Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Elmondod hogy miből állnak a napi feladatok?

Elakadt folyamatok megnézése, javítása, troubleshooting, jövőbeli hibák megelőzése, a rendszer életben tartása, fejlesztés nincsen, jogosultságok beállítása, problémák fogadása a felhasználóktól, ha nem lát vagy nem ér el valamit, adathibák javítása

14 ev java tapasztalattal a hatam mogott - a rangletrat vegigjarva - jelenleg Angliaban dolgozom mar 9 honapja. Itt senior programozokent tevekenykedek, de az indiai alvallalkozok tanitasa/oktatasa szerintem mar tulmutat ezen.
Csaladi okok miatt vissza kell ternem Budapestre. Korabban Budapesten alvallakozo voltam, igy a napidijjakkal tisztaban vagyok. Amit nem tudok az az elerheto alkalmazotti fizetesek, juttatasok.
Merre keressek, mennyit kerhetek szerintetek?

Sziasztok!
Junior Windows rendszertámogató/gazda interjúra vagyok hivatalos a napokban, kezdő is vagyok(fél év tap.), MCP minősítéssel , diploma sajnos még nincs, ősszel kezdek hozzá esti/levelezőn, mindenképp fontos a későbbiekben. Amit tudni lehet az állásról, hogy Win server ill desktop üzemeltetés, a cég IT biztonsági szoftverét kell üzemeltetni, és nagyvállalatok információbiztonsági rendszereinek üzemeltetése. Mennyi a reális kezdő bér ill. későbbiekben mire számíthatok?

OKJ van.

Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi. A végzettségem/tapasztalatom: BME VIK villamosmérnöki Bsc + MSc, felső fokú angol nyelvvizsga, magabiztos angollal. 3 évet dolgoztam egy német autóipari beszállító cégnél mint tesztmérnök gyártásban és másfél éve váltottam egy amerikai pesti multihoz, szoftver tesztelőként. Itt van teszt automatizálás és manuális tesztelés. A kérdésem, hogy szerintetek egy pesti multinál reális bérigény lenne a br 650 ezer, tesztautomatizálási területen?
Köszi a hozzászólásokat előre is.

Sziasztok,
Budapesten, Startup jellegű cégnél fejlesztési vezetőként, illetve egy külföldi cégnél vezető fejlesztőként dolgozom. A munka jó sok a két hellyel, de az elsőben kevesebb a kódolás, a másik kárpótol.
Tapasztalat: 4 év cégeknél, 3 év freelancer - ebből pár év cloud stack: service discovery alapú, HA rendszerek, stb.
Fizum a két helyről összesen: nettó 1,3M, plusz telefon, utazástérítés, nyereségrészesedés.
Munkaidőm nincs (a két hely miatt többet is dolgozom 8 óránál per nap), korlátlan a szabadság.

ez teljesen bejelentett 1.3 nettó? heti mennyi órát tolsz bele összesen?

Vállalkozóként számlázok, nem csalok adót, ez a hivatalos bevételem. Kb heti 55 óra megy bele összesen.

Sziasztok!
A tapasztalataitokra, illetve meglátásaitokra lennék kíváncsi.
Idén kezdek egy 1 éves OKJ-s szoftverfejlesztő tanfolyamot Budapest egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb felnőttoktatási intézményénél.

Kérdés no1: Megéri-e OKJ-s tanfolyamot végezni? (én úgy tudom, hogy az OKJ már nem csak egyes szakmákban, hanem globál szinten ismét egyre elismertebb).

Kérdés no2: ezzel a végzettséggel, illetve középfokú angol nyelvvizsgával és tudással milyen kezdő fizetésre számíthatok egy multinál?

Mindenkinek előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel,
Egy leendő kollégátok :)

Én semmiképp nem mennék OKJ-re. A törvényi keretek miatt nem tudnak megfelelően gyorsan reagálni a piaci igényekre. A helyedben pl. a Codecool tájékán néznék szét. Elég erős a felvételi ott, de biztosítanak a végén elhelyezkedést :)

De ezeket nem lehet munka melett végezni.

