Jogtanácsos fizetés

Szerző: federigoalber Beküldés ideje: 2014-01-27 01:02:11

A topikot abból a célból nyitottam, hogy elsősorban a munkaviszonyban vállalatnál dolgozó jogászok (azaz jogtanácsosok) béreiről minél árnyaltabb információkat fedjünk fel.

Kezdem a saját jövedelmemmel (javasolom másoknak is ennek a sémának az alkalmazását az áttekinthetőség érdekében).

Munkahely: bank
Szakmai tapasztalat: 12 év
Havi bruttó alapbér/hó: 600.000,- forint
Béren kívüli juttatások/hó: 17.000,- forint cafeteria (nincs céges autó, telefon van, de minimális támogatás, a kollégákkal egymást ingyen hívjuk és kb egy negyedévre a keret 5.000,- forint, tehát magán telefonnak használni lehetetlen).

Értékelés:

Szerintem a fizetésem a piaci fizu alatt van ehhez a pozícióhoz képest. Tudomásom szerint a piacon ilyen paraméterekkel bruttó 1,2-1,3 millió forint közötti összeg jár, van olyan ismerősöm, aki ezt jóval meghaladó fizetést kap (igaz ő vezető jogtanácsos is egyben) + céges autó + telefon is jár egy ilyen pozícióhoz. Még a bankszférában is (ami most válságban) ezekkel a paraméterekkel kb. bruttó 900.000,- forint lenne a reális. Ha valakinek van infója, személyes tapasztalata, hogy egy jogtanácsos (különösen bank, de lehet más terület ) ilyen tapasztalattal milyen összeget keres tól-ig tartományban + béren kívüli juttatások, kérem, hogy ossza meg velem, esetleg javítson ki ha rosszul mértem volna fel a helyzetet. e-mail: federigoalber@gmail.com Köszönöm

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy a budapesti nemzetközi(főként német székhelyű) ügyvédi irodáknál mekkora fizetésre lehet számítani hozzávetőlegesen kezdő ügyvédjelöltként? Akinek van valami tapasztalata vagy infója, azt szívesen veszem.

Ha semmi extrád nincs (értsd külföldi komolyabb tanulmány, komolyabb verseny), akkor szerintem 150-180 nettó. Ha angol-német munkaszinten megy, akkor szerintem inkább a felső, ha csak az angol, akkor inkább az alsó.

Sziasztok!
nem teljesen ide illő de mégis ebbe a témába vágó kérdésem lenne felétek.
Most tervezek a keresztféléves felvételi eljárással jelentkezni joggal foglalkozó intézménybe. Ez a Jogtanácsos munkakör amit írtatok a témában /hozzászólásokban ez nagyon tetszik nekem is. Nos az egyetemen ahova jelentkeznék, ott az alábbi képzések vannak:
-Igazságügyi Igazgatási
-Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási
-jogász (ez van osztatlan képzésben és felsőoktatási képzésben)
Na és a kérdés: Ha én is ilyen Jogtanácsos pozícióba szeretnék elhelyezkedni a későbbiekben akkor a fenti szakok közül melyik szakot kéne választanom?

válaszotokat előre is köszi

osztatlan jogász mesterképzési szakra kell ehhez jelentkezned, utána 3 év joggyakorlat és jogi szakvizsga, azaz legkorábban kb. 9 év múlva tudsz jogtanácsosként dolgozni

EU-s forrásokat felhasználó 100%-os állami tulajdonban álló cégnél dolgozom kezdő jogtanácsosként, de tapasztalattal. 520.000 havi bruttó fizetés mellé mobiltelefon havi 4000 Ft-os támogatással, 450.000 Ft kafetéria juttatás és havi bérlet jár. Bizonyos orvosi szolgáltatásokat is fedez a cég.

Szia! Én még egyelőre diploma nélkül dolgozom jogi területen (jogi asszisztensként vagyok bejelentve, de jogi előadói munkát végzek), várhatóan még egy évig. Tapasztalataim a következők: önkormányzati cégnél nettó 150.000,- Ft + 18.000 Ft kafi volt a fizu, ehhez járt céges telefon, 4.000,- Ft-os kerettel, szabadon lehetett használni, persze ha parkolási díjat, vagy más egyéb szolgáltatást fizetett az ember telefonról, akkor azt a fizura ráterhelték. Én simán tudtam szabadon telefonálni úgy, hogy ügyfeleket, bíróságokat, közjegyzőket, végrehajtókat, felszámolóbiztosokat hívogattam rajta mindennap munkám folyamán - szóval elég jó tarifa társult a kerethez. Jelenleg egy banknál dolgozom, ott nettó 170.000,- Ft + 17.500,- Ft kafi + x összeg önkéntes nyugdíjpénztár hozzájárulás, céges teló nincsen, így a telefonszámlán nem tudok spórolni. Teljesen más környezet, valahogy a multikhoz kevesebb jó szakember kerül be, mint a többi helyre :/ Szakmai fejlődés szempontjából nem az igazi.

