Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Home office hamar befigyelt, még márciusban.
Fizu nem csökkent, viszont a negyedéves bónusz elszámolása elmaradt - ígéret szerint pótlás lesz, ha megint minden rendben megy majd.

Meló ugyanannyi, viszont nem annyira hatékony, így többet kell melózni, mint korábban, mert a határidő az ugye nem változott.

Kicsit macerás a folyamatos otthonlét, de nem annyira gáz. Lehet, 6 hét múlva mást lesz a véleményem.

Érdekes mód ajánlatok is jönnek még, ugyan, mintha kicsit visszaesett volna pont annyival, hogy érezni lehessen, de közel sem állt meg az IT piac fejlesztési része.

Nálunk ennyi.

Munkaido valtozatlan, fizetes mar most kevesebb es rohadt sokkal. Melo ugyanannyi es meg egyelore nincs jele sem, hogy csokkenne. Ha rendezodik a helyzet nekiallok mas helyet keresni.

Nálunk home office van márciustól és kevesebb munka, fizetés változatlan.

Nalunk fizucsokkentes volt, nem sok, de kicsit csokkentettek, amugy meg minden mas ugyanugy megy tovabb.. :D szal sok ertelmet nem lattam a csokkentesnek, mert munka ugyanannyi van es penze is ugyanugy van a cegnek..
(Ez a captcha vmi rohadt borzaszto)

Nem informatika, de fizetésben ezt üti a leginkább. Középsuliban informatikusnak készültem, de a foci is jól ment. Végül örülök, hogy a focit választottam - pont akkor lettem profi, amikor a TAO beindult.

NB2, közepes vidéki csapat, nettó 1M plusz támogatások (lakás, autó stb). Megyéből indultam és küzdöttem fel magam. A csapatban a külföldiek akik volt válogatottak többet kapnak, nettó 1.5M körül, ami szerintem igazságtalan de mit tudok tenni. Az igazi pénz az NB1, tartalékként is nettó 2M-nál kezdődik. Nyilván több infót itt nem adok, mert nem akarom, hogy bárki jobban belojon. Most egy kis pihi van a vírus miatt, ami rám is fér, mert kemény szezon volt, régen dolgoztam már ennyit.

A válogatottság is szép lenne egy napon, mert az nagyon megdobja a fizut, ha csak egyszeres voltál és nem is játszottal pályán, az is - annyi sanszom hátha lesz majd egy napon. Amúgy a válogatott nem éri meg azon túl, mert sok idő de kvázi semmi igazi pénz az átlagos játékosoknak.

De a foci igenis versenyképes diplomás munkákkal - végre! Válasszatok ezt is - hajrá magyarok!

Ebben az országban, ezzel a grundfocival kizárt a versenyképesség. Persze lehetnek kivételes tehetségek, de nem ez a jellemző a magyar labdakergetőkre.

A TAO nem lesz örökké, másrészt pedig harmincöt-negyven felett is rúgod majd a bőrt?
Vagy akkor kezdesz el karriert építeni?

Tök privi vélemény, de nem sok fantáziát látok benne.

Sok szerencsét és kitartást. Komolyan.

Ház ez azért nem tipikus fizetés... NB2 cserepadról én csak 600 nettóra keresek egy kisvárosban. A fix kezdők se mind kapnak nettó 1M-t, de mi mondjuk kisebb csapat vagyunk, és kevesebb állami szponzor. Egyetértek hogy az NB1 a kánaán, de a legjobban fizető klubok magyart azt alig vesznek fel aki nem volt nyugati bajnokságban vagy Bem vinnék amúgy (Vidi, Felcsút, Fradi).

Nem tudom, érdemes-e informatikusokkal összehasonlítani a fizetést, legalábbis NB2-ben. NB1-ben nem hiszem, hogy bármelyik informatikus labdába rúgna.

Ez mind szep es jo, es nyilvan nem rossz osszegek, de mi lesz a foci utan?

en ezek szerint NB1 es fejleszto vagyok :) legalabb cserepad, mivel nem arultatok el mennyit keres egy olyan jatekos aki labdaba is rug.
Lehet tudni ?

