Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Azért ez vidéken nem olyan rossz. (Főleg, ha fullra bejelentett.) Figyelembe véve az éveket és a témakört. Zömében 250-350 között keresnek ilyen paraméterekkel (egyedül ezt veszem ki: "külföldi cég, mo-i leányvállalatánál"). Persze, egy 10%-ot azért kérhetsz, ha szóba jön. :)
Szóval br. 800 fölé nem egyszerű menni a fentiekkel, vidéken.

"Azért ez vidéken nem olyan rossz." -> hát ez elég szomorú... Váltani kell vagy remote munkát vállalni akár Bp-re vagy külföldre.
A zárójelben tett kijelentésre meg inkább nem is reagálnék, de muszáj..: Komolyan mondom, hogyan lehet egy szoftverfejlesztő annyira tartatlan, hogy bevállalja azt, hogy a fizetését vagy annak egy részét feketén kapja meg... Nyugodtan szégyelje magát az, aki ezt bevállalja ebben a szakmában.

"Váltani kell vagy remote munkát vállalni."
"Komolyan mondom, hogyan lehet egy szoftverfejlesztő annyira tartatlan, hogy bevállalja azt, hogy a fizetését vagy annak egy részét feketén kapja meg... Nyugodtan szégyelje magát az, aki ezt bevállalja ebben a szakmában."
Remélem, nem nekem mondod. (Vidék, fehéren, tisztán, 7 digit. :)) Hidd el, van rálátásom a szakmára. Sokan belekényszerülnek abba, amit korábban írtam, mert egyszerűen nincs verseny. Sőt. Van, hogy lepaktálnak a cégek, hogy lent tartsák a béreket. Van 2-3 normális vidéki város (e szempontból), aztán kifújt. Ahol csak 1-2 cég van, ott simán megéri inkább gipszkartonozni.

Akinek nem inge ne vegye magára. Te magadra vetted, rád bízom a miértjének felkutatását.

"Ahol csak 1-2 cég van, ott simán megéri inkább gipszkartonozni." -> Sületlenség. Pont, hogy teljesen mindegy mennyi cég van a közeledben, ha remote is dolgozhatsz. Nyilván ehhez is kellenek skillek, nem mindenki képes rá, de ahogy sokminden más, ez is tanulható.

Nem vettem magamra, ne aggódj, van elég ingem. Pontosabban egy sincs, mert alsónadrágban tolom, remote. ;)

A másik részét kicsit átfogalmaznám: "nem mindenki képes rá" -> kevesen képesek rá. Nyilván, a két megfogalmazás nem zárja ki egymást, de utóbbi talán jobban leírja a valóságot. A döntő többség jobban járna, ha gipszkartonozna. Anyagilag mindenképpen. :)

"A döntő többség jobban járna, ha gipszkartonozna. Anyagilag mindenképpen." -> Sajnos ez lehet, hogy így van, de ha igaz is, akkor ez nem annak köszönhető, mert nincs verseny a kis cégek között, hanem inkább a kifogásoknak a munkavállaló részéről (ezt/azt nem tudja megcsinálni, nem tud remote dolgozni, nem tud angolul, nem költözik másik városba stb).

Illetve ha 1-2 nagyságrenddel alacsonyabb fizetésért is megcsinálja valaki a munkát, akkor miért fizetne többet a cég.

SZVSZ

Igen, ez így végül is igaz. Jönnek a kifogások. Arra, hogy fejlessze magát az ember (szakmai és nyelvtudás, hozzáállás terén), ha olyan helyen él, ahol 1-2 cég van csak és megkerülve azokat, remote dolgozzon. Vagy kifogás arra, hogy rendszeresen váltson, ha valamelyik jó vidéki városban él (azért ott van verseny meg csábítgatás a cégek között). Vagy kifogás arra, hogy költözzön. Nekem "szerencsére" az első pontnál "megoldódott" a probléma. (Idézőjel, mert nem mondanám, hogy az ölembe hullott...)

