Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

4.5%-t emeltek nekem, vagyis hivatalosan jobban fogok élni idén, mint tavaly, de ha kiteszem az országból a lábam, akkor már nem.
Idén szerintem össze fog jönni a 400Ft-s euró is, valahogy kompenzálni kell az itt lévő multikat, na meg az EU-s pénz is így több lesz pár milliárddal forintban.
De ennek is örülök, amilyen cudar év volt a 2020.
Még bónusz is csurrant-cseppent.

Vegre valaki, aki ugy latja a dolgokat, mint en :D Bar remelem nem azert, mert Te is vallakozo vagy, es minel tobbet akarsz kitaposni az alkalmazottakbol :D En egy sima mezei alkalmazott vagyok, de eleg nem is tudom minek tartom, mikor latok forumokon olyat, h haat mar a millios fizetes se eleg egyeseknek itt magyarorszagon. csak tobbet es megtobbet. mikozben nulla felelossegvallalas, es evenkent cserelgetik a melohelyet az emberek, a munkaltato meg nemgyozi betanitani az uj embert. Katasztrofalisnak tartom, h tanult embereknek nem jutott el az agyaig, h pl egy multi, azert jon keletebbre, mert olcsobban akar dolgoztatni. Egyesek meg verik a nyalukat, h a nemet bert akarjak megkeresni :D hat akk menj ki nemetbe. vagy alapits egy ceget, es vallald a kockazatot. es akkor annyit keresel amennyit akarsz.

engem - ahogy te is megfogalmaztad - ez a megtobbet megtobbet hozzaallas zavar de kurvara. semmi se eleg, es akkor meg az emberek vannak felbaszva, h a multik tonkreteszik a bolygot a folyamatos novekedesukkel, es folyton novekvo okologiai labnyomukkal. mikozben az atlagpolgarnak se jo mar itthon az 1 millas fizetes.

Azért azt hozzá kell tenni, hogy habár a bérköltség szerintem is lényeges szempont egy multinal, de a magasan kepzett munkaero, mint peldaul az IT esetében nem biztos hogy csak ez az egy a fő motivációja a keletre jövetelnek. Például simán lehet hogy egy német multi ha Németországban bővülni szeretne még ha akarna sem tudna egyszerűen a piacról felszipkázni mondjuk 1000 programozót, pusztán azért mert ott is hiány van belőle.

Hagyjuk már ezt a hiány szöveget. Ha tényleg akkora hiány volna többet fizetnének a cégek itthon és külföldön is. Ezt hívják szabad piacnak. Itthon egy kezdő szobafestő is megkeres annyit mint egy kezdő fejlesztő (legyen az web/c++ bármi), vagy legalább is nagyon közel. Ami azért durva mert mire valaki kezdő fejlesztő lehet addig (jó esetben) elég sokat kell szopni (egyetem+sok gyakorlás, vagy no egyetem és még több gyakorlás)+folyékony angol a minimum. Sok cég már elvárja újabban a németet is (természetesen folyékonyan).
Ezzel együtt a fejlesztői piacra a belépési korlát egyáltalán nem olyan nagy hogy bárki 15-50 év között ne tudná magát átképezni (akár munka mellett) mondjuk 2 év alatt, és hopp már fejlesztő is lett. Erre jön még hogy a piacon lévő legtöbb állás eléggé "code monkey" jellegű, amire az így átvedlett fejlesztők kiválóak elvégezni - szobafestői bérért. A cég vezetést sem fogja érdekelni hogy a kód amit kiizzadnak a kedves fejlesztő kollégák az mondjuk anti-pattern vagy nem, vagy akármi. Amíg működik és fizet az ügyfél semmi gond nincs, és nem is lesz.
Röviden: higul a szakma (De ez elmondható majdnem minden "értelmiségi" munkakörre), a fizuk meg szépen csúsznak lefele, a kőművesek, szobafestők meg rajtunk röhögnek mekkora balfaszok vagyunk hogy ennyiért dolgozunk.

Lehetséges hogy így van, de én nem érzékeltem még hogy csökkenének a fizuk és a hígulást sem egyébként. Konkrétan amit én látok hogy arra a pozícióra ahol most dolgozom már egy éve kerestek embert, ezenkívül is tudok a cégnél olyan pozíciórol, amit végül feladtak mert nem találtak rá megfelelő jelentkezőt. Ezt úgy hogy a fizetesek követik vagy valamivel az IT-s átlag fölött vannak. Nyílván ha jóval a piac fölé ígérnének gondolom találnának embert, de azert szerintem ez nem azt mutatja hogy lefelé tartana a piac.

