Fizetések a pénzügyi, számviteli területen

Adatok frissítve: 2016. július

A pénzügy-számviteli területen jól elkülönülnek a fizetési szintek a végzettség szerint. Egyértelműen megmutatkozik a különbség a Budapesten és vidéken elérhető jövedelmekben is, de vidéken már nem mutatható ki jelentős eltérés a nagyobb és kisebb települések közt.
Középiskolával a jellemző bruttó jövedelem vidéken 162.000 Ft, Budapesten 198.000 Ft körül van, a felsőfokú képesítéssel rendelkezők vidéken 167.000 Ft, Budapesten 243.000 Ft körül keresnek. A diplomásoknak vidéken 240.000-270.000 Ft, Budapesten 350.000-420.000 Ft a jellemző fizetése, ezen belül kimutatható különbség van a főiskolai és egyetemi végzettségűek közt.

Egyéb juttatások:
Az esetek több mint felében előfordul természetbeni juttatás jellemzően havi 10.000-20.000 forint körüli értékben, de ennél alacsonyabb és jelentősen magasabb összegek is előfordulnak.
Minden harmadik munkavállaló kap jutalmat, ez általában a havi fizetésnek megfelelő összeg, de alacsonyabb és jelentősen magasabb összegek is előfordulnak.

Középiskolai végzettséggel:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 161.900 142.000 - 185.800
Budapest 198.400 146.800 - 225.000

 

Felsőfokú képesítéssel:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 167.200 141.900 - 242.000
Budapest 243.800 223.400 - 312.600

 

Főiskolai diplomával:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 240.200 176.200 - 280.000
Budapest 348.000 320.000 - 436.000

 

Egyetemi diplomával:

Hely Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 272.500 191.800 - 421.800
Budapest 418.300 343.700 - 518.300

Vezetői pozícióban:

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, osztályvezető 443.000 266.500 - 544.600
Közép- és felsővezető 649.800 443.500 - 930.500

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!

Szerintetek mennyi lenne a reális fizetési igény egy SSC-ben GL/Senior Accountant/Financial Accountant-ként? Esetleg Controllerként?

- A releváns - gazdasági területen szerzett - tapasztalatom 2,5 év (ezenkívül van még 3 év beszerzői tapasztalatom)
- Angol aktív C1, német passzív (valamikor B2-es szinten voltam)
- Excel közepesen megy (PIVOT + függvények, diagrammok stb. de makrózni nem tudok)
- Gazdálkodási és Menedzsment alapszak + pénzügyi-számviteli OKJ

Ahová szívesen mennék dolgozni az SSC-k közül: GE, BP, BlackRock, Baker Hughes, Givaudan, Friesland Campina, Ford, Sanofi

Sziasztok,

Szerintem nagyon sok múlik azon hogy milyen céghez kerülsz, mekkora fluktuáció, nyilván bérsávok milyenek, valamint milyen vezetőid vannak, milyen keményen dolgozol és pl hozzád képest a többi kolléga milyen keményen.
Én a sajt cégemnél, ami egy multi és nem a magas bérezéséről híres(nem egy KPMG, GE vagy Black Rock), GL accountant-ként 3,5 év alatt három pozíciót léptem előre, valamint 160e nettóról 370e nettóra emelkedett a bérezésem és tulajdonképpen a járvány helyzet miatt nem nyílt meg csupán a vezetői pozícióm, amire márciusban sikerrel vettem az interjút.
Ja és a szakdolgozatom valamint az államvizsgát a munka közben végeztem volna el, de annyira érdektelen volt számomra az egész hogy azt ott abba is hagytam, a valódi munka sokkal érdekesebb volt.

Csak FYI.

Diploma nélkül simán felvettek? Azt hittem a multiknál a felsőfokú végzettség a belépő

Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy jövőre fogok végezni pénzügy és számviteli szakon (BSc.)
Van egy szoftverfejlesztő OKJ-m, és egy C1-es angol komplex nyelvvizsgám.
Tervezek a Morgan Stanley-hez elmenni gyakornoknak, ill. jelentkezni, a kérdésem az lenne, bérigény esetén mennyi lenne a reális gyakornokként?