Melyek lennének azok a városok?

Mondjuk a legnagyobbak. (Miskolcot nem tudom megerősíteni, azt nem ismerem.)

Ez valami trollkodás?
Ez nagyjából egy medior bér alsó szegmense, gondoldd át, hogy reális lenne az emelés...

Sajnos nem trollkodás... Azt gondolják, hogy ez a reális a pestihez képest.
Vidéken mennyi lenne egy elfogadható akkor? És mivel indokoljam? Váltani egyelőre nem tudok. Köszi!

"Váltani egyelőre nem tudok." És ezt ők is tudják. Egyébként kb. 70%-át vedd a budapestinek.

Dolgozik itt valaki bármilyen pozícióban (főleg tesztelőként) az említett cégnél? Milyen a cég fizetésileg? Elég sok rosszat hallottam róluk, hogy nem valami jó a bérezésük. Valaki meg tudja ezt erősíteni vagy cáfolni? Köszönöm szépen!

Atlagbér, tömegmunka. Kellemes langyos viz, viszont nem szakadsz meg. Igazi felelősséged nem lesz. Arra jó, hogy kitanuld a tesztelést, minősitéseket csinálj (istqb széria ingyen), csak ne ragadj ott. Érdemes tudni, melyik ágazatra keresnek, mert ott vannak azért eltérések.

Szegeden épp 380 ezer ft nettó a fizetésem
3 év munkatapasztalatom van
Java backend fejlesztő vagyok, értek valamennyire a devopshoz, teszteléshez, 1 év aws tapasztalat. Bsc diplomám is van
Ez kb reális lehet? Pesten mennyit lehetne keresni?

Vidéken még akár reális is lehet, ahogy elnézegetem ezeknek a hitvány, lehúzós vidéki cégek bérsávjait. Bp-n kb br 700-1.1m sávban gondolkozhatsz (+/- kb 100e Ft cégtől függően).

Sziasztok, BSc-s diplomával (BME mérnökinfó) milyen átlagos kezdőfizetést tippelnétek szektortól függetlenül? Milyen lehet a helyzet egy multinál machine learning engineer pozícióban 2-3 év releváns tapasztalattal a területen?

Sziasztok,
Nagy budapesti multinál Business System Analyst poziban dolgozom jelnleg. 4 év SAP tapasztalatom van korábbról, tanácsadó és support pozikból vegyesen.
Jenlegi melóm az IT és a Pénzügy között van valahol félúton. SAP Customzing, rengeteg meeting, üzleti igények felmérése és dokumentálása, tesztelés és hypercare támogatása etc.
Angol megy napi szinten, utazás 10-40% között, projekttől függően.
BGE Gazdinfót végeztem.
Jelenlegi fizum 720k bruttó + 150% bonusz + 450k cafeteria.
Valaki dolgozik esetleg hasonló poziban? Egy br 1m megcélozható lenne cégváltással reálisan?

Üdv!
Miért csak programozók szoftverfejlesztők stb. stb. vannak itt? Holott ebből van hiány nem? Rendszergazdákat keresek akik megosztják tapasztalataikat. Gondolom rossz helyen vagyok! :( Segítenétek? Budapesten mennyit lehet most keresni rendszergazdaként?
Ebben lehet benne help-desk is irodai dolgozóknak. Tudás terén: Windows szerver, AD,nyilván GP, nyomtatók, gépek karbantartása, hálózat karbantartás, kiépítés, routerek beállítása Tűzfal....ennyi jut eszembe tehát olyan átlagos windowsos környezet. :)

Ami érdekelne: Kis cég 10+ fő és nagyobb cég 100+

Köszönöm

Szia!

Google a barátod, de segítek is: hays salary guide, glassdoor, payscale.