Viszont ismerőseim tapasztalatai alapján a következő helyeken fizetnek jól a jogtanácsosoknak - hogy a kérdésedre is válaszoljak: MNV Zrt., Eximbank Zrt., Mehib Zrt., MFB Zrt., MOL Nyrt., Richter Gedeon Nyrt., Külügyminisztérium, nemzetközi ügyvédi irodák. A kizárólagos állami tulajdonú cégeknél beosztott jogtanácsosok nettó 500-600k Ft-ot keresnek + havi 25 kafi + negyedévi plusz pénzbeli juttatások + 13. havi fizu + céges autó + céges teló. Külügyminisztériumnál nettó 350-400k Ft-ot keresnek jogi területen az osztályvezetők + 25k kafi + "céges" telefon (autóról nem tudok) + negyedévi juttatások + ruhapénz + év végen baromi sok "bónusz" (ez változó, de itt is minimum egy havi fizu pluszban év végén, és még zsebbe is adnak). Nemzetközi ügyvédi irodáknál jogi tanácsadók (legal counsel) nettó 1 millát megkeresnek itthon, plusz céges autó & teló + 20-30k kafi - itt viszont idejük nincsen a jogászoknak, nem tudják elkölteni a pénzüket.. :) Külföldön egy ilyen jellegű irodában egyébként 3x-4xét is megkereshetik a jogi tanácsadók tisztán, a béren felüli juttatások is jobbak, és nincsen agyonhajszolás, max 1-2 óra a túlóra.

Kedves Grotius!

szeretnék veled megismerkedni ha ilyen jó paraméterekről tudsz nekem még jó jogász állást ajánlani.
szóval igen régóta vágyom már arra, hogy végre valaki rendes bért adjon ha már ennyit tanultam.
most 41 éves vagyok jogi szakvizsgával és gazdasági büntető szakjogászival rendelkezem viszont fizum még 150 felett nettóban nem volt.

Megpróbálom elhinni, hogy tizenkettő egy tucat jogtanácsosoknak ennyit fizetnek. Nyilván már 20 év tapasztalttal 3 folyékony nyelvvel és más suli után 2 évvel ezt megkapni. .)

Korábban jogi előadóként (tehát még szakvizsga nélkül -ezt a szakmán kívüliek kedvéért-) dolgoztam egy állami tulajdonú nagyvállalat jogi osztályán. Kb 170 nettó, 13. havi fizetés és 600k/év cafetéria járt. A szakvizsgázott kollégák kb 70 nettóval többet kaptak. A vezető jogtanácsos meg kb 350 nettót.Számomra a közig, állami szféra nyílt meg, a klasszikus verseny szakmák meg sosem.

kb 2 éve felmondtam, mert elegem lett a basztatásból illetve a rám nehezedő nyomásból (főleg a felelősségből) és kimentem külföldre dolgozni (konkrétan az építőiparban kötöttem ki és fizikai munkát végzek, mára már megtanultam egy szakmát) Ezzel átlagosan 1600 nettót kerestem eddig, nemrég váltottam munkahelyet ebben a szakmában maradva. Jelenlegi fizum most már havi 2500 netto körül alakul (hol több, hol kevesebb), plusz állva a szállásom is. Kurva keményen dolgozom. Megéri? Szerintetek?

Hogy megéri-e, szerintem attól függ, te hogy érzed. Anyagilag nagyon úgy tűnik, hogy megéri, főleg, ha a költségeket is "szinten" tudod tartani (olcsóbb lakás, kevesebbet költesz saját "luxus"-ra...). Ha te jól érzed így magad, akkor megéri, ha nem, és a jogász időkben jobban érezted magad, akkor nem.

Eltelt 2 év, a sors úgy hozta, hogy egy cégben aláírási jogosulttá váltam..... ;-). (nem, nem, nem a jelenléti ívre vagy a fuvarlevélre gondolok :-)) 3 dolog kellett hozzá 1. bevállalós legyél 2. a nagy akarás és 3. nagyon sok benzin.