Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Tanári fizuval versenyképes, mekivel már pariban van.

Új belépő tapasztalattal ellehet itt pár évet.
Nem innen fogsz nyugdíjba menni, max a híd alá.

Becs, finance sector (buy-side) IT & quant fejlesztes (kis ceg, mindent kell csinalni), tudas / tapasztalat alapjan kb. mid-level (3 ev xp). Föleg Java, C++ es datahoz R, Python, Sql.
Fizetes: 1.7M HuF br. all-in, a vege ugy 2.2M Huf br. 3 eves tavlatban (350-es eurhuf-nal).
MS-nel (vagy Citi, MSCI, Blackrock) hogy allnak a dolgok most? Szamitas szerint 1.3-1.4M-nal nem erdemes mar annyira kijönni.

Adnak 1.4-et, akár többet is, de a 67105116105-t messziről kerüld el...

Mi a baj azzal a céggel? Nekem is volt tőlük ajánlatom, utána meg ők mondták vissza :P

3évre nem fogsz 1.4m-t kapni, közel se.

Bp, multi
Senior BI fejlesztő
8 év munkatapasztalat
Br 1.15M + cafi, bónusz

A multis cégem most akar engem külföldről hazahozni (6 ève vagyok kint), persze magyar fizetésèrt - mi a reàlis fizetès egy IT-s senior cezetőnek/team leadnek, 10+ ev tapasztalattal az IT security/compliance területén? Sajnos erről nem sok naprskész infót talàltam a neten.

Kényszerből hoz haza, vagy te szeretnéd. Melyikőtök kezdeményezte? Ha a cég, akkor mondd, hogy oké, de akkor tejeljen. Vagyis a sáv tetejét kérd. Az első válaszban lévő értékekkel nagyjából egyetértek.

bruttó 1.5 milla körül, plusz juttatások esetleges bónuszok. De van ahol mondjuk 1.2 millát adnak érte van ahol 1.8-at akár.. cégfüggő

Köszönöm mind a kettőtöknek a vàlaszokat.

Hely: Budapest, multi
Tapasztalat: 2 év főállás
Személy: férfi(25-30 év)
Végzettség: BSC
Fizetés: 700 br/hó

Szenior mobil fejlesztő, Budapesten banki terület.
7 éves Android tapasztalat és 2 éves iOS tapasztalat.
brutto 900k + cafeteria
Mennyire korrekt bér?

Ennél biztosan találnál jobbat.
Elég gyakran hirdetnek mobile pozikat nofluffjobson, ha ránézel láthatod.
Ennyi évvel kivétel nélkül 7 számjegyű az ajánlat sokszor közelebb az 1.5 bruttóhoz.

Bruttó 500k milyen fizunak számít Budapesten, multinál, junior fejlesztőként? Egy másik cégnél voltam 2 hónapot mint gyakornok, más tapasztalatom nincs.

Az egy nagyon korrekt fizu ennyi tudásra.
A 2 hónap tapasztalat lényegében semmi, bár valószínűleg ezt nem így érzi az ember, amikor még kezdő és csak ennyit tud felmutatni. Teljes munkaidő esetén olyan 1 évtől indul a legkisebb értelmezhető időegység, ami a munkatapasztalatot illeti.

Milyen tapasztalat pontosan?

En is szeretnek valtani, de egyelore C# es SQL tudasom van. Ezzel lehet vmit kezdeni? :D

udv

Az egy kifejezetten jó nulla kilométeres junior bér.

Teljesen korrekt, ennel tobbet nemigen lehet kapni nulla munkatapasztalattal

Android fejlesztő, kb 3 év tapasztalat.
Infó Bsc, és infó Msc.
Eleinte Java, majd önállóan tanultam kis Kotlint.

Jelenleg nettó 250.000 Ft / hó, vidék, de egy multinak dolgozom remote. Elég alacsony a fizetésem mert diákként vettek fel internship után és azóta sajnos nem nőtt a fizum.

