Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Van egy 21 éves fiam,aki saját erőből netről sajátította el a PHP, VB.NEt, HTML,MYSQL,nyelveket.Valamit konyít a Javascripthez és c nyelvhez is.Magam felmérni nem tudom,hogy mit lehet ezekkel a munkaerő piacon kezdeni,ő pedig rosszul tud kommunikálni,nehezen tudja eladni magát egy állásinterjún.Kérem aki tud, adjon tanácsot! Előre is köszönöm

Jol tette, hogy megtanulta ezeket a nyelveket, es a munkaeropiac dijazni is fogja, HA megtanulja legalabb minimalis szinten "eladnia" magat. Sajnos enelkul (es az angol nelkul) nagyon nehez lesz, es csak egyre nehezebb (mert a jovoben egyre tobb programozo lesz). Javaslom, hogy fokuszaljatok a kommunikacios keszsegek fejlesztesere, nem szegyen (sot, rengeteg munkatarsamra is raferne).

Ha ez megy elfogadhato szinten, az mar szo szerint fel siker. Sosem amiatt fogjak felvenni valahova, mert ert valamihez, hanem amiatt, mert ert valamihez ES demonstralni is tudja ES szimpatikus benyomast tud kelteni. Komolyan, megeri egy kicsit ezzel foglalkozni. 21 evesen meg eleg rugalmas a szemelyisege ahhoz, hogy nagy valtozasokat tudjatok elerni.

A masik, ami kozvetlenul ide kapcsolodik: ugyan nem ismerlek titeket szemelyesen, de mivel van egy hasonlo problemakkal kuzdo ocsem, az evek soran megfogalmazodott bennem par keseru tanulsag. MERNI kell elengedni a kezet, meg akkor is, ha egy kicsit ugyetlen, mert bukdacsolnia kell ahhoz, hogy utana fejlodhessen. Vannak, akik lassan, vagy mashogy fejlodnek, de a legrosszabb, amit tehetsz, hogy elveszed az onbizalmat a folyamatos patyolgatassal. (Ha te nem ilyen vagy, vagy ennel sokkal jobb/rosszabb a helyzet, akkor elnezest, csak nem irtal konkretumokat, en meg ugrok az ilyen temakra.)

Pályakezdőként inkább fontos lesz számára a papír meg mellé az angol nyelv. (milyen végzettsége van? Felsőfokú még a folyamatban lévő is szerintem manapság alapnak számít) Ha lesz már mondjuk 5 év tapasztalata már más lesz a helyzet, javaslom a topic átolvasását, nincs időm rá nem kifogás :)
Ami a lényeg, ha megpályáz egy állást úgyis felmérik a tudását, evvel fog szerezni tapasztalatot, mert bárki bármit mond az igazi tapasztalat szerzés az amit az ember maga szed fel magára legyen az bármilyen.

Kíváncsi lennék mennyit keres egy SEO szakember, akinek alap webfejlesztői és programozói tudása is van Budapesten és vidéken.

www.seohungary.eu

https://forbes.hu/uzlet/magyar-informatika-fizetes/

"Négy év tapasztalattal, senior szinten már szinte természetes az 1 millió forint feletti fizetés" - Valóságalap nulla?

a brutto 1M azert nem egy hihetetlen fizetes mostanaban, persze nettoban valoban nem atlagos

Hat ha belegondolsz, a netto 600 koruli fizetes (ami ugye brutto ~1m) sokaknak megvan senior poziciokban. Azt pont leszarja mindenki, hogy hany ev tapasztalatod van (ugysem tudjak ellenorizni), csak a tudas szamit. Ha a te tudasod akkor es ott meger nekik ennyit, akkor megadjak. Meg akkor is, ha ehhez alkalmazotti oldalon egy kocsit ugralni kell munkahelyrol munkahelyre, mert nyilvan nem ugyanazon a munkahelyen fog 4 ev alatt 200-rol 600-ra noni a fizud. Bar ki tudja.

Ja, és ahogy telnek az évek, úgy szépülnek meg a régebbi munkahelyeken szerzett tapasztalatok :)

kocsit = kicsit :P

Sziasztok!

A hazai bankszektorban milyen fizetések vannak IT területen (belső fejlesztő, system analyst)?
Akinek tapasztalata van ezzel kapcsolatban, kérem ossza meg.

Szép napot!

Sziasztok,

multinál töltött 2-3 (intenzív) év után kitanult igen ritka szakmát most egy kisebb magyar cégnél admin státuszban csinánám kb. megbízásos, félmunka időben (ha sikerül így megegyeznünk). Milyen reális órabérrel tehetek ajánlatot ? 4-5000 HUF-ra gondoltam, de nem akarok elszállni. KATA-s egyéni vállalkozásom van.

Mi az az "igen ritka" szakma? Eddig mennyit kerestél?

Sziasztok!

Bsc harmadéves informatikusként jelentkeztem egy multihoz Java fejlesztői gyakornoki pozícióra. A Java mellett megy a C/C++/C# is, angol, német nyelvet folyékonyan beszélem. Szerintetek mekkora fizu lenne egy hóra jelen esetben a reális? Köszi.

