Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok,

vezető tervező villamosmérnökként (irányítástechnika) jelenleg br. 800k, plusz évente 2db fizetés bónusz, ha jól teljesít a cég, +cafeteria. Olajipar, 12 év tapasztalattal...

Van olyan operátor ismerősöm aki 4 éve dolgozik, és az ő fizujának nem kapod meg a dupláját... 12 éve praktizáló mérnökként.... na ez azért elgondolkodtató, itt tartanak a zseniális mérnöki fizetések, ezért aztán baromira megéri végig gürcölni egy egyetemet!!!

sziasztok.
Pârizsban vagyok mernok 9 ev tapasztalattal Francia cegnel
Brutto 8000 euro ( netto 5800)
Ugyanez pesten 2000 euro netto lenne

hidd el nem lenne az még 2000€ nettó sem Pesten... vagy konkrét ajánlatot kaptál?

Az 5800 euró jól hangzik, illetve annyira nem mert nem írtad hogy ebből mennyi megy el lakhatás+kaja+egészségügy+szórakozás+egyéb +-re hó végén. Ha mondjuk tudsz tisztán spórolni mondjuk 2000-2500 eurót az már egész jó. Gazdag így sem leszel a büdös életben, de monjuk össze lehet kuporgatni így 2 lakásra valót (mármint Budapesten) Egyikben laksz másikat kiadod albérletbe. Vagy maradsz ott ahol vagy és kiadod mindkettőt albérletbe. Mindezt mondjuk 5-8 év spórolás után (jó esetben). Két kiadott lakás még biztos nem fedezi a megélhetésedet kint szóval...jah. Kevés az a lóvé azt mondom - ha helyesek a számaim. Nettó 8000 már sokkal jobban hangzana.

Miért akarná hazatalicskázni a pénzt és itthon ingatlanokba önteni, hogy mindenáron idekösse magát?
Soha semmi nem elég az embereknek. Lehet, hogy nem fog abból a pénzből Lambóval járni kint, de jobb színvonalon tud élni, mint itthon 2000 ojrónyi Forintból (arról nem is beszélve, hogy itthon Huf-ban kapná a fizetést, amit a cégek nem szoktak csak úgy emelgetni az Eur/Huf árfolyamra hivatkozva, így pár év alatt szépen el is inflálódna).
Én viccesnek tartom, hogy MO-ról a balkáni fizukkal osztják sokan az észt, hogy kint a sokszor annyi fizetésből mennyivel szarabbul élnek az emberek és nem is éri meg kint dolgozni. Persze, nagyon sok dolog kint drágább, de azért a pénzért magasabb minőséget is kapsz és jó eséllyel ritkábban akarnak átvágni :)) Aztán itthon meg lehet évente munkahelyet/pozíciót váltogatni, hogy legalább szinten tartsuk a fizetésünket az árakhoz képest, meg lehet örülni, hogy mennyivel több S-budget párizsit tudunk venni a fizetésünkből, mint Hans feketeerdei sonkát a sajátjából.

Nem osztottam az észt, pusztán levezettem hogy szerintem nem annyira nagy durranás az az 5800 bruttó euró. Az hogy ezt itthonról teszem vagy külföldről tök mindegy - számokat vizsgálok, semmi egyebet.
Azt akartam sugallni hogy a nagybetűs nyugaton, ennyi év tapasztalattal, a versenyszektorban, egy piacképes tudással / képesítéssel, ezt majd hogy nem kevésnek tartom.
Ha én kimegyek külföldre, nem feltétlenül azért megyek hogy többet fogyasszak, épp ellenkezőleg, hogy többet tudjak félre tenni - mint ahogy a külföldre vándorló magyarok 90%-nál ez a fő cél.
Ennek tükrében írtam a kommentem.
Miért venne Budapesten ingatlant? Miért máshol hol venne havi nettó 2500 spórolt euróból? Nyugaton nem fog tudni, talán 500 év alatt. Gondolom a befektetés mint fogalom ismeretlen számodra - feltéve hogy nem fuldoklik az adósságban az illető, a megspórolt pénzt mindenképp be kell fekteteni. Az ingatlan pedig az egyik legjobb erre a célra.

Konkrét ajanlat Pest kornyeke
2000 euro
Ugyanaz a pozicio kulfoldon 4 szerese

Mérnök mérnök...de milyen? Állattenyésztő vagy SMT specialista?

szoftvermernok
Párizsban tanultam es ott is maradtam
De hianyzik Budapest

akkor viszont rossz kategóriába írkálsz, van külön IT topik is, ide inkább a műszaki vonalon mozgó mérnökök fizetése való

PM műszaki területen
Br. 840e
Bónusz, caf. elhanyagolható.
Bp, autóipar.

….mi az a PM?

Project Manager

Értem, köszönöm.

Ha nem vagyok indiszkrét, hány év tapasztalattal, milyen háttérrel? B-vel kezdődik a cég neve?

Sziasztok!