Mivel IT-ról beszélünk, nagyon sok esetben végezhető a munka távolról is, emiatt nem kell kimenni "németbe", ha német közeli bért szeretne keresni valaki. És éppen ezért (értsd: könnyen elérhető remote pozíciók miatt) joggal kérhetnek többet a magyar IT szférában dolgozók is.

Hát, nem te lehetsz a legélesebb kés a fiókban...

Koszi az erveidet :D

"Katasztrofalisnak tartom, h tanult embereknek nem jutott el az agyaig, h"
kb. 1-2 mp a latency világviszonylatban és ezzel együtt azt hiszik, hogy itt mindenki olcsóbban dolgozik, mint a német bér. :)

Szegény tőkések, kevés az osztalék ? Svájci az ügyfél közben próbáljuk kiszervezni a munkát először kelet Európába, aztán Indiába ? Az lenne a helyes ha senki sem hagyná hogy negyed-fél fizetésekért dolgoztassák. Nem a magyar kisvállalkózók rendelik a fejlesztéseket, ki tudják fizetni.

Észak-Magyarország, manuális szoftvertesztelő, másfél év tapasztalat, egyetemi végzettség (más irányon) br 375K, plusz nettó 20K szép kártya. A munka szerethető, túlóra sosincs.

Hello!

Szerinted mennyi a reális fizetési igény egy junior it projekt menedzsernek? budapesti multi távmunkában.

Br. (300)400-500k.

3 év tapasztalattal 800br alap, túlórák miatt kb 900 környéke az átlag, néha átcsúszik 7 számjegybe is.

Vidék: Közép-Dunántúl
végzettség: egyetemi
munkakör: junior java fejlesztő
bér: br. 350.000 Ft

Szerintem tudod, hogy kevés. Ha másnak nem, ugródeszkának jó lesz.

nulla tapasztalattal kezdtem. Kezdetnek épp elég.

Sokáig ne maradj, mert ez így is kevés. 2014-ben, msc-vel, szintén Közép-Dunántúlon, br. 380-nal kezdtem, igaz villamosmérnökként, kb. 1 év gyakornokoskodással a hátam mögött.

Budapest, multi, junior .NET fejlesztő
Végzettség: szoftverfejlesztő OKJ
Egyetemet most szeptemberben kezdtem el.
Bruttó 500 000

Java, 6 év tapasztalat, keleti multi. Nettó 420. Plusz saját KATA vállalkozásból külföldre dolgozva újabb nettó 420. Ez összesen napi 11 óra munkát jelent, nettó 840-ért. Szeretem az érzést, hogy többet keresek, mint a főnököm. :)

Ez ugyanaz a ceg, vagy ket kulonbozo? De hogy hozzaszoljak. Kulfoldi munka 10 eve 5 evre ki + MAP+ (biztos, de nem a legjobb befektetes), 0 ora net 300-400, kamatado nincs. Volt munkam, sajna az csak ket heti 5 ora volt net 760-ert. Szoval korant sem biztos, hogy a fonokodnel tobbet keresel. De sajna, jol kell keresni, mert kesobb nehezkes, es kell az ilyen merteku megtakaritas, es meg igy sem fogsz nagy labon elni. Programozo, aki a bere 80%-at nem tudja felrerakni, ehen fog halni a jovoben. Ezt kotelezo elerni, ha a bered ezt nem tamogatja kozgazdasagi ertelemben halalra vagy itelve, mivel igen koran nyugdijba kenyszerulsz, es az utolso munkaban toltott ot eved fog szamitani. Szoval, ha keresel 1,2 bruttot most mondjuk, akkor ra kell rakni kb. 20 ev inflaciojat, ami Mo-n 33% hosszu atlag, tehat a MAP+ sem fedezi. Mig masnak az utolso 5 munkaban toltott eveert boven brutto 2m-et szamitanak be, addig egy programozonal kb. a felet. Tehat amikor az ongondoskodasrol beszelunk, egy programozotol etikatlan adofizetest kerni. Amikor odakerulsz, ugyis az allam szettarja kezet. En csak szoltam. Sokan megfeledkeznek, hogy 1m-es berek mas szakmakban is vannak mar 10+ tapasztalattal, es ott nincs vege a dalnak, hanem ertekesebb vagy tobb tapasztalattal, nem ertektelenebb.

