Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Amit írsz. Ha csak a fele is igaz volna, akkor nem volna annyi elvándorolt magyar - ahogy a nyilvános statisztikákban is látszik. Lerágott csont, de a nyugat nem véletlenül nyugat még mindíg. Igen is, ugyanolyan paraméterekkel (szakmai tudás, stb.) jobban fogsz élni. Arányaiban kevesebb lesz az albérlet is, a bolti kaja minőségéről már nem is beszélve. 6 pakisztánival akkor fogsz osztozni ha mondjuk mosogatni akarsz kimenni - de ott abból is meg lehet élni. Próbáld ki ugyanezt BP-n, hidd el nem fog menni.

A pro tippes embernek igaza van, komolyan át kellene gondolnod ezt a kimentelt. Nekem érzelmi reakciónak tűnik, főleg látva az írásaidat ezen az oldalon. Ha van családod vagy akarsz, akkor duplán nézd meg hova mész. Egyes országokban a fizetős ovi, suli, egyetem elég nagy törés lehet + nagyobb albérlet. Kb kizártnak tartom, hogy ha itthon a lakásra/házra való összekuporgatása nem megy, akkor majd külföldön ez sima ügy lenne.

A bolti kaja minősége hülyeség, a többség nem tudja megmondani, hogy milyen a kaja minősége, amit megeszik, ez csak legenda, hogy kint minden jobb vagy ha igen, akkor annyival drágább is. Éltem Svájcban, fasza meg minden, csak húst meg zöldséget meg gyümölcsöt ne kelljen venni. A tészta mondjuk olcsó volt. De ha annyira a minőség számít, itthon is megkapsz mindent, csak győzd kifizetni, ezért is kár kimenni.

Kimenni azoknak érte meg, akik nem tudtak itthon állást kapni vagy állami szektorban dolgoztak kevés pénzért, de ha gépész / mecha vonalon rossz a helyzet itthon a versenyszférában, akkor nem tudom miből gondolod, hogy kint jobb lesz, ahol lesz 15 másik külföldi 3 folyékony nyelvtudással ugyanarra a pozira, amire jelentkeznél. Főleg így covid után.

Persze itthon minden szép és jó, fasza. Neked lehet, a többségnek sajna nem. A kelet európai életszínvonalon túl, az emberek általános kereűsége, morcossága, általános hozzáállás, az orvosi ellátás részleges vagy teljes hiánya, és még sorolhatnám. Igen, itton minden működik, csak az a baj nem úgy ahogy az normális szinten elvárható lenne. Nézd meg a statisztikákat, meg akár az itteni hozzászólásokat, utána vond le a következtetéseket, hidd el menni fog.

Gépészmérnök, 5 év tapasztalat R&D területen, Budapest agglomeráció, angol felsőfok.
700 bruttó + 50 cafi + bónusz

Végre valaki megosztotta a fizetését! Köszi.
(Már én is megtettem):

sziasztok!
Támpontként írom a saját fizetésemet, adataimat az érdeklődőknek, munkahelyet váltóknak. Hátha segítség:

Életkor: 40 év
Végzettség: Okl. gépészmérnök
Munkatapasztalat: 16 év, ebből 7 év autóipar (jelenleg is)
Munkakör: Folyamat mérnök
Lokáció: Pest megye
Alapbér: br. 780.000 HUF
Egyéb fix juttatások: 13. havi fizu, + br. 25.000 HUF/hó Cafeteria + bejárási támogatás (kb. 12.000 HUF/hó)
Adható juttatás: prémium (ha jók a mutatószámaid az év végén, akkor egy 14 havit is össze lehet kaparni).

De Feleim, mennyit akartok Ti keresni 3-4-5 év tapasztalattal? :-) Egymilliót? :-)

Igen, ha egy pizzafutár simán megkeres havi 300-at vagy mégtöbbet, akkor teljesen reális lenne hogy mérnöki diplomával, nyelvtudással már egy kezdő mérnök is bruttó 1 milliót keressen. Ami végül 665 nettó, szinte épphogy megkeresi a dupláját egy pizzafutár fizetésnek, és ennyit már kókler alkoholista építőipari szakik is megkapnak simán. Úgyhogy a milliós bruttó is kicsit kevés egy mérnöknek, de egye fene, annyival már mondjuk hogy elégedett lennék.

