőnek?? :o
Ki tudnád fejteni mit jelent az hogy "vágja az Androidot a köbön (AxA, avagy AA), technikai szempontból?
Èn is Android fejlesztő volnék ès szeretnèm tudni hogy mit kellen tudnom ekkora fizetèsèrt?
Esetleg azt mèg elmondod hogy hàny év tapasztalattal?

Szervusztok,

meghívott egy jó hosszú beszélgetés után az EPAM Budapesten egy technikai BA interjúra magukhoz.
Szeretném kérdezni tőletek, hogy tudjátok-e mire számítsak tőlük?! Hallok vegyeset a cégről, jót is rosszat, de azt tudom, hogy a fizetés nem segély, de nem is milliós összeg.

Megköszönöm, ha kisegítetek valamilyen infóval a cégről, a munkakörről, jelenleg egy kis cégben dolgozom Budapesten, mint Konzulens, aki szinte mindent csinál.

Köszönöm szépen!

Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kérni, hogy az alábbi tapasztalattal mi lehet a reális fizetés Budapesten. Kb 5 év releváns tapasztalat.
Ez idő alatt: java, maven, jpa, spring, vaadin, sql, sh, junit és teszt automatizálás (selenium). Egyetemi végzettség, angol középfokú csak nincs használva aktívan.

Oldalak