Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Hello!
Full stack dev: AngularJS, JQuery, Javascript, Java, Spring, Oracle, MSSQL stb...
OCA 8 vizsga. Angol megy írásban, szóban középfokon. kb. 4,5 év tapasztalat.
Mennyi a reális fizetés jelenleg? Multinál 900br menne?

Csak multi jöhet szóba? Amúgy 800-1.1 között. Utóbbi, ha a 4.5 évben érdemben fejlődtél + meggyőző vagy interjún.

Fejlődtem. KKV -ban dolgoztam, több projekten, supportot is viszek.
Multit csak a pénz miatt írtam.

Android fejlesztő, 1 év tapasztalat, Románia, Kolozsvár, multi
Bruttó 291.000 Ft
Nettó 182.000 Ft + 21.000 Ft ételjegy
+ év végi bónusz

Sziasztok!
Valaki tudja esetleg, hogy Svájcban ill. az USA-ban hogyan számolható céges (szuper)bruttó? Az oké, hogy általában teljes évben számolják a fizetést és elterjedtebb ezen összeg minden egyébbel való megspékelése, de vegyünk egy teljesen egyszerű példát. Pl. bruttó 4000 CHF-nek vagy USD-nek mennyi a szuperbruttója? Próbáltam keresni, de nem nagyon találtam róla infót.
Itthon 1M-nek kb. 1.2M a szuperbruttója. Hogyan működik ez külföldön? Azért kérdezem, mert jó volna tudni, hogy pl. 80k CHF-nek mi a céges full költsége, subcontractori projektek miatt.

Szia(sztok)!

Nem tudjátok Ausztriában milyen összeget lehet kérni, ha contractor az ember ? IT , AUtomata tesztelés java/selenium. E2E, backend.
Fogalmam sincs mit szoktak ott kérni és mennyi az adó belőle. Ha bármi infoja van valakinek, megköszönném. Ného ilyen 5-600 euro értéket olvastam.

Köszi :)

Konkrét infóval nem tudok szolgálni (Ausztria + test dev.) Általánosan: más az, ha contractor, és más az, ha szakértő az ember. Szerintem sima alvállalkozóként meredek ennyit kérni naponta. Szakértőként ok. Szóval ha masszív ideig egy helyre dolgozik az ember, akkor nem lesz nagyságrendekkel több az egy napra jutó vállalati bruttó. De ha tüzet kell oltani 2 hétig valahol, akkor az 1k CHF / nap egyáltalán nem ritka. (Dev.)

Köszi. Olyanra gondolok, mint itthon a KATA. Elég népszeru tud lenni ITs körökben . Egy személyes vállalkozásként. 6-12 honapos dolog lenne.

Csatlakozom az előttem szólóhoz.

Szerintem ha nincs állandó lakcímed Ausztriában, akkor az itthoni vállalkozásdból ki tudod számlázni a munkát nekik. Illetve másképp fogalmazva a kinti vállalkozáshoz kinti lakcím is kell stb.. mintha ott élnél. Ha nem tervezed a kiköltözést akkor magyar cégről tudod kiszámlázni nekik.

http://lmgtfy.com/?q=us+employee+costs+calculator

Közben meglett. Magára az idegen kifejezésre volt nehéz rájönnöm.

IT Key Account Managernek / Projektvezetőnek mekkora fizetés lenn reális a jelenlegi piaci helyzetben az alábbi feladatokkal?

Sziasztok!
IT Key Account Manager / projektvezető vagyok egy magyar IT cégnél. 
(4-5 éves tapasztalattal, felsőfokú végzettséggel és tárgyalóképes angol nyelvtudással rendelkezem) 

Jelentősebb projekteken dolgozok / van saját állandó mozgatható ügyfélköröm (kb nettó 80-100m forgalmú 15% haszonal). 
Feladatok: Projektek önálló vezetése, felügyelete, összerakása, tárgyalása, kapcsolat kiépítése...stb. 
Főleg kiszolgáló oldali projektek. Projektek nagysága nettó 20-500m (árbevétel 20-25%-nak megfelelő pojektet felügyelek, vezetek le évente) vezettem már 500m + os projektet is. 

