Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Hát a főnököm aki szintén épületgépész 10 éves tapasztalattal keres br 700-750 körül, míg most ahol vagyok az építésvezető nettó 6-650k-t visz haza, viszont az a durva azok a munkások akik kinevettek napi nettó 25ezer körül dolgoznak és még némelyiknek foga sincs…

Haljéktalanok többet koldulnak össze baszki

Az újonnan belépő áruházi dolgozók kezdőbére 8 órás munkaviszony mellett 2023. január 1-jétől havi bruttó 430 700 forintra, a kiemelt üzletekben bruttó 473 800 forintra emelkedik. Az ebben a pozícióban elérhető legmagasabb bér bruttó 596 700 forint lesz

Most erre mit lehet mondani ? Ha a melósok kiröhögnek , gondolod mennyire versenyképes ez a fizetés.És kivitelezésen meg gondolom van stressz meg hajtás bőven.A tapasztaltabb szerelők meg hazavisznek ugyanennyit nettóban :DD . De ha neked ez így jó akkor áldásom rád.

Sziasztok!

Pozíció: Folyamatmérnök (kb. 800 fős autóipari multi)
Lokáció: DNY-Magyarország
Tapasztalat: 6 év
Nyelv: angol b2, ritkán kell használni
Fizetés: Br. 1m+ illetve a szokásos cafi, bejárás támogatás + profit sharing

Meló semmi extra, néha stresszes időszamok is vannak, túlóra nem jellemző.

Régóta olvasom a fórumot, látom, hogy ennél többet nem nagyon kaphatnék sajnos (maximum vezetői pozicióban, de az nem vonz), így jelenleg karrierváltásban vagyok IT területre.
Nagyon sajnálom, hogy egyetem után nem egyből szoftverfejlesztés irányba mentem.

Jó hallani,hogy ilyen cég is van valahol az országban, mert még soha nem találkoztam olyannal, de még az ismerőseim sem, ahol 6 év tapasztalattal ennyit lehet keresni folyamatmérnökként, ráadásul még profit sharing is van....

Nekem 2017-ben ajánlottak folyamatmérnöki pozira br 1M-át ény-mo-on

Bruttó 1 millió DNY-Magyarországon beosztottként azért nem olyan rossz.

Ennél többet IT-sként sem fogsz kapni jó ideig, ott sem osztogatják a nettó 1 milliót a semmire.

na jó ilyet látni, hogy valaki ilyen számokat is ír. jelengleg én is folyamatmérnökként nyomom, É-Ny Mo. Nem panaszkodom én sem, de pár év tapasztalatom van csak, mindenesetre jó hogy látom, van hova innen.

Mechatronikai mérnököknek is ilyen ergya a fizetésük?

Nem sokára végzek autószerelőkémt gondolkozok mérnöki pályán, de ilyen fizetésekért nem nagyon látom értelmét fél évente 350.000 forintot perkálni…

Nálunk keresnek mechatronikai mérnököt a cégnél 3-5 éves tapasztalattal br 580-650-ért. Elvárások vannak bőven míg a fizu vicc kategória. Így lehet is mérnökhiány mert senki nem fogja elvállalni.

Alap órával havernak 650 a fizuja mozdonyvezetőként, elég viccesek a bérek

nem a szakmunkásoké sok hanem a korábban jól fizető szakmáké kezd visszaesni és kiegyenlítődni az egész.
Pl a programozók most is jól keresnek, de már korántsem annyiszor többet keresnek mint bizonyos szakmákhoz képest mint 20 éve. (és most itt nyilván nem a kontraktorként külföldre melózó fejlesztőről beszélek aki eur-ban kapja a fizuját a nagy ÁÁáámerikából)

Én csak akkor tanulnék mechatronikai mérnöknek a helyedben ha egy kényelmesebb melót szeretnél, anyagilag nem hiszem, hogy sokkal előrébb lennél mint egy jó autószerelő.

Én br 850-et kapok 8 év tapasztalattal. (Nem vezetőként). Max kapok évi 3-5% emelést, de ugye az infláció meg is eszi mint a huzat.

jézusom dehogy is..Gondolj bele alaphangon 3,5 év (sokan csúsznak legalább 1 évet ),ezt kiperkálva kb 2 misi lenne,dolgozni nem tudnál mellette annyi mindennel szivatnának,utána meg pályakezdőként évekig kellene még folyamatosan tanulnod mint állat hogy elérj legalább egy átlagos fizetést. Ezidő alatt autószerelőként kitanulva a szakmát rendesen rengeteget tudsz keresni,kevés a jó autószerelő,főleg aki nem fél lábbal a föld alatt van. Gondolj bele behoznak egy luxusautót,kb akármennyit elkérhetsz egy kis mókolásért.. Nyomasd a szakmát,tanulj meg mindent az öregektől és busásan megtérül :

ezért kell burkolónak menni gyerekek, én is azt tettem meg is gazdagodtam belőle.