Captcha-n lehetne tweekelni hogy ne legyenek ekezetes karakterek..19 probalkozas utan sikerult submittalnom

Jo nagy kamu...
Es ha igaz is lenne, foci utan 35 evesen mi lesz? Ott maradsz nulla tudas nelkul, azt a mininalbert sem fogja kifizetni neked senki mert hulye vagy mint a segg

Négy év full-stack tapasztalat, erős angollal, gyenge némettel. Két év gyakornoki tapasztalat előtte, meg egy nívósnak nem nevezhető infó Bsc. diploma. Két extra certificate.
Fizu: Bp. multi 950 br. + 2 havi. (Legtöbb helyen 800-900 br. akartak adni).
Nemrég váltottam, előtte kb. 450-et vittem haza havonta.

hi
villamosmérnök Msc
budapesti multinál
8 év munkatapasztalat ( 1 év beágyazott sw fejlesztés, 7 év beágyazott sw tesztelés, automatizálás)
aktív angol
istqb foundation
istqb tta advanced
ireb foundation
br 750k + 13.havi + caf
nagy ritkán, ha van, túlórát fizetik

Sziasztok,
Budapest, multi hátterű bank, a kisebbek közül.
2016-ban kerültem ide egy érettségivel, tapasztalat nélkül operátori pozícióba 26 évesen. Akkor 320 bruttó + 20k nettó caf, másfél év után lett 350.
A meló nagy része monitorozás (alkalmazások, adattárház, infra, hálózat...) kisebb problémák elháraítása (szervizek/alkalmazások újraindítgatása), komplexebb hibák esetén eszkaláció, supportokkal kapcsolattartás, napi zárások-nyitások (számlavezető, egyéb üzleti alkalmazások), metések-visszatöltések kezelése, partnerek/felügyelet felé küldendő és tőlük fogadandó ütemezett fájlmozgások ellenőrzése, cut-offok betartása stbstb, és mivel 24/7 3 műszak munkaidőn kívül service deskes user supportos dolgok.
Nekem akkor a lehető legjobb belépő szintű pozi volt, mert mindenből egy kicsi, on-the-fly pedig csak rajtam múlott mennyit szedek össze, és teszek bele pluszban.
2 év után az akkori osztályvezetőm feldobta a labdát, hogy toljam meg és lépjek feljebb, készült is egy karrierterv, tanfolyamokkal, negyedévre lebontva, hogy folyok bele szép lassan jobban a dolgokba.
Eszerint 2019 Q4-ig ha rendben van a fejlődési görbém tovább lépek alkalmazás rendszergazdai poziba, ez így is történt.
Első 3 hónapra br. 450, 3 hónap után br 500, caf maradt nettó 20.
Elsődlegesen adatbázisokkal foglalkozom, DB2 és MSSQL. DB2-nél implementációtól kezdve verziók közti migráción keresztül alkalmazásokig illetve adattárház üzemeltetés(+DataStage), MSSQL-nél inkább csak alkalmazás üzemeltetés, db oldali élesítések és alapvető db feldatok, backup/restore stb. Másodlagosan IMB MQ és IIB illetve rajtuk csüngő szolgáltatások üzemeltetése szorosan együttműködve az integrációs csapattal. Ezek mellett természetesen fejlesztők, tesztelések támogatása, élesítések kivitelezése, supportokkal egyezkedés.
Ennek nagy része jelenleg Windows alapon, de van benne kis Linux is.
HO sajnos nem jellemző, havi 1 nap, átlagosan havi 160 óra készenlét, ezek mellett persze notebook és telefon adott.
Jelenleg még bőven tudok itt fejlődni, sztem kb. 2 év múlva újramérlegelem a lehetőségeimet, aztán akkor visszajövök megkérdezni mennyit kérhetek. :)

Szia, 2016-ban hasonló pozícióban 500 bruttót kerestem angol tudás és készenlét nélkül kisebb magyar kkv-nál BP-n.
A jelenlegi lehetőségek alapján 650-800br. is reális hasonló pozícióban, de lehet, hogy akár több is.
Te jobban látod a jelenlegi munkahelyedet, de azt ajánlom, menj el interjúzni és nézd meg a lehetőségeket, hogy 2 év múlva ne legyen túl késő.
Az egy jó pont, ha az osztályvezető proaktívan segít fejlődni, de inkább te kezdeményezd a fejlődést - így sokkal jobban tudsz majd fejlődni.