Köszi, de ugye ez megint nem olyan azért mint ha ideírnák a kollégák....
Amit találtam a Glassdoor segítségével az 372.000 Ft egy System Admin esetében. nem sok.
Ez nettó 226.000 Ft kb. Egy informatikai rendszer működése múlik a napi munkánkon....nem sokkal jobb mint a Lidl-es árufeltöltős fizu...persze az sem lebecsülendő munkakör!

Nekem rendszergazda OKJ-vel, CCNA-val, bölcsész BA-val, felsőfokú német és angol nyelvtudással br. 395 ezer (netto 262 ezer) a fizum Bp-n egy nagyobb multinál (nőként). Tapasztalat: 3 év IT help desk, utána 5 év junior nagyvállalati szerver- és hálózatüzemeltetés. Minden nap sok német kommunikáció, időnként angol is.

Az hogy lehetséges, hogy ilyen keveset fizetnek neked?

Nekem Rendszergazda OKJ mellett CCNA és RHCSA-val fizetnek Br. 600-at hálózat üzemeltetőként. Az RHCE-m most lett meg nemrég, így esedékes a tárgyalás ezzel kapcsolatban is.

Csak hogy perspektívát adjak. 1.5 év tapasztalatom van a szakmában, előtte 1 évet voltam helpdesken.

Csak a miheztartás végett:

18,5+15% flat tax van az országban ha nincs gyereked, tehát 372.000 nettója 247ezer.

-Nagyobb cégeknél a networking az nem a Windowsos kollégák dolga
-Van MS admin akinek a feladata az Exchange, Azure, AD, stb.stb.stb.
-Meg van Network admin.

Amit felsoroltál egyben az IT-hoz egyáltalán nem köthető cégeknél szokott lenni ilyen összvér pozíció. Ahhoz a bruttó 372 még sok is.

Specializáltabb rendszergazdai tudással meg akár bruttó 1 millió+ -t is lehet keresni.

shorturl.at/ouBZ8

Ilyenekre gondolok. Ha nem mozogsz otthonosan a Cloudos környezetben sürgősen kezdd el magad képezni, 5 éven belül munkád nem lesz, ha nem megy.

Sziasztok,
Budapesti multinál, 12 év .net tapasztalattal, vue/vuetify frontend tudással kb mennyit nem szégyelhetek kérni?

Ez a fórum a fizetések posztolásáról szól, nem pedig az elérhető bérsávokról.
Egyébként meg egy jól irányzott google kereséssel azonnal választ kapsz a kérdésedre.

Oh bocsánat.
Szóval, Budapest, multi, 4000+ emberrel, programozó msc, 12 év .net, bruttó 535. Tudom hogy iszonyú kevés, szóval: Budapesten mégis mennyi lenne az elfogadható minimum? Senior vagyok, de ez szerintem junior fizu.

Gondolom valami magenta fatty, ahol ez a bérszínvonal van.
Nagyon, de nagyon halvány.
Te pedig lehetnél kicsit agilisebb $ téren.
Rosszat tesz a közösségnek, mármint a zsebének ;-)

Őszintén nem értem, hogy ez hogyan lehet valós...
Ez pontosan egy junior fizu.
Ha régóta dolgozol ott, akkor sosem volt emelés (egy multinál)?!
Ha meg nem régóta, akkor ilyen kevésért vállaltad el?!
Seniorként ez 900+ és tapasztalat (ami nem egyenlő az évekkel, de nyilván az is számít) függvényében több.

Vidéki nagyvárosban kezdtem ennél a multinál, 210 bruttóval, abszolút juniorként. Ott még rendben volt az 535 a végére, de Pestre költöztem egy éve, és nem akarják kompenzálni a bért, "ha nem tetszik, el lehet mennni". Érdekes ez a 900+ amit mondtál, most valószínű egy bankhoz fogok végül elmenni, ott a 700 bruttót éppen megadják. Mondjuk már ezzel előrébb leszek.

Oldalak