Tárgyi tévedés: már vagy 10 éve nem az utolsó 5 év számít a nyugdíjad megállapításánál, hanem a teljes életpályád, valorizációs szorzókkal korrigálva.

Bér 80%-át család mellett nem lehet félrerakni, részemről ha az összbevétel (házaspár) 50%-a összejön, már elégedett leszek (és nem fogunk éhezni).

Azzal is vitáznék, hogy törvényszerű lenne a korai nyugdíj ezen a pályán, ha az ember nem kell alkalmazottnak a kora miatt, még mindig lehet szabadúszó, ott senkit nem érdekel, hány éves vagy, csak az, hogy mit tudsz és mennyiért. A kereslet egyelőre nagyobb, mint a kínálat.

A programozasban bar exact dologrol beszelunk, hogy mit tudsz, eleg relativ. Lehetsz a vilag legjobb programozoja is, attol meg barhol megbukhatsz az interjun. A szabaduszosag kb. akkor fizet jol, ha amugy szinlelt alkalmazotti statuszban vagy, azert a tomeghez kepest igen ritka, hogy csak ugy ertelmesen fizeto projekteket barkire is rabiznak, es itt lehet barmennyi tapasztalatod. Errol kulon nem szeretnek vitat nyitni, 16+-on, ugy hogy kulfoldon is dolgoztam es vegig javaztam nagy cegeknel, megis vhogy nem elek meg abbol a tudasbol, ami van. (es elhiheted a fel eletem vegig tanultam) - latom a tendenciat. Plussz latom azt is, hogy mennyire at fog alakilni a szakma 10 ev tavlatban. Amugy senkit nem erdekel mit tudsz, az erdekli oket mit nem.

Vallalati Cooltura: (senior java dev 16+, kulfold 7)

Nagyon nem voltam kepben a hazai fizetesekkel (el kellett volna olvasni egy Hays pdf-et), es igazabol, amikor hazajottem par evig nem is erdekelt. Hazai rossz tapasztalatok.
Aztan kicsit szetneztem...

Sok helyre behivtak, de mindenki nezett nagyokat, amikor egy Tech-Start-upos par ev szerepelt a CV-ben a kulfold utan. Sohase kaptam igazan lehetoseget az elore lepesre, igy bennem volt a vagy, hogy tanuljak is valamit, lassak egy mas vilagot, ne csak droidkodjak, ne torjek meg a Thaifoldi 3 hetes nyarasom se, meg a szokasos...
Zavaro, ha nem az emberi skilljeid a nyerok, hanem a java test pontszamaid.

Magasrol indult a berigeny, ugy gondoltam belokom a 1,8-as dolgot, ha mar ezt irtak ki a kodolo sulik az ujsagcikkes promociokban. Mondhatnank, hogy akar perelhetnem is oket, mert megtevesztik fogyasztoi tarsadalmunkat. :)

Nem jott be, alapvetoen 16+ ev tapasztalattal, sajnos erosen fejlesztoi CV-vel, egy helyen hallottam 1,5 korul, az is egy allami zsirosbodon project volt, de a realitas vhol az 1-1,2, max. 1,3 korul van senior fejlesztokent. Nehol van 1,4, de annal mindig talalnak olcsobbat. (oda kell a haver is, hogy nagyon akarjanak)

