Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Én a helyedben várnék pár hónapot, amíg a járványmizéria véget ér, és újra visszaáll a gazdasági növekedés. Ha azt írod, nem vagy 100%-ra kiterhelve, akkor tudod magad otthon fejleszteni akár Cpp-ben, akár másban is.

4 év tapasztalatom van java fejlesztőként
Az alábbi a tech stackem: java 12 aktiv használata, Spring, AWS, devopsos (Jenkins) dolgokhoz is értek, tesztelésben is van tapasztalatom. Micro service-ket írásában van tapasztalatom

Pesten mennyi lenne a reális fizetés ?

Hirtelen úgy olvastam hogy "Spring, AWS, devopsos drogokhoz is értek" LOL.
Gondolom angol megy (szóban+írásban), illetve van mondjuk egy egyetemi Bsc.-d.
Én vahol bruttó 700K és 1M közé lőném be magam.
Ha már senior vagy akkor 1M körül, ha még medior akkor kevesebb. Érdemesebb nem feltétlenül csak a fizu alapján dönteni, hanem hogy az új munkahely támogatja-e hogy senior-t csináljon belőled mondjuk 1 év alatt. Sok leszarja az ilyesmit, ezért érdemes nézelődni. Hajrá!

Igen Bsc-m van, Gazdaságinformatikus vagyok
Senior szint szerintem nincs messze, ha van ilyen akkor medior+ nak mondanám magam vagy egy gyenge seniornak :D
Angolom B2 alatt van valamivel, azon lenne mit fejleszteni, főleg szóban. Írásban szerintem nincs vele baj.

Én kb bruttó 800-850 körülire gondoltam, akkor úgy néz ki az reális lenne

Ami érdekes, hogy mit jelent, hogy képeznek Seniorrá? Az nem a projekttől függ, hogy ott milyen technológiák vannak? Értem az alatt, hogy ha pl Supportálni kell akkor nem fejlődök, de ha fejleszeni akkor igen.
Non-related technologiákat meg úgyis munkán kívül tanul az ember pl udemyről, nem?

Sziasztok!

Budapesten junior fejlesztőként 1.5 éves fejlesztői munkatapasztalattal reális az, hogy emelést kérjek?
Python / C# / sql
Felsőfokú okj programozó
Diploma 1 év múlva lesz meg.
Angol kezdő
Jelenlegi bér bruttó 450
Kor 30+
Köszi előre is!

Ha igen, akkor mennyit lehetne kérni, ami még reális lenne?

Az angol azért legyen legalább közepes, ez legyen kb az egyik legfontosabb a fejlődésedben. Ez (a kezdő szint) akár kizáró ok is lehet sok helyen.
Egyébként kb br 600 lehet jelenleg reális.

Persze egyet ertek az angol kapcsan. Csak az eletutam altal sajnos meg nem igazan tudtam haladni vele. Most viszont mar kepzem magam es nem csak a diploma miatt kell hogy legyen egy kozepszintu angol vizsgam de a tudasnak is meg kell lenni. S persze szeretnem is, csupan ido kerdese is azert egy ev alatt tudok haladni vele...
Koszi a vissza jelzest! :)

Sziasztok!
Anno Budapesten voltam IT multinàl középvezető, most Németorszâgban vagyok PM indiai multinâl. 20 év tapasztalat. Fizetés br 95k eur/év. Az ingatlanbérlés utàn kb 1.2m HUF marad megélhetésre. Januàrban volt egy senior lead ajànlatom, hasonló nettó összeggel. Sok minősítésem van, diplomàk, több (beszélt) nyelv ismerete (magas szinten, nemegyszer volt hogy multi ceo-jàval kellett beszélgetnem)
Arra akarok kilyukadni, hogy mâr el lehet érni hasonló életszinvonalat otthon is mint itt - de oda kell tenned magadat nagyon. Itt kint kevesebb a közvetlen stressz - de van màsfajta - nem ajànlom egyértelmûen mindenkinek. Otthon viszont effektive sokkal többet dolgoztam. Itt nem fordul elő, hogy hétvégén felhív a főnököm. Ha itt hàzat akarnék venni az kb 700e eur lenne és ùgy 30+ év hitel. egy cirkocsere ismerösöknél 9e eur volt(!))

Köszönjük az infót. Milyen közvetett stresszre gondoltál?

Pl jön egy fütészámla elszàmolàs, amiböl kiderül, hogy alultervezték a közös költséget (kedvezöbb volt a hirdetés...) fizess ki 1100 eurot pluszba az évre. Vagy hogy az àtlagképzettségü német simàn lenéz, lekezel. (Nem mind, van töknormàlis német barát is màr)

Sziasztok! Van itt olyan, aki Miskolcon dolgozik, és a cége manuális tesztelőt keres?

Egyetemista, harmadéves, 0 tapasztalat, vidéken

PHP programozóként vettek fel, de emellett sok minden mással is megbíznak.
Laravel, Python, néha egy kis frontendezés. Egyikben sincs semmi tapasztalatom.

