Tovább nőtt a különbség a nők és férfiak fizetése közt

A rendelkezésünkre álló adatok alapján a férfiak és nők fizetési szintje közti eltérés Magyarországon évről évre nő - a férfiak javára. Jelenleg - az elmúlt három év adatait figyelembe vevő elemzésünk szerint - a nők jellemző havi bruttó jövedelme (medián) 196.200 Ft, a férfiaké 327.000 Ft volt.

Több tényező is hozzájárul a különbségek kialakulásához. Ismert tény, hogy sokszor az azonos végzettségű női munkavállaló ugyanabban a munkakörben kevesebbet keres férfi kollégájánál, illetve a magasabb fizetést adó vezetői pozíciókba is több férfi kerül. Az adatbázisunk szektoronkénti vizsgálata emellett azt mutatja, hogy vannak tipikusan női és férfi szakmák, és az ezekben elérhető fizetések közti különbség is a férfiaknak kedvez.

Egyes "férfias" szakmákban (pl. informatika) kiemelkedően magas az elérhető jövedelem, míg a gyengén fizető állásokban (adminisztráció) több nőt találunk.
Az alacsonyabb fizetést adó szakmákban jellemzően kisebb a jövedelmi eltérés a nemek közt, de, mint említettük, ezekben általában több nő dolgozik.

 

Az adatokat a beküdött kérdőívekből nyertük ki. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

Itt bértömegek átlagáról van szó nemek szerint.

Tessék belevenni a kockázatokat is. Pl. a munkahelyi balesetekben több, mint 90%-ban férfiak halnak meg. Azért mert kockázatosabb munkáért több pénz jár.

Sokan összekeverik egyébként a címet, és azt hozzák le, hogy ugyanazért egy nő kevesebbet kap. Ami egy közgazdasági nonszensz. A versenyszférában a kereslet/kinálat igazítja a béreket, a közszférában pedig nincs különbség a besorolásnál.

Introvertált személyiségtípusként sokkal nehezebb érvényesülni, mint nőként.

Azt hasonlítsák már végre össze, hogy adott cégnél, ugyanabban a munkakörben, ugyanannyi tapasztalattal, ugyanakkora felelősséggel mekkora különbségek adódnak a beosztottak között, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő.

A statisztikának akkor lenne esetleg értelme, ha pozíciónként lenne az összehasonlítás: tehát pl. egy banki ügyintézô 3 éves megszakítás nélküli munkatapasztalattal mennyit keres átlagban / mediánban ha nô vagy férfi. Annak még értelme is lenne.

Viszont így tök értelmetlen adathalmaz az egész: pl. egy bankban (ha már ott volt a legnagyobb különbség) kismillió pozíció van, amihez kérnek felsôfokú végzettséget, viszont teljesen más szintû munka, teljesen más szintû fizuval - és teljesen más nemi eloszlással. És nem azért, mert a csúnya férfiak nemi diszkrimináció miatt nem vesznek fel nôket pl. quantitative researchernek meg informatikusnak (ahol már a kezdôbér kb. a duplája a "sima" banki alkalmazottalénak), hanem azért mert nagyon kevés nônek van meg ehhez a végzettsége és szaktudása. A kiemelkedôen fizetô szakmákra lehetôséget adó képzésekben (informatikus, mérnök vagy a nagyon komoly matematikai tudást adó szakok, ahonnan el lehet menni pl. quant-nak) alig vannak lányok. Innentôl kezdve nem túl meglepô, hogy jé, egy egész szektort nézve, ahol csomó fajta szakma van, ott annak a nemnek lesz jobb a fizetésének a mediánja, akik a jobban fizetô szakmákban vannak durva túlsúlyban.

Egyedülálló nőként sem könnyű. A nőknek mindig 2x annyit kell befektetni egy munka elnyerésében, elvégzésében, mint egy férfinak.:(

Abszolút igazad van. És nem csak, hogy többet kell dolgoznunk, de eddig majdnem minden fizetésemeléshez le is kellett feküdnöm a főnökeimmel - többnyire titokban. Pedig simán jobb munkát végeztem, mint a férfi kollégák.

Miért kellene 2x annyit befektetni? Ez nettó hülyeség.

Ezzel csak a sikertelen hülyék nyugtatják magukat. Azért nem vettek fel mert ... "nő vagyok", "x vagyok" stb.

Ugyan a kurvák kivételével nem a nemi szervekkel keressik az emberek a pénzt, de azért van arra bőven példa, hogy a nők a pinájukat is bevetik a karrierépítésben.

Pár éve ment a sok kivénhedt médiak.va "MeeToo"-zása, mert a nyolcvanas években valami producernél lefeküdt egy producerrel.

Ez szemellenzős hozzáállás. Nyilván nincs egyfolytában minden nő diszkriminálva, de igenis van, akit a neme miatt nem vesznek fel vagy egyéb megkülönböztetések érik, pl. nem léptetik elő, mert "azt majd hogyan egyezteti össze a gyerekneveléssel" vagy nem ismerik el a munkáját (szóban vagy bónusz formájában), mert a felettese észre sem veszi ezeket nem tudatos előítéletek miatt (unconscious bias). Azt mondani, hogy "ezzel csak a sikertelen hülyék nyugtatják magukat" elég szűklátókörű. A világ nem feket és fehér, ezek létező problémák, amik számos embert érintenek, akinek pedig nem inge, az ne vegye magára és ne legyen feleslegesen felháborodva (pl. ne k.rvázzon le másokat csípőből).

Senkit se érdekel, hogy mennyire nehéz elvégezni egy munkát. Legyen elvégezve, mert az elvégzett munka a lényeg. Ha hatékonytalan vagy, az miért kéne hogy érdekelje a céget?

Miből szűrted le, hogy nem hatékony? Tény, hogy ugyanazért az elismerésért egy nőnek többet kell tepernie, és nem azért, mert nehéz, hanem mert ugyanazt a teljesítményt nem honorálják ugyanúgy, mint egy férfi esetén.

Én inkább azt vettem észre hogy a nők sokkal hamarabb észreveszik ha valamiért nem kapnak elismerést. A nálunk a férfiaknál azt veszik elismerésnek ha nem b*sszák le őket ( kicsúsztál a határidőből, 2%-al a költségvetés felett vagy stb... ) Az egyik hölgy kollégám majdnem megsértődött amiért, nem köszönte meg neki a vezetőség hogy elvégezte a munkáját (a többi kollégával meglepődtünk, nekünk eszünkbe sem jutna hogy elvárjuk a köszönetet, ez a munkánk elvégeztük határidőre, lépjünk a következőre).

Szívesen kitölteném, csak a link nem működik

Mondjuk nem vagyok ezen igazán meglepődve. Ha próbáltál már szülés után (vagy előtt) munkát találni.