Hálapénz

Szerintem az egészségügyi dolgozóknak olyan alacsony a fizetése, hogy kénytelenek elfogadni azt a kis pénzt a betegektől. Viszont az egész rendszer igazságtalan, mert nem mindig ahhoz jut a pénz, aki a valódi munkát végzi. Szerintetek hogyan lehetne végre rendbe tenni ezt?

11 éve vagyok háziorvos vidéki kisvárosban a havi netto keresetem 147000 ebből havonta min. 25000 ft-t költök üzemanyagra -25 km-re lakom a körzetemtől, amihez külterület és tanyák is tartoznak- Az autómat 13 éve kaptam a szüleimtől. Nos a hálapénz...van: havonta kb 8-10000 ft, elsősorban akkor ha idősebb betegeim megkérnek hogy menjek házhoz mert nem akarják a családot terhelni hogy őket fuvarozzák, nos ilyenkor én ülök autóba, alkalmanként 1000-2000 ft, időnként 10 tojás, őrölt paprika, zeller, birsalmasajt, kardvirág, akác méz. A házhoz hívások jelentős része a hátrányos körülmények között élő kisebbségtől származik, itt nincs hálapénz.
Viszont ha én vagyok hálás én is adok a gyermekem tanító nénijeinek, a kisebb bölcsödei gondozójának, dajkájának névnapokra csomagot, a pizzafutárnak 100-200 ft-ot, a postásnak és kukásainknak karácsonykor 1-1 csomag kávét.
És már nem várom a nyugtát havonta 1x a kozmetikustó, két havonta a fodrásztól, a zöldségestől...
Házorvos vagyok,szeretem a munkám 8-16 óráig, de utána anya és feleség vagyok, nem vagyok orvos hálapénzért sem.

Szerintem a halapenzzel a vilagon semmi problema nincs. Miert ne adhatnek ha megtehetem es ugy gondolom, hogy az orvosom megerdemli? Teny, hogy nagyon keves a fizetesuk es tobbet erdemelnenek.

A problema ott kezdodik, amikor ezt ELVARJA az orvos vagy esetleg flegma stilusban viselkedik a beteggel. Sajnos mindkettore van pelda es szamomra ez a ket legfelhaboritobb dolog. A tisztelet oda - vissza mukodik es ki kell erdemelni. Ugy gondolom senkinek sem jar onmagaban azert, mert orvos.

Tomoren ennyi a velemenyem a dologrol. :)

Bgf-Kvifk. Amikor 5 övé befejeztem a tanulmányaim akkor volt olyan 60 ezer körül. Most sokkal több....

Egyébként jól ismerem a dokit, 7-11,13-18 rendel, és a + munkával ugyan nem tudom mennyit tesz félre de ha egy 645-ös bömivel jár akkor gondolom nem 50 ezret. Ennyit erről...

Sok idióta, képes ezen ennyit csámcsogni vitatkozni. Igen igazatok van, minden hozzászólónak. Fejezzétek már be, a meddő vitát és foglalkozzatok magatokkal, dolgozzatok.!!!! örüljetek hogy éltek!!!

Dolgozz 40 évet, szedj kismillió gyógyszert amit egyébként ki kell fizetni mert nem ingyér mérik, és akkor újra megkérdezzük tőled, hogy fizessenek e a nyugdíjasok tb-t. Nem ez a megoldás. Magasabb tb járulék, külön állami támogatás (ebbe lehet pumpálni mert ez fontos) És munkahely munkahely, munkahely, hogy legyen kinek fizetnie..

hálapénz manapság már csak vidéken maradt, budapesten - ahol persze az összeg is jóval magasabb - inkább korrupciós díjnak nevezhető.
másrészről ne felejtsük el, hogy a hálapénzes rendszer fenntartásában elsősorban az eü.kormányzat érdekelt, mert a beteg hozza az ü. személyzetnek azt a pénzt apránként, amit neki kellene fizetés felzárkóztatás révén kifizetni. az egész igazságtalan, a beteg a tb után újra fizet, az orvosnal-nővérnek meg kellemetlen elfogadnia, de nem nagyon van választása (esetleg a külföld).
amellett, hogy a hálapénzzel nem lehet tervezni, egyszer van, egyszer pedig hónapokig nincs.

