Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Megkérdezhetem szerződéses reporting állást közvetítőn keresztül szereztél, esetleg interneten vadásztad le? Tudnál ajánlani? Előre is köszönöm válaszod!

linkedIn - en jott a megkereses. Itthon, sem a kozvetitoknek sem a cegeknek nem uzlet a vallalkozo: tul draga, nem lehet zsebbe fizetni sem.. ( egyebkent ugy tudom itthon a bluebird - nel lehetsz vallalkozo )

Ebből adózás után mennyi marad meg itthon?

IT Key Account Managernek / Projektvezetőnek mekkora fizetés lenn reális a jelenlegi piaci helyzetben az alábbi feladatokkal?

Sziasztok!
IT Key Account Manager / projektvezető vagyok egy magyar IT cégnél. 
(4-5 éves tapasztalattal, felsőfokú végzettséggel és tárgyalóképes angol nyelvtudással rendelkezem) 

Jelentősebb projekteken dolgozok / van saját ügyfélköröm (50-100m forgalom 10-15% margin). 
Feladatok: Projektek önálló vezetése, felügyelete, összerakása, tárgyalása, kapcsolat kiépítése...stb. 
Főleg kiszolgáló oldali projektek. Projektek nagysága nettó 20-500m (árbevétel 25%-30%-a) vezettem már 500m + os projektet is. 

A mostani piaci helyzetet tekintve ma Magyarországon ezek alapján mekkora fizetés / jutatás reális?
Gondolok itt a havi bér mértékére, jutalékra, céges autóra...stb. 
Céges autó mennyire "alap" juttatás ebben a pozícióban?

Szerintem jelenlegi tapasztalatom / teljesítményem alapján a fizetésem nevetséges, gondolkodom a váltás folyamatán vagy bértárgyaláson ehhez kellene egy kiinduló alap.
Számítok a véleményetekre, tanácsotokra.

Köszönöm!

1,4 max + kocsi. Itt mar senkit nem erdekel a volumen, mert bontjak a projecteket es ennyi koltseg felett tobbet nem lesz felugyeleted.

Ennyiert mar kilora vesznek embert itthon, ha tobbet szeretnel akkor kulfold vagy kontraktoros ugyeskedes...

Egyetlen dolgot nem írtál csak, ami az oldal lényege. Hogy most mennyit keresel.

Hát igen a guba lemaradt a kommentbül. Mákos pudingos porcukor szórással, halászlével öblítve igy karácsony után, a maradékbul.

Sziasztok! Szerintetek Szegeden 8 órára BSc diplomával, 3 éves tapasztalattal, Java fejlesztőként mi számít elfogadható fizetésnek, kis (jelenleg egy ilyennél dolgozom), illetve nagy cégek külön is érdekelnének.

Szia! Esetleg megírhatnád a jelenlegi fizetésed, mert ez az oldal erről szól.

Jelenleg nettó 160000

lol ez már a 100% lehúzás kategória
Nekem papírom sincs, és 0 tapasztalttal többet kapok első állásomon mint te most 3évvel...
Javával alsó hangon ennek a duplája a minimum amit el kéne kérned

Szegény jól megkapta...
Azért vidéken nem ennyire rózsás a helyzet. Nettó 300-at nem fognak adni "csak" programozásért. Ahhoz már legalább 3-4 fős csapatot/projektet kell vezetned.

Akkor mi lenne a reális ezek alapján? (Közben egyébként a mester szakot is csinálom.)

nettó 200-220 lenne a reális 3 év kódolás után, feltéve ha:
- heti 40 órában dolgozol
- nem írsz spagetti kódot (és ezt a munkatársaid is megerősítik)
- nem kényelmesedtél el, vagyis a napi 8 óra nagyobb részét tényleg a munkáddal töltöd (suli mellett biztos úgy teljesítesz mint a többiek?)
- inkább proaktív vagy, mintsem reaktív (nem kell bottal bökdösni, hogy csinálj már vmit)
- elviseled a nem túl kellemes munkatársakat is, és te sem církuszolsz feleslegesen a munkahelyen

Összességében a 160 tényleg kicsit kevés, de ha jó a munkakörnyezet és izgalmas is amit csinálsz, akkor én a helyedben megvárnám az msc diplomát és utána koncentrálnék a nagyobb fizura (akkor viszont már halogatás nélkül).

A suli jelenleg passzívon van, mert nincs elegendő tartalékom, amiből folytathatnám a sulit 4 óra munka mellett. (Magam látom el, nem kapok támogatást sehonnan sem. Ezért is fontos lenne egy magasabb fizetés, ami még reális.)
Heti 40 órában nyomom most és igen a munkával foglalkozom a munkaidőben. :D
Cirkuszolni nem cirkuszolok és jól kijövök a kollégáimmal.
Spagetti kódot sem írok a vezető fejlesztő egy két tanácsot szokott adni, de elégedett a munkámmal.
Valamint bökdösni sem kell , hogy dolgozzak már.
De az hogy vegetáljak még 2 évig nem igazán motiváló erő.

