Fizetések az építőiparban és a szakmunkák területén

Adatok frissítve: 2016. július

Az építőipar és szakmunkák területén középfokú végzettséggel jellemzően a bérminimumot éppen meghaladó fizetés érhető el. Felsőfokú végzettséggel nem vezető beosztásban 250.000 forint közelíti meg legjobban a jellemző fizetési adatokat, vezető beosztásban 375.000 körüli összeg a leggyakoribb. (Ld. lenti táblázatok.)

Egyéb juttatások:
A kérdőívek felében adtak meg természetbeni juttatást, jellemzően havi 10000-15000 forint közti értékben.
Minden harmadik munkavállaló jelezte, hogy kap jutalmat, ez jellemzően a havi fizetésnek megfelelő összeg, de esetenként előfordul több havi, sőt, akár az éves fizetést is elérő jutalom.
A kérdőíveken az adatközlők harmada adott meg "zsebbe" kapott jövedelmet, ez a bruttó béren felül néhány ezertől akár több száz ezer forintig terjedhet.

Feldolgozott adatok:

Végzettség és beosztás szerint

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola 140.600 130.800 - 202.100
Diplomás, beosztott 250.000 176.700 - 345.400
Diplomás, vezető 375.000 250.000 - 550.000
Vállalkozó 293.000 239.100 - 376.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Kinek mennyit emelkedett a bére idén?

4.2 %-os emelés volt az alapbéren, pótlékon semennyi, kb. 3%-ra jönne ki az emelés.
Építőiparban kőművesként teljesen bejelentve 2750-2800 Euró a sógoroknál.
Segédmunkások 2500 Euró körül keresnek. Pótlékok: napidíj és kilométerdíj.

kemény 4.1%-ot (bár én IT-s vagyok, de keveslem kicsit, de így is jó a bérem azért)

Az valóban nem sok. Nálunk szerencsére viszonylag jó emelés volt, személy szerint 24%, plusz egyszeri juttatásként majdnem egy egész havi fizu. Bár kb az infláció ezt is elviszi.

Sziasztok!
Én is elborzadva olvasom a hozzászólásokat. Kb egy éve kezdtem el dolgozni technológusként a diploma után (diploma alatt két évet dolgoztam gyakornokként is, mint műszaki ellenőr gyakornok). Jelenlegi fizetésem kb nettó 450k, plusz juttatásként céges autó, amihez az üzemanyagkártyát magáncélra is lehet használni korlátlanul! Úgy gondolom, a tapasztaltabb kollégák bérét is ehhez kellene igazítani.

Tervező irodában dolgozó építőmérnökként, BSc diplomával + bő 5 éves tapasztalattal, melyből külföldi/idegennyelvű és hazai közegben is gyűlt acélszerkezet konstruálás és gyártásrakészítés terén, mennyi lehet a reális fizetési igény? Szűk két évet töltöttem nagyberuházás kivitelezési területének irodai feladatain is. Angol-német nem gond. jelenleg 350k a kkv-szférábban, tehát ennek egy része borítékos

Építő /építész mérnök ezért nem is érdemes tanulni szerintem, aztán amúgy mindenki azt csinál amit akar. Komoly mechanikai és egyéb műszaki ismeretek szükségesek a munkavégzéshez és ilyen béreket hallani alkalmazott tervezőként amiket te is írsz. Budapesten nem kell megerőltetni magát az embernek hozzá, hogy ennél diploma nélkül is többet keressen.

Arról nem is beszélve, hogy nem 8 órában kell ezt elképzelni, bárhol is hitegetik ezzel az embert.

Burkoló vállalkozóként nektek mennyi a pénz a ami a zsebetekben marad átlagban egy hónapban?
Nekem kb olyan 650 nettó körül. 21 éve vagyok a szakmában (budapest)

Burkoló családi ismerős is megkeres félmilliót tolna megyében. Jó pénz ez, hajrá!
(Szerkezettervező mérnök)

Üdvözletem! Építőmérnök msc diplomával, 5 év kivitelezési tapasztalattal, abból 2,5 év acélszerkezet szerelési tapasztalattal Ausztriában vagy Németországban milyen lehetőségeim lennének? Angol kommunikációs szint, fmv+me jogosultságok rendben.