Az attól is függ ki, hol, milyen kórházban, klinikán dolgozik. Pl.: egy nagy állami kórházban egy radiológus rezidens kezdő netto fizetése kb. 110-120e Ft, de lehet ennél kevesebb is. Ha kisebb a kórház, akkor több fizut kapnak az orvosok és ápolók is. Egy segédápoló általában netto 80-90e körül keres, több év után talán elérheti a 105-öt. Egy diplomás ápoló kaphat akár 140-150 ezret is. Mentősök nagyon keveset kapnak kb. 105e nettoban vagy kevesebbet. Asszisztensként, beteghordóként több év után olyan br 108-at visznek haza. Orvosok, a beosztásuktól függően kb. 1200 ft/ó fizut kapnak. Ez egy nagy állami kórházra vonatkozik. Ha kisebb kórházról beszélünk, akkor általában magasabb fizetést kap a személyzet. Magánklinikán pedig még többet (egy recepciós/adminisztrátor haza vihet 200-300e ft körül is), külföldön ezerszer jobban megbecsülik az egészségügyiseket, legyen állami vagy magánkórház.

Konkrétan-lefosom,hogy mennyié'melóznak,adjon a tököm lóvét nékikDD-fizuból elvonják a jövő évet is azt még dugdossam a zsét...a k.anyjukat,anyák napján forduljanak fel-oldja meg a 4 évente feltámadó lendületes kamikáze magyar politikus...

Én nem vagyok orvos, de, ha normális fizetést kapnának az eü-ben, és cserébe nem lenne hálapénz (mondjuk börtönnel büntetnék) az nem lenne egy rossz megoldás.
Más: Magyarországon mindenki sír, hogy milyen "sok" a TB-járulék. Meg a 300 Ft-os vizitdíjért is népszavazást írtak ki...:)) (Egy barátom, aki most vett 50 milláért házat, mondta, hogy az milyen "sok" volt.:)) Nyugaton, ahol magánbiztosítók is vannak a rendszerben az EÜ járulék arányaiban jóval nagyobb, (szinte annyi mint az adó) s mindenkitől beszedik. Viszont ott nincs hálapénz, és még a gyógyászati segédeszközért se kell fizetni.

Megint az alap problémánál vagyunk: 2,5 millió adózó (TB fizető) nem tud 7,5 millió nem fizetőt eltartani. Az egészségügy drága dolog. Lehet, hogy tisztább lenne egy olyan rendszer, ahol a nyugdíjas is fizet valami TB-járulékot.

Ja, s nem menteni akarom az orvosokat, de se ők, se az orvostudomány nem mindenható sajnos. Sokszor hallani hozzátartozóktól, hogy a nemtörődöm orvos nyírta ki a betegeket. Lehet, hogy van ilyen is, de például a daganatos betegségek nagy része most is halálos (azt se tudják, hogy mitől vannak pontosan), még Nyugaton is. Emellett bármilyen műtétnek van súlyos szövödmény-kockázata. (Akár a plasztikainak is.)

Ehhez jön, hogy a magyar eü. alúlfinanszírozott: nézzetek körül még egy egyetemi klinikán is: majd összedől némelyik, alig van nővér. Egy rendelő orvosra 3-4 órát kell várni akkor is, ha időpontod van, meg "félprivát" beteg vagy. Ágyat nem mindig kapsz. Egyébként be se jutsz az orvoshoz. Nemcsoda, hogy jó néhány műhiba van. Meg pl. egy daganatos betegnél a 3 perces találkozás alatt milyen pontosságú diagnózis, kezelés írható elő???

Nem akarok goromba lenni, de írjátok már le néhány Phd fokozattal rendelkező egészségügyi dolgozó átlagos fizetését! Mert tudomásom szerint még a kezdők is 100 ezer forint feletti nettót kapnak, ami ahhoz mérten nem rossz, hogy kis hazánkban sokan élnek ennél is kevesebből. A tűzoltó kapja a 80 ezret és ugyanúgy életet-értéket ment, a gyártósoron robotol a melós és közbe a bele kiesik a heti hat nap/10 órától. De szereli a samsung tv-t mert nem akar éhen dögleni. Az orvos kitanul az állam pénzén és rögtön 100 ezer felett keres. (cáfoljatok meg példákkal ha nem). Sokan 2-3 helyre járnak, pl magánrendelőbe dolgozik többszörös pénzért (persze itt a betegeket már úgy veszik fel ha nem fizet kapásból ... ezret akkor ki se vizsgálják. Jó példa erre egy fül-orr gégészeti rendelő ahol egy modern 10 perces arckoponya ct-t akartam csináltatni de kb 100 ezer forintba került volna. Hangsúlyozom csak a felvétel meg az adminisztráció legalább a fele ennek az összegnek tehát abszolúte rabló üzem.) Szóval hogy is van ez kérem? Elismerem én, hogy az orvosok tudása, és munkája többet érne, de arra próbáltam már korábban is kitérni, hogy nem csak ők vannak ilyen helyzetben. És amíg nekik az a problémájuk hogy alul vannak fizetve addig mások az életben maradásért küzdenek. Hol van itt a szolidaritás?

