Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A suli jelenleg passzívon van, mert nincs elegendő tartalékom, amiből folytathatnám a sulit 4 óra munka mellett. (Magam látom el, nem kapok támogatást sehonnan sem. Ezért is fontos lenne egy magasabb fizetés, ami még reális.)
Heti 40 órában nyomom most és igen a munkával foglalkozom a munkaidőben. :D
Cirkuszolni nem cirkuszolok és jól kijövök a kollégáimmal.
Spagetti kódot sem írok a vezető fejlesztő egy két tanácsot szokott adni, de elégedett a munkámmal.
Valamint bökdösni sem kell , hogy dolgozzak már.
De az hogy vegetáljak még 2 évig nem igazán motiváló erő.

Értem... akkor holnap várlak az irodámban a szerződéssel.

Ok hova menjek? :D

Hát nem tudom, a mekiben adnak 160k-t nálunk szal?

Kellene egy kötelezően kitöltendő mező a kommentelésnél az aktuális fizetésről/elvárt fizetésről.

Sziasztok,
döntés előtt állok, és véleményeket keresek azzal kapcsolatban, hogy mint szoftverfejlesztő (QA automatizálás) 6 év tapasztalattal java, javascript - typescript nyelvekben, teljes fejlesztesi processzben való ismeret (plan --> deployment + maintainability) birtokában megérheti-e Svájc? Mik a kereseti lehetőségek, illetve megélhetés? Zürich lenne a szempont jelenleg, és erősen tanakodom. Most kb 900br a fizetésem Pesten, ami egy resze albérlet es egyéb kiadás, mint oly sokaknak, viszont ilyen ingatlan árak mellett nehéz összegyűjteni. Minden komment/észrevétel érdekel. Bízom a communityben!

Köszönöm

Ezt azért nézd át:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Switzerland&country2=Hungary&city1=Zurich&city2=Budapest&tracking=getDispatchComparison

Viszonyítási alapnak, jó de kellene 1 barátnő és úgy belevágni együtt a dolgokba, mert Svájcban sem lesz jobb az életszínvonalad, ha pénzt akarsz hazahozni!

Zürichben 9-13k között mozog a senior és a team lead havi bruttó fizetés átlagos cégnél. Saját ingatlan drága, 250k-ról indultak nagyon pici lukak, amikor néztem évekkel ezelőtt. Zürichen kívül valami kis faluban biztos lehet olcsóbban is venni, de akkor a beutazással megy el idő és pénz. Az egyéb megélhetési költségekkel kapcsolatban szerintem nézz át néhány postot a határátkelő blogról.
Akik kimentek kollégáim, azt mondják, hogy a fizetés harmada azonnal ugrik albérletre és rezsire. Ők 9-10k körül kerestek, amikor kimentek. Ha konkrétan ingatlanra gyűjtesz, akkor itthon biztos hamarabb jutsz sajáthoz, mint Svájcban. Más szempontból viszont megérheti kimenni.

Mondjuk boztos jobb svájcban,de azt nem értem hogy br 900-ból hogy nem tudsz venni hitelre valamit, havi 200e simán mehetne hitelbe.

Pedig sajnos egyszerű a válasz. Majdhogynem 0 alaptőke. Mindent az alapoktól kell építenem. Vedd úgy, h most indul az egyenlegem 0-ról úgy, hogy ez a fizum van csak. És egy normális lakás 25M Pesten.

hm hát ez itt kb offtopic,de ha hazai viszonyok között kifolyik egy nettó 600-as fizu a kezeid közül hó végére úgy h semmi látható eredmény nincs, akkor Svájc sem fog rajtad sokat segíteni.

A nagyobb fizut is simán le lehet nullázni pláne svájci árszintek mellett.
(Persze ha pl épp most váltál mondjuk és ezért vagy nullán akkor az más áruház...)

Papíron a svájci fizu nagyon király... de a nettó, lakás és alapkiadások után nem fog sok maradni. Eszetlen drága minden ott, egy okés kecó kettőnknek 4K volt havonta (!!!).

Persze, ha készen állsz minden kiadást visszavágni, a városon kívül lakni stb, akkor jól járhatsz. De ezzel az erővel itthon is simán visszavághatsz & többet takaríthat az meg.

Én inkább a szakmai, mint pénzügyi oldalát nézném. Ha szakmailag sokkal jobb Svájc, az már más tészta.

Azert ez a fizu annyira nem "csak"... Ebbol a fizubol lazan felre kell tudnod tenni havi 300at. Ket ev alatt lesz 7.2 millad. Szerinted hanyan tehetik ezt meg? Ez nem csak. Ez egy kimagaslo anyagi egzisztencia....

Sziasztok!

