Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok, Hajdu-Bihar megyei multihoz, Mechatronika BSc vel mennyi lehet a reális bruttó kezdőfizetés?

Minőségbiztosítási mérnökként itthon lehúztam 1 évet egy "kábelkorbácsokat" gyártó cégnél, kezdőként nettó 200e Ft-ot + havi 25e Cafeteria (céges utalvány, ill. Erzsébet kártya) kaptam. 1 év után kimentem külföldre (Anglia, Lancashire, Accrington) és kb. 1 hét keresgélés után hívtak egy cégtől, hogy érdekelne-e egy meló hasonló pozícióban, műanyag fröccsöntéssel foglalkozó cégnél (az itthoni cégem is a vevőikhez tartozott). A cég eredetileg japán volt, de angol munkamorállal (H-Cs 8:00-16:50, 3 szünettel, P 8:00-15:00), viszont itt mindenki letette a tollat és kapcsolta ki a gépet, nem volt túlóra és senki nem cseszegetett, ha elhúztál pontban a munkaidő végeztével. Nettó keresetem £2180 volt (kb. 800.000 HUF), szállás, autó biztosítás, kaja, rezsi kifizetése után maradt havonta £800-1000-om. Fél év után kp-re vettem egy Lexust, hétvégente mindig mentünk valahová, hetente többször étteremben ettünk és nem kellett semmin spórolnom, nyaralás Tenerifén, évente 3-szor haza repülni, családnak itthon segíteni, stb.OK, szar volt az idő, a munka néha stresszes (ezért is hagytam ott 2 év után), de nagyon élhető pénz szempontjából. A munkatársak nagyon segítőkészek voltak, nem úgy, mint itthon. Úgyhogy ha szeretnél egy kis tapasztalatot szerezni, pénzt félretenni és az angolodon fejleszteni, akkor irány külföld, bírj ki pár évet és sokkal könnyebb lesz minden. Ja, ezek után itthon még mindig soknak tartják a nettó 450-500e-et, amit kérnék (ha itthon kifizetsz mindent, albi+rezsi+kaja+munkába járás, esetleg autót veszel hitelre, akkor annak a törlesztője, marad hó végén 50-100e Ft-ot), ami lópikula. És a cégek húzzák a szájukat, amikor meghallják a fizetési igényem, mert az már a cégnek milyen hatalmas járulékot jelent, meg hogy az már senior mérnöki fizu, ... Ja, akkor majd találnak mást a pozíciójukra. Az a baj, hogy vagy itthon maradsz és élsz minimum szinten, vagy kimész külföldre és kétszer olyan jól élsz. It's up to you, my friend :).

Sziasztok,

én írtam a 2017, május 13 - 13:12 dátumú hsz.-t. Azóta sikerült váltanom, ez kb 3 hét alatt lement.
Egy kis tanulság a magyar tulajdonú KKV-k hozzáállásához. Nem tudom, hogy ez általános-e, mivel csak egy ilyen tapasztalatom van, de talán nem lényegtelen.
Kecskeméten dolgoztam egy magyar középvállalkozásnál, és mikor felmondtam megkérdezték miért megyek el, min tudnának esetleg változtatni, hogy maradjak (mint utólag kiderült elégedettek voltak a munkámmal). Mondtam, hogy a végzett munka rendben, van benne kihívás, tudok benne fejlődni, stb. Viszont a fizetés messze elmarad a jelenlegi átlagtól, ezt szeretném legalább alulról megközelíteni.
Válasz: Ja, a fizetés, akkor menjél!
Mentem is, egy nagyvállalathoz, kb duplájáért, plusz elég jó kilátások a jövőre, ez utóbbi is számít, főleg egy pályakezdőnek.
Azért is írtam le, mivel mostanában mást se hallani, hogy sírnak a magyar kis és középvállalkozások, mert nincs megfelelően képzett munkaerő számukra. Véleményem szerint ameddig a munkavállalót egy haszontermelő biorobotnak tekintik nem is nagyon lesz, és ne is legyen.

Sziasztok!

Gépészmérnök pályakezdőként 2015-2016, még államvizsga nélkül, egy vidéki autóipari beszállító multinál "gyártástámogató mérnök" (Excel,prezentáció mérnök, általános ügyintézés) 198E nettó + negyedéves prémium (kb 30E) + 24E cafatéria + beutazás. Kilépésem előtt már 246E volt a nettóm

Jelenleg állami közlekedési cég, járműfejlesztés terület, 200E nettó + 24E cafatéria + belföldi "szabadjegy" a cég járataira. Elég lassan fog nőni, viszont szakmai meló, sok tanulási lehetőséggel, csinálni nagyon szeretem

Tesóm villamosmérnök, pályakezdő fél éve, vidéki multinál PLC programozó, 200E nettóval vették fel, most megkapta a 240E nettót, 2 hó múlva meg 260E nettó

Haverom 10 éve gépészmérnök szerszámtervező szakmában van, diploma 4 éve, sok cégváltás után még mindig csak 250E nettónál tart

Én úgy gondolom, hogy ezek a pénzek nevetségesek

Egyetértek hogy szarok a fizuk. Ismerősömnek van egy ajánlata, pályakezdő fejlesztő: bruttó 380 + 35 cafeteria. Másik haveromnak bruttó 350, majd próbaidő után bruttó 400. Ez tök jó, csak sajna kénytelenek váltani legkésőbb 1 év után, hogy a nettó fizujuk több mint fele ne albérletre meg kajára menjen el.....ez van.

