Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

https://www.hwsw.hu/hirek/57000/hays-salary-guide-fizetes-berek-bertargyalas-hr-fejlesztok-2017.html

Pont erről beszélgetünk a munkahelyen, hogy mennyire valótlan a felmérés. A max az talán rendben van ilyen Prezinél vagy Logmeinnél, de a többi szám nem fedi a valóságot. Persze kérdés, hogy ez csak a bruttó bért jelenti e, vagy a bruttó bért bónuszokkal. Például a senior minimum ilyen 600 ezernél van, az átlag van 800nál Budapesten...

Nem valótlan a felmérés. Vannak olyan pozíciók ahol inkább ALÁ mértek, nem hogy felül. Ja és egyébként bruttó alapbért jelölnek az összegek még erre rájönnek az egyebek rendesen.

Hát, olvasd el a cikk alatti írásokat. Egyedül vagy ezzel a véleményeddel. Valószínű azért a többség tudja, hogy mennyit kap így tudja hogy valós e a felmérés vagy sem.

Üdv!

Egy kis iránymutatásra lenne szükségem. 5 éve jöttem el Magyarországról, azóta Angliában dolgozom, itt szereztem szoftverfejlesztő Master diplomát (meg otthon is). Otthon kis-közepes magyar cégeknek dolgoztam. Az angolom jó. Java, Scala, AKKA (C++ is, csak le kell porolni) tapasztalatom van. Hazaköltözést fontolgatom, ezért érdeklődnék, most mennyit érnék otthon, fővárosban és környékén.

Köszi

BSc. mérnökinfó
3 hónapos .NET-es szakmai gyakorlattal, első munkahely multinál .NET fejlesztés
Budapest
Br. 350e + cafeteria
Angol középfok

Ez így korrektnek számít?

Kicsit több gyakornoki tapasztalattal, jó angollal, budapesti multinál br 400 + cafeteria ajanlatot kaptam Javas junior pozira.

Sziasztok,

Több év magyarországi és angliai multi tapasztalattal (8+), üzleti intelligencia elemzőként Budapesten mennyit merjek fizetési igényként megjelölni? Multinál és magyar cégnél egyaránt?

Paraméterek:
SAP Business Objects Web Intelligence report design, universe design, CMC
Tableau desktop
Klasszikus business analyst feladatok (stakeholder management, specifikációk gyártása, dokumentálás, tesztelés)
Több agile projekt
Felsőfokú angol nyelvtudás

Előre is köszönöm a válaszokat!

Sziasztok,

kb. 10 év hálózatos tapasztalattal rendelkezem, jelenleg CCNP minősítésem van. Emellett Linux szerver parkot üzemeltetek, de előtte éveken keresztül Microsoft Domain-t üzemeltettem. A szakmai angolom rendben van. 7 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, egy budapesti állami cégnél. Tanácstalan vagyok, hogy nagyjából mennyit kérhetnék most a piacon.

Előre is köszönöm a válaszokat!

PRoduct owner pozició, 6 éves össz tapasztalat, 4 waterfall - 2 év agile projekt, mennyi lenne a reális fizuigény multicégnél?

Itt egy érdekes (~fél éves) statisztika arról, hogy a legtöbb programozó egy adott országban milyen sávban keres. Az elmúlt 1 év ajánlatai alapján amit kaptam azt kell mondjam, hogy nagyjából reális. Svájcba hívott ki egyik ismerős biztos munkahelyre 1.8 millió nettóért kezdőnek, szóval még az a szám is reális.

https://d3ansictanv2wj.cloudfront.net/03-countries-bdc9feb7b5b042b010464e098324c671.png

Sziasztok,

Autodidakta módon tanult programozók mennyire vannak a food chain alján?

Teljesen más területen végeztem, illetve tevékenykedek, de mindig is érdekelt a téma. Hobbi szinten mindenképpen elkezdem, de kíváncsi vagyok, hogy mennyire van kereslet az ilyen munkaerőre, és milyenen az előrelépési lehetőségek. (Embedded kérdés: érdemes Python-nal kezdeni, vagy inkább valami keményebb az ajánlott C, C++, egyéb?)

Köszi

Attól függ mit szeretnél, mindennel mindenhol lehet jó pénzt keresni, mert mindenhol hiány van. C és C++ talán inkább a hardver közeli beállítottságúaknak ajánlottabb, nem feltétlen azzal kezdenék (bár én azzal kezdtem). Forbes felmérés szerint az Android és IOS fejlesztők keresik a legtöbbet a Java fejlesztők mellett, csak egy tipp :)

Köszi a választ,

Igen olvasgattam a témában (Objective-C és a Swift), érdekes ez is. A Python-t azért említettem, mert sok vélemény szerint könnyű tanulni, és ha megragadja az embert, utána elmerülne a nehezebb nyelvekben is akár.

