Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Végzettség: mérnökinformatikus BSc + alkalmazott matematikus MSc + angol felsőfok + német középfok

Tapasztalat:
-1 éves tapasztalat magyar kutatóintézetnél Data Scientistként, 2 jelentősebb publikáció (nemzetközi hivatkozások)
-2,5 év nemzetközi multi Cloud MLOps Engineer

Tech skill:
-Cloud-relared: Google Cloud, Pub/Sub, Dataproc, BigQuery, Bigtable, VertexAI, AutoML, Terraform, GCP integrált vizualizációs / analitikai eszközök
-Klasszikus Big Data: Hadoop (HDFS), Kafka, MQ, Apache Spark, Cassandra
-Általános: Python, PL/SQL, SQL, Linux / Shell Script / Cloud-shell, Python ML keretrendszerek (Tensorflow, Keras, scikit-learn)

Feladat: Forrásrendszerekből beérkező adatok érkeztetése és feldolgozása Cloud-natív környezetben fejlett adatanalitikai / mesterséges intelligencia eszkózökkel, mellyel az üzleti oldalt és a felsővezetőket közvetlen numerikus és vizuális, statisztikai adatokkal támogatjuk a vállalatot érintő döntéshozatalban. Lényegében DevOps-hoz hasonló működés, az egész felhőn belüli adatfeldolgozási pipeline (melyik lépésben milyen transzformáció hajtódjon végre / feldolgozás automatizáció és optimalizáció) és ML model fejlesztésben való részvétel (feature engineering / mi az értékes adat / milyen statisztikai paraméterek és vizualizációk generálódjanak a pipeline végén / auto-riportolás / dashboard)

Fizetés: bruttó 1 250 000 + cafeteria + év végi prémium (1-2 havi bér közötti összeg)

Ezzel a stack-el nem vagy túlfizetve azért.

Sziasztok,
Iden vegeztem februarban mernokinfon.
Budapesti multi, Medior Node.js fejleszto, de kb jovore mar Senior.
B2-es angol. 1.5 ev munkatapasztalat.

Br. 900.000 + caf + magan egeszsegugy

Még medior se vagy nem hogy Senior, de jah ezen a területen elégé elszálltak már a kezdő bérek is.

Én úgy gondolom, hogy nem a tapasztalati évek szamítanak hanem maga a tudás. Egy pár könyvet már elolvastam, és nem én állítom, hogy az lennék lassan, hanem a feletteseim. Van aki több évig ugyanazt csinálja monoton módon és van aki folyamatosan tanul és fejleszti magát.

amúgy igen, de ő már jövőre senior lesz érted xD

Honnan tudod hogy kezdő? Ha most végez lehet hogy már 2-3 éve dolgozik.

"1.5 ev munkatapasztalat."

Sziasztok,

Éves emelésen mennyire állja meg a helyét 3-4 év tapasztalattal (backend java) 1.35M?

Szia!

Multinál dolgozom pesten, nálunk 10-15%-os fizu emelés volt mindenkinek.

Teljesen jo

lemaradt, hogy ez az igény lenne

Bluebird aktuális fizetések

https://bluebird.hu/it-fizetesek/

Nem kicsit szálltak el 1 év alatt, de mennyire reálisak ezek?

A senior bérek tekintetében tudok nyilatkozni, szerintem rendben vannak.

ez a bluebird egy közvetítőcég, aki nyilván magas összegeket fog megadni, hogy hozzájuk menjenek a fejlesztők, rajtuk keresztül keressenek munkát. Nem más az egész mint egy jó marketing fogás a bluebird részéről.

egyébként megnézném hol, hogyan és mikor kapna egy junior java fejlesztő 1.1 milla nettót :D
Még a 800 bruttó talán elérhető vmi jó helyen, szerencsével és jó interjúzással, de vannak kétségeim erősen itt is.

amúgy nekem a bluebird-el nincs jó tapasztalatom..
(előző voltam)

bruttó 1.1, nem nettó. De egyébként ezt is erős túlzásnak érzem én is.

Igen, bocsi, elirtam :D de igen, nehezen hiheto

Junior manuális tesztelő bruttó 850k. Igen persze, kicsit sincs túllőve :D

Junior 1.2m persze :D

Ez inkább egy szegénységi bizonyítvány az adott fejvadász cégnek mert láthatóan nem tudják belőni, hogy az adott ember milyen kategóriába tartozik.