Nektek meg csak fogalmatok sincs arrol milyenek a szar fizuk... Palyakezdo epitomernokkent netto 140-el kezdtem. Es ez maradt ugy 6 even keresztul a valsagnak koszonhetoen. Mindekozben tobb milliardos, 10 milliardos, sot 100 milliardos projekt tervezeseben vettem reszt. Ha jott egy kis premium es halalra maszekoltam magam ejszakaba menoleg, akkor meg lett a netto 200 (nem egyedi eset az enyem, a mi korosztalyunk nagyon megszivta ezen a szakteruleten). Na ez az ami vicc. Nektek csak nagyok az igenyitek. Gepesz haverjaim gyakorlatilag azt sem tudjak mi az a valsag. Kenyelmes, jol fizeto pozi varta mindegyiket, amit nyugodtan cserelhettek ha nem tetszett... Szoval kicsit gondolkodjatok el azon, h valoban olyan rossz-e a helyzetetek vagy csak alazatosabban kellene hozzaalni az elethez es megbecsulni, h palyakezdokent ilyen fizetesekert dolgozhattok...

azért, mert másnak szar, a gépészek is érjék be kevéssel, annak ellenére, hogy többet is kaphatnának? pályakezdőként inkább válasszanak egy br400-as ajánlat helyett egy 240-est, mert más annak is örülne? sajnálatos a helyzeted és valóban kritikán aluli pénzt kerestél, de ettől függetlenül manapság egy netto 200 vagy az alatti pályakezdő gépészmérnök fizu kevés. ilyen fizetésért nem kell évekig az egyetemen szívni, mert sokkal alacsonyabb iskolázottsággal is könnyen lehet ennyit keresni, legálisan. legyen magasabban a mérce..

Nem, nem ezt mondtam, de kiforgathatod...

Azért nem gondolom, hogy telhetetlenek lennének, mert a fizetésük egészét nem a megélhetésre szeretnék költeni. Jobb helyeken a sor mellett álló betanított munkás megkeresi a nettó béredet. Mindenki kevesebbet keres, mint amennyit érne a munkája, csak a mértékben vannak eltérések.

Sziasztok!
Budapesten autóiparban mennyit lehet kérni beágyazott SW fejlesztésért (C nyelv) 2-3 éves tapasztalattal?

Br. 500-tól, a határ pedig a csillagos ég.
Attól függ mennyire vagy az adott területen szakmailag jó, és persze azon is mullik hogy tudod eladni magad.

Köszönöm! Én is kb. ennyire gondoltam.

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni kezdő gépész BSc képesítéssel(MSc folyamatban), jó angol és közepes német nyelvtudással.
Szakmai gyakorlatom után maradhatnék itt gyógyszergyárnál(nevet direkt nem írok) állandó munkatársnak. Nem vagyok tisztában vele, kezdőként mennyivel több előnyöm származna belőle, ha egy multinacionális cégnél próbálkoznék inkább(autógyárak, GE, gumiabroncs, stb). Konkrétan nincs megegyezés még semmiről, ezért sem tudom, hogy például egy jól menő, de Magyar gyógyszeripari vállalatnál mennyivel lenne kevesebb juttatásom, mintha nagy nevű külföldi vállalathoz mennék. Úgy gondolom, ez egy eléggé virágzó üzletág, de mégis csak magyar munkáltatói mentalitással.

Egy magyar vállalat, úgy általában a multiknál megkereshető bérek 50-80%-át fizeti azonos munkakörök esetén, persze vannak kivételek.
Magyar tulajdonú cégnél csak akkor próbálkozz, ha nem kerülsz be az általad preferált multihoz, és nem érdemes sokáig maradni, mert előbb utóbb rányomja bélyegét a szakmai karrieredre.

Tudtommal a gyógyszeripar az egyik leghaszondúsabb ágazat, ezért gondoltam, hogy minimum azért a Teva, Richter, Egis jól kéne, hogy fizessen.

Közép magyar vállalkozás Pécsen, nehézgépgyártás, tervezőmérnök, kezdőként nettó 120 000 Ft

Én meg azt hittem, hogy alul fizetnek.
Bsc gépészmérnök, pályakezdőként nettó 130, szintén magyar tulajdonú közép vállalkozásnál, Kecskeméten.

