Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok,
mekkora egy reális kezdőfizu ma Budapesten BME Gépész BSc-vel?
2 év pár hónap bosch-os szakmai gyakot tudok még felmutatni.
Mindenféle gépész poziról szivesen hallok tapasztalatot,nem szeretném bekorlátozni magam.

Köszi szépen!

Szia!
Én is ott végeztem, nem sokkal előtted. A saját és ismerőseim tapasztalatai alapján Budapesten bruttó 550-600 közti fizetést meg kell kapnod. Pályázz több helyre! Könnyen lehet, hogy lesz ahol nem adnának ennyit, akkor ott a többi.

A Boschnál gondolom már senior trainee voltál. Nehogy elmenj valahova a gyakornoki fizetésed+10%-ért (nettó tekintve mindent)!

Sziasztok,

Pest megyei autóipari cég 1000+ munkavállalóval. Minőségügyi mérnökként dolgozom egy éve, előtte 7 évig minőségügyi technikus voltam ugyanitt.Gépészmérnöki BSc + Műszaki menedzser Msc végzettségem van angol középfokú nyelvvizsgával. A fizetésem bruttó 450 + 12e cafateria. Úgy érzem, hogy alul vagyok fizetve. Mennyi lenne a reális bér ilyen tapasztalattal és végzettséggel?

Ezekkel a diplomákkal, jó nyelvtudással, ennyi év tapasztalattal, legalább 750-800 ezer a realítás. Bár 7 év után sokan már tervezőként, menedzserként, koordinátorként dolgoznak ilyen területen, akkor már 900-1 millió a minimum.

Ha nem csak a nyelvvizsga szerint tudsz angolul akkor van olyan hely ahol nagyjából a duplájánál kellene tartanod.

Bruttó 700 a minimum.

Ennyiért nem túlzottan erte meg az MSC-t is megcsinálni, ennyit bsc-vel is simán keres bárki, 0 tapasztalattal kezdőként. Br 600-650 bérigény teljesen reális, azzal sem mész sokra a jelenlegi árak mellett. A 450-el viszont brutális mértékben alul vagy fizetve, ennyit 3 fős garázscégek megajánlottak nekem kezdő koromban, bsc diplomával...

Télen végzek gépészmérnökként a BGK-n, közép szintű angollal, 3D tervezés jól megy és kb. 1éves munkatapasztalattal rendelkezek(nem egyhuzamban dolgoztam le az egy évet) . Mekkora az a reális bér amit egy interjún mondjak? Én 350bruttóra gondoltam. (Budapest)

Budapesti autóipari multinál 23 éves frissen végzett kollégám, aki előtte 1 évig volt gyakornok megkapja az br. 530 ezret. Hasonló tapasztalattal, tudással mint ami neked van. A te esetedben én 530-560 ezer közé lőném be magam, ha nem kis magyar céghez mész.

Ez most valami trollkodás, vagy ennyire nem vagy tisztában a fizetésekkel?? (Te fizetsz rezsit, albérletet vagy lakáshitel törlesztőt, meg kaját, vagy még eltartanak és azért nem érzed a pénz értékét?) Ennyiért mérnöki diplomával a fikát se szedd ki az orrodból reggel, nemhogy még be is menjél dolgozni... nem számít hogy pályakezdő vagy, ahol a br 450-et nem adják meg egy pályakezdőnek, onnan menni kell tovább, az rossz hely. De azt mondod, hogy még ráadásul nem is teljesen pályakezdő vagy... Br 350-ért tanultál ennyit? Hova gurult a gyógyszered? Ennél egy sarki gyros sütő alig keres kevesebbet 8 általánossal öregem, neked pedig diplomád lesz, nyelvtudással, ébresztő!!!

4-450-et nyugodtan mondj. Igaz, hogy ínségesebb időket élünk, mint pár éve, de azóta elszaladt a Huf-Eur árfolyam is. Ha amúgy megelégednél 350-el, akkor max lesz tér alkudozni kicsit. De a nagyobb cégek 400-at tuti meg fognak adni.

Nyugodtan mondhatsz 400-at minimum. Ha releváns a tapasztalatod, akkor meg 450-et

Miben van egy év tapasztalatod? Fejlesztésen szerintem 450-et nyugodtan mondhatsz az autóipari multiknál. A gyártómérnökként szerintem valamivel alacsonyabb a bér, de ott sem mondanék 430-nál kevesebbet. A br 350 az nagyon kevés. 2014-ben több volt a kezdő bérem vidéken, igaz villamosmérnökként.

Sziasztok,

gépészmérnök végzettség, középfokú angol nyelvtudás. 15 év multinál, most 10. éve államigazgatás. Szakterület: 25. éve facility maintenance. Fizu: bruttó 500k (most sikerült 10% emelést elérnem).

Szerintem nagyon alul vagy fizetve, az ország keleti regiojaban kapom meg majdnem ezt a bert 3 év tapasztalattal.

Sziasztok,

vezető tervező villamosmérnökként (irányítástechnika) jelenleg br. 800k, plusz évente 2db fizetés bónusz, ha jól teljesít a cég, +cafeteria. Olajipar, 12 év tapasztalattal...