A mostani piaci helyzetet tekintve ma Magyarországon ezek alapján mekkora fizetés / jutatás reális?
Gondolok itt a havi bér mértékére, jutalékra, céges autóra...stb. 
Céges autó értéke?
Jutalék / Bónusz?

Jelenleg a fentiekért nettó 280e et + 20e Caf /hó kapok fixen
+ ha nagyon jó év van akkor bónusz jutalék stb-vel összejön még havi nettó 200-300e ergo egy nagyon erős évben összejön havi átlag nettó 600e Ft (csak ugye ez vagy igen vagy nem...)
+ 5 évre egy 6-7m értékű céges autót

Szerintem jelenlegi tapasztalatom / teljesítményem alapján a fizetésem nevetséges, gondolkodom a váltás folyamatán vagy bértárgyaláson ehhez kellene egy kiinduló alap.
Számítok a véleményetekre, tanácsotokra.

Köszönöm!

1-1,4 br max + kocsi, de bónusz nem biztos és munka is van bőven. A magyar cégeket kerülném a helyedben, mert ott még mindig a spórolás megy és megiszod vagy szívod :\

Sziasztok,

jelenleg 7+ év tpasztalattal Test Automatizálásban JAVA és JS tudással (back-end fejlesztés is megy köszönhetően annak, hogy az automatizálás saját fejlestésű FW által történik), SQL, Spring, Maven, CI/CD, Selenium, TDD, BDD, Agile methodology etc... ismeretekkel keresek 750br-t.

Ha váltanék, milyen igényt támaszthatók fizu terén? 1.2M br irreális?

Köszi!

Lejjeb írta egy csóka:

"Sziasztok!
Kulfoldi multi, Bp., nagyon fancy szoftvermernok pozi (blabla), 3+ev tapasztalat, matematikus diploma (bar ez a kutyat se erdekli), C++, Python es egy kis SQL, szarturas, kokanyolas (bar en nagyon szeretnek rendes projekten dolgozni, minden este a C++ szabvanyt olvasom, ami szinten nem erdekel senkit). Ez brutto 750 ezer jelenleg, de beigertek par honapon belul a 830-at. Oszinten, nagyon nem vagyok elegedett! Annyira olcson adja mindenki a tudasat, megall az esz!"

Erre a válasz:

"Nagyon összesűrűsödött a
Anonymous (nem regisztrált) 2018, szeptember 17 - 12:24
Nagyon összesűrűsödött a mezőny, ha 3 év tapasztalattal 750-830e -s fizetések repkednek..
10+ év felett is néznek erősen ha valaki 900 ezret mer kérni. Valami itt nem stimmel."

Szóval a 7+ éved alapján keveset kapsz relatíve, de inkább az van amit írtak, hogy összesűrűsödött a mezőny.
Junior már kezd 500-l, aztán a mid és senior nagy része ott tömörül 750-850 környékén. Valamiért még fáj ha 7 számjegyű fizetést kell adni, mert "az csak a manager kaphat"
Na és amikor ez a fal leomlik, akkor lesz megint egy nagyobb emelési hullám. Szerintem közel van az már.

"Na és amikor ez a fal leomlik, akkor lesz megint egy nagyobb emelési hullám. Szerintem közel van az már." - úgy legyen. Bár én kicsit pont fordítva érzem. Az utóbbi 1-2 évben nem nagy kunszt kapni 7 számjegyűt sima (nem vezető), de jó seniorként. Én inkább úgy látom, kissé lufisodik a bérigénye a fejlesztőknek. Talán rosszul látom, és nem pukkan, de attól még lassulásra számítok inkább