Köszönöm a hozzászólásokat!
Azóta beleástam magam, és a megújult OKJ képzési rendszerben egyértelműen megéri bármilyen szakmát elvégezni, hiszen a képzés tartalmas és színvonalas.
Kifejezetten érdemes megcélozni a hiányszakmákat.
A képzés színvonala intézményenként más és más lehet, ezért az iskolaválasztásnál is résen kell lenni.

"Azóta beleástam magam, és a megújult OKJ képzési rendszerben egyértelműen megéri bármilyen szakmát elvégezni, hiszen a képzés tartalmas és színvonalas."
-
Ezt most valamelyik kamu prospektusból másoltad be? Anno az egyetemen is ezt akarták nekünk az elején beadni 2006ban, aztán még a C99-et sem lehetett használni vizsgákon mert nem ismerték a tanárok :)

Melyik okj kepzest valasztottad?

Tudja valaki, hogy jelenleg milyen fizetések elérhetők a Dealogicnál senior C# fejlesztő továbbá senior C# tesztelő munkakörben?

fejlesztő 700k-1M brutto

Véleményed szerint a Desktop Support pozíció esetében a 350.000 - 450.000 HUF az reális? Vagy lehetne több is 2 év tapasztalattal?

Köszi. Tele van most a Facebook Dealogic hirdetésekkel

Linkedin-en kaptam tőlük egy üres üzenetet "We want you" címmel...

Ez nekem is jött, az Ericsson is próbálkozott már hasonlóval. Nincs ember, próbálkoznak mindennel s mindenkinél akinek már nagyjából hasonló a profilja.

Ma engem is megkerestek, tesztelőnek hívtak.
br. 650-750 között mondtam bérigényt a fejvadásznak.

És milyen paramétereid vannak? :) - szigorúan tudásbeli a kérdés :D

4 év QA tapasztalat, manuális és automata tesztelésben, front end és back end egyaránt.
ISTQB CTFL, Agile Extension és Test Manager vizsgák.

Teszt írás, futtatás, debuggolás (.NET/C#), teamen belüli tesztelés menedzselése az általános napi feladatom.

Egy kicsit lentebb kérdeztem én is a bérekről, mert sajnos én sem tudom, hogy pontosan mit érhet ez a tapasztalat. Igazából az említett összeg alatt nekem nem éri meg Budapestre költözni, azért sem akartam kevesebbet kérni :D

Hát ha jutsz valamire velük akkor jelezd. Nekem is mondtak egy C# tesztelői állást

No végre megvolt egy elég nagy ugrásom, anno már írtam ide. Most 90 embert vezetek telcoszektorban, de a tanácsadói cégemet is viszem mellette (aludni meg minek :) ). 13 év tapasztalat, sokirányú és folyamatos képzés, 3 nyelv ismerete. A havi bevétel így most netto 1.6m körül van. Ellenben azt érzem hogy ezt csak pár évig lehet maximum csinálni, mert rendesen stresszes :).

Ebből mennyi származik a vezetői pozicióból?

Szólj és besegítek, de foggalmam nincs, hogy mibe, de a meló az elfér :)

4 év QA tapasztalat (1.5 gyakornokként, 2.5 főállásban), megyeszékhelyen kb. 250 fős, külföldi cégnél.

- Egyetemet nem fejeztem be.
- Angol: középfok. Szóban nem igazán kell használni, de könnyen belerázódok. Vizsga van.
- ISTQB-CTFL + Agile Extension vizsgák
- ISTQB-CTAL Test Manager vizsga
- Manuális és automata teszt: back end és front end, e-commerce területen.
- SoapUI, Specflow, C#/.NET, JIRA, Git, SQL, Agile/SCRUM, napi szinten
- Új tesztelőknél coaching

Ezeken kívül még az egyéb apróságok.
Most már inkább manager irányba szeretnék mozogni (team lead, process improvement stb.)

4 év után most bruttó 330 + 30 cafeteriat kapok havonta. Bónusz, egyéb nincs.
Lassan váltani szeretnék, de nem tudom mennyit érhetek igazából. Legalább bruttó 450-500 -ra gondoltam, bár ahogy elnéztem itt a hasonló pozíciókat, lehet keveset is mondok. Reális szerintetek?

Budapestem multinál reális lehet

Oldalak