Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Ez van lehet itt panaszkodni a xar zsebpénz szintű fizukra,de megnéztem idén majdnem 5000-en jelentkeztek gépészmérnöki képzésre,bekerül vagy 3000,elvégzi 1800-2000 ( az hogy kibukik a 70 %-a az csak legenda sajnos ). Kérdem én hova a búspcsba kell ennyi mérnök ? Beírod professionre hogy gépészmérnöki állást szeretnél kidob max 5-600at úgy hogy annak nagyrésze nem is az. És még ehhez jön a sok járműmérnök szintén több száz végzettel +műmenedzserek tucatjával,munkahelyek száma meg erősen csökkenőben van.Hát hülye lenne a cég emberhez méltó fizetést adni a mérnöknek,ha lesz olyan jelentkező aki röhögve elvállalja bruttó 5-600akért. De persze néztem a műegyetemi állásbörzét youtube-on persze menjél mérnöknek úúú haver hatalmas biznisz elvégzed és dől a lé ja nem.. Még a segédmunkások is kiröhögnek több év tapasztalattal.

"Még a segédmunkások is kiröhögnek több év tapasztalattal."
Mert még azoknak is több esze van mint a gépészeknek :)
Üdv, kiskarcsi, A mesferburkoló

Hali

Mechatronika Bsc
6 év tapasztalat
Hajdú-Bihar megye, üzembehelyezés
Br. 750k, telefon, bejárás támogatás
Angol középfok, napi használatban

Full kezdőként első munkahelyen kapok br. 600-at ( ami szintén nem túl rózsás, de egyelőre 0 pénzt termelek).
Ehhez képest a tied nagyon nagyon kevés 6 év után.

Szintén 6 év után Hajdú-Bihar 650 bruttó minden juttatással együtt. Kíváncsian várjuk az emelés mértékét...... Szégyen ami van!

Elmondom mi lesz. Kapsz majd egy igazán nagyvonalú 8%-os emelést és egy kis vállveregetést, hogy milyen fontos része vagy a csapatnak, mennyire fontos a munkád és tekintsd ezt az emelést motivációnak a jövőre nézve, a bizalom jelének, hiszen sokan még ennyit sem kapnak. 100 szónak is egy a vége, ezzel már át fogod lépni a bűvös 700ezret is, kevesen keresnek ennyit, sőt sokan a feléért is összetennék a kezüket.
Állítólag majd a nagy akkugyárak a többezer nyitott mérnöki pozijaikkal (lol) úgy felverik majd a béreket, hogy a nagy habzsidőzsibe nyugatról kell majd mérnököket importálni :D
Közben pár szász km-el arrébb a legalja munkára is több ennél a minimálbér, a mérnöki fizetésekről ne is beszéljünk. És ez valóban így van :D

nem lesz az 8% sem, max 5.

Juttatás?

Helló!

Végzettség: gépészmérnök bsc (épületgépész specializáció)
Kivitelezésben dolgozom.
Tapasztalat: 3 év
Nyelv: Angol b2 dokumentációhoz kell használni
Fizu: Br 525
Lokáció: Heves megye

Kicsit gáz mert a munkásokkal mikor beszélgettem kinevettek, hogy ennyiért dolgozunk :’D.

Gondoltam megosztom, esetleg aki épületgépészként tevékenykedik mi a véleménye? Mennyi lenne a reális?

Meglepett, hogy ilyen keveset keresel. Mindenhonnan azt hallom, ha valaki építőiparban dolgozik, akkor annyi a fizetése, hogy nem győzi elkölteni. Sajnos konkrét számokat nem ismerek, de ismerősöm kiadásai elég tetemesek, úgy hogy szakmája van, de már a munka koordinálásában vesz részt.
Most az a divat, hogy ha valaki mérnök, akkor duplázzuk meg a tanárok fizetését és gyerünk?

Rohadt nehéz kiharcolni a multinál a megfelelő fizetést. Hiába elégedettek a vezetők a munkával, jönnek a 3-5% emelésükkel. És itt az a baj, hogy ha valaki tényleg minőségi munkát ad ki a kezéből, és le dolgozza a munkaidőt, akkor sincs érdemi emelés. Így marad a munkaidő csökkentése, meg a külföldi tervek. Bezzeg meg a sírás, hogy senki sem tud/akar normális munkát kiadni a kezéből, meg szarik mindenre… velük is csak többen vagyunk.