Beirom ide is a kérdésem, hátha jár erre jelenlegi/volt dologozó a CAe engineering nevű cégtől:
"Nagyon kevés infot találni a fent említett (CAe engineering) cégről, esetleg valaki tudna segíteni? Ikyenekre lennék kíváncsi hogy fizu, juttatások munkakörnyezet stb.

Nemsoká mennék interjúzni és azt sem tudom mennyit kérjek hogy se alá se fölé ne lőjek... Egyébként 5+ év Linux/Dev&Ops/scripting/C#/CI tapasztalat van."

Köszi előre is a válaszokat!

Tuti fole fogsz loni. :D

Te ott dolgozol, HR-es vagy, esetleg csak egy sima troll? Nem irt fizetest akkor hogy lone fole?

Se nekem, se a kollégáimnak nincs jó tapasztalata a szóban forgó cégnél tett bértárgyalással kapcsolatban. Feltételeztem, hogy a kérdező képes felmérni a piaci értékét es annak tudatában mondani egy bérsávot. Nos, az a "reális" 600K (lásd az alattam szólót: Br. 600K) fölött kell, hogy legyen. Srácok, ne adjátok olcsón a tudásotokat!

Remélem a tapasztalatod nem mostani és azóta jobb a helyzet, ott is meg máshol is.
Ahogy írtad, ne adjuk olcsón! De a tapasztalat: lesz aki kevesebbet mondd és majd őt veszik fel. Azt hiszitek egy interjú alapján valós képet kapnak a munkamorálról, szakmai tudásról szociális képességekről? Tévedtek. De úgy néz ki nem is számít. Inkább a pénz a szempont, szeretné a cég a legolcsóbban megúszni a munkaerőtoborzást.
A konkrét céggel kapcsolatban, és általánosságban is: jó lenne már felfogni hogy a minőségi munkát meg kell fizetni (hangsúlyozom a minőségit!), hosszabb távon jobb befektetés mint az állandóan változó csapat a nagy fluktuáció miatt.

Br. 600k reális

Sziasztok,
5 év magyarországi tapasztalat + 2 év külföldi. Mérnök informatikus diploma , tárgyalóképes angol nyelvtudással Budapesten multi cégnél (telekommunikáció szektorban) jelenleg 1,1M bruttó + kafetéria + 1-2 havi bonus a bérem IT infra. arhitectként. A kezdő fizetésem 7 éve 500 brutto volt szintén Budapesten. Elégedett vagyok de megy ez még feljebb is.

Szerintem irrealisan magas bert adtal itt meg. Beosztottkent ennyit csak csokosok kereshetnek (meg az informatikaban is). Nagyon csokosok.... 'b' valtozat, h nem igaz a megadott ber.

Teljesen reális a fizetése, ez nagyjából az iparági átlag Budapesten jelenleg, egyáltalán nem kell hozzá semmilyen kapcsolat.

A het evvel ezelotti kezdofizud is vagy 150el magasabb, mint az akkori standard. Szerintem te ossze-vissza vetitesz vagy te vagy a csokosok csokosa...

Vagy te vagy a lúzerek lúzere.

Hát ha megy is max br. 1,4 ezzel a skillel és nagy szívás kockáztatsz, mert a másik helyen kihajthatnak annyi pénzért szépen. A BT jó de egy idő után unalmas tud lenni és a guba pedig max fél évig motivál. Inkább jó helyet érdemes választani és nem a több pénzt.

A vérnyomásod :) El nem tudom képzelni, hogy nem vezető beosztásban valaki 1,5 Millió felé menjen itthon, hacsak nem valami ügyeskedés révén. Rendes, bejelentett meló esetében egy multinál átlagosan 1,5 millió a plafon, ezt az itteni kommentek is alátámasztják.
Csak azt akarom kihozni, hogy ha megy is feljebb, marginális lesz a különbség, hacsak nem leszel vezető.
Külföld?

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék ,mert nem nagyon találok információt hogy egy pentester kezdő fizetése körülbelül mennyi.
Köszi

Sziasztok! Informatikus mérnökként, 3 év szakmai tapasztalattal, mekkora bér igényt lehet kérni sitebuilder + webfejlesztő pozícióban, Budapesten?

Sziasztok,

jelenleg egy banknál vagyok PL/SQL fejlesztő , kb 6 éves adatbázis fejlesztési tapasztalattal, ebben túlnyomórészt Oracle(majdnem 5 év), 600k bruttó + kb 1 havi bónusz. Előrelépési lehetőség nem nagyon van, képzések nulla, a meló is kezd uncsi lenni, pedig volt hogy nagyon durva projektek is voltak, de azok már régen lecsengtek... :(
Ahogy elnézegettem ha váltanék, akkor már simán lehetne 800k-t is kérni alsóhangon. Szerintetek is így van?

Szia,

Ha vágod is akkor senior szinten vagy, ami alaphangon 800-1 br. range.
Most válts még van igény az emberekre.
Sok sikert!

Oldalak