Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Egy kis statisztika néhány nemrég végzett (budapesti) programtervezőről. Mindegyikünk dolgozott már 1,5+ évet egyetem mellett:
Egyik ismerősöm keres bruttó 420 ezret + caf. telco cégnél Java fejlesztőként, másik nem tech cégnél C++ fejlesztő bruttó 300 000-ért, mert hogy a cég taníttatta ki, harmadik nettó 310 000 + cafeteria beágyazott C++ fejlesztő, én szintén bruttó 420 000 + cafeteria C# fejlesztőként. Mindegyikünk junior pozícióban van, rajtam kívül mindenki multinál. Megszakadni senkinek sem kell, nem jellemző a túlórázás. Cafeteria nem sok, 20-30 ezer havonta bruttóban.

Full stack senior developer (kb. 20 év tapasztalat), progmat diploma, közép angol.
Kis cég, C/C++ főleg, de bármi más is ami kell a munkához: Java, Android, C#, SQL, Linux admin stb...
Nettó 600 + kocsi, nem stresszes és nem is túlórás, de az összes szabit sohasem tudtam még kivenni.

ez bejelentett 600, azaz durván 900 bruttó? kis cégek szeretnek trükközni... kocsiban mit fizetnek?

Eddigi pályafutásom során 4-5 kis cégnél dolgoztam és mindegyiknél trükköztek sajnos, szóval ezért írtam nettót. A kocsiban "csak" a kocsit.

Hát ez nem túl sok senior level szinten.
Pláne, hogy "trükközve" nettó a nettó.

viszont ha a kocsit korlátlanul hajthatod, az (beleszámolva a karbantartást, takaríttatást stb.) akkor távolságoktól függően közelítheti a nettó 100k-s juttatást.
Ettől függetlenül ez a bér a sáv alján van, multinál tuti több lenne. Bár a stressz meg a túlóra is valszeg...

Öhöm, progmatos diplomával 20 év tapasztalattal, nettó 600 -at kap, és mondjuk nettó 1M -ért jön a sok stressz, meg túlóra...ennyi év tapasztalattal egy esztergályos is megkeres nettó 400-at mondjuk.
Ilyen paraméterekkel nettü 800-900-at kellene kapni, túlóra nélkül, minimális stresszel. Ebből is látszik, hogy nem munkahelyet kell váltani, hanem országot :P

Végzettség: Bsc Mérnökinformatikus (Pécs).
Tapasztalat: Összesen 2 év munkatapasztalat, melyből 1,5 év SharePoint üzemeltetőként multinál, br. 250 000-ért vidéken.

Nyelvtudás: angol (magabiztos), német (alapszint).

Váltás előtt állok, mit gondoltok mi lehet a reális bérigény Budapesten, releváns pozícióban?
 

Szia,

Minimum br. 450-550-ben gondolkodj benefitektől függően, hogy jól gyere ki a váltásból.

4 év tapasztalat főként Java fejlesztőként, most lépek senior pozícióba 780k br fizu és 40k juttatási csomag mellett. Eddig mid-levelként kerestem 640k-t.
Őszintén szólva, kicsit csalódott vagyok jelenleg. Azt látom magam körül, hogy nálam fiatalabbak, kevesebb tapasztalattal többet keresnek, akár mid-level pozicíóban is devops, scala, c++ vonalon megkapják a 900+ br-t. Ennyivel többet érnek ezek az én java+fullstack tudásomnál, vagy csak jobban szét kellene néznem a piacon?
Esetleg lehet, hogy külföldre lenne célszerű mennem? Folyékony angol megvan, BP-re semmi nem köt. Hogy érdemes elindulni? Jelenleg is bombáznak LinkedIn-en mindenféle európai recruiterek, ezekkel érdemes felvenni a kapcsolatot, vagy inkább közvetlenül célszerűbb jelentkezni cégekhez?

Azt megmondod, hogy hol kapnak a mid-level C++ fejlesztők br. 900-at? Nem kell cégnév, elég az iparág is. Amúgy ha ugyanannál a cégnél vagy (főleg már 4 éve), ne csodálkozz: a lehető legkevesebb pénzt fogják neked adni, ami egyúttal okot is ad arra amit eleve csinálni kell ebben a szakmában 0,5-1 évente ha az ember jól akar keresni: válts melóhelyet. Amennyire tudom senior bármilyen fejlesztőből (Java főleg) hiány van, ha céged ennyire nem becsül lépj, nem is kell külföldre: nézz szét itthon.
Amúgy lehet az is baj, hogy "főleg" JAva-s vagy, és a tudásod még nem igazán senior, mert nem csak ezzel foglalkoztál hanem mással is -erre utal ez az egy kis elejtett szó. Az ember általában érzi hogy mennyire kompetens egy területen, ha úgy érzed a tudásod ennél többet ér válts.

C++ infosec vonalon 920 br
Scala USA székhelyű médiacégnél 900 br
Devops epamnál 890 br

A C++os elképzelhető, hogy senior alja, előző cégénél mid level volt, a másik kettőnek viszont biztos, hogy az új pozíciójuk sem senior.