Èpìtőiparban nőnek a bérek. Itt vagyok mérnök, de jelenleg úgy néz ki, hogy egy jó szakembernek többet adnak mint egy mérnöknek. Mert hát ha nem kiemelkedő a bére másnap elmegy mashova. A mernök helyére úgyis van más, az meg még stresszel úgyis azon is hogy cvben ne legyen túl gyakori váltás, szóval ő beéri középszerű bérrel is.

Hát a főnököm aki szintén épületgépész 10 éves tapasztalattal keres br 700-750 körül, míg most ahol vagyok az építésvezető nettó 6-650k-t visz haza, viszont az a durva azok a munkások akik kinevettek napi nettó 25ezer körül dolgoznak és még némelyiknek foga sincs…

Haljéktalanok többet koldulnak össze baszki

Az újonnan belépő áruházi dolgozók kezdőbére 8 órás munkaviszony mellett 2023. január 1-jétől havi bruttó 430 700 forintra, a kiemelt üzletekben bruttó 473 800 forintra emelkedik. Az ebben a pozícióban elérhető legmagasabb bér bruttó 596 700 forint lesz

Most erre mit lehet mondani ? Ha a melósok kiröhögnek , gondolod mennyire versenyképes ez a fizetés.És kivitelezésen meg gondolom van stressz meg hajtás bőven.A tapasztaltabb szerelők meg hazavisznek ugyanennyit nettóban :DD . De ha neked ez így jó akkor áldásom rád.

Sziasztok!

Pozíció: Folyamatmérnök (kb. 800 fős autóipari multi)
Lokáció: DNY-Magyarország
Tapasztalat: 6 év
Nyelv: angol b2, ritkán kell használni
Fizetés: Br. 1m+ illetve a szokásos cafi, bejárás támogatás + profit sharing

Meló semmi extra, néha stresszes időszamok is vannak, túlóra nem jellemző.

Régóta olvasom a fórumot, látom, hogy ennél többet nem nagyon kaphatnék sajnos (maximum vezetői pozicióban, de az nem vonz), így jelenleg karrierváltásban vagyok IT területre.
Nagyon sajnálom, hogy egyetem után nem egyből szoftverfejlesztés irányba mentem.

na jó ilyet látni, hogy valaki ilyen számokat is ír. jelengleg én is folyamatmérnökként nyomom, É-Ny Mo. Nem panaszkodom én sem, de pár év tapasztalatom van csak, mindenesetre jó hogy látom, van hova innen.

Mechatronikai mérnököknek is ilyen ergya a fizetésük?

Nem sokára végzek autószerelőkémt gondolkozok mérnöki pályán, de ilyen fizetésekért nem nagyon látom értelmét fél évente 350.000 forintot perkálni…

Nálunk keresnek mechatronikai mérnököt a cégnél 3-5 éves tapasztalattal br 580-650-ért. Elvárások vannak bőven míg a fizu vicc kategória. Így lehet is mérnökhiány mert senki nem fogja elvállalni.

Alap órával havernak 650 a fizuja mozdonyvezetőként, elég viccesek a bérek

nem a szakmunkásoké sok hanem a korábban jól fizető szakmáké kezd visszaesni és kiegyenlítődni az egész.
Pl a programozók most is jól keresnek, de már korántsem annyiszor többet keresnek mint bizonyos szakmákhoz képest mint 20 éve. (és most itt nyilván nem a kontraktorként külföldre melózó fejlesztőről beszélek aki eur-ban kapja a fizuját a nagy ÁÁáámerikából)

Én csak akkor tanulnék mechatronikai mérnöknek a helyedben ha egy kényelmesebb melót szeretnél, anyagilag nem hiszem, hogy sokkal előrébb lennél mint egy jó autószerelő.

Én br 850-et kapok 8 év tapasztalattal. (Nem vezetőként). Max kapok évi 3-5% emelést, de ugye az infláció meg is eszi mint a huzat.

jézusom dehogy is..Gondolj bele alaphangon 3,5 év (sokan csúsznak legalább 1 évet ),ezt kiperkálva kb 2 misi lenne,dolgozni nem tudnál mellette annyi mindennel szivatnának,utána meg pályakezdőként évekig kellene még folyamatosan tanulnod mint állat hogy elérj legalább egy átlagos fizetést. Ezidő alatt autószerelőként kitanulva a szakmát rendesen rengeteget tudsz keresni,kevés a jó autószerelő,főleg aki nem fél lábbal a föld alatt van. Gondolj bele behoznak egy luxusautót,kb akármennyit elkérhetsz egy kis mókolásért.. Nyomasd a szakmát,tanulj meg mindent az öregektől és busásan megtérül :

ezért kell burkolónak menni gyerekek, én is azt tettem meg is gazdagodtam belőle.