Nettó 1000Ft/óra

ops/devops irányból jövök, van benne 3-4 év tapasztalatom, és az egyetemen, illetve a szabadidőmben foglalkoztam az cybersecurityvel, így eléggé érdekel ez a terület.

Láttam hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez vannak nyitott poziciók, és nem is kérnek lehetetlen dolgokat.

A kérdésem az lenne, hogy milyenek arrafelé a fizetések, és milyen ott a munkavégzés?

Nem dolgoztam ott, de van már ismerősöm, akik néhány év hivatalos/nem hivatalos ethical hacking után ott kötöttek ki, mert nem akartak külföldre menni és kerestek egy helyet, ahol tovább tudnak fejlődni. Igen jól keresnek, de elég hardcore arcokról van szó még cybersec mércével is, úgyhogy ez nem annyira mérvadó.
Ezek alapján a "szabadidőmben foglalkoztam az cybersecurityvel" kevés lesz oda szerintem. devops vonal nem tudom mennyire erős ott.

Néha beleolvasok az itteni hozzászólásokba és el vagyok képedve, hogy az emberek milyen alacsony fizetésért dolgoznak, szinte mindig kulföldi piacra, külföldi multiknak, sokszor 10+ év tapasztalattal. Ennyire önbizalomhiányosak egyesek? Hogy lesznek itt normális európai bérek?!

1. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyit ér a tudásuk.

2. Nem tudnak alkudni, egyszerűen elfogadják a felajánlott bért vagy eleve keveset kérnek.

3. Sokan nem hajlandóak tenni azért, hogy többet keressenek (pl. tanulás, munkahelyváltás, költözés stb.)

Így hirtelen ezek jutottak eszembe.

Hello,akkor halljuk ti mit nyomsz és mennyiért,hol,milyen tapasztalattal.

sziasztok,

Budapesten milyen fizetesre lehet szamitani junior tesztautomatizalo pozicioban?

Egyetemen tanulok mellette levelezon.

Junior .NET fejlesztő vagyok 1 év tapasztalattal, bruttó 500k fizuval vettek fel tavaly júniusban, így most 1 év után szerintetek kérhetek emelést bruttó 600-ra vagy még korai lenne?
Budapest, multi

.net core vagy .net framework?

Nyugodtan meglépheted, nem korai.
Ha mégsem kapnád meg, egy váltással biztosan elérhetsz ennyit.

Hali,

Milyen tudasod volt, mikor felvettek? En is probalkozok, de kuzdok mint malac a jegen. Mindenhova a szokasos junior embert keresnek 10 ev tapasztalattal a szitu.

nem, 20% azért necces

Sitebuilder (10 év) Photoshop design és UX (2 év), vidéken, külföldi cég, nettó 490e.
Lehet, hogy Pesten se lenne több?

9+ év tapasztalattal, külföldi cég, mo-i leányvállalatánál, UI designer és front-end developer munkakörben, vidéken, nettó 480e mennyire reális? Kérhetnék emelést? Köszi!

ugye nem angularban ciganykodsz!?

Azért ez vidéken nem olyan rossz. (Főleg, ha fullra bejelentett.) Figyelembe véve az éveket és a témakört. Zömében 250-350 között keresnek ilyen paraméterekkel (egyedül ezt veszem ki: "külföldi cég, mo-i leányvállalatánál"). Persze, egy 10%-ot azért kérhetsz, ha szóba jön. :)
Szóval br. 800 fölé nem egyszerű menni a fentiekkel, vidéken.

"Azért ez vidéken nem olyan rossz." -> hát ez elég szomorú... Váltani kell vagy remote munkát vállalni akár Bp-re vagy külföldre.
A zárójelben tett kijelentésre meg inkább nem is reagálnék, de muszáj..: Komolyan mondom, hogyan lehet egy szoftverfejlesztő annyira tartatlan, hogy bevállalja azt, hogy a fizetését vagy annak egy részét feketén kapja meg... Nyugodtan szégyelje magát az, aki ezt bevállalja ebben a szakmában.

"Váltani kell vagy remote munkát vállalni."
"Komolyan mondom, hogyan lehet egy szoftverfejlesztő annyira tartatlan, hogy bevállalja azt, hogy a fizetését vagy annak egy részét feketén kapja meg... Nyugodtan szégyelje magát az, aki ezt bevállalja ebben a szakmában."
Remélem, nem nekem mondod. (Vidék, fehéren, tisztán, 7 digit. :)) Hidd el, van rálátásom a szakmára. Sokan belekényszerülnek abba, amit korábban írtam, mert egyszerűen nincs verseny. Sőt. Van, hogy lepaktálnak a cégek, hogy lent tartsák a béreket. Van 2-3 normális vidéki város (e szempontból), aztán kifújt. Ahol csak 1-2 cég van, ott simán megéri inkább gipszkartonozni.

Oldalak