Ellenérvként viszont azt hozták, hogy mivel könnyebb, nem ad egy olyan alaptudást, amivel később a többi nyelv esetleg gyorsabban tanulható, jobban átlátható.

Ki kéne próbálni több mindent, hogy aztán eldönthessem mi érdekel, csak találni kéne egy jó stepping stone-t :)

Munkahelye válogatja, hogy a programozók a managerekhez képest hol helyezkednek el. Van ahol alárendeltek, van ahol egyáltalán nem és csak a Team Leadernek felelnek.

Előrelépési lehetőségek kb végtelenek egy nagyobb vállalatnál. Nem egy programozóból lett akár CEO is, de programozói területen is határ a csillagos ég. Sima programozóként kezded ugye juniorként, 1-2 év múlva mid (cégenként más mengnevezés), majd 4-6 év és senior. Persze haladhatsz gyorsabban lassabban, csak a tudásodtól függ. Persze innen is van még felfele, pl Tech Lead, Team Lead, Lead Engineer, Archictect, stb...

Itt van egy pár elnevezés:
https://www.quora.com/What-is-the-job-title-hierarchy-amongst-software-engineers

Olyan mint egy addiktív játék, mindig van feljebb :)

Szerintem azért a legtöbb vállalatban költség a programozó, nem profittermelő, szóval a fizuk nem nőnek legtöbbször az égig, hanem a költséget minimalizálják.

Én nem azt látom, hogy sok programozó menne át managernek, épp h rengetegen beragadnak legacy app-ek támogatásába, fejlesztésébe, akkor már nem tanul újat és rögtön esik a piaci értéke.

Nem könnyű terület, de sok sikert!

Ekkora baromságot már rég hallottam hogy egy vállalatnál a programozó nem értéket / profitot. Akkor ki a túró termeli? A HR-es? Portás? A manager? Szerintem te direkt trollkodsz, vagy nem tudom...az informatika, hasonlóan a mérnöki, vagy biológiai, vagy a többi STEM területhet profittermelő iparágak, arra épülnek. Ezen belül is a fejlesztések adják a profit jó részét. A legnagyobb hiány pedig még mindig a fejlesztőkből van, nem legacy kód karbantartóból...

Amire céloztam: https://www.joelonsoftware.com/2007/12/04/talk-at-yale-part-2-of-3/

"It’s this scary thing called “in house software.” It’s terrifying. You never want to do in house software. You’re a programmer for a big corporation that makes, oh, I don’t know, aluminum cans, and there’s nothing quite available off the shelf which does the exact kind of aluminum can processing that they need, so they have these in-house programmers, or they hire companies like Accenture and IBM to send them overpriced programmers, to write this software. And there are two reasons this is so frightening: one, because it’s not a very fulfilling career if you’re a programmer, for a list of reasons which I’ll enumerate in a moment, but two, it’s frightening because this is what probably 80% of programming jobs are like, and if you’re not very, very careful when you graduate, you might find yourself working on in-house software, by accident, and let me tell you, it can drain the life out of you. "

Olvasd el utána a magyarázatot is. Szemben ezzel egy szotvercégnél (pl. Facebook, Prezi, Ustream, stb.):

"when you’re a programmer at a software company, the work you’re doing is directly related to the way the company makes money. That means, for one thing, that management cares about you. It means you get the best benefits and the nicest offices and the best chances for promotion. A programmer is never going to rise to become CEO of Viacom, but you might well rise to become CEO of a tech company. "

https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_centre_(business)#Difference_between_cost_centre_and_profit_centre

És az sem utolsó, hogy mindig az üzlet teremti az igényt a programozói munkára és nem fordítva. Az üzleti kitalál valamit, hív informatikust (fejlesztőt, rendszergazdát, stb.) és megcsináltatja vele, amit kitalált.

Amúgy szerintem egyedül az hajtja fel itthon az informatikus béreket, hogy a világot tekintve Magyarország viszonylag olcsó és jó minőségű munkát végeznek az itteniek, mi vagyunk India, csak egy jobb minőségben (ahogy az egész K-Eu, lengyelek meg szlovákok is).

Köszi, ez nagyon hasznos, bújom tovább a Quora-t!
Fontos lenne azt megtalálnom, ami igazán érdekel, ez természetemből adódóan elég nehéz feladat minden téren, sajnos.

Sziasztok,

Szenior C++ fejlesztőként, 14 év C++ (STL, Boost, MFC - elsősorban Windows, de pár év linux is van benne), 3 év MS SQL, 1 év C# tapasztalattal rendelkezem (meg lightosan Python, HTML, CSS).
Agile/Scrum és hagyományos (waterfall) rendszerben is dolgoztam, világszinten piacvezető szoftverrendszereken, külföldről (Ausztria / amerikai multi) térnék haza Budapestre, családi okból.