Csak én érzem azt, hogy nagyon lemaradtak a mérnöki fizetések a többi terület bérezéséhez képest? Egy jó 10 éve egy mérnök még kb 2x annyit keresett, mint egy operátor, vagy bárki, de ez az arány már messze nincs meg. Ráadásul szakmával is jóval jobban lehet keresni, mint egy átlag mérnöki pozícióval. Ti mit gondoltok?

Én is így látom, bár 10 éve még gondolatban sem dolgoztam.
Úgy látom, hogy az elmúlt 3-5 év bérnövekedéséből/drágulásából kvázi kimaradt a mérnöki terület. Külön vicces azt hallgatni a cégnél, hogy nincs ember... ha végre van, olyan is. Kis pénz, kis foci. Játszom is a külföldi munkavállalás gondolatával, mert elszomorító, hogy sok inkompetens ember között magam sem tudok jobb pénzt keresni, mert bérigény közlése után el sem jutok szakmai beszélgetésig. Az árak meg csak nőnek, a Ft közben egyre romlik.
Annyiból jó, hogy munka lesz, mert a multik apró pénzért foglalkoztathatják az itthoni mérnököket.

Éppen ezért lenne fontos hogy a mérnökök NE vállaljanak el valódi szakértelmet igénylő melókat aprópénzért. Én több olyan személyt is ismertem akik bőven alul voltak fizetve mert nem mertek nagyobb összeget bemondani interjún... És ne ragadjatok le egy cégnél sem, pár évente érdemes váltani. Aztán ha látja egy cég hogy könnyen megpattannak tőlük (vagy akár az országból is) a mérnökök, plusz az újak sem hajlandóak már jönni szarért-húgyért, akkor higgyétek el hogy egyből vastagabban fognak majd a ceruzák.

Betűről betűre így igaz. Sajnos. És az a legbosszantóbb az egészben, hogy egy mérnöki diplomát megszerezni hatalmas erőfeszítésekkel jár, persze hogy kinyílik a bicska az ember zsebében amikor kiderül, hogy egy villanyszerelő 30 ezerrel keres kevesebbet mint egy mérnök. A multi a mérnöknek lenyomja a fizetését, a villanyszerelőnél meg pörög az ipar, hiány van belőle, annyit mond amennyit nem szégyell. Ezért nem érte meg egyetemre menni, és észbe is kaptak szerencsére a fiatalok, sokkal kevesebben jelentkeztek egyetemekre legutóbb.

Kérlek ne értékeld felül a mérnöki fizetéseket. Egy jó villanyszerelő garantáltan jobban keres.

Hát, sztem inkább azért jelentkeznek kevesebben mert lusták tanulni :D
De amúgy ma egy jó szakmával, tényleg jól el lehet helyezkedni és jól lehet keresni, főleg az építőipar, meg az épületgépészet terén. Kb egy segégmunkás napi bére is 20ezer nettóval kezdődik

És 3 évvel ezelőtt nem voltak lusták tanulni, csak most?? Egyértelműen a diplomák leértékelődése következett be az utóbbi évtizedben, és ebben a mérnöki diploma is benne van sajnos. Látják ezt a fiatalok és a szülők is, ezért van az alacsony jelentkezés. Ezért a fizetésért én se ültem volna be egy szigorlatra sem, nemhogy még le is diplomázzak. Bezzeg az IT. Ott még a vírus miatti váságot sem érezték meg, milliós fizetése van egy programozónak, miközben a mérnököket tömegével pakolták az utcára, egy programozónak sem görbült meg a haja szála sem. Egy olyan kiváltságos, burokban lévő terület, hogy arra nincsenek szavak.

Piacvezető elektronikai vállalatnál pályakezdóként 250 ezer nettó alapfizetés + 50 ezer béren kívűli juttatás szintén havonta,az Debrecenben kevés,elég,sok-e? Angol napi szinten használva a vállalaton belül.

Kevés, kezdőként a bruttó 450 már alap, tehát nettó 300, és ezen felül még lehet beszélgetni a béren kívüli juttatásokról! Diploma + nyelvtudás, és 250??? Miközben egy operátor is hazavisz ma már 200-at???? Ne hagyd magad kizsákmányolni!

Késő :D
Bár a pályakezdő volt évfolyamtársaim közül én keresek a legjobban,de nagyon izmozni sem akartam a bértárgyaláson egy világválság kezdetén.

2 év tapasztalat fémipari cégnél Debrecenben, gépészmérnök BSc, angol középfokon megy, de a munkához nem szükséges.

Fizetés: brutto 450K, cafeteria nincs

Szerintetek érdemes lenne váltani BP-re? Az albérlet árak már itt is eléggé el vannak szállva...

Ha az angol jól megy és nem okoz gondot a használata napi szinten, akkor valamelyik multihoz megérheti. Azzal számolj, hogy szerintem (lakhatási költségek miatt főképpen) br650-700 alatt nem annyira éri meg, de szerencsére ez elérhető fizu már 2 év tapasztalattal is, ha minden klappol.

Oldalak