Értem... akkor holnap várlak az irodámban a szerződéssel.

Ok hova menjek? :D

Hát nem tudom, a mekiben adnak 160k-t nálunk szal?

Kellene egy kötelezően kitöltendő mező a kommentelésnél az aktuális fizetésről/elvárt fizetésről.

Sziasztok,
döntés előtt állok, és véleményeket keresek azzal kapcsolatban, hogy mint szoftverfejlesztő (QA automatizálás) 6 év tapasztalattal java, javascript - typescript nyelvekben, teljes fejlesztesi processzben való ismeret (plan --> deployment + maintainability) birtokában megérheti-e Svájc? Mik a kereseti lehetőségek, illetve megélhetés? Zürich lenne a szempont jelenleg, és erősen tanakodom. Most kb 900br a fizetésem Pesten, ami egy resze albérlet es egyéb kiadás, mint oly sokaknak, viszont ilyen ingatlan árak mellett nehéz összegyűjteni. Minden komment/észrevétel érdekel. Bízom a communityben!

Köszönöm

Ezt azért nézd át:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Switzerland&country2=Hungary&city1=Zurich&city2=Budapest&tracking=getDispatchComparison

Viszonyítási alapnak, jó de kellene 1 barátnő és úgy belevágni együtt a dolgokba, mert Svájcban sem lesz jobb az életszínvonalad, ha pénzt akarsz hazahozni!

Zürichben 9-13k között mozog a senior és a team lead havi bruttó fizetés átlagos cégnél. Saját ingatlan drága, 250k-ról indultak nagyon pici lukak, amikor néztem évekkel ezelőtt. Zürichen kívül valami kis faluban biztos lehet olcsóbban is venni, de akkor a beutazással megy el idő és pénz. Az egyéb megélhetési költségekkel kapcsolatban szerintem nézz át néhány postot a határátkelő blogról.
Akik kimentek kollégáim, azt mondják, hogy a fizetés harmada azonnal ugrik albérletre és rezsire. Ők 9-10k körül kerestek, amikor kimentek. Ha konkrétan ingatlanra gyűjtesz, akkor itthon biztos hamarabb jutsz sajáthoz, mint Svájcban. Más szempontból viszont megérheti kimenni.

Mondjuk boztos jobb svájcban,de azt nem értem hogy br 900-ból hogy nem tudsz venni hitelre valamit, havi 200e simán mehetne hitelbe.

Pedig sajnos egyszerű a válasz. Majdhogynem 0 alaptőke. Mindent az alapoktól kell építenem. Vedd úgy, h most indul az egyenlegem 0-ról úgy, hogy ez a fizum van csak. És egy normális lakás 25M Pesten.

hm hát ez itt kb offtopic,de ha hazai viszonyok között kifolyik egy nettó 600-as fizu a kezeid közül hó végére úgy h semmi látható eredmény nincs, akkor Svájc sem fog rajtad sokat segíteni.

A nagyobb fizut is simán le lehet nullázni pláne svájci árszintek mellett.
(Persze ha pl épp most váltál mondjuk és ezért vagy nullán akkor az más áruház...)

Papíron a svájci fizu nagyon király... de a nettó, lakás és alapkiadások után nem fog sok maradni. Eszetlen drága minden ott, egy okés kecó kettőnknek 4K volt havonta (!!!).

Persze, ha készen állsz minden kiadást visszavágni, a városon kívül lakni stb, akkor jól járhatsz. De ezzel az erővel itthon is simán visszavághatsz & többet takaríthat az meg.

Én inkább a szakmai, mint pénzügyi oldalát nézném. Ha szakmailag sokkal jobb Svájc, az már más tészta.

Azert ez a fizu annyira nem "csak"... Ebbol a fizubol lazan felre kell tudnod tenni havi 300at. Ket ev alatt lesz 7.2 millad. Szerinted hanyan tehetik ezt meg? Ez nem csak. Ez egy kimagaslo anyagi egzisztencia....

Sziasztok!

Beirom ide is a kérdésem, hátha jár erre jelenlegi/volt dologozó a CAe engineering nevű cégtől:
"Nagyon kevés infot találni a fent említett (CAe engineering) cégről, esetleg valaki tudna segíteni? Ikyenekre lennék kíváncsi hogy fizu, juttatások munkakörnyezet stb.

Nemsoká mennék interjúzni és azt sem tudom mennyit kérjek hogy se alá se fölé ne lőjek... Egyébként 5+ év Linux/Dev&Ops/scripting/C#/CI tapasztalat van."

Köszi előre is a válaszokat!

Tuti fole fogsz loni. :D

Te ott dolgozol, HR-es vagy, esetleg csak egy sima troll? Nem irt fizetest akkor hogy lone fole?

Oldalak