Az orvosok több millió forintot költenek el arra, hogy orvosok lehessenek. Valamint évekkel később kezdik meg az egzisztenciájukat építeni, mivel addig tanulnak.

Számolja már ki, hogy mégis mennyi idő alatt térül meg nekik ez a dolog. Mennyi idő után kapja vissza a kiesett és elköltött milliókat pártízezer forintonként.

A phd fokozat pedig még magasabb képzettséget jelent ennél is, akik kutatói munkát végeztek/végeznek. Még az egyetemi képzésen felüli teljesítményt jelent.

Pár nagyon hálapénzes szakot (mint a szülész) leszámítva azért annyira nem irigyelni való a helyzetük. De ha bárki irigyli őket, akkor nyugodtan nyújtsa be az orvosira a jelentkezését és legyen belőle phd-s egészségügyi dolgozó és élvezze, hogy mennyire jó.
Mindenki előtt ott a lehetőség. Hajrá!

Te Mike hallod:
Jár ki az állam pénzén te is a 6 éves orvosi képzést és utána a rezidensi képzést, hogy szakorvos lehess 30 (!!!) éves korodra (Addig egy kanyi fillért nem keresel!) és az után magyarázz, hogy mekkora király fizetés a 110e nettó.

Tipikusan az beszél ilyen baromságokat, akinek van egy érettségije és fogalma nincs arról, hogy az orvosin egy vizsga tananyaga annyi, mint egy komplett érettségi és van belőle vagy 40 mire elvégzed.

Mindezek után a szerinted szuper 110e nettóért dolgozz úgy, hogyha EGYET hibázol, akkor nem karcos lesz a Jamjung tévé oldala, hanem MEGHAL valaki téged meg börtönbe csuknak érte vagy meghurcolnak és letiltanak a pályáról, amiért 24 évig tanultál.

Remélem érted a mondandóm lényegét..

Sokan örülnének ha 6 évig olyan jo dolguk lenne hogy egyetemre járnak! A mai ember csak sírni - ríni tud. Mindjárt megsajnálom, hogy a jó meleg szobában kell tanulnia a kis forró capuccino mellett, miközben más éhezik meg fázik. Mit szóljon az, aki állandó robotolásban van kemény fizikai munkával? Nem az orvosok munkája a legnehezebb. Dolgozott már családtagom szarér' - hugyér' 20!!! órában. Ilyet persze nem lehetne, de ha nem mentek volna, ment volna helyettük más. Tudod, ez így megy. Elő halott volt, de el kellett tartania a gyerekét. És hányan élnek még így meg keresnek szinte lószart. Ehhez képest rohadt jó dolga van egy orvosi egyetemre járó fiatalnak. Utána meg a fizetés sem a legalacsonyabb, még ha nem is az igazi. Magyarországon senki sem keres jól. Ez az átlag. Én nem fogom külön az orvosokat sajnálni. Nem kellene őket ennyire kiemelni, mert az összes többi foglalkozás is ugyanolyan fontos. Egyik nincs a másik nélkül. Egyre idegesítőbb ez a hisztéria.

Az egyetemre járás az nem csak pár év tanulás a jó meleg szobában, hanem egy befektetés. Mégpedig anyagi befektetés. Az ember több millió forintot elkölt mire megkapja a diplomáját, úgy hogy közben nem tud pénzt keresni.
Később ezt kellene visszakapnia bérelőny formájában, ezért van értelme tanulni.

A 20 órás munka példa pont az orvosokkal szemben mellényúlás, mert sokan közülük brutális mennyiségű órát dolgoznak le az orvoshiány miatt, aminek egy jelentős részét nem is fizetik ki.