Budapesten mennyit tudnék kérni?

Foggalmam sincs mennyit kene keresned, de amit most kapsz az szegyeb. Tescos Mari neni tobbet visz haza,mint te. Sztem kurva gyorsan lepjel onnen.

A cég ahol dolgozol, valószínűleg tévesen, de nagy eséllyel azt gondolja, hogy gyorsan helyettesíthető, vagy könnyen ott tartható vagy. Régiót ugyan nem írtál, de nem hinném, hogy BP-n kívül tolonganának a tapasztalt Android fejlesztők. Illetve még talán az lehet, hogy a bérek folymatos alacsonyan tartása végett tervezett fluktáció van, így a béreden megspóroltakból majd felveszenek egy újabb lelkes gyakornokot, akinek a betanulását ezáltal tudják fedezni. Utóbbi persze csak akkor ésszerű, ha nincs munka, vagy lazák a határidők.
Szerintem érdemes lenne emelést kérned, még mielőtt bármilyen döntést meghozol. Elméletben járna neked a BP-i bér, lévén, hogy multinak dolgozol remote, amit egy közgazdász persze biztosan meg tudná cáfolni, de őszintén kíváncsi lennék a magyarázatra (a magasabb megélhetési költségekre max. 15-20%-ot lehet fogni). Majd írd meg, hogy mire jutottál.

Régió: Debreccen környéke

Igazad van. Eddig lazák voltak a határidők, de most a koronavírus miatt több kliens is elment, és kevés munka van. Érzem, hogy nem fognak emelni, hiába is kérem.

De furcsának tartom, hogy megragadtam ezzel a "diák fizetéssel". Teljes munkaidőben dolgoztam a mesterképzés alatt. Bár nyilván nem vagyok egy fontos személy a cégnél ezek szerint. Tervben van a váltás csak azért nehéz mert költöznöm kell majd. Majd megírom, de valószínűleg több hónap lesz még ez a váltás.

Minimun a duplajat, de sztem olyan 850-900 brutto-tol indulhat az igenyed

Hat annak a dupláját megkaphatja, de 3évvel a 850-990k-t nem fogják megadni a cégek 90%-ánál BP-n se ennyi tapasztalatra.
Persze próbálkozni lehet.

Mi a véleményetek az <EPAM> cégről? Jól fizetnek?

Relatíve, előre vázolt karrier út, fokozatok vannak..nyílván ki - hol áll a létrán.
Juniornak átlag kezdős it fizu, mediornál picit jobb a helyzet, onnan hogy seniorba léphess EPAM-os vizsgát is kell tenned a felmutatott évek mellett..végül vezető fejlesztőként elérhetsz br.1-1,2m forintot.

vezeto fejlesztokent ?! hat ez nem tul vonzo. En seniorkent java spring vonalon keresek kozel 1.9M et bruttoban. Meg jo hogy nem mentem anno az EPAM hoz.

Alkalmazottként, fehéren, főállásban, Budapesten (Magyarországon) ?- > Amennyiben a négy feltételből bármelyik nem teljesül akkor az EPAM-os fizetésre nem releváns a válaszod.

Ha a négy feltétel mellett keresel bruttó 1.9-et akkor csupa fül vagyok, melyik cégnél fizetnek ennyit jelenleg.

Kicsit soknak tűnik. Csak úgy tudom elképzelni hogy egyéni vállalkozóként tolod külföldi ügyfélnek, vagy ügyfeleknek. Itthon ennyit seniorként nem adnak nagyjából sehol alkalmazottként.

en vagyok az elso hozzaszolo. Pontosan, itthonrol kulfoldre egy lengyel kozvetiton keresztul nemet ugyfelnek. Sajat magam alkalmazottja vagyok. Ha az EPAM nak dolgoznek akkor ugyanugy kulfoldre dolgoznek..mi a kulonbseg a fizetesen kivul? en is alkalmazott vagyok es kulfoldre dolgozom

Oldalak