Morgan Stanley: 1,2 a sav vege. (1,3, ha erolkodsz es a HR rakerdez) - amugy kihelyezo ceghez loknek at, es ugy vesznek vissza a mostani allashirdeteseknel. (ne tevesszen meg senkit a senior architect stb., azt se tudjak mirol beszelnel)
Lufthansa: 1,5-nel a HR szivbajt kapott, sajna nincs fenykepem rola :)
Epam: 1,8-nal is teszteltek, de minek - szolhattak volna, hogy kerjek kevesebbet :)
Citi: Egyik HR-es ugy hirdeti, hogy 1,4 a max. felvesznek architektnek, ehhez kepest itt mar nagy volt a rezges :) - aki laptopon szocializalodott, vigyen be egy nem 20 eves melynyomasu billentyuzetet :)
Blackrock: nem tudnam elkepzelni, hogy 1,2M-nel senior devnek tobbet adna (persze van a VP stb., de sztem mar az se igazi) - van am ketszeres kihelyezes is BlueBird, meg valami Graphisoft-os, ott kevesebb a kor (meguszhatod a codility-t), amugy alapbol ilyen 3-4
A kivalasztasi szempont sztem a folyekony angol, itt beszeltek atlagban a legjobban angolul, a Telekomban meg a legrosszabbul.
Itron: 1,3-ig talan elmegy, de inkabb 1,2 - idozonahoz esetleg alkalmazkodni is kell
MSCI: no standard, csak egy nyomorult pure java - 1,3 talan
IT Services/Transferwise: szereti a fiatal csokakat - kulonosen az IT services szereti elszolni magat - huuu de oreg - 40 alatt :) !!!, talan 1,2M a hatar, de inkabb az 1,1-et szerettek volna hallani
Telekom: 1-1,2 korul + erosebb kafeteria
Vodafone: Solution architect-nel 1,2 a hatar, enterprise 1,3 korul, senior dev csak lejjebb lehet valszeg
OTP: 1,2-nel azt mondtak, hogy nagyon nem erre gondoltak, es en nem leszek vezeto fejleszto az biztos (HR megkerdezte a fonokot)
Genpact: 1-1,3 + 10% bonus, de amatorok es kinlodnak (nem keresnek ok 1,3-ert embert, a csapat nagyon fiatalnak tunt)
Ericsson: egy trainee kikuld egy automata tesztet emailben just for fun :)
GE: A bemutatott start-up MVP erosebb volt mint, amit csinalni kellett volna - igaz az interjut elszurtam (tulsagosan komoly volt a tarsasag, es a vicc nem jott be), de akkor meg a fonok ezt nem tudta (azt mondta borus arckifejezessel, hogy talan lesz meg egy architekt kor)
Unicredit: Architectkent talan 1,2-1,3, amugy a fejleszto berek kisebbek
Erste: a haverom 15+ ev, igaz tanari diplomaval, de br. 750 kihelyezve (keni vagja)
Kopint Datorg: 1-1,2 - mar ha meghirdetnek pozicciot
World Fuel Services: a talan indiai hr manager nem tud 12-vel szorozni, mindenkepp eves bert szeretne hallani - 15M nem tudom, hogy sok volt vagy keves, technikai testig nem jutottam el - a vezeto velem egykoru volt - ja meg felig phyton
Oracle: 1,4-ig elment volna, de 1,5-nel mar majdnem visszamondta - akkor meg nem volt fulhallgatom, es nem tudtam tavban interjuzni :) egy kezzel gepeltem a kodsort
Aegon: a fonok mindenkep szerdan szeretett volna interjuztatni, no valasztas, majd lemondtak kesobb - vezeto fejlesztoivel kinlodtak - en azon a heten inkabb hazamentem egy kiszaradt tohoz tekerni anyuval - eletem legjobb kozos elmenye volt - iden mar ugye COVID, meg kevesbbe is birja - szoval ez nekem most tobbet ert, bocs
LogMeIn: szeretik a fiatalokat, hallomasbol talan 1,2 a teteje
TATA: kinlodnak a contractorral - en ilyen gyenget csak Alicanteben hallottam - 200/220 euro per nap - 6 honap (1M-nel valszeg alkalmazottkent se keresel tobbet)
IBM: makogo angollal azt mondta a HR, hogy nem jo az angolom - vmi ferfi, de olyan gusztustalan modorral - bar a brit allampolgarsag nem sokat jelent, de azert vmibol kinn is megeltem :) 1,2-1,3
K&H: architect 1,2 a teteje, verig voltak sertve, hogy tobbet szerettem volna
Dealogic: azert az az 5-kor kicsit soknak tunt (sajna amugy Net-es, de egyebkent rendeseknek tuntek)
UBS: Windows 98 van meg Svajcban :)
MetaInf: 1,2-1,3 sima ugy volt nekik
Idomsoft: 1,2 a teteje
Voxsmart: par kerdes utan ravagja, en nem vagyok informatikus :)
DSS Consulting: 10 eve meg par oras pszihologiai testen is reszt vettem az elozo valsagban, ez feldata az utolso kenetet az orszagbol valo menekulesre
Profession.hu: 1,6 sok volt :)
Qualisoft: 1,3 a max. (azt nem tudom, hogy ez mar a vezeto fejleszto kategoria volt-e)
GB Solution: 1,2-nel mar szivtak a fogukat (1,1 vot a nyero)
4D Soft - Telekom: br 500 + KATA harom fele (majd fel vannak haborodva, ha nem jo :) )
Appwise - ITWare - Telekom: KATA
InnoView: a benyomasom az volt, hogy nem erdekli oket a berigeny, majd utkozben eldontik, de 1,2 volt 15+-osnak - vezetoi fejlesztonel az 1,5 is benne van - (ha az ugyfel olyan)
Heitec: max. 1,3

A teljesseg igenye nelkul termeszetesen (sztem meg van ugy 10 a listan), es meg tudnam fokozni nehol - ugy gondolom eleget lattam itthon. A vege egy picit alul lett fizetve a nagy interjuzgatasban.