Üdv, a kiskarcsi

ui: jó olvasni a sok diplomás rinyálását xD

Valahol azért megérthető a rinyálásuk. Érdemes amúgy csinálni szakmát pkusz érettségi aztán ha érez magában affinitást akkor tanul tovább

Igen, ugyanennyire trágya. Értsél a plc-hez, vezérlésekhez, robot programozáshoz, servo drivehoz, mindenhez, ugyanezért a bruttó millió alatti fizetésekért, miközben a bruttó 1M fizetés se lenne olyan húde istencsászár.
Ha te még fizetsz is az egyetemi képzésért, jelen helyzetet ismerve én 10 percen belül felkeresném a tanulmányi osztályt és kiiratkoznék. Nézzél itt körbe, mindenki megbánta hogy bepalizták ezzel a mérnöki pályával, kb másról sem szól a fórum.
Persze nyilván van mechatronikai mérnök mondjuk az atomerőműben 2 milliós fizetésért is, de nem az a jellemző fizetés.

Skacok, tényleg ekkora a kaka mérnök(Főleg gépész) területen?
Jó, igaz, nálunk a Debreceni Egyetemen is a gépészek fele sík hülye volt, de mégis.

Én projektmenedzsment, műszaki előkészítésben dolgozom, ami csak félig mérnöki pozi, de mindenhonnan azt hallom, nem hogy Hajdúban, még Szabolcs-Szatmárban is, hogy mennyi mérnököt keresnek, meg hogy Pestről utaztatják le az értelmesebb mérnököket a kockás céghez, meg a gumiiparba, meg az elektronikai gyártókhoz, mert annyira nincsenek. Nekem ez kicsit jobban hangzik, mint a folyton variáló beruházókkal, változó tervekkel, meg a kivitelezőkkel szenvedni.

Dolgoztam családi vállalkozásban(villanyszerelés, hűtés fűtés) is, erre azt tudom csak mondani, hogy oké, ha hajtasz, vállalkozóként megvan a 6-800 nettó, akár több is, de ez 50 évesen is ennyi lesz, nem több, feltéve, ha nem jön a mostanihoz hasonló földbe állás, amikor jó, ha nullára kihozod a hó végét a segéded bejelentett bérével.

Fiatalként, pláne ha nem hajtasz, nem képzed magad, nem tudsz "EXTRÁT" felmutatni a többi egyetemi szökevényhez képest, valóban nem egy nagy durranás a mérnökség, de 20 év tapasztalattal meg lesz ugyan ez a fizud, mint a villanyszerelő vállalkozónak, csak lesz délutánod, hétvégéd, maradnak porckorongjaid, és nem fogsz random ökrendezni a cement és téglaportól. Na meg, 20 év mérnöki tapasztalattal bármikor szerelhetsz padlófűtést, ha szeretnél, viszont a fűtésszerelő soha nem tud majd beülni a klímás irodába a multihoz, ezt sokan elfelejtik.

Természetesen nincs itt semmi gond, kolbászból van a kerítés:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20230228/sulyos-hiany-van-ebbol-a-szakibol-magyarorszagon-pedig-jol-fizeto-allas-1134549

Ugyanennyire igaz, amikor azt hallod, hogy lasszóval fogják a mérnököket az elektronikai gyártókhoz. Egész egyszerűen nem igaz. Igaz volt kb. 2017-ig, ma pedig más időket élünk.

Igen keresik a mérnököket bruttó 5-600 ért.. Annyiért kereshetik is,csak legalja munkaerő fogja elvállalni ennyiért.Sok ismerősöm végzett K-Mo-on ( nyilván itt ME meg DE -re gondolok) , a jobbak egy idő után kaptak ajánlatot Pestről meg NY-MO-ról ,nem kevésszer ilyen 50-80 % -kal magasabb bérért cserébe.Kis pénz kis foci sajnos.SOk ismerősöm meg külföldön van már jó ideje.

Ezt én is megtudom erősíteni. Linkedinről folyamatosan kapom a megkereséseket, de amikor bemondom a br 950-1m-t azt meg sokallják.

Oldalak