Szerintem kezdj el másik munkahelyet keresni. Én 12 évvel ezelőtt, 2005-ben kerestem pályakezdőként, mérnöki diplomával ennyit. Ma meg már egy nullával többet, igaz bruttóban és felső vezetőként. Idővel van lehetőség fejlődni, ahogy az ember tapasztalatokat szerez (lehetőleg több cégnél is) és beszél nyelvet/nyelveket, de 2017-ben a 130 ezer nettó egy mérnöknek, még ha csak pályakezdő is, megalázóan alacsony bér.(és akkor csodálkozik némelyik cég, hogy nem talál megfelelő munkaerőt...)

Nagyon alulfizetnek ezt operátorok keresik a legtöbb autóipari beszállítónál sőt még többet is.

Szerintem alul vagy fizetve. Technikus ismerőseim szintén Kecskeméten ennél többet keresnek, gyakorlatilag iskolapadból kiesve.

műegyetemi mesterdiploma

Te jó ég, el nem tudom képzelni, hogy milyen indíttatásból fogad el valaki BME Msc-vel ilyen ajánlatot. Egy szakközepet végzett tapasztalat nélküli pályakezdő is többet kap ennél és még az egyetemet se kellett végigszenvednie... Ok, hogy hozzászoktunk a szíváshoz, de ennyire???

Napi négy órás részmunkaidőben oké lenne, az első egy évben.

Üdv!

Végzettség: gépészmérnök BSc + járműmérnök MSc (Győr)
Tapasztalat: 3 év gyakornoki tapasztalat egyetem alatt műszaki fejlesztés területén
Nyelvtudás: angol felsőfokon

Munkahely: kutatás/fejlesztés területén autóipari cégnél Magyarországon
Juttatás: éves csomag 7,5 mFt bruttó

Hello!
Közepes méretű multinál középvezetői poziba Nyugat MO-n mekkora alapbér a reális?
Bsc diploma, 5+ év mérnoki tapasztalat,angol-német szakmai középfok aktív tudás.

Üdv!

28 éves leszek pár hét múlva.

sajnos igen későn kezdtem dolgozni, 25 évesen (egyetemen buktam és másfél évig nem vettek fel sehova).

3 évet átlag 170 ezres nettó fizetéssel csináltam végig.

most átvett egy külföldi cég, 300k+40mozgó+BKV (heti 40 órás)

gépészmérnök munkakör, tartályok tervezése.

Én is kb. így kezdtem az ÉLETet 25 évesen, csak ipari terméktervező mérnökként (5 éves egyetemi képzés), és bruttóban. :/
Utána 2 évig bruttó 310e-t kerestem átlagban gépészmérnöki munkakörben.
5. évre sikerült egy német tulajdonú cégnél elhelyezkednem Pest megyében. Nettó 310e + 17e cafetéria + 13 havi fizu. A munkatempó kényelmes, a munkaidő rugalmas (heti 40 óra), a kollégák jó fejek.
Nyelvtudás: angol közép, német alap

Győri egyetemen villamosmérnöki BSc végzettség.
Kis magyar cégnél EPLAN-ban tervezéssel és Siemens S7-es, Festo és Mitsubishi PLC-vel foglalkozom mostani munkahelyemen. Mindenféle gépeket, berendezéseket tervezünk és gyártunk, főként autóiparnak és egyéb gyáraknak, csavarozógépek, szegecsadagoló-szegecselő gépek és sorolhatnám. 10 hónapja dolgozom itt. Középfokú angollal és némettel, mindkettőből nyelvvizsgám van és jól is beszélem, a szakmai nyelv írásban mind a kettőből megy. Ilyen háttérrel mennyit lehet kapni Győr környékén, esetleg Pesten vagy Szombathelyen? Félek, hogy itt alul vagyok fizetve, a nyelvet nem kell használnom és a cég sem lát el minden földi jóval, csak munkát kapok :) Szakmailag szinte meg tudok tanulni itt mindent, de nettó 200 ezer forintért huszonévesen nem szívesen dolgozok, mivel korombeli ismerőseim tingli-tangli munkákkal röhögve keresnek ennyit. Tudom, hogy pályakezdő vagyok, de 10 hónapja dolgozom már itt, hálás is vagyok érte, elég sok mindennel tudok már foglalkozni, de elég sok pénzt kéne még keresnem, mivel nem vagyok egy szuper háttérrel ellátva és nincs huszonévesen már 2-3 lakás a nevemen...

Győr környékén autóiparban nettó 290-400 között. 250 felett szerintem gond nélkül elhelyezkedhetsz ilyen nyelvtudás mellett, ha nyitott vagy különféle munkakörökre.

Felsorolhatnál pár példát

Oldalak