Félig meddig office, de ha az ember a fizetését számolja, érdemes vissza osztani az óra számra, szóval itt hagyom. Aki èpìtőipari kivitelezèseken dolgozik mint mèrnök pláne nagyobb projekteken napi hàny órát dolgozik? Èn napi 10-11-12ről is hallok, plusz néha hétvége. Èpìtésvezető ès hasonlo pozik esetében. Embertelen. Mondjuk ha a túlórákat visszaosztja az ember pótlékkal ugye heti 40re akkor màr a fizetés nem is nagy szám, csak sok a munka órája.

1,5-2 év üzemeltetési tapasztalat, gépészmérnök BSc, a mesterképzés mérnökin folyamatban van. Junior pozícióban Budapesten br. 550e forintot, cafeteriával nagyjából nettó 400-ra jön ki a teljes összeg. Nem a legjövedelmezőbb iparág de sokat lehet tanulni, esetleg más EU országokban helytállni később.

Hát gépèszként az ingatlanpiacon kívül valóban vannak jobb lehetőségek is. Az a gond, hogy innét feljebb lépni is nehéz.

Nézd, nagyon sokat lehet látni, tanulni. Nem a legjövedelmezőbb de nincs is hajnalig tartó rajzolás, mint egy tervezőirodában, cserében a telefonon hétvégén is hívhatnak, hogy baj van és 5 percet dolgozva el kell intézned 2 telefont meg egy emailt. Túlóra termézsetesen van, nincs kifizetve de ritka az a hely ahol ki is fizetnek. Ami irány a jövőben érdekel, arra teljesen jó ez a munkakör.

Ugyan tervező irodában sosem dolgoztam, de ennyit vagy akár többet is bármelyik multi kifizet egy gépésznek. Túlóra ha esetleg van is, akkor pedig korrekten fizetve, adminisztrálva. Pont a tervezés nem az a munkakör, ahol éjszakázni kell....

Igen, lehet ennyi BSc-MSc-vel a pár hónapos tapasztalat után a bér de nem mindenhol fizetik a túlórát. Van ilyen tipikus gépész-villamosos multi Budapesten aki nem fizeti ki. Ezen a tervezésen nagyon jót nevettem, konkrétan nagyon sok ismerősöm tud beszélni arról, hogy tervezésben éjszakázik hétvégét is beleértve és nem fizetik ki, nagyon sok ehhez hasonló cég van Budapesten! (Egy olyanról tudok aki legalább tényleg ki is fizet 3 hónap után “bónusz” címszóval)

Sziasztok! Èpìtőmèrnök vagyok közlekedésépìtès szakiránnyal. (Út ès vasút épìtès). Ha netán nem sikerülne jelenleg bekerülnöm valamelyik piaci céghez (azért minden évben végzünk jopáran ès csak 1-1 embert keresnek újkènt az adott cégekhez), valaki dolgozik jelenleg közút, màv , BKV vagy hasonlóknàl? Egyik cég hìrdetésèben láttam, hogy bruttó 340-ert keresnek mérnököt mint cégen belüli kezdő. Nem tudom mennyire általános ez mert ebből nyugat mon vagy Budapesten megèlni sem nagyon tudnék. 220 nettóèrt raktáros is lehetnek, sőt többet is keresnék. Pontos összeg nem kell nekem, maximum nagyvonalakban, hogy hogyan is lehet elképzelni a juttatás mértékét. Jelenleg gondolkozom, hogy már a pàlyam elején inkább magasépítésre vàltok, ezért is érdeklődök. Evvel az út ès vasutèpìtő Iránnyal lehet félre mentem.

Csak úgy mondom, hogy a gépészek között is azoknak megy jobban akik autó ès egyéb gèpgyàrtás területen vannak. Èpületgèpész valószínűleg nem lennék.

