Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Se nekem, se a kollégáimnak nincs jó tapasztalata a szóban forgó cégnél tett bértárgyalással kapcsolatban. Feltételeztem, hogy a kérdező képes felmérni a piaci értékét es annak tudatában mondani egy bérsávot. Nos, az a "reális" 600K (lásd az alattam szólót: Br. 600K) fölött kell, hogy legyen. Srácok, ne adjátok olcsón a tudásotokat!

Remélem a tapasztalatod nem mostani és azóta jobb a helyzet, ott is meg máshol is.
Ahogy írtad, ne adjuk olcsón! De a tapasztalat: lesz aki kevesebbet mondd és majd őt veszik fel. Azt hiszitek egy interjú alapján valós képet kapnak a munkamorálról, szakmai tudásról szociális képességekről? Tévedtek. De úgy néz ki nem is számít. Inkább a pénz a szempont, szeretné a cég a legolcsóbban megúszni a munkaerőtoborzást.
A konkrét céggel kapcsolatban, és általánosságban is: jó lenne már felfogni hogy a minőségi munkát meg kell fizetni (hangsúlyozom a minőségit!), hosszabb távon jobb befektetés mint az állandóan változó csapat a nagy fluktuáció miatt.

Br. 600k reális

Sziasztok,
5 év magyarországi tapasztalat + 2 év külföldi. Mérnök informatikus diploma , tárgyalóképes angol nyelvtudással Budapesten multi cégnél (telekommunikáció szektorban) jelenleg 1,1M bruttó + kafetéria + 1-2 havi bonus a bérem IT infra. arhitectként. A kezdő fizetésem 7 éve 500 brutto volt szintén Budapesten. Elégedett vagyok de megy ez még feljebb is.

Szerintem irrealisan magas bert adtal itt meg. Beosztottkent ennyit csak csokosok kereshetnek (meg az informatikaban is). Nagyon csokosok.... 'b' valtozat, h nem igaz a megadott ber.

Teljesen reális a fizetése, ez nagyjából az iparági átlag Budapesten jelenleg, egyáltalán nem kell hozzá semmilyen kapcsolat.

A het evvel ezelotti kezdofizud is vagy 150el magasabb, mint az akkori standard. Szerintem te ossze-vissza vetitesz vagy te vagy a csokosok csokosa...

Vagy te vagy a lúzerek lúzere.

Hát ha megy is max br. 1,4 ezzel a skillel és nagy szívás kockáztatsz, mert a másik helyen kihajthatnak annyi pénzért szépen. A BT jó de egy idő után unalmas tud lenni és a guba pedig max fél évig motivál. Inkább jó helyet érdemes választani és nem a több pénzt.

A vérnyomásod :) El nem tudom képzelni, hogy nem vezető beosztásban valaki 1,5 Millió felé menjen itthon, hacsak nem valami ügyeskedés révén. Rendes, bejelentett meló esetében egy multinál átlagosan 1,5 millió a plafon, ezt az itteni kommentek is alátámasztják.
Csak azt akarom kihozni, hogy ha megy is feljebb, marginális lesz a különbség, hacsak nem leszel vezető.
Külföld?

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék ,mert nem nagyon találok információt hogy egy pentester kezdő fizetése körülbelül mennyi.
Köszi

Sziasztok! Informatikus mérnökként, 3 év szakmai tapasztalattal, mekkora bér igényt lehet kérni sitebuilder + webfejlesztő pozícióban, Budapesten?

Sziasztok,

jelenleg egy banknál vagyok PL/SQL fejlesztő , kb 6 éves adatbázis fejlesztési tapasztalattal, ebben túlnyomórészt Oracle(majdnem 5 év), 600k bruttó + kb 1 havi bónusz. Előrelépési lehetőség nem nagyon van, képzések nulla, a meló is kezd uncsi lenni, pedig volt hogy nagyon durva projektek is voltak, de azok már régen lecsengtek... :(
Ahogy elnézegettem ha váltanék, akkor már simán lehetne 800k-t is kérni alsóhangon. Szerintetek is így van?

Szia,

Ha vágod is akkor senior szinten vagy, ami alaphangon 800-1 br. range.
Most válts még van igény az emberekre.
Sok sikert!

voltam interjún és nem húzták a szájukat a br. 900 - 1M közötti fizuigényre :)
úgyhogy tényleg nem elérhetetlen

Sziasztok, úgy látom, itt szoktak járni informatikában jártas emberek, nagyon megköszönném, ha tudnátok tanácsot adni.
Érdekelne informatikai állás, de hivatalos diplomám nincs. Szabadidőmben fejlesztgetek egy-két Drupal alapú honlapot, már több mint 6 éve. Napi több ezres látogatottságot értem el, de elég pénzt nem tudtam kihozni a honlapokból ahhoz, hogy önállóan megéljek belőle. Ingyenes sminkeket használok, a saját elképzelésem szerint megbütykölve a CSS és néha a PHP fájlokat. HTML-ben otthon vagyok, most kezdtem el a JavaScript alapjaival is megismerkedni.
Egyébként hivatalosan a közigazgatásban dolgozok, közgazdász végzettséggel, az informatikához kizárólag a sok éve csinált hobbi weblapjaim kötnek. Angolból tárgyalóképes, németül konyhanyelv szinten vagyok.
Szerintetek érdemes pályázzak pl. IT projektmenedzseri állásokra?