Hali!

300-350br alapfizu (ugye nem kell leírnom mi az alapfizu? :)) szerintem reális lehet suli mellett. Ha megvan a papírod akkor kb. 400k-ról indulsz, onnantól meg tőled függ mennyire gyorsan sajátítod el azt a tudást amivel piacképes leszel. Szerintem az legyen a szemed előtt, hogy a suli utántól lesz némi tapasztalatod kvázi a junioros éveket vághatod vele :)

22 éves vagyok.

Vidék, 250e nettó + 50e nettó cafeteria (minden juttatás együtt, ami nem az alapbér része).

Java fejlesztés multinál, de igazából csak pacsmagolás meg cigánykodás az egész. Nevetséges ötletek megvalósítása, szarul, mert logikám van valami kevés, de tapasztalatom jól karbantartható és szép kódot írni nincs. Keretrendszereket nem ismerek. Keveset tudok, de jó programozónak tartanak. Hát igen, a vakok közt a félszemű a király. Angolul nem kell tudni és nem is tudok (a google driven developmenthez pont elég).
Nem baj, fejlődök lassan, áldozok rá a szabadidőmből és a cél a csillagos ég.

Sziasztok!

Elég sokan írtak ide, így én is érdeklődök mi a reális.
26 éves vagyok, BSC diploma mérnök infó, 4 éve dolgozom IT biztonságban egy kkvnál. Főleg IDS/IPS vonalon mozogva egy kis SIEM-mel. Technikai vizsgák(gyártó specifikus)4-5 db, CCNA, CCNP, CEH, angol középfokú nyelvvizsga ami van CISSP folyamatban. Mennyi lehet a reális BP-n? A mostani fizumhoz szeretném hasonlítani.
Előre is köszönöm!

Még csak nem is hasonló területen dolgozunk, így nem tudok számot mondani. Viszont néha nem ártana elmenni interjúkra (fél évente), hogy legalább valamilyen sejtésed legyen róla, hogy mi a reális. Legalább az is kiderülne, hogy mi az ami miatt esetleg nem vennének fel, mi az amiben kell fejlődni :)

Szabad megkerdeznem, hogy konkretabban mibol all a munkad, es hogy mennyit keresel? Koszi elore is

IPS üzemeltetés, telepítés, konfigurálás. Esemény analízis, javaslatok a forgalom alapján, patchekre stb. Ezekről jelentések. Etikus hack projektek rendelésre, black, whitebox tesztelés, toolokkal és kézzel, forráskód elemzés biztonsági alapon. SIEM esemény analízis, SIEM telepítés, konfig. Mindezt 250 nettó.

Mennyire kell tudni programozni IT security teruleten?

Rendszergazda technikus + Obudai bgk biztonsagtechnikai mernok informaciobiztonsag szakirany bsc-vel palyakezdokent (az egyetem alatt szerzett tapasztalattal max. 1 ev gondolom) kulon bp-en es videken milyen fizura szamithatok (multinak es kisebb vallalkozasnal kulon-kulon)

Jelenleg B2, de 1 even belul C1 angollal

Nagyvárosban (de nem Budapesten), 2 év tapasztalattal, nagy multi cégnél, Javasként 530 br + 30 cafeteria. Ez mennyire számít jónak? A Hayses cikkek alapján többet is el lehetne kérni, mit gondoltok?

Szerintem 2 év tapasztalat igazán nem rossz. Ezért a tudásért (években mérve) eléggé jónak mondanám. Mérlegeld, hogy BP-en kívül nincs akkora piac. Persze kérdés, hogy mit tudsz kiharcolni, de azért 530 kifejezetten jó 2 évvel. Sőt! Az csodás :)

Csodás azért túlzás, mondhatni átlag mostanság. Ha kimagasló a tudásod akkor tudsz találni jóval többért is állást, ha nem akkor kétlem.

https://www.hwsw.hu/hirek/57000/hays-salary-guide-fizetes-berek-bertargyalas-hr-fejlesztok-2017.html

Pont erről beszélgetünk a munkahelyen, hogy mennyire valótlan a felmérés. A max az talán rendben van ilyen Prezinél vagy Logmeinnél, de a többi szám nem fedi a valóságot. Persze kérdés, hogy ez csak a bruttó bért jelenti e, vagy a bruttó bért bónuszokkal. Például a senior minimum ilyen 600 ezernél van, az átlag van 800nál Budapesten...

Nem valótlan a felmérés. Vannak olyan pozíciók ahol inkább ALÁ mértek, nem hogy felül. Ja és egyébként bruttó alapbért jelölnek az összegek még erre rájönnek az egyebek rendesen.

Hát, olvasd el a cikk alatti írásokat. Egyedül vagy ezzel a véleményeddel. Valószínű azért a többség tudja, hogy mennyit kap így tudja hogy valós e a felmérés vagy sem.

Budapesten ennyit lehet keresni, és én is úgy tapasztalatom, hogy bizonyos kategóriákban alá van mérve. Aki kevesebbet keres, az váltson, erre (is) jó ez a salary guide.

Oldalak