Sziasztok!

Villamosmérnök bsc diplomával, 3 év field service tapasztalattal mi lehet a reális bruttó fizetési igény budapesti multi cégek esetében?

Ha már kérdezel igazán beírhatnád te is hogy jelenleg mit kapsz amúgy...

Sziasztok!

Épületgépészettel foglalkozom, több mint 5 éve, először csak egyszerű rajzokkal kezdtem, mert nem az volt a szakmám. Ma már eljutottam a kiviteli tervekig, komplett méretezésekig. Ebben az évben elvégeztem a gépészmérnökit.
Szerintetek így milyen bér reális, kezdetek óta ugyanannál cégnél dolgozom, viszont így papírral azt gondolom, hogy reális az igényem a béremelés iránt, csak nem tudom mennyit kérhetek el.
Jelenleg netto 200-at kapok.

Most keresnek K-Mo-on építészt projectvezetőnek, havi br 1m +kocsiért...

A köreimben kollégáimmal megkeressük a nettó 1 M-t nettóban is.. projektvezetőként.

Építőipari kereseteket kivitelezésben vissza lehet osztani arra a napi 10 órára amit elvárnak, illetve ennyi munka mellett szintén elvárt, hogy fontosabb lépések előtt (ha netán időjárás miatt vagy bármi más ok végett közbe jön valami) már szervezd át a fuvarokat és embereket át reggel 5-kor az időképet sasolva, és mondjuk bármelyik alvállalkozónak állj rendelkezésére este 8-ig mert úgyis felhív mindenki két naponta.

Továbbá ennyi pénzért már biztos belegondolták azt is, ami kivitelezésben mérnökként is elvárt, hogy legalább minden második szombaton legyél ott a munkaterületen. Ha húzos időszak van netán gyakrabban is.

Aztán ha ezeket végig gondolja az ember, akkor kiderül, hogy lassan közel szinte két darab 8 órás állása van, persze kivételek mindig vannak.

Ha hasonló a helyzet akkor kb 400 ezres fizuja van az embernek, embertelen túlórával.
Inkább csodálkoznak, hogy miért nem jó ez, hiszen ennyi a pénz.

És ezt nem értik meg az építőiparban. Xarok a körülmények és ugyanaz játszódik le mint a szakiknál, NINCS EMBER aki ezt szeretné csinálni.

Ha megvan a gépészmérnök papírod én az építőipart jó messzire elkerülném a helyedben. Gép és autógyártásban jobb lehetőségek vannak.

Gépészmérnök kezdő 300 nettó, van tapasztalatod amelyik területen elhelyezkednél akkor több. Plafon egyéb jutattásokkal 550-600 nettó.
Szerintem bruttó 600-750el próbálkozz.
Es innen menjen lefele.

Azért az nem mindegy, hogy gépészként fizetések esetében építőipari keresetről beszélünk vagy mondjuk egy nagy gép vagy autógyártó multiról. Építőiparban jelenleg a szakikat jobban megbecsülik sok esetben mint a mérnököket. Katásként meg biztosan többet is keresnek. Mondjuk úgy duplán mint a mérnökök. Dehát ez van, mérnökök nélkül felépül valami (még ha a minőség kérdéses is), de szakember nélkül megáll az élet.

Lehet, hogy iparágat kell váltania ezekhez a fizukhoz.

Szerintem kezdj el gondolkodni a váltáson. Sok helyen sza@ér-h@gyér dolgoztatják az embereket. Könnyebb munkahelyváltással több lóvét elérni, mint fizuemelést kérni és magyarázni a bizonyítványt hogy miért is kellene többet kapnod

Hát én minimum bruttó 500-at kérnék azonnali hatállyal, de szerintem ezt a jelenlegi céged nem fogja megadni sajnos. És ha így lesz akkor javaslom hogy mihamarabb válts, mert nettó 200 az vicc kategória, jobb helyeken a legegyszerűbb betanított munkákra többet fizetnek ennél.

Oldalak