Sajna a cegek nem nezik ki beloled ennyi ev utan sem, hogy tobbre is hivatott lehetsz, plane ennyi nemzetkozi tapasztalattal a hatterben, es az az elszomorito, ha durvan meglepodnek, amikor megalazod a munkajogaszt, vagy olyan dolgokat loksz elejuk, amit meg a nagy senior PO se volt kepes eszrevenni. (GDPR hibak, illogikus UI) - a start-uprol ne is beszeljunk, amikor annyi tudast szedsz ossze, amit mas egy elet alatt sem, hogy folyamatosan szivsz.

Osszefoglalva tok jo tenyleg, hogy eljutottunk a br. 1,2-ig es tenyleg alkalmazottkent penzben tenyleg nem eri meg kimenni. (alberlet foleg, barhol Europaban - az egy savos adon mulott, mert a berkoltsegem uberelte ezt a szintet 10 eve), de ez egy pszihiatria inkabb, es koszonom inkabb fizetem a 7.500Ft TB-t...Kicsit idopocsekolasnak ereztem az elmult 1,5-2 evet.

Mi a tanulsag? Mi a francos nyavalyaert kell titkolni a bereket, ha amugy minden ceg tudja a masiket, es ez alapjan, mint a nagy kereskedesek ugyanugy a kolat 399-ert adjak, es ugyanakkor learazva? Hogy kellemetlen legyen? Magam reszerol 10 eve keszulok, hogy egyszer hazajovok, de ilyet en meg nem pipaltam - sztem az emlekeim szebbek voltak. :P

De, ami miatt kimentem anno, hogy sokkal idoigenyesebb volt elhelyezkedni, mint egy olyan orszagban, alig beszelven anno meg az angol nyelvet, ahol elotte sosem jartam. (3 nap alatt dontottem el es koltoztem ki az elozo valsag kellos kozepen - persze aztan ott mentem el meg endoscopiara is az elozo magyar ceg kibelelzos strategiaja utan - a listaban a ceg amugy szerepel)

Az allapotok a COVID elotti evre vonatkoznak, azota a berek stagnalnak.

Mivel valszeg munkam nem lesz mostanaban itthon, ugy gondoltam, hogy nem fog artani ennek a megosztasa. Az ember addig simlizik, amig van miert.

A banki poziknál mi volt a motiváció, csak kérdezem, hogy 20-30 éves forrásrendszerek felett architectkedjen az ember?
Illetve IDBC-t vagy a Mortoffot nem próbáltad?
Egyébként azt az összeget még vállalkozóiba se egyszerű megkapni, ahhoz már relatíve ismertnek kell lenned, 80 de inkább már 90k-t jelent napidíjban

Ha nem ismeri valaki, itt fizukkal vannak fent az allasok, igy eleg sok idot meg lehet sporolni.
https://nofluffjobs.com/hu/jobs

Hozzateve meg, hogy nem gondolom, hogy a br 900 es a br 1.2 kozott akkora differencia lenne, hogy ezen sporolni kelljen nagy multiknal egyeneken. Ha a CV-ben levo tapasztalat nem szamit?

Ha amugy meg a valsag idejen is prosperalo multikat nezem, akkor nem ertem mire szamitanak egy ilyen jelolttol? Ha nem talalja el a bersav tetejet, es vegul kiderul, hogy meg a 3 ev tapasztalattal levo Jozsi is tobbet keres, mi lesz az elso reakcioja?

Hasznalni fogja a tapasztalatait, amiert elmeletileg felvettetek. En a helyzetet ahhoz hasonlitanam, mint amikor a beka nem veszi eszre, hogy mar megfott a levesben.

Helló!

Nagyon klassz, hogy ezt leírtad és megosztottad a fórumot olvasókkal. Számomra nagyon kiábrándító, hogy ez megy a szakmánkban. Nem úgy volt, hogy a kartellezést büntetik???

Ez nem kartellezés! :)

Oldalak