Csak az epamos fizetésre reagálnék.
Az a helyzet, hogy a legtöbb senior nem keres ennyit ott, de vezető fejlesztők közt is van olyan, aki nagyjából csak ennyit kap.
Ezzel nem azt mondom, hogy nem valós az összeg, ami a fenti hozzászólásban van, de nem árt észben tartani, hogy ez messze nem átlag arrafelé és csak akkor van ilyen kiugrás a pozícióhoz tartozó bérsávból, ha nagyon kell már valaki nagyon gyorsan egy nagyon rossz projektre.
Ja, meg az ilyenek miatt van bérfeszültség.

Szia, ha arra nem átlag, akkor merre lehet olyat találni, ahol ez az összeg az? Egyébként lead-ként (3-4 fő vezetője) is sok ez az összeg? Tudom a Hays-es kimutatás hülyeség, mint az is , hogy minden albérlet csak 150 felett van, és nincs olcsóbb, mint ahogy az ingatlanosok állítják.

Nem seniorként ez sehol nem lesz átlag az országban. 400, de max 450k körül indulnak a juniorok, nem reális elvárás az, hogy a következő szinten (mid-level) már átlagban dupla pénzért csapkodják a billentyűzetet, mert akkor hova növeled a seniorok és a vezetők fizetését. A hays kimutatásban a mid-level fejlesztő béreknek a maximuma sem éri el a 800k-t, nemhogy a 890-et.
Seniorként ez a fizu elérhető a legtöbb multinál néhány állásváltással, mert váltáskor jobban tudod növelni a fizetést, mint ha megvárod az előléptetést egy helyen, de még így sem belépőszintű seniorról beszélünk. Leadként meg talán kevés is egy picit a 900k körüli összeg.

DevOps-osok általában 10-20%-kal többet keresnek sima fejlesztőknél általában. Mástól is függ a dolog, banki ügyfelek és "égaház" projektek szintén többet fizetnek. Na meg a mid és senior között is van azért egy folyamatos átmenet, ezt a hays felmérés nem veszi figyelembe.

Azzal viszont egyetértek, hogy ez nem az átlag azért.

"DevOps-osok általában 10-20%-kal többet keresnek sima fejlesztőknél általában."

Ez tapasztalat? Vagy honnan jön az infó, illetve mi lehet az oka?

Hogy erted, hogy az uj poziciojuk sem senior? Milyen szinten lehet elkerni ezeket a penzeket? Illetve hany ev tudas kell?

Jó fizuk ezek, de kíváncsi vagyok hogy mennyire nagy a stressz ennyi lóvéért? A te melód pl. mennyire stresszes? Csak most kezdem a szakmát, és próbálom felmérni a helyzetet. A jelenlegi helyemen minimális a stressz, de a fizuk is közepesek kb. Gondolom ez nagyban függ az iparágtól is? (fizetés / stressz aránya)

Elkeserítő a mai fiatalok hozzáállása, ami a ballib oktatási rendszer eredménye. A korábbi hozzászólásokból látható, aki akar, Magyarországon jól boldogul. Egyre nőnek a bérek. 26 évesen nem kevés a havi br. 400 ezer forint. Nem is értem miért mennek ki sokan külföldre, ráadásul, aki három gyermeket vállal kap 20 millió forintot lakásra.Ilyen lehetőségek a mi időnkben nem voltak.
Pesrze sajnos értem, mert sokan tisztelet a kivételnek, csak a drognak, italnak, szexnek élnek. Nem akarnak tisztességes életet élni. Azért is mennek külföldre, mert ott sok az egzotikus, színes ember, velük akarnak paráználkodni.

Kedves troll dr.

Gondoltam kiírom magamból....
Aztán mégsem....
Most pedig megint írhatnékom van....

Előre is elnézést a kollégáktól :-)

Fű vagy! Fotoszintetizálsz, mást semmit.

Bár lehet, hogy rájöttél, hogy mire nyugdíjba mennél már nem lesz, aki azt fizesse. Na meg az utcádban sem ingyen világít majd a kandeláber, dobhatsz be majd zsetont, hogy ne ess hanyatt a buckás járdán, mert arra sem lesz fedezet, hogy javítsák.
Meg a háziorvosod is - ha még lesz - olyan összeget fog benyögni a hapcidra, hogy a tüsszentéstől is elmegy a kedved.
No ezeken kellene elgondolkodni mielőtt billentyűzetet ragadsz...

Komolyan azt gondolod, hogy ezzel a stílussal és retorikával itt bármilyen célt is elérsz?

Vagy talán mert UGYANAZÉRT a munkáért háromszor annyit kapnak mint itthon..