Az orvos munkája nagy felelősséggel jár és komoly képzettséget igényel, míg a fizikai munkát bárki el tudja végezni, maximum kell egy pici ameddig beleerősödik. Az nem az orvos hibája, hogy nincs lehetősége mindenkinek tanulni, vagy hogy másoknak kevesebb a fizetése.
Egyébként pár ágazatot leszámítva azért, ha kiszámoljuk az orvosok órabérét, akkor kijön, hogy ez a pénz is csak azért ennyi, mert rettenetesen sokat vannak bent.

Nincs jó dolga egy orvosi egyetemre járó fiatalnak, mert évekig csak öntik belé a pénzt a szülei, és csak sokára tud pénzt keresni, amivel hatalmas hátránnyal indul azokkal szemben, akik dolgoztak és már elkezdték építeni az egzisztenciát, évekkel van lemaradva, és a sok befektetett milliót és a egzisztenciális késést kellene a béreknek kompenzálniuk. Na meg a felelősséget.

A diploma nem egy kiváltság, jog vagy ilyesmi, hanem egy befektetés.

Kicsit kevesebbet kellene irigykedni és kicsit jobban át kéne gondolni a dolgokat.

Szövegértelmezési problémáid vannak? Hol írtam én olyat, hogy szuper a fizetésük? Az egészségügyben különösen a mentősök és az ápolók vannak alul fizetve, de mivel az orvosokról volt szó arra írtam, hogy az ő helyzetük a kevésbé rossz. Minden viszonyítás kérdése, ha itt nálunk körülnézel és nem a Németországi fizetéseket vizslatod megérted! (ez csak példa volt) Az én háziorvosom egyébként 200 ezer körül keres, és még van magánpraxisa is, őt biztos nem fogom sajnálni. Az egyetemeken pedig van ösztöndíj barátom, ha jól tanulsz egy átlag melós fizetését is zsebreteheted havonta. Jókora szünetek, diákkedvezmény, meg alkalmi melók.... Örülnék is neki ha megint tanulhatnék! Amúgy ösztöndíjas voltam csak más területen. Az orvosoknak és ismétlem magam kijárna a nagyobb megbecsülés, ebben igazad van. De amíg ilyen az eü-biztosítási rendszer és támogatottság, amíg más területeken is éhbérért dolgozik a melós, addig ez nem is fog változni sajnos. Sok évvel ezelőtt is ebben hittünk és látod ez lett a vége. :(

Mérnök hallgatóként a legjobb ösztöndíjam az 30 ezer forint volt, amihez 37 kreditet teljesítettem egy félév alatt (30-at kell), mindezt 4.3-as átlaggal.

Budapesten, szinte lubickolás a pénzben...
Végig dolgoztam a képzés mellett, hogy meg tudjak élni.

Értékelhető diákkedvezmény maximum a bkv bérlet árában mutatkozik meg, az a 6 ezer forint igen sokat számít, de hiába olcsóbb a mozi vagy 100 forinttal, ha se idő, se pénz nincs rá.

Egyébként tessék tanulni, bárkinek. Hiszen maga mondta, hogy ösztöndíjak meg kedvezmények, meg alkalmi melók. Akkor ezek szerint bárki elkezdheti, hát csinálja az éhbérért dolgozó melós. hiszen ösztöndíj, kedvezmények, alkalmi munkák... Ha ez megvan annyi mint az éhbér, akkor bárkinek ott a lehetőség.
Ha pedig nincsen, akkor miért is olyan király az orvostanhallatóknak? ^^

"Az én háziorvosom egyébként 200 ezer körül keres, és még van magánpraxisa is, őt biztos nem fogom sajnálni." ha te nem is, a családja lehet sajnálja, hogy az átlag 6-8 órás rendelés után még ráhúz pár órát...mindezt, hogy 250 legyen belőle...

"Az egyetemeken pedig van ösztöndíj barátom, ha jól tanulsz egy átlag melós fizetését is zsebreteheted havonta"
ezt nem tudom honnan veszed, vagy melyik szakról....nekem 4,5 körül szokott lenni az átlagom és 10k a havi ösztöndíj

"Jókora szünetek, diákkedvezmény, meg alkalmi melók" ez is valami álomegyetemen lehet csak így...

Ahhoz igen nagyot kell ám hibázni h csak úgy belehaljon a beteg. A börtönbe csukásról meg h nem ezzel vannak tele a hírek, úgyh ha 1000-ből 1 vagy annyi se. Ezt a kommentet inkább gondolja át mindenki még egyszer aztán felejtés.