Lehet, hogy annyit csak diplomával kapna (mondjuk speciel engem nem érdekelne, de van, ahol számít)

Hali, 4 év Java tapasztalattal KATA-s számlázósként mennyit érdemes elkérni óra vagy napi díjban? Tegyünk fel egy full átlagos JAVA tudást ami 4 év után megvan egy java fejlesztőnél
(Jelenleg bejelentve kapok bruttó 850-t + kafi meg egyéb bónuszok)

Arról nem szólt a fáma, hogy most ez olyan KATA, ahol van szabi vagy fullos szabadúszó.
Nagyon nem mindegy.
Utóbbi esetben kb 60k-tól INDUL a buli, úgy, hogy szabid alatt nincs fizu.

Akk erdemes valtanom kataba :D

3 év tesztelési tapasztalattal (test design, manuális tesztelés, automata tesztelés), illetve python+java alap tudással mi lenne a reális nettó fizetési igény, illetve KATA-s beszállítóként az elfogadható napi bér egy magyar multicegnel tesztelési munkakörben?

Ez az említett 25-30e/nap esetleg kényszervállalkozóként reális, egyébként meg kb 40e Ft/nappal számolhatsz. Ja és feküdj rá a fejlesztésre.

40k tényleg reális, már,ha korrekt a tudás mögötte.

TL;DL:
25-30K/nap, tapasztalattól és saját magad marketingjétől függő. No meg, hogy mennyire lehuzhato a cég és mekkora igényuk van.

Nem kotekedesből irom, de mivel szakmabeli vagyok, és nap mint nap látom, hogy azok, akikkel dolgozok mit csinálnak, a következőket tudnám öszefoglalni:
- 3 év tapasztalat nem sok. Tényleg nem, hiszen talán ha 2 nagyobb project tapasztalat lehet ennyi idő alatt, vagy még annyi se.
- Alap java tudás elég tág fogalom lehet. Plain Java, vagy esetleg más ?
- Toolok? Adatbázis , Spring AWS, docker vagy hasonló? CI/CD, version control ?

Sajnois én azt látom, hogy áálitoplag senior automata tesztelő emberek, akik "dolgoznak" a projecten, kb csak elvannak, valos tudáés nincs. Egy nagy fos, amit csinálnak, és inkább ne csinálnák, mert helyettuk kell javitanom mindent. Pedig én se vagyok java expert, csak kicsit jobban érdekel a szamkam (E2E tesztelésnél 7-8 óra futás helyett a végére lefaragtam 2 órára, ami valojaban 20 perc lehetett volna, csak olyan basic issue volt, amire inkabb azt mondtam, h igy jo nektek, akkor...).

Szoval ez csak egy apro szosszenet, hogy mi alapján lehet kalkulálni. Azon kevés infobol amit leirtál, 25K nál többet én nem számitanék, persze ez attól is fugg, hogyan tudnak eladni vagy te hogy tudod eladni magad. Aztán lehet 70K-t is megkapsz. Bár ez már elég profi tudást igényel, FBon is vannak csoportok, ahol freelancerek társalognak. Érdemes ott is szétnézni.
De tényleg, a legfontosabb. H akicsit is szakitasz, az is jo indulásnak. Mellette épited a kapcsolati tokét és tanulsz. Lehet most azt mondják sokan, hogy keveset irtam, de nem ugy megy, hogy Géza 20 év után kap 40K napit, akkor én is megkaphatok kezdésnek 30Kt. Valamivel lehet Géza többet tud. Vagy csak béna, és rossz a marketing. Persze , ha olyan az interjuztato, akkor ugyis kiderul, hogy mit tudsz. Én amiko interjuztattam, mindig rákérdeztem a valós tudásra. Persze jott a válasz, hogy hát azt már nem tudom, 2 éve volt. Akkor én is mondhatom, hogy a fizu se annyi, mint 2 napja volt.

Köszönöm a hosszan kifejtett válaszodat!

Alap java tudás az tényleg alap java tudást jelent :) függvényeket, web serviceket önállóan is megtudom már írni, elég gyorsan feltalálom magam,ha problémába ütközök, de ezt én még csak alaptudásnak nevezném, mert sokszor mankó kell hozza (stackoverflow, Google keresések)
Mellette természetesen vannak kapcsolódó ismeretek: mysql, spring keretrendszer, docker ismeretek is megvannak, illetve a Jenkins sem idegen a számomra. A git is a "kisujjamban" van.

25nél azért többre gondoltam, de abban a részben több, mint valószínű igazad van, hogy javarészt az önmarketing befolyásolja az árat és a mögötte lévő naprakész és hasznos tudás.