Előre is köszi

Sziasztok,
Nagy budapesti multinál Business System Analyst poziban dolgozom jelnleg. 4 év SAP tapasztalatom van korábbról, tanácsadó és support pozikból vegyesen.
Jenlegi melóm az IT és a Pénzügy között van valahol félúton. SAP Customzing, rengeteg meeting, üzleti igények felmérése és dokumentálása, tesztelés és hypercare támogatása etc.
Angol megy napi szinten, utazás 10-40% között, projekttől függően.
BGE Gazdinfót végeztem.
Jelenlegi fizum 720k bruttó + 150% bonusz + 450k cafeteria.
Valaki dolgozik esetleg hasonló poziban? Egy br 1m megcélozható lenne cégváltással reálisan?

Sziasztok,

Melyik Big4-nál fizetik a túlórát? Úgy tudom, a KPMG és a PWC fizeti, a másik kettőről sajnos nincs információm. :(

Illetve ha a másik kettő nem fizeti, akkor hogyan tudnak versenyképesek maradni?

Köszönöm ha segítesz! :)

Tanári egyetemi diplomám van, meg pénzügyi-számviteli OKJ-s tanfolyamot is elvégeztem. Ha ezen a területen el tudok helyezkedni(pénzügy-számvitel nulla tapasztalat, tanárként 6 év), akk Pesten mennyit keresnék pénzügyesként? Köszi

Sziasztok!
Gazdálkodás és menedzsment szakon abszolvaltam az egyetemet (diplomám nincs a zarovizsga és a nyelvvizsga miatt), SAP alapszintű oklevelem van, Excel elég jól megy.
Mit gondoltok egy junior controllerkent milyen fizetési igényt adják meg? Mi lenne reális?
Előre is koszonom!

Szia!

Budapesten sztem br. 450 ezer reális lehet. Angol amúgy megy?

Sziasztok,

Senior Auditor vagyok egy BIG4 cégnél, Nálunk az alábbiak a fizuk:
Asszisztens 1. Br 420
Asszisztens 2. Br 480
Senior 1. Br 610
Senior 2. Br 720 (itt járok én)
Senior 3. Br 850
Manager 1. Br. 1M + prémium kategóriás autó

Minden felsorolt szinten, általában 1 évet töltünk el, mire a következőre léphetünk.
Minden felsorolt szint fizujához jár még Br 430 e HUF cafeteria / év.

Éves bónusz értékeléstől függően 0-3 havi bruttó bér szokott lenni.
Nem írom le melyik cégről van szó a négy közül, de nem hiszem, hogy lényeges eltérések lennének.

Felette már sajnos nem tudom, de van Még egész Manager 4-ig, aztán Senior Manager, Director, és a legvégén Partner, el sem tudom képzelni mennyire sokat kereshetnek :D

Én is meg tudom erösiteni ezeket a fizetesi szinteket, bár én nem dolgozom big4ban, csak ismerek olyanokat akik igen.
Viszont ezek az utobbi pár évben növekedtek ennyire, mert évekig br.360 volt pl a belépö bér.(ami elég szerény)
Ezek magas fizetések, de ha azt számoljuk, hogy hány órát kell ezért dolgozni éveken át, akkor senior 1 alatt nagyon kevés és senior - manager között sem mondanám órabérben kiemelkedönek.

Kisebb cégeknél (nem Big4) azért ezek kicsit magas összegek. Illetve inkább az van, h 1 évenként nem nagyon lépkednek az emberek szintet. 1 év az szinte semmi. Azt gondolom HR-esként, hogy min. 5 év után lesz vki senior, azaz az általad leírt Senior 1 szintű. Nála valóban reális a br. 600-650. (azaz 610 nálatok)

Pályakezdőként br. 350 000 a reális egy átlag, kisebb cégnél. Általában 1 év letelte után vmikor számíthatsz kb. 10% emelkedésre, plusz az éves egységes béremelésre jövőre (hacsak nincsen olyan belső szabály, h az újak nem kaphatnak)

Úgy hidd el ahogy leírtam, 1 év minden szinten, kb Senior 3-ig stabilan, kiszámítható, 4. éve dolgozok itt, minden korábbi felsorolt szinten egy évet töltöttem, és mindig ilyen ütemben emelkedett a fizum.