Projektmenedzser-séghez nem HTML, meg CSS kell, hanem vezetői/szervezési képességek. Technikai olalról ott inkább olyan szakmai tapasztalat kéne, hogy hogyan épül fel/készül el egy komolyabb szoftver. Milyen szoftverfejlesztési metodikák vannak (agilis a divat manapság, pl. SCRUM). Önmagában a végzettséged nem hátrány, az egyik munkahelyemen pl. a fejlesztési vezető épp közgazdász volt.
Problémát okozhat még, hogy a közigazgatásban és a versenyszférában eléggé más hozzáállás kell.

Szóval érdemes a SCRUM irányába körülnézni. Annak van alapja, amit írsz a közigazgatásról, de ott is nagyon sokféle ember van. Nekem pl. atombiztos íróasztalom van, mégis váltani szeretnék, mert nem eléggé változatos és szeretek kilépni a komfortzónámból. Sajnos nem tudom, mennyire hiszik ezt el nekem évtizedes közigazgatási háttérrel. Ezért is helyezném a hangsúlyt a honlapjaimra, ha jelentkezek valahova.

Sziasztok!

Most fogok végezni főiskolán rendszergazdaként(még a félév gyakorlat) és nem tudom, hogy mi lenne az a pénz amit elkérhetek, mert a legtöbb helyen már azt kérik, hogy fizetési igényt adjak meg.

Amivel rendelkezem:Felső angol/rendszergazda okj/CCNA 1-2. szemeszter, valamennyire németül is tudok, de az max alap.

Szia,

attól függően, hogy mennyi releváns gyakorlatod van,
multinál - pl. bankban - kezdő fizu: br 370 + túlóra pénz + készenlét + kafeteria.
Ez kb. br. 500 -ra jön ki.

KKV-nál ez az összeg jóval kevesebb lehet.

Sajnos még semekkora sincs, ezért is érdeklődtem. Köszönöm a válaszod!

Akkor sajnos nem számíthatsz jóra. Célozz meg pár helyet kb olyan fizetési igénnyel amivel biztosan felvesznek, aztán amikor már van releváns tapasztatod válts (1.5év+). A bruttó 370et felejtsd el :)

+1 a tapasztalatra, az első 1-2 év hihetetlenül értékes ilyen szempontból, megtanulod a szakmában az alapdolgokat, valamint a munka emberi részét, kivel hogy "illik" beszélni, megtanulod tisztelni a munkát stb.
ha nem éget a pénz (nem tudom otthon laksz-e, van-e hitel stb) akkor én beugranék vagy nagyobb céghez, akár kisebb pénzért is (de azért nettó 150 felett lehetőleg), és 1-2 év múlva váltanék. addig megtudod mennyit érsz, mik az erősségeid stb. lesznek jó és sxar napok, de visszatekintve én ezeket mind hasznosnak tartom, szóval hajrá :)
lényeg hogy ahol nyugis a meló (8ból 7 órát filmezel pl) ott nem fejlődsz eleget. ráérsz erre majd 20 év tapasztalattal...

Szervusztok!

A jövő héten interjúkon veszek részt és szeretném kérni a véleményetek/tapasztalataitokat.

A Pacte... nevű budapesti kínai ICT cégről vagy a náluk levő elemző állásokról tudtok valami jót/rosszat, esetleg fizetési sávokat?!
Illetve a győri autógyártó cégről jót/rosszat, esetleg fizetést?!

Köszönöm szépen előre is!

Szervusztok srácok, 
köszönöm szépen a segítségeteket!

A pozíció ponyos leírása sokat segítene a konkrét válaszok adásában. Egyébként hays felmérés és glassdoor.com. Így talán kapsz egy általános képet mi merre.

Hello s köszönöm!
A Pacte... cégnél informatikai üzleti elemző állásra pályázom, a győri autós cégnél pedig informatikai üzemeltetés koordinátorira, ami egyben mindenféle process, it projektvezetés, pénzügyi tervezés, riportolás és prezentálás...

Pesten az analyst munkakör sávja az br. 550-ig megy általában a másik pedig elég mindent kell csinálni dolog. Emiatt elég rizikós és folyamatos terhelés lehetséges, ha nem csak a kihasználásra mennek akkor itt fent br. 800-at meglehet érte kapni, de tapasztalati éveket nem írtál.
Ha 4 év alatt vagy akkor keveset akarnak majd fizetni sok munkáért...

Pacte.. kezdo brutto 410 volt 3 eve, de elegge kemenyen kellett erte targyalni.

A címben említett kék logós céget kerüljétek el. Szedett vedett szar, lassú processekkel, sok favágas amit más cégek rég automatizáltak + kihasználas az állando létszámhiány miatt. Újabban nyomulnak Networkos pozijaikkal, de lehet többet keresni kevesebb munkával jobb helyeken. Ez csak egy intés és jó tanács, mert könnyen beszívathatják magukat az új melósok.

Oldalak