Angolul elég magas szinten beszélek (belső céges nyelvként, napi szinten használtam írásban/szóban).

Főként Windowsos, C++-os melót keresek (a linux annyira nem a szívem csücske), de nem nagyon találok ilyet, inkább Java-s, .NET-es állásokba botlottam bele, úgyhogy kicsit meg vagyok zavarodva. Érdekelne akár egy vegyes C++/C# pozíció is, C#-ra is szívesen áttérnék, ha lenne ilyen.

Külföld miatt kiestem az itthoni piacról, jól jönne némi segítség.

1. Tudnátok segíteni, hogy milyen stabil, korrekt, jól fizető cégek jöhetnének szóba ezzel a profillal?

2. Mennyit érhet a tudásom idehaza jelenleg?
Bruttó 800k , 1milla vagy több a reális?

3. Preferáljam a teljesen bejelentett állást vagy esetleg alvállalkozóként jobb dolgozni?
Egyáltalán van alvállakozóként ilyen munka? Mekkora órabérért?

4. Egy haveri cégbe (nem C++, inkább PHP/MySQL, amiben nem vagyok otthon) 500 nettóért hívtak (alvállalkozóként), ez jónak számít manapság?

Előre is köszönöm a válaszaitokat!

Bruttó 800 nagyon kevés 14 év C++ tudásért folyékony angollal, egyetemről diákokat vesznek fel 400ért. Hét számjegy alatt ne menj sehova.

Az 500 nettó alvállalkozóként mit jelent? Valódi nettó / Bruttó / esetleg SzuperBruttó? Még nettó esetén is kevés, minden más esetben nevetséges. Nekem mindennel együtt 2.5 év tapasztalattal 400 nettóra jön ki :)

Szia,

Próbálkoznék fejvadásznál a helyedben, hogy betegyen valami vezető pozícióba. De egyébként forintban mindenképpen 7 számjegyű legyen a bruttó amennyiért beülsz fejleszteni.

Egy napra kész CV-vel profession.hu-n nagyjából 1 órán belül fognak hívni.

Sok sikert!.

Szia ennyi tapasztalattal, jöhetsz hozzánk bármikor 800-900 bruttóért, meg némi kafetéria.
Pont c++ és c#-os embert keresünk (MFC előny)
Napi 8 óránál nem szabad többet dolgozni.

Ha érdekel írj. Zsiraffoci@gmail.com
Nagy nemzetközi multi, csak nem árulhatom el melyik.

Több olyan embert ismerek személyesen aki még nem múlt el harminc, de már ennyiért biztosan nem vállalná. Menni kéne felfele, ez 10 évvel ezelőtt volt nagyjából reális.

Kedves Kollega!

Keves, nagyon keves.

Nem vagyok Hr-es, se profi fejlesztő, sőt kezdő fejlesztő vagyok (28). Viszont, úgy tudom / hallottam akinek ennyi tapasztalata van, annak már más csatornákon "jönnek" az ajánlatok, nem is igazán kell keresnie. 14 év alatt biztos szert tettél annyi kapcsolatra, szakmai múltra, hogy ne legyen gond itthon a bruttó 1 misi (és ez az alja). De ha más nem, töltsd fel a nagyobb portálokra CV-d és várj. 10-15 perc múlva kapsz hívásokat :)
Amúgy alapíthatnál saját céget akár (én azt tenném), vagy akár programozói sulit iskolát is alapíthatsz, nagy rájuk a kereslet.
Elmehetnél tanácsadónak multikhoz, vagy vezető pozícióba.
A Prezit ajánlom a lent felsoroltak közül, a Morgant nem (bunkók). Bosch-nál miért nem próbálkozol? Ők bővítenek folyamatosan.

Szia. En a kovetkezo cegeket mondanam kapasbol: NNG, Morgan Stanley, Evosoft, Nuance, Prezi, LogMeIn, UStream

evosoftnál vagyok, sajnos egyáltalán nem fizet jól, nagyon nagy a fluktuáció ennek okán, van olyan projekt, ami 1 éven belül teljesen lecserélődött. Szóval szerintem nem illik a listába..sajnos.

Nocsak. Anno, mikor voltam náluk interjún, utalgattak rá, hogy náluk a legmagasabb a fizetés a fejlesztői szektorban... mondta a srác, hogy nem véletlenül M.O vezető szoftverháza...
Pusztán azért nagy a fluktuáció, mert nem fizet jól? Mennyit keresel te ott, pl.?

Oldalak