Gyakorló krónikus betegként, egyébként orvosok közt dolgozva mérnöki végzettséggel, feltételezd rólam, hogy tudom miről beszélek, tehát: 110 nettó tényleg kevés, bár ismerősöm , klinikán, pár hónapos diplomával 200+100 nettót visz haza (100, amiért nem akar majd külföldre menni)
2.10 évnyi tanulás mással is előfordul ám!(nem azért mert "bennragadt az egyetemen)
3.Igazad van , a felelősség nagy, jó ha mindnyájan átéreznétek! Sajnos többségetek megússza a "hibázást",.
3. A hálapénzt nem elfogadja, hanem ELŐRE elkéri! Ugye azért ez nem ugyanaz! Ja..és nem kezdő orvos, hanem sebész főorvos!
4. Orvosi kamarában minden orvosnak ismerik a szokásait, a sarát..."nem tudunk mit tenni"
5.Orvos ismerőseim nagy része belebetegszik a gondolatba, ha a gyereke nem az orvosira megy tanulni. Szerinted miért?
6.Amikor jártál, vajon mennyi volt a hallgatók közt az orvos/nem orvos szülők gyereke? Vajon miért?
Ne felejtsétek el, hogy Mo-n éltek, ahol milliós fizetésekre igényt tartani nem reális!
Igen, lehet külföldön, de ott nem engedhetitek meg magatoknak azt a stílust, viselkedést, ahogy itthon a betegekkel beszéltek és bántok!

Szerinted mennyi lenne az a pénz, amennyi mellett tiltani lehetne a hálapénz elfogadását? Külföldön ezt nem kötik a fizetés nagyságához! Hanem röpül, nem is merik megkockáztatni! Pedig a nagy fizunál is van több!

Remélem tényleg azok közé tartozol, aki lelkiismeretesen és max tudással dolgozik, indulatos leveledből a szakmai tudásodat nyilván nem lehet kiérezni, a másik emberhez fűződő viszonyodon biztos van javítanivaló. Ha felsőbbrendűnek érzed magad a tudásod alapján, akkor viselkedj is úgy!
Szerencsére találkoztam fiatal, okos, értelmes és nagyon helyes orvosokkal, akik nem egyszer az otthoni szülői (orvos dinasztia) házból a szakmai tapasztalatot, az orvosi felelősség és feladat ismeretét hozták magukkal, és nem a gyors pénzkereseti módszereke ismeretét!
Szóval nyugi! 40 éves korodra neked is lesz szuper kocsid és ha este hazamégy, Te is kiboríthatod a zsebedból a hálapénzes borítékokat!

A hálapénzt hálából adja az ember. Nem előre. Az orvosnak valóban nincs joga elvárni azt, pláne tarifát kiszabnia. Ha hálás vagy, és esetleg az életedet mentette meg a doki, vagy akár jobbá tette azt, akkor úgy gondolom, hogy abból a pénzből, amit holtan meg sem kereshettél volna, (ha te is úgy gondolod,) adhatsz neki is.
Senki nincs kötelezve, hogy hálapénzt adjon. Ha mégis olyan orvossal hoz össze a sors, akinek tarifája van, válassz mást. Szabad orvosválasztás van.
Tény, hogy az orvosok alulfizetettek, tény, hogy nem kötelezte senki őket, hogy dokik legyenek. De azok lettek, mert úgy akarták. Értünk. Gondolom én, hogy kivétel nélkül meglett volna az eszük más, jobban fizetett szakmákhoz. De ezt választották , ezért kicsit hálával, tisztelettel kellene gondolni az orvosokra, nem pedig támadni őket. Ha olyan orvossal találkozok, aki nem veszi tudomásul, hogy az életért dolgozik, azzal nekem nem kell találkoznom többet, választok mást. Ha hálás vagyok én döntöm el, hogy adok-e és az anyagi helyzetem pedig azt, hogy mit, mennyit.
A külföldi orvosokról meg annyit, hogy nincs nemzetközi színvonal, aminek meg kellene felelni. Sok, szegényebb országokból érkező orvos kevésbé jól képzett. Úgy gondolom, hogy azok, akik azt mondják, hogy a magyar orvosok menjenek külföldre, pont olyan emberek, akik beszerelnének egy szar utángyártott alkatrészt az autójukba, nem törődve azzal, hogy később belehalhatnak...a lényeg, hogy most olcsó legyen. Ugyanez van itthon is. Ha behozzuk a külföldi, (talán) kevésbé jól képzett orvosokat, olcsó lesz, de(!), a halálozási statisztikák romlani fognak, az életminőség csökken, a gazdaság hanyatlik majd, mert a beteg munkaerő kevésbé dolgozik jól, különösen a halott. Akkor megéri a hálapénz? Persze ha az orvosokat rendesen megfizetnék, nem lenne rá szükség. Sokszor több, mint 30 órát dolgoznak egyhuzamban, annyiért, amennyiért, nagy felelősség és szar körülmények közt. Míg egy kezdő közgazdász többet keres, kevesebbet dolgozik, kevesebbet tanult, kevesebb a felelőssége, emellett tovább is él (statisztikailag az orvosok átlag 10 évvel élnek kevesebb ideig, mint mások). A társadalom az utóbbiakat mégis magasan tartja, annak ellenére, hogy az államcsőd szélére sodorták az országot. wtf?
Inkább közgázosokat importáljunk, az orvosainknak meg intézzünk jobb fizetést.