Az oka:
Szezonban nem ritka hogy havi 250 órát le kell dolgozni, nagyon kevesen bírják, főleg sokáig, évekig. Ebből kifolyólag az ilyen cégek piramis szerkezete fenntartható marad, mert a tápláléklánc tetején nem sokan maradnak. Egy partner általában 12-15 évet tölt a cégnél mire eléri azt a szintet.

10 asszisztensből 5 már soha nem lesz senior, további 3 nem lesz manager.
Hamar lemorzsolódik az ember, egy előnye van, borzalmasan sokat lehet tanulni ha egy év alatt kettőt ledolgozik az ember, illetve ha az elején nem is, de pár év múlva magyar viszonyokhoz képest korrekten megfizetik.

Szia!

A szezon hány hónapot takar? Tehát hányszor van az a 250ora per hó? És szezozon kívül átlag napi hány óra meló van?
Gondolom a túlórat nem fizetik tehát ezek a bersavok fixek.

A másik kérdésem az lenne, hogy az audittol mennyivel kapnak kevesebbet azok akik pl taxon vannak? Nagyon nagy a bérkulonbseg?

Köszi előre is

Szia,

a szezon eltér auditon és tanácsadáson.
Nálunk januártól május végéig tart, míg tanácsadók abszolút projekt alapon mennek, de a legtöbb nekik is ebben az időszakban van.
Plusz információ: tanácsadók nem keresnek kevesebbet mint a könyvvizsgálók, sőt sztem kb 10%-al több az alapjuk.

Sziasztok!

3 éve dolgozom könyvelőként egy 100 fős multinál, gazdasági alapdiplomám van, angolul felsőfokon, németül középfokon beszélek.

Milyen bruttó bérigényem lehet egy budapesti SSC-ben GL accountantként/Finance analystként?
Most keresek br. 500-at plusz cafi, nyelvet alig kell használni...

Bruttó 560-580 reális lehet?

Szia. 600 is simán, nekem 580, 1,5 év ssc tapasztalattal, és nincs német tudásom. 3-400 fős ssc. Viszont ehhez kell penge Excel, és számviteli tényleges tudás.

szia!

köszi a válaszod! és mit értesz penge Excel tudás alatt? makrokat tudni kell?
megkérdezhetem, hogy milyen területen vagy?

Pengel Excel alatt én azt értem amikor valakinek a Pivot+Makró+VBA hármasból MINDEGYIK tökéletesen megy.

ááh értem, sajnos ezek közül én csak a Pivot-ot tudom, mármint olyan értelemben, hogy nem esik nehezemre összerakni egy pivot táblázatot, viszont se VBA, se Makró nincs meg.
Persze nem is jelentkeznék olyan állásra, ahol profi vagy "advanced" Excel-t várnak, viszont gondolom úgy a fizetés is alacsonyabb.

Mennyit lehet keresni egy nyugat-dunántúli megyei jogú városban, gazdálkodási és menedzsment BA-val + mérlegképes könyvelő OKJ-val? Német, angol B2.

Sziasztok,

Olvasgattam itt a hozzaszolasokat. Meg a vegen en is hazakoltozok egy kis idore, hogy megnezzem milyen is az elet otthon manapsag. Kozgaz es penzugy ba hons diplomam van es jelenleg ACCA-t csinalom ami kb olyasmi lehet mintha otthon merlegkepes lennek?

Anyagbeszerzokent dolgoztam eddig de most elkezdtem dolgozni penzugyi asszistenskent egy telekommunikacios cegnel es az a terv, hogy 3 even belul meglesz az ACCA, mert amugy is 3 ev szakmai tapasztalat kell hozza minimum, tehat ha meg is lesznek a vizsgak elobb akkor sem leszek Chartered Accountant. Angol persze megy ha mar Angliaban diplomaztam, dolgozok es elek. Gondolom lenne lehotseg melot talalni. Kinek milyen tapasztalatai vannak kulfodi cegekkel kapcsolatban amik Budapesten mukodnek? Milyenek a fizetesek? Jobban megbecsulik a dolgozot mint a magyar munkaltatok? Nagy plusz ha folyekonyan beszelek angolul? Gondolom otthon is sokan beszelnek jol angolul manapsag.