Van olyan operátor ismerősöm aki 4 éve dolgozik, és az ő fizujának nem kapod meg a dupláját... 12 éve praktizáló mérnökként.... na ez azért elgondolkodtató, itt tartanak a zseniális mérnöki fizetések, ezért aztán baromira megéri végig gürcölni egy egyetemet!!!

sziasztok.
Pârizsban vagyok mernok 9 ev tapasztalattal Francia cegnel
Brutto 8000 euro ( netto 5800)
Ugyanez pesten 2000 euro netto lenne

hidd el nem lenne az még 2000€ nettó sem Pesten... vagy konkrét ajánlatot kaptál?

Az 5800 euró jól hangzik, illetve annyira nem mert nem írtad hogy ebből mennyi megy el lakhatás+kaja+egészségügy+szórakozás+egyéb +-re hó végén. Ha mondjuk tudsz tisztán spórolni mondjuk 2000-2500 eurót az már egész jó. Gazdag így sem leszel a büdös életben, de monjuk össze lehet kuporgatni így 2 lakásra valót (mármint Budapesten) Egyikben laksz másikat kiadod albérletbe. Vagy maradsz ott ahol vagy és kiadod mindkettőt albérletbe. Mindezt mondjuk 5-8 év spórolás után (jó esetben). Két kiadott lakás még biztos nem fedezi a megélhetésedet kint szóval...jah. Kevés az a lóvé azt mondom - ha helyesek a számaim. Nettó 8000 már sokkal jobban hangzana.

Miért akarná hazatalicskázni a pénzt és itthon ingatlanokba önteni, hogy mindenáron idekösse magát?
Soha semmi nem elég az embereknek. Lehet, hogy nem fog abból a pénzből Lambóval járni kint, de jobb színvonalon tud élni, mint itthon 2000 ojrónyi Forintból (arról nem is beszélve, hogy itthon Huf-ban kapná a fizetést, amit a cégek nem szoktak csak úgy emelgetni az Eur/Huf árfolyamra hivatkozva, így pár év alatt szépen el is inflálódna).
Én viccesnek tartom, hogy MO-ról a balkáni fizukkal osztják sokan az észt, hogy kint a sokszor annyi fizetésből mennyivel szarabbul élnek az emberek és nem is éri meg kint dolgozni. Persze, nagyon sok dolog kint drágább, de azért a pénzért magasabb minőséget is kapsz és jó eséllyel ritkábban akarnak átvágni :)) Aztán itthon meg lehet évente munkahelyet/pozíciót váltogatni, hogy legalább szinten tartsuk a fizetésünket az árakhoz képest, meg lehet örülni, hogy mennyivel több S-budget párizsit tudunk venni a fizetésünkből, mint Hans feketeerdei sonkát a sajátjából.

Nem osztottam az észt, pusztán levezettem hogy szerintem nem annyira nagy durranás az az 5800 bruttó euró. Az hogy ezt itthonról teszem vagy külföldről tök mindegy - számokat vizsgálok, semmi egyebet.
Azt akartam sugallni hogy a nagybetűs nyugaton, ennyi év tapasztalattal, a versenyszektorban, egy piacképes tudással / képesítéssel, ezt majd hogy nem kevésnek tartom.
Ha én kimegyek külföldre, nem feltétlenül azért megyek hogy többet fogyasszak, épp ellenkezőleg, hogy többet tudjak félre tenni - mint ahogy a külföldre vándorló magyarok 90%-nál ez a fő cél.
Ennek tükrében írtam a kommentem.
Miért venne Budapesten ingatlant? Miért máshol hol venne havi nettó 2500 spórolt euróból? Nyugaton nem fog tudni, talán 500 év alatt. Gondolom a befektetés mint fogalom ismeretlen számodra - feltéve hogy nem fuldoklik az adósságban az illető, a megspórolt pénzt mindenképp be kell fekteteni. Az ingatlan pedig az egyik legjobb erre a célra.

5800 netto, nem brutto.
10 év angliai és 2 év bécsi mérnökösködés után ez az összeg csak kicsivel kevesebb, mint az én nettóm kétszerese.
Szóval semmiképp sem szólnám le, persze nem ismerem a francia (Párizs?) árszínvonalat, de Londonnál nem lehet sokkal drágább. Ott nettó 5000 font fizu már nagyon soknak számított.

Konkrét ajanlat Pest kornyeke
2000 euro
Ugyanaz a pozicio kulfoldon 4 szerese

Mérnök mérnök...de milyen? Állattenyésztő vagy SMT specialista?

szoftvermernok
Párizsban tanultam es ott is maradtam
De hianyzik Budapest

akkor viszont rossz kategóriába írkálsz, van külön IT topik is, ide inkább a műszaki vonalon mozgó mérnökök fizetése való

PM műszaki területen
Br. 840e
Bónusz, caf. elhanyagolható.
Bp, autóipar.

….mi az a PM?

Project Manager

Oldalak