"Inkább közgázosokat importáljunk, az orvosainknak meg intézzünk jobb fizetést."

A többi ember meg megdögölhet ( mondjuk éhen).
Az orvosoknak Dariusz kincse sem lenne elég, hol akarnak "német fizetéseket" egy stagnáló gazdaságban ahol mindenki a napi megélhetésért küzd és ha esetleg elromlik valami otthon ( mosógép vagy akármi) már nincs pénze.
Én még nem láttam orvost camping biciklin. :)

A gazdászok nem végzik rendesen a dolgukat. Miattuk stagnál a gazdaság, miattuk nincs rendes fizetése senkinek, a dokiknak sem. A gazdaság nem igazán az ő munkájuk miatt működik, inkább annak ellenére.
A gazdasági válság kik miatt van? Közgázosok miatt. Mi miatt éheznek sokan? A válság miatt. Úgyhogy továbbra is azt mondom, hogy gazdászt importáljunk, ne orvost, hátha a külföldi majd jobban csinálja. Gazdász pénzt az orvosnak.
És én már láttam orvost konkrétan camping biciklin. Nem poénból.

Na ebbe kár belemenni mert parttalan dumához vezetne. A lényeg, nem csak az orvosok vannak alulfizetve, hanem szinte mindenki. Ezt el lehet fogadni, vagy lehet próbálkozni a versenyszférában, bár oda is ütős diplomák kellenek és jó ismerettség.. A TEK- állományának kiemelt fizetését a több százezres számú állami alkalmazottakkal összevetni meg butaság. Egyébként a felvetéseddel kapcsolatban sajnos meg kell jegyezzem, hogy nem csakhogy szegény ország vagyunk, de a tőkemegoszlásunk is szar. 70% nehezen él 30 meg jól. Tessék megnézni mondjuk Svájc vagy Hollandia GDP mutatóját és akkor majd eloszlanak a kételyek, miért is megy ott jobban a sora az egyszerű népnek.

Doktornak!

Sztem váltsál, kutatócéghez,gyógyszeriparba(Richter) vagy végezd el Te is a jogot és szakosodjál műhiba perekre.
Ott van még a külföld is, családalapítás céljából, de nem sokba nézik a magyart, lehet a dr. kicsit szépít rajta-)
Sok sikert a későbbi munkádhoz!

Joghallgató

Akik azt mondják hogy szegény ország vagyunk és ezért csak ennyi jut
Most jelentette be vitya hogy nem elég egy 45 ezres stadion, mindenképpen 65000 fős kell. 10 milliárdból építünk a Lokinak, 7-ből vettük vissza a Fradi-pályát és még erre is jön egy új stadion. Felcsúti fociakadémia újabb évi 10 milliárd, TEK évi 12 milliárd úgy hogy a kutya nem nézheti meg hogy mire költik, átlagfizetésük 450 ezer bruttó (nekik valahogy jut, érdekes ugye?) Médiatanács évi 30 milliárdból gazdálkodik, felső 10%adócsökkentése kb évi 300 milliárdba került. Ezek után senki ne merje azt mondani nekem hogy nincs pénz

Az a baj tudod, hogy nincs miből. Magyarország egy szegény ország, itt erre futja. Azért mutass már nekem pár orvost (nem ápolónőt mert az más tészta) aki mondjuk 120 nettó alatt keres, mert nem nagyon van ilyen. Pedig ettől jóval kevesebbet kap a rendőr, a tüzoltó vagy a bolti eladó pedig nekik is élni kell valamiből. De az a baj itt mindenki a saját tárcáját nézegeti, holott nem csak az egészségügyben van itt baj. És igen fenntartom a korábbi véleményemet, aki arra apellál, hogy a diplomáját külföldön hasznosítja fizesse ki az államnak a tartozását aztán dolgozzon odakint- lelke rajta.