Szerintem te nagyon el vagy tévedve. Miért kéne dupla vagy akár többször annyit keresnie egy kezdő mérnöknek, mint egy pizzafutárnak? Infósként mondom azt, hogy egy mentálisan és fizikailag sokkal-sokkal megterhelőbb munkát végezni töredék pénzért nem igazságos.

"Miért kéne dupla vagy akár többször annyit keresnie egy kezdő mérnöknek, mint egy pizzafutárnak?"
Te elvégeztél egy mérnöki diplomát, és dolgoztál már felelősségteljes mérnöki munkakörben akár csak 1 évet is? Ha igen, akkor tudod a választ. Ha nem, akkor gondolkoznod kell még egy kicsit, miért botrány az, hogy egy pizzafutár fizetés dupláját (NETTÓ 600) is alig keresi meg egy mérnök az ilyen-olyan multiknál.

Fején találtad a szöget, éppen mérnöki diplomával szakmában dolgozom jó pár éve, vezetői pozícióban. Én azt látom, hogy a többszörös (3-4x-es) fizetés szorzók diplomás és középvégzettségű között főleg a fejlődő országokra jellemzőek, Nyugat-Európában a különbség az átlagban kb. 1.3-1.5 szeres. Szerintem sokkal egészségesebb, egyenlőbb társadalmat eredményez, ha nincsenek eleve hatalmas különbségek a szakmák között. Később persze aki valamiben jó, tehetséges, kiemelkedik, ahogy többszörösét fogja keresni az átlagnak "10x-es infós" és a pizzás is aki sokkal jobban dolgozik a többieknél.

Erre csak azt tudom mondani hogy akkor menj el futarnak..

mindenki annyit kap, amennyit a munkája ér a piacon...

Senki le se kaksizza, mit tartasz te igazságosnak. Ha ennyire erős az igazság érzeted, alapíts egy futár céget, és fizess nekik havi egy milkát a saját pénzedből.

Pár hónapja voltam itt a környéken fodrásznál. Egy fiatal 23 éves srác vágta a hajam, nem rég végzett a sulival, de már volt vagy 2 év gyakorlata. Mondta hogy Pesten kezdte, ott volt az elő munkahelye. Mindennel egyyütt simán hazavitt nettó 500-600 között. Akkor miről beszélünk????

1.8M-ot szeretnék, azt olvastam ez az átlag.

3 éves tapasztalattal br 440-et kapok szabolcsban egy multinál géptervező mérnökként. Őszintén szólva nem tudom hova pozícionáljam magam, hallok többet is kevesebbet is.. Annyi biztos h mai eszemmel nem választanám a gépészmérnöki szakmát mert iszonyú szopás volt eljutni a diplomáig de ezt a fizu sztem egyáltalán nem tükrözi mert úgy érzem lassan mindenki többet visz haza mint én. Amikor a 20 éves kocsimból látom a gyári melóst az 5 éves Audijában vagy az 1 éves kiájában eléggé fel tudok háborodni vagy amikor meghallom h egy 8 altalanossal elvetgezheto munkaert is odaadnak nettó 300at... Az építő ipari szakikról meg ne is beszéljünk. Amikor pályaválasztas előtt álltam nem gondoltam volna h ide jutunk de ezen már késő bánkódni. Na de nem picsogni kell hanem kitanulni egy okj-s szoftverfejlesztőt vagy villanyszerelőt :D vagy valami pluszt vállalni munka mellett. Na mindegy jó volt egy kicsit rinyálni minden esetre

"Amikor pályaválasztas előtt álltam nem gondoltam volna h ide jutunk de ezen már késő bánkódni."

Egyetértek, ezt jól beszoptuk!

Nem kell már annyi mérnök mint anno , ez az igazság. Még ha a nagy mérnök hiányt néha most is fújják a médiában . Törik lefelé a béreket mert egyre több emberből lehet válogatni. Agrár , építő ès élelmiszer iparban már most nem nagy szám a mérnöki terület és sztem a gépészet is kezd feltöltődni habár még azért vele mindig jobbak a lehetőségek mint az első három iparágban dolgozó mérnöki szakmákkal. Általánosságban talán még a villamos és It mérnökök esetében hallok emberi munkaidő mellett normális fizetéseket. Én személy szerint építőiparról tudok nyilatkozni. Nem csak, hogy a műszaki Előkészítő illetve Építesvezető mérnököket hanem a projektvezetőket is lepipálja lassan minden szaki. Mindenki katás lassan és brutális díjakat számláznak. Havi bontásban egy Epitesvezető építő vagy építészmérnök havi bére és egy katás Kőműves között most simán van 2-3 szoros szorzó. Vicces, hogy őket kell irányítgatni kevesebb bérért. De hát gondolom kereslet és kínálat. Fizikai állomány mindenképpen kell a munka elvégzéséhez mérnökökből meg előbb utóbb úgyis találni valakit aki elvégzi a melót.

A 'rinyálást' nem akarom megzavarni, elvégre jól esik néha valóban, de a gyári melós se fog 5 éves Audit/ 1 éves Kiát venni, legalábbis ha felelősen kezeli a pénzügyeit. Akiket láttál vagy vállalkozók voltak sokmilliós bevétellel, vagy hitelből élnek nagy lábon.

Sziasztok!
Támpontként írom a saját fizetésemet, adataimat az érdeklődőknek, munkahelyet váltóknak. Hátha segítség:

Életkor: 40 év
Végzettség: Okl. gépészmérnök
Munkatapasztalat: 16 év, ebből 7 év autóipar (jelenleg is)
Munkakör: Folyamat mérnök
Lokáció: Pest megye
Alapbér: br. 780.000 HUF
Egyéb fix juttatások: 13. havi fizu, + br. 25.000 HUF/hó Cafeteria + bejárási támogatás (kb. 12.000 HUF/hó)
Adható juttatás: prémium (ha jók a mutatószámaid az év végén, akkor egy 14 havit is össze lehet kaparni).

Röhej, és egyben szégyen is. Nem rád nézve, nem tehetsz róla, valahol ezen a környéken tart a bérsáv, de ebből is látszik hogy totálisan döglött az egész szektor. Persze, egy minimálbéres árufeltöltőnek ez álom fizu, de ha azt nézed hogy az IT-ban Miska fölötti fizetések nem számítanak kirívó esetnek, és még nem is kell hozzá semmi extra skill, egyből rájössz, hogy ez egy nagy büdös szr ez a fizetés. A szomorú hír pedig, hogy lényegesen többet mashol sem kapnál, miközben folyamatmérnökként teljes termelést viszel a hátadon, a munkahelyi stressz az egekben, mindent rajtad kérnek számon, es rengeteg tudás is kell a munkához. Siralmas. (Üdv egy másik folyamatmérnök)

Hát építőmérnökként még rosszabb a helyzet. Hasonló szituációban van egy èpítésvezető mint egy folyamat mérnök. Viszi a termelést a hátán. Fizu meg ennyi sincs. Pláne ha leosztom, hogy építőiparban helyi vezetőként 10-12 óra is elvárt mérnökként. Lassan tényleg nem nagy szám a mérnöki szakma nincs már munkaerőhiány akkora, hogy jó legyen a fizetés.

IT-ban "Miska" nevű egyén dolgozhat otthonról külföldi cégnek, vagy csak szabadúszóként is ellehet, addig ezt egy folyamatmérnök nehezen teheti meg, így nem csoda, hogy a keresetek is többek, mert nagyobb a verseny Miska tudása után.

Persze cserébe kénytelen folyamatosan új technológiákat, framework-ök használtatát megtanulni, akár pár évente is. Legtöbb ember utál új dolgokat megtanulni, úgy van vele egyszer tanuljon meg valamit, aztán nyugdíjig hagyják békén.
Ja, és rendelkezik egy olyan skillel, amivel az átlag ember nem. Képes több órán keresztül egy monitor előtt ülni. Legtöbb embernek ez egy kínzás lenne, még ilyen fizetés mellett is.

Márpedig folyamatmérnökként - ami valljuk be messze nem a legnagyobb mérnöki szaktudást igénylő pozíció egyik cégnél sem, sőt ők sok helyen nem is végeznek valódi mérnöki munkát - igen jó fizetés ez, nem tudom te hova akarnál ennél jelentősen többet. IT-ben pedig igaz hogy vannak millió feletti fizuk, de közel sem az az átlag, és akik ezt megkapják azok általában azért több "extra skillel" rendelkeznek mint az átlag folyamatmérnök. Melyik cégnél vagy egyébként ahol ekkora felelőssége van egy FM-nek, és ahol úgy érzed hogy rengeteg tudás kell a pozíciódhoz?

Nekem diploma nélküli barátom programozóként most írt alá br 1200000 szerzodest, tudod milyen extra skillel rendelkezik? Azzal, hogy ki tudta szagolni hogy mit érdemes kitanulni, hol fizetnek igazi pénzeket a munkaerőpiacon, míg én (meg a csoporttársaim) az egyetemen gürcöltem a vizsgákon, mert hihetőnek tartottam hogy egy mérnök jól keres. Aztán tessék: okl. gépészmérnök, majd' 2 évtizedes ipari tapasztalattal, br 800 alatt.... miről beszélünk? Szotyipénz kategória.
A válság idején volt egyébként az, hogy munkautasításokat írogatott egy folyamatmérnök. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, azóta sokkal nagyobb felelőssége van egy folyamatmérnöknek, ezzel parhuzamosan a stressz is nagyobb. Minden van mint a búcsúban, új termék gyártás bevezetés, gépbeszerzés, plc programozás, CAD tervezés, csak pénz nincs.

Nézd, ez most lehet nyers lesz, de ahogy a mondás tartja nem dolgozni kell hanem pénzt keresni. Nagyon sokan (hogy kellően önkritikus legyek, sokszor én is) egy belső egyetemes igazságérzet miatt ezt nem vagy nehezen fogadják el. Az, hogy a diploma nélküli barátod 1,2 m bruttót kap és "ki tudja szagolni" hol fizetnek ennyit, az extra skill; eladja a tudását ennyiért;a legtöbb embernek ez nem megy. Pont a kettővel ezelőtti projektem volt olyan, hogy az egész munkáért kapott melóhelyem 37 milliót. Dolgozott rajta mérnök, melós, gépek, mindenki. A megrendelőnk (1 személyes cég) akin keresztül ment nem csinált semmit, csak végigment rajta a projekt, számlázta tovább az ő megrendelőjének. Más forrásból végül megtudtam, hogy rádobott közel 20%-ot és úgy adta tovább (ez több mint 7 millió). És ez nem állami/korrupt/stb projekt volt. Neki megvolt a kapcsolata, infomrációja és a tudása hogy ezt ennyivel tovább lehet küldeni és élt vele. Keresett 2 hét alatt annyit amit más egy év alatt se. Számít, hogy ő mennyit szívott az egyetemen vagy sem? Nem. Egy burkoló is megkeres fél millát röhögve és ő se járt egyetemre. Ő azzal tud többet, hogy burkol és ezt a plusz tudást megfizetik.
Ha számít a pénz akkor így kell nézned a világot.

Megosztanád azért Te is a fizetésed (hamár ez a címe az oldalnak :-))?

Adom...
Rengeteg okoskodó komment jön, de kevesen osztják meg a fizetésüket, holott az oldalnak pont ez lenne a haszna!

Pest megye 3,5 év tapasztalat. A covid miatt örültem hogy egyáltalán találtam munkát, br 520, de ez nem releváns, mert mar folyamatban van a váltás br 625 ajánlatot kaptam. De szerintem tökmindegy, bruttó 1 millió alatt mindent keveslek, ha egy programozó simán megkap annyit diploma nélkül 1-2 programnyelv ismeretével 4 év tapasztalattal, akkor br 999000-ért sem éri meg elvégezni egy mérnöki diplomát.

Hat akkor ne végezd.
Ha ennyire ostoba vagy, hogy itt sírsz, ahelyett, hogy elmennél programozni (ha már ilyen könnyűnek tartod), akkor megérdemled, hogy nem fizetnek meg. Én még ennyit se adnék neked.

Amúgy se értem mit teszed itt az eszed... én is ennek tanultam, de nem mai információ, hogy nem éri meg a diploma, így volt ez egy évtizeddel ezelőtt is, de akinek van némi esze, és nem csak megy előre "muh papír, az kel, mer jó lesz kitörölni a valagam vele", az láthatta, hogy az egyetemi tananyag gyakorlatilag 0 hasznot ad, a tanárok szarnak bele, a diákok meg végig bulizzák az egészet. Azt a cégek meg panaszkodnak, hogy kiesik az egyetemről a diák, azt még egy évig nem termel hasznot mer annyira nem ér semmit a mai diplomás...

Oldalak