Tisztelettel
David B.

Helló,

Acca itthon szerintem nem sokat ér, talán egyedül a BIG4-nál. Egy mérlegképessel használhatóbb tudást kapsz sokkal, mint bármilyen külföldi képzéssel. Külföldi multinál el fogsz tudni helyezkedni, ahol nem kell a magyar jogszabályokat tudni, de olyan területen ahol vágni kell a magyar dolgokat, ott ugye egyértelműen esélytelen.

Körülbelül hol tart most a béred...elég a heti,ha leírod, onnan tudunk neked viszonyítási alapot adni az itthoni bérekről. Ilyen háttér múlttal elég szép fizetést érhetsz el külföldi multiknál, bár a komolyabb cégekhez teperni kell egy kicsit....jól jön egy ismerős is....,ennek ellenére sok mindentől függ, ugye a fővárosban horror árakon van az albi,ha nem idevalósi vagy. Bár ez kint sincs másképp.Ugye azt tudni kell,h sokan nem tudnak elhelyezkedni ilyen prioritású magyar diplomával és elég jó nyelvtudással sem.

Sziasztok,

Erdeklodnek, Jovo majusban vegzek BA(HONS) Accounting szakon a Uk-ban, folyekony szakmai angollal, de nulla tapasztalattal es nem a 20-as eveimben vagyok. Kacerkodom a gondolattal, hogy haza koltozzek miutan vegzek. A kerdesem, hogy milyen eselyekkel indulok munka kereses ugyben es milyen indulo fizetesre alapozhatok? A hazai Tax rendszert nem ismerem, de a Uk tax az megy es az IFRS alapjan tanulok.

Valaszokat elore is koszi.

Szia,

Folyékony szakmai angollal plusz közgazdász diplomával elég sok helyre el tudsz menni. Számodra szerinem célszerű egy nagyobb multihoz (SSC -Share service center)menni, ott bőven megkapsz 450 felett, de inkább 500 körül, mondjuk ahhoz azért kell némi tapasztalat, viszont ott elég gyorsan tudod kamatoztatni a megszerzett tudást.

Pénzügyi-számviteli okj-s középfokú végzettségem van, ha felvesznek számviteli ügyintézőnek mennyit kereshetek ezzel a releváns végzettséggel?

Attól függ Bp,vidéki nagyváros vagy kisváros. A fővárosban ha kezdő vagy akkor én bruttó 250 körül látom valósnak. Tapasztalattal br. 280 kb. Vidéken viszont nálunk az ismerettségi körömben egy hasonló számviteli ügyintéző Nettó 140 körül kap (30 ezer fős város)

Sziasztok! Szerintetek mennyi a reális bérigény Budapesten, ha van 2 év könyvelőasszisztensi tapasztalatom (90%-ban áruszámla könyvelés), most végeztem pénzügyi-számvitel OKJ-tanfolyamot és pénzügyi ügyintézői papírom van. Jelenleg 170 a nettóm egy középvállalatnál.

Attól függ, ha önállóan is tudsz könyvelni kisebb cégeket, beadni adóbevallásokat, akkor akár jóval többet. Viszont 2 év könyvelőasszisztensi tapasztalattal szeritnem nem sokkal kereshetsz többet. Több évet lehúztam nagyobb Könyvizsgáló cégnél ahol könyveltek is, valamint rengetek ismerősöm könyvel. Tehát azt javaslom,hogy fektess bele még némi energiát, én a PSZF-et (most már BGE-PSZK)javaslom, vagy egy normális főiskolást, de ha más nem akkor egy mérlegképest és utána nagyon sok lehetőséged lesz, feltéve ha élvezed amit csinálsz. :)

Oldalak