8/10 nice trolling

Vagy trollkodsz, vagy hülye vagy és kész :)
1. Kevés a 400 bruttó, még a nettó 400-ból sem veszel pl. egy szaros panel lakást, max. 15 év spórolgatás után vagy mész hitelt felevvni (ehhez sok sikert, hallom / látom miket művelnek a magyar bankok)
2. Mivel teljes nevet adtál meg egy anonim fórumon, a hozzászólásod értékéből levon a hihetősége, hogy te ezt komolyan gondolod.
3. Gondolom van interneted, ha már ide büfögted a véleményed, akkor ajánlom guglizz rá pl. a magyarországi fejlesztők átlagos fizetésére, azután meg a magyarországi árakra. Röviden: kb. olyan az árszinvonal mint nyugaton (a benzin még drágább is), a bérek meg a töredékei.
4. Rengeteg elkeseredett ember látok, akiknek volt pl. egy jó szakmája, csak nem tudott belőle megélni (tanár, építőipar), ha gondolod nyiss vállalkozást, hogy elmondd nekik hogyan kereshetik ők is meg azt a bruttó 400 at...
5. Személyes példa: egyik rokonom egész életében tanult / dolgozott, gazdasági igazgató volt az elmúlt 15 évben, szakmailag kiváló. Ehhez képest jó ha évente elmegy egyszer nyaralni, valami fapados buszjárattal, míg a lakáshitelt még mindig nyögi. Egy normális országban (pl. usa) ennyi tudással / tapasztalattal nehezen hiszem hogy hasonló szinten lenne ha ő ott élne.
6. Összefoglalva, elmész te a....az okoskodásoddal, anyukám.

Valószínűleg az is igen nagy szerepet játszik a döntésükben, hogy ugyanazért a munkáért a Magyarországi bérük 3-4-5szörösét kapják külföldön.

Ismétlem: UGYANAZÉRT a munkáért!

Többek között az olyan emberek múlt századi hozzáállása miatt távoznak külföldre a fiatalok, mint amilyen Ön is.

Ez a dr. Mária vagy troll, vagy hüje... de lehet, h. tényleg ilyen. Van egy pár hasonló szintű "agyhalott" párthívő ismerősöm...

Azert kulfoldon ahol tobbet keresnek az arak is feljebb vannak, lehet a kenyer csak kicsit dragabb, de pl az ingatlan sokkal dragabb. Neztem lakast pl Londonban kb 500000 Fontnal kezdodik az uj az kb 160 millio es 50m2 itthon meg mar 30millioert van ilyen Budapesten, a fizetes sajnos nem 4x tobb az IT szakmamban kint, inkabb max 2-3x tobb. Bécsben meg ennyivel se keresnek tobbet, konkretan ismerek vkt hasonlo szakmaban de 50%-al sem adnak tobb penzt mint itthon. Az ingatlan meg ott is min 2-3x tobbe kerul.
Nehany evre megerheti kimenni ha vk nem akar letelepedni es hazahozhatja a penzt es itt nagyobb erteke lesz.

Idén végeztem el a programtervező mesterképzést, mellette van 1,5 év releváns tapasztalatom, valamint angolul tudok kommunikálni. A helyemben ti mennyi bért kérnétek el Budapesten?
Annyira a 400k+ br-t hype-olják, hogy ebből indulnék ki, és végül is nettóban az egyáltalán nem sok (ha pl. nézzük az albérlet-árakat, egyedül meg sem élek belőle...), ugyanakkor nem szeretném a szupermagas igényeimmel elvágni magam minden cégnél. Mi lehet a reális sáv MSc végzettséggel, kevés tapasztalattal?

Mindenek előtt a kollégának:
https://forbes.hu/uzlet/magyar-informatika-fizetes/
KB. reális.

Neked kell tudnod, hogy Bsc és Msc papírodon mi van. Nyilván, ha 2-es 3-as, akkor a fenti nem a Te linked, ne is olvass bele ;-) Viszont, ha az a másfél év tapasztalat jár némi munkaadói pozitív visszajelzéssel is, akkor komoly támpont. Olyat is hallottam már, hogy pályakezdő megállapodott abban, hogy adott idő után újratárgyalják a bért.

Ugyan nem vettem a fáradságot, hogy minden kotnyeles hozzászóláson átszenvedjem magam, de a nettó 266kHUF az olyan 800-900€. Na most, abban a szerencsés helyzetben lehetünk, hogy nem büfészakon szerzett papírunkkal (jó esetben tudás is van hozzá) nem csak a Kárpát-medencében vagyunk képesek szakmai feladatok ellátni. Ezt már jó néhány munkaadó is felismerte és ehhez mérten javadalmaz.
Ekkor a 400kHUF bruttó valóban a belépő szint egyes kompetenciák esetében.

Lehet erre irigykedni, meg virtuálisan megkövezni, hogy honnan veszi a bátorságot, hogy ennyit mer kérni, meg ne legyen olyan laza. Ilyen a piac. Csak kérdezem: Miért probléma ez néhány honfitársnak? Miért életcél, hogy a másik boldogulását aláássa, miért nem a sajátját próbálja meg inkább javítani?

Oldalak