El kellene olvasni, hogy mit is jelent ez a salary guide. A jelentkezők fizetési igényét tartalmazza.

A leírás alapján nem eléggé egyértelmű, persze ügyesen mossa össze a dolgokat, szóval kissé megtévesztő, ha tényleg csak igények alapján készült. Mert akkor havi nettó 2M, az alatt ki se kelek az ágyból:

Milyen IT szakemberek adatait vesszük figyelembe?
Azoknak az IT szakembereknek az adatait, akikkel kapcsolatba kerülünk. Mivel rengeteg IT pozíciónk van, nagyon sok IT szakember megfordul a Bluebird-nél. Van, akinek alacsony a fizetés igénye (bár ilyen kevés van), van akinek átlagos és van, akinek kirívóan magas.

A fizetési sávok összeállításánál törekedtünk arra, hogy a szélsőséges értéke ne módosítsák a bérsávokat, így ezeket nem vettük figyelembe.

Figyelembe vettük megrendelőink által kialakított bérsávokat és a jelöltjeink által megadott bruttó bérigényeket. Kiemelten kezeltük azokat a bruttó béreket, amelyek elhelyezéseink során megfelelőnek bizonyultak megrendelőink és jelöltjeink számára is.

Hat igenye barkinek lehet barmi, aztan majd kap amit kap

Ez a kap majd amit kap mondás lehet, hogy megállja a helyét a gyárban, de IT-ban nem ez a jellemző. (Vagy valamit rosszul csinálsz.)

Sziasztok,

Contractorként dolgozok az egyik banknál itthon, legfőképpen Oracle PL/SQLben toljuk és a SOAP és Rest API alapú szolgáltatásainkat is mi kezeljük. így röviden leírva egyszerűnek tűnik de rengeteg szintje van a melónak, és folyamatosan ömlenek az igények, nincs megállás. Természetesen agilisba toljuk.
Jelenleg 80+Áfa a napidíjam, de mostanában kerestek már meg 120-140 közötti ajánlatokkal. Tényleg ekkora különbségek is lehet manapság? Ti hogy látjátok?

Ha ott vagy ami a címben akkor 1 layer még lenyúlja a lóvét, de a 140 itthon húzós. Ot tvalami ügyeskedés lehet és rizikós.
A 100-120 range abszolút reális.

Én erstében tudok hasonlót, de ranget nem. Bár tavaly kerestek meg DBs zöldmezőssel 100 per napos ajánlattal, azóta nem tudom most ugyanez mennyi lenne ma

11 év Java full-stack tapasztalattal 8k+ÁFA alvállalkozóként, remote. 3 éve emeltem utoljára. Januártól emelnék, de nem tudom, mennyire. Tipp? Ne azt nézzük, hogy 3 év alatt mit értéktelenedett a pénz, hanem azt, hogy mi a realitás.

Hali, java fejlesztokent melozom 6 eve, angol nyelvtudassal (felsofoku nyelvvizsgam kb fel eve szereztem meg), nagyjabol szerintetek mi lehet a realis berigenyem?
Jelenleg 1.3 milla a bruttom (plusz cafi +13. havi, ebben a kokemeny HUF-ban, egy multinal. Erdemes probalkozni valtassal esetleg? Vagy kerjek emelest a mostani helyen? Utoljara szinte napra pontosan 1 eve emeltek 15%-ot.. elegedett vagyok, de erdekelne hogy mik a kilatasaim. Egy 10%-os januari emelessel maximalisan megelegednek, de nem biztos hogy kapok majd ennyit.

Tudom, tudom, burkolokent sokkal tobbet kereshetek es meg is dughatom mas feleseget, de ez annyira nem csabit... :)

Angol szintje középfok felett lényegtelen, amit tanácsolnék várd meg még rá emelnek a bérekre infláció követést majd az alapján próbálj váltani, mert ha most váltasz neked lehet nem emelnek már(helytől függ de rizikó) jelenlegi lehetőség:
- 1.4-1.6 erre talán jön 10-15% követő indexálás
- Kontraktor külföldre 2-2.9 range

Dönts el mi merre hol és az alapján menj olyna irányba.

Oldalak