Nem értek egyet!

Hányan dolgoznak az egészségügyben diplomások?
És mennyi magyar diplomás dolgozik külföldön illetve nem magyar tulajdonú Multinál???

Ha más diplomást megillet a választás joga, akkor ne kényszerítsük már csak az orvostanhallgatókat bele egy kilátástalan és rosszul fizetett életpályába.

Ez a fajta kényszer csak azzal jár, hogy bármennyire is orvos akar lenni egy frissen érettségizett kölök, ha ilyen víziót ajánl az egészségügy, akkor nem az elhivatottság, hanem a józan esze fogja vezérelni a pályaválasztásban...
Ergo nem lesz majd elég magyar orvos, hozhatjuk őket külföldről, de az már drága lesz. Igaz egy pozitívum ebben is van, a külföldi orvos magasabb bére végre felemeli az orvosok átlagbérét...

"ne kényszerítsük már csak az orvostanhallgatókat bele egy kilátástalan és rosszul fizetett életpályába"
már mások is írták ugyanezt, de hadd írjam le újra, a lassú felfogású emberek kedvéért: SENKI NEM KÖTELEZ SENKIT, HOGY ORVOSNAK TANULJON. ugyanúgy, ahogy tanárnak sem kötelező menni. hiába lelkes, odaadó egy tanár, több pénz nem jár neki. nem mennek be hozzá a fogadóórán a szülők, hogy belegyűrjenek a zsebébe egy 20 ezrest, csak a beteg és kiszolgáltatott emberek kényszerülnek belenyúlni a zsebükbe és hálapénzt adni, mert rettegnek, hogy enélkül az amúgy hivatásukra felesküdött (!!!) orvos nem a legjobb tudása szerint fogja ellátni, hanem úgy, ahogyan az általa alacsonynak tartott orvosi fizetésébe "belefér". ez nincs rendjén.
és gondoljunk csak bele, mi lett abból, hogy az életüket minden nap kockára tevő tűzoltók mentek tüntetni a parlamenthez, hogy az egészségüket igénybe vevő munkakör miatt a nekik járó korengedményes nyugdíjat ne töröljék el. eltörölték!
a rezidensek nyavalyogtak, nekik pedig engedett ov, mert irtózatos lobbierejük van.
És egyetértek, ha egy orvos itthon tanul, de utána, ha -nyilván magasabb fizetésért, és nem hivatástudatból - külföldi munkahelyet választ, akkor az évi 2 milliós tandíj, ami mellesleg magasan a legnagyobb az összes magyarországi oktatási intézmény között, FIZESSE VISSZA!.
aki pedig ennyiért itthon nem akar orvos lenni, NE LEGYEN!
"nem lesz majd elég magyar orvos, hozhatjuk őket külföldről, de az már drága lesz"
rettenetesen demagóg megközelítés. őszintén szólva, sok ember jobban járna román és bolgár orvosokkal, akiknek a magyar fizetés is magasnak számít, és ezért ők még meg is becsülnék a munkájukat és a sok önelégült, kiégett magyar orvos pedig mehet amerre lát és ahol anyagi boldogulását jobban megtalálja. tisztelet a kivételnek természetesen, mert szerencsére van az is!!
AZ ORSZÁG SZÉGYENE AZ ÖNELÉGÜLT, HÁLAPÉNZT KÖVETELŐ ORVOS!! aki elfogadja, mert a beteg önszántából adja, az természetesen más kategória. DE NE ÁLLTASSUK MAGUNKAT, AZ SZTK-S SZÜLÉSZETEN KONKRÉTAN MINDEN "SZOLGÁLTATÁSNAK" MEGVAN AZ ÁRA ÉS EZT AZ ORVOS NYÍLTAN KOMMUNIKÁLJA IS.

Oldalak