Orvosok bértáblája 2023-ban

Az orvosok fizetése 2023. január 1-től ismét emelkedett, ahogy azt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi törvény előre meghatározta. Az új bértábla az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosok, szakorvosok, fogorvosok, szakfogorvosok, gyógyszerészek, szakgyógyszerészek fizetését egységesen szabályozza. Az emelés mértéke januártól 11%, mint ahogy az a lenti táblázatban is látható. Egy tapasztalt, 16-20 év gyakorlattal rendelkező orvos illetménye így eléri a 1,5 millió forintot, amit tovább növelnek az ügyeleti díjak és egyéb pótlékok. A nyugdíj előtti korosztály alapilletménye pedig túllép a 2 millió forinton.
Az illetmény a munkáltató által adott minősítéstől függően legfeljebb 20%-kal emelhető. A minősítést legalább évente egyszer el kell végezni. A törvény 2023. július 1-től ismét módosul majd, a módosítás nagyobb mozgásteret ad a munkáltatónak, mivel lehetőséget ad arra, hogy az illetményt legfeljebb 20%-kal lefelé, vagy 40%-kal felfelé térítse el.
Az illetményen felül járó képesítési pótlékot, vezetői juttatást és a további díjakat, amelyek ügyelet, készenlét, többletmunkavégzés, helyettesítés, kirendelés esetén járnak, az országos kórház-főigazgató állapítja meg.

  • Az ügyeleti díj 2022-ben óránként bruttó 6000-8700 Ft közt volt leterheltségtől függően. Ez pihenőnapon, ill. ünnepnapon további 20%-kal emelkedik.
  • A készenléti díj az ügyeleti díj 30%-a.
  • A képesítési pótlék képesítéstől függően 40.000, 60.000, vagy 100.000 forint 2022-ben
  • A helyettesítési díj az illetmény 30%-a
  • A fentieken túl jutalom is megállapítható, melynek maximális mértéke kéthavi illetmény lehet.
Az orvosok bérét törvény szabályozza, de a többi szakma fizetési táblázatait az olvasóink által beküdött kérdőívek felhasználásával állítottuk össze. Ha nem orvos vagy, töltsd ki Te is a kérdőívet, hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé a többi szakmában is!
:: 
Orvos bérek 2023-ban