Egy tesztelo aki bizonyitott mar mas projekteken ( direkt nem tapasztaltat irtam ) 80-90e +afa ert kerul ertekesitesre a piacon jelenleg. Contractoroknal bevallt share 50% vagy felette. Ha ezt vesszuk alapul akkor mondjuk a 25-30e nem lenne fair - hacsak nem piaci aron alul adnak el. Teszteloi napi dijban nincs akkora szoras mint a fejlesztoknel. Fejlesztoknel junior-medior-senior-pro tengely menten bizony szorzok lehetnek.

Ha minden klaffol és csak a 3 év a keves, akkor emelett valoban lehet magasabbat kérni. Nem azt mondoom, hogy az év a releváns, hisz lehet valaki kozalkalmazottt és lehet 0 tudas 10 év alatt vs versenyszféra 1 év. Szoval ha jol megy minden ilyen alap ( elsore én kevesebbnek gondoltam az alap szintet, de orulok, hogy tobb van mogotte - ráaadásul a stackoverflow és google a profiknak is tud segiteni, ne ehhez mérd a tudást. Ha vlami nem mindennap megy, leeht kicsit megkopik és csak refresh kell)
Szoval, ha kulsos vagy ugyis csinálnak egy interjut, hogy okés leszel e. Ha ugy érzed m hogy igen, akkor ezen tudás birtokában, amiket felsoroltál kérhetsz tobbet, 40 is simán. 50 is, bár az már, hát azért 1M /ho kb. Mindenképp nézni kell, h nincs szabid se, és ha beteg vagy.. hát akkor se nagyon van bevétel. Nincs céges benefit se semmi bonusz. Ezeket kalkuláld bele. Tehát ha br 600 a munkavállalo, akkor lehet, a 1M br magas lesz a foglalkozatonak. De ha specko tudásod van és "fasza gyerek vagy", akkor simán. Nekem napi 60K. 9 év tapasztalat, sok project, pár multi és startup, hideg meleg minden. És persze, jo marketing. Mindig mertem kiállni amellett, amit akartam. Sokan mondanák, h ez se sok, hisz fejlesztő... de én nem fejlesztő vagyok, bár sokszor olyan feladatokat csinálok. Lehet ezért is a "nem adom lejjebb" az összeget.

De elsősorban azt mondom, próbálkozhatsz nyugodtan magasabb összeggel, lehet simán megadják, de lehet hogy nem. Aztán ha nem, akkor lesz egy feedback, hogy mennyit érsz kb. Ez se baj,. legalabb ezt is megtudod, tapasztalatot szerzel. Ha meg megadjak, akkor ott a motoszkálo dolog, h vajon medig mehettél volna :) de lényeg, hogy olyat mondj, amit ha megkapsz elégedett leszel vele. Egy ideig OFC. És ez a fontos. Olyat mondj, amit ha megadnak nem azt nézed, h jajj keveset modntál, hanem boldogan elvagy vele.
Sok sikert, jo automata tesztelokbol hiány van (akik nem csak record and playback dolgot csinálnak).

10 ev Java full stack fejleszto. Jelenleg videkrol videkre tavmunka. Mindig korszeru kornyezetben dolgoztam, ertek a szakmahoz. A bevetel picivel 1M+AFA folott van atlagban havonta. Videken ez jo, de keveslem. Merre tovabb (csak tavmunka)? Fejlettebb orszagba dolgozzak? Angol megy. Van valakinek tapasztalata e teren? Koszi!

16 eve full stack java meg kis egyeb. Kulfoldre dolgozom itthonrol ( UK + USA + AUS , szoval native angol ugyfeleknek ). 2,4M + afa havonta atlagosan , 2M alatt talan nem is voltam az elmult 6 evben. Ez nem sok csak itthonrol nezve talan.

USD-ben kb mennyi az annyi, mert kúszik felfelé mostanság. Ki tudja meddig, de araszol.
Amúgy, olyan 90k+ $ környékére tippelnék, ami kint tényleg OK, itthon meg rendgeg.
De végül is nem itthoni piacról érkezik.

Személyes tapasztalat nincs, de több korábbi kolléga is külföldre dolgozik full remoteban külföldi vagy közel külföldi bérért. Ha javazol, akkor elastic, hazelcast, patientsknowbest keres javasokat folyamatosan. Valószínűleg más is, de hirtelen ezek jutottak eszembe.

Oldalak