Üdv, a kiskarcsi

ui: jó olvasni a sok diplomás rinyálását xD

Valahol azért megérthető a rinyálásuk. Érdemes amúgy csinálni szakmát pkusz érettségi aztán ha érez magában affinitást akkor tanul tovább

Igen, ugyanennyire trágya. Értsél a plc-hez, vezérlésekhez, robot programozáshoz, servo drivehoz, mindenhez, ugyanezért a bruttó millió alatti fizetésekért, miközben a bruttó 1M fizetés se lenne olyan húde istencsászár.
Ha te még fizetsz is az egyetemi képzésért, jelen helyzetet ismerve én 10 percen belül felkeresném a tanulmányi osztályt és kiiratkoznék. Nézzél itt körbe, mindenki megbánta hogy bepalizták ezzel a mérnöki pályával, kb másról sem szól a fórum.
Persze nyilván van mechatronikai mérnök mondjuk az atomerőműben 2 milliós fizetésért is, de nem az a jellemző fizetés.

Skacok, tényleg ekkora a kaka mérnök(Főleg gépész) területen?
Jó, igaz, nálunk a Debreceni Egyetemen is a gépészek fele sík hülye volt, de mégis.

Én projektmenedzsment, műszaki előkészítésben dolgozom, ami csak félig mérnöki pozi, de mindenhonnan azt hallom, nem hogy Hajdúban, még Szabolcs-Szatmárban is, hogy mennyi mérnököt keresnek, meg hogy Pestről utaztatják le az értelmesebb mérnököket a kockás céghez, meg a gumiiparba, meg az elektronikai gyártókhoz, mert annyira nincsenek. Nekem ez kicsit jobban hangzik, mint a folyton variáló beruházókkal, változó tervekkel, meg a kivitelezőkkel szenvedni.

Dolgoztam családi vállalkozásban(villanyszerelés, hűtés fűtés) is, erre azt tudom csak mondani, hogy oké, ha hajtasz, vállalkozóként megvan a 6-800 nettó, akár több is, de ez 50 évesen is ennyi lesz, nem több, feltéve, ha nem jön a mostanihoz hasonló földbe állás, amikor jó, ha nullára kihozod a hó végét a segéded bejelentett bérével.

Fiatalként, pláne ha nem hajtasz, nem képzed magad, nem tudsz "EXTRÁT" felmutatni a többi egyetemi szökevényhez képest, valóban nem egy nagy durranás a mérnökség, de 20 év tapasztalattal meg lesz ugyan ez a fizud, mint a villanyszerelő vállalkozónak, csak lesz délutánod, hétvégéd, maradnak porckorongjaid, és nem fogsz random ökrendezni a cement és téglaportól. Na meg, 20 év mérnöki tapasztalattal bármikor szerelhetsz padlófűtést, ha szeretnél, viszont a fűtésszerelő soha nem tud majd beülni a klímás irodába a multihoz, ezt sokan elfelejtik.

Természetesen nincs itt semmi gond, kolbászból van a kerítés:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20230228/sulyos-hiany-van-ebbol-a-szakibol-magyarorszagon-pedig-jol-fizeto-allas-1134549

Ugyanennyire igaz, amikor azt hallod, hogy lasszóval fogják a mérnököket az elektronikai gyártókhoz. Egész egyszerűen nem igaz. Igaz volt kb. 2017-ig, ma pedig más időket élünk.

Igen keresik a mérnököket bruttó 5-600 ért.. Annyiért kereshetik is,csak legalja munkaerő fogja elvállalni ennyiért.Sok ismerősöm végzett K-Mo-on ( nyilván itt ME meg DE -re gondolok) , a jobbak egy idő után kaptak ajánlatot Pestről meg NY-MO-ról ,nem kevésszer ilyen 50-80 % -kal magasabb bérért cserébe.Kis pénz kis foci sajnos.SOk ismerősöm meg külföldön van már jó ideje.

Ezt én is megtudom erősíteni. Linkedinről folyamatosan kapom a megkereséseket, de amikor bemondom a br 950-1m-t azt meg sokallják.

Ez egyébként a titok a mérnökhiány mögött. Megkérdezik a nagy cégeket, ők meg elmondják hogy folyamatosan rengeteg nyitott mérnök pozíciójuk van, állandóan embert keresnek. Csak ebből az nem derül ki, hogy minden egyes pozícióra megtalálták már 100x is a megfelelő embert, csak olyan kurva szarul fizetnek hogy mind a 100 lelépett, és most keresik a 101-et.

Ott a pont, szó szerint így van.
Csak az a baj, hogy egy pályaválasztás előtt álló 17 éves fiatalt simán csőbe lehet húzni ezekkel a mérnökhiányos cikkekkel, mert ezekből ugye az jön le, hogy micsoda nagy karrier mérnöki diplomát szerezni. Lassan már a kukásokkal egy szinten van a bérsáv, de még mindig linkelve lett egy FRISS cikk arról hogy mekkora biznisz mérnöknek tanulni...

Gépészmérnök bsc
Angol b2 de nem kell használni
Tervezés
Bruttó 580
5 év tapasztalat
Debrecen

De most komolyan,ebből hogy az istenbe lehet jövőt építeni ? Gondolok itt lakásra ( Debrecenben a 2.legdrágábbak Pest után ha jól tudom) , esetleg esküvőre ( az is már egy 60 fős is 3-4 misi alaphangon ) gyerektervezésre stb. Ebből hogy a retkes anyjába ? Tényleg ide süllyedtek a mérnöki fizetések ? Ebből nem lehet még egy átlagos életszínvonalat sem fenntartani. Nem szégyellik magukat a munkáltatók ? Ennyi pénzért én max youtube videókat nézni mennék be,nem tervezőmunkát végezni :SS Eszem megáll...

Én pont ezért hagytam el a pályát mert már 3 évvel ezelőtt is ilyen bérek voltak, gyakorlatilag ez a kis fika pénz arra elég, hogy életben maradj másra nem, egyedül csak ezt a 3,5 évet sajnálom amit egyetemre szántam és anyámék tartottak el. Szaktársak akik ebbe dolgoznak 7 éves tapasztalattal 650-750 (vidék) között keresnek napi angollal meg felelősséggel a nyakukon.:D

Hacsak nem 2-3-4 órát kell dolgoznod egy nap (és a maradékot nem kell tettetni, hanem elhúzhatsz haza), akkor szerintem válts minél hamarabb, akár egy tök más irányba, ahol nincs ennyi stressz és felelősség és agyzsibbadás nap végére. Ennyit kisvárosban élő ismerőseim megkeresnek már mindenféle különleges végzettség és túra nélkül. Ne haragudj, de szerintem megalázó ez a fizetés és az ilyen cégeknek tönkre kellene menniük, nem élősködni rajtad/rajtunk.

Nincs igazad,ma pontosan ennyit érnek a gépészmérnökök,mint amennyit kolléga úr is keres.Borzasztóan túltelített lett a szakma,konkrétan operátorokat úgy kell halászni(már aki még itthon maradt nem külföldön dolgozik),mérnök meg eleve nem sok kell,munka is sokkal kevesebb lett,így semmi okuk nincs a cégeknek meg is fizetni a munkaerőt.Perpill egy 4-6 évet tanult és ugyanennyit ledolgozott tervezőmérnök annyit ér mint egy operátor.Ez van ,de ez az igazság,akinek nem tetszik lehet váltani ( én is gépészként végeztem,dolgoztam benne 2 évig aztán azóta jó messzire elkerülöm,nagyon jól döntöttem ).

ilyen ez, ha az ember egy összeszerelőüzemországban él. De majd az akkugyárak! Ja, nem.
Egyébként R&D-ben szükség van jól képzett mérnökökre, csak kár, hogy kevés ilyen, rendes tervezői pozi van az országban, így nincs igazi verseny a cégek között, ami felhúzná a béreket. Lehet menni operátornak, villanyszerelőnek, burkolónak, ezekre van szüksége az országnak, meg is fizetik a munkájukat. Ha végigtoltad az egyetemet, beszélsz nyelveket és szeretnél olyan munkát végezni, amiről az egyetemre jelentkezéskor álmodtál, akkor irány külföld. Amíg még MO az Eu tagja.

Oldalak