Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!

Budapesten junior fejlesztőként 1.5 éves fejlesztői munkatapasztalattal reális az, hogy emelést kérjek?
Python / C# / sql
Felsőfokú okj programozó
Diploma 1 év múlva lesz meg.
Angol kezdő
Jelenlegi bér bruttó 450
Kor 30+
Köszi előre is!

Ha igen, akkor mennyit lehetne kérni, ami még reális lenne?

Az angol azért legyen legalább közepes, ez legyen kb az egyik legfontosabb a fejlődésedben. Ez (a kezdő szint) akár kizáró ok is lehet sok helyen.
Egyébként kb br 600 lehet jelenleg reális.

Persze egyet ertek az angol kapcsan. Csak az eletutam altal sajnos meg nem igazan tudtam haladni vele. Most viszont mar kepzem magam es nem csak a diploma miatt kell hogy legyen egy kozepszintu angol vizsgam de a tudasnak is meg kell lenni. S persze szeretnem is, csupan ido kerdese is azert egy ev alatt tudok haladni vele...
Koszi a vissza jelzest! :)

Sziasztok!
Anno Budapesten voltam IT multinàl középvezető, most Németorszâgban vagyok PM indiai multinâl. 20 év tapasztalat. Fizetés br 95k eur/év. Az ingatlanbérlés utàn kb 1.2m HUF marad megélhetésre. Januàrban volt egy senior lead ajànlatom, hasonló nettó összeggel. Sok minősítésem van, diplomàk, több (beszélt) nyelv ismerete (magas szinten, nemegyszer volt hogy multi ceo-jàval kellett beszélgetnem)
Arra akarok kilyukadni, hogy mâr el lehet érni hasonló életszinvonalat otthon is mint itt - de oda kell tenned magadat nagyon. Itt kint kevesebb a közvetlen stressz - de van màsfajta - nem ajànlom egyértelmûen mindenkinek. Otthon viszont effektive sokkal többet dolgoztam. Itt nem fordul elő, hogy hétvégén felhív a főnököm. Ha itt hàzat akarnék venni az kb 700e eur lenne és ùgy 30+ év hitel. egy cirkocsere ismerösöknél 9e eur volt(!))

Köszönjük az infót. Milyen közvetett stresszre gondoltál?

Pl jön egy fütészámla elszàmolàs, amiböl kiderül, hogy alultervezték a közös költséget (kedvezöbb volt a hirdetés...) fizess ki 1100 eurot pluszba az évre. Vagy hogy az àtlagképzettségü német simàn lenéz, lekezel. (Nem mind, van töknormàlis német barát is màr)

Sziasztok! Van itt olyan, aki Miskolcon dolgozik, és a cége manuális tesztelőt keres?

Egyetemista, harmadéves, 0 tapasztalat, vidéken

PHP programozóként vettek fel, de emellett sok minden mással is megbíznak.
Laravel, Python, néha egy kis frontendezés. Egyikben sincs semmi tapasztalatom.

Nettó 1000Ft/óra

ops/devops irányból jövök, van benne 3-4 év tapasztalatom, és az egyetemen, illetve a szabadidőmben foglalkoztam az cybersecurityvel, így eléggé érdekel ez a terület.

Láttam hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez vannak nyitott poziciók, és nem is kérnek lehetetlen dolgokat.

A kérdésem az lenne, hogy milyenek arrafelé a fizetések, és milyen ott a munkavégzés?

Nem dolgoztam ott, de van már ismerősöm, akik néhány év hivatalos/nem hivatalos ethical hacking után ott kötöttek ki, mert nem akartak külföldre menni és kerestek egy helyet, ahol tovább tudnak fejlődni. Igen jól keresnek, de elég hardcore arcokról van szó még cybersec mércével is, úgyhogy ez nem annyira mérvadó.
Ezek alapján a "szabadidőmben foglalkoztam az cybersecurityvel" kevés lesz oda szerintem. devops vonal nem tudom mennyire erős ott.

Néha beleolvasok az itteni hozzászólásokba és el vagyok képedve, hogy az emberek milyen alacsony fizetésért dolgoznak, szinte mindig kulföldi piacra, külföldi multiknak, sokszor 10+ év tapasztalattal. Ennyire önbizalomhiányosak egyesek? Hogy lesznek itt normális európai bérek?!

1. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyit ér a tudásuk.

2. Nem tudnak alkudni, egyszerűen elfogadják a felajánlott bért vagy eleve keveset kérnek.

3. Sokan nem hajlandóak tenni azért, hogy többet keressenek (pl. tanulás, munkahelyváltás, költözés stb.)

Így hirtelen ezek jutottak eszembe.

Hello,akkor halljuk ti mit nyomsz és mennyiért,hol,milyen tapasztalattal.

sziasztok,

Budapesten milyen fizetesre lehet szamitani junior tesztautomatizalo pozicioban?

Egyetemen tanulok mellette levelezon.

Junior .NET fejlesztő vagyok 1 év tapasztalattal, bruttó 500k fizuval vettek fel tavaly júniusban, így most 1 év után szerintetek kérhetek emelést bruttó 600-ra vagy még korai lenne?
Budapest, multi

.net core vagy .net framework?

Nyugodtan meglépheted, nem korai.
Ha mégsem kapnád meg, egy váltással biztosan elérhetsz ennyit.

Hali,

Milyen tudasod volt, mikor felvettek? En is probalkozok, de kuzdok mint malac a jegen. Mindenhova a szokasos junior embert keresnek 10 ev tapasztalattal a szitu.

nem, 20% azért necces

Sitebuilder (10 év) Photoshop design és UX (2 év), vidéken, külföldi cég, nettó 490e.
Lehet, hogy Pesten se lenne több?

9+ év tapasztalattal, külföldi cég, mo-i leányvállalatánál, UI designer és front-end developer munkakörben, vidéken, nettó 480e mennyire reális? Kérhetnék emelést? Köszi!

ugye nem angularban ciganykodsz!?

Azért ez vidéken nem olyan rossz. (Főleg, ha fullra bejelentett.) Figyelembe véve az éveket és a témakört. Zömében 250-350 között keresnek ilyen paraméterekkel (egyedül ezt veszem ki: "külföldi cég, mo-i leányvállalatánál"). Persze, egy 10%-ot azért kérhetsz, ha szóba jön. :)
Szóval br. 800 fölé nem egyszerű menni a fentiekkel, vidéken.

"Azért ez vidéken nem olyan rossz." -> hát ez elég szomorú... Váltani kell vagy remote munkát vállalni akár Bp-re vagy külföldre.
A zárójelben tett kijelentésre meg inkább nem is reagálnék, de muszáj..: Komolyan mondom, hogyan lehet egy szoftverfejlesztő annyira tartatlan, hogy bevállalja azt, hogy a fizetését vagy annak egy részét feketén kapja meg... Nyugodtan szégyelje magát az, aki ezt bevállalja ebben a szakmában.

"Váltani kell vagy remote munkát vállalni."
"Komolyan mondom, hogyan lehet egy szoftverfejlesztő annyira tartatlan, hogy bevállalja azt, hogy a fizetését vagy annak egy részét feketén kapja meg... Nyugodtan szégyelje magát az, aki ezt bevállalja ebben a szakmában."
Remélem, nem nekem mondod. (Vidék, fehéren, tisztán, 7 digit. :)) Hidd el, van rálátásom a szakmára. Sokan belekényszerülnek abba, amit korábban írtam, mert egyszerűen nincs verseny. Sőt. Van, hogy lepaktálnak a cégek, hogy lent tartsák a béreket. Van 2-3 normális vidéki város (e szempontból), aztán kifújt. Ahol csak 1-2 cég van, ott simán megéri inkább gipszkartonozni.

Akinek nem inge ne vegye magára. Te magadra vetted, rád bízom a miértjének felkutatását.

"Ahol csak 1-2 cég van, ott simán megéri inkább gipszkartonozni." -> Sületlenség. Pont, hogy teljesen mindegy mennyi cég van a közeledben, ha remote is dolgozhatsz. Nyilván ehhez is kellenek skillek, nem mindenki képes rá, de ahogy sokminden más, ez is tanulható.

Nem vettem magamra, ne aggódj, van elég ingem. Pontosabban egy sincs, mert alsónadrágban tolom, remote. ;)

A másik részét kicsit átfogalmaznám: "nem mindenki képes rá" -> kevesen képesek rá. Nyilván, a két megfogalmazás nem zárja ki egymást, de utóbbi talán jobban leírja a valóságot. A döntő többség jobban járna, ha gipszkartonozna. Anyagilag mindenképpen. :)

"A döntő többség jobban járna, ha gipszkartonozna. Anyagilag mindenképpen." -> Sajnos ez lehet, hogy így van, de ha igaz is, akkor ez nem annak köszönhető, mert nincs verseny a kis cégek között, hanem inkább a kifogásoknak a munkavállaló részéről (ezt/azt nem tudja megcsinálni, nem tud remote dolgozni, nem tud angolul, nem költözik másik városba stb).

Illetve ha 1-2 nagyságrenddel alacsonyabb fizetésért is megcsinálja valaki a munkát, akkor miért fizetne többet a cég.

SZVSZ

Igen, ez így végül is igaz. Jönnek a kifogások. Arra, hogy fejlessze magát az ember (szakmai és nyelvtudás, hozzáállás terén), ha olyan helyen él, ahol 1-2 cég van csak és megkerülve azokat, remote dolgozzon. Vagy kifogás arra, hogy rendszeresen váltson, ha valamelyik jó vidéki városban él (azért ott van verseny meg csábítgatás a cégek között). Vagy kifogás arra, hogy költözzön. Nekem "szerencsére" az első pontnál "megoldódott" a probléma. (Idézőjel, mert nem mondanám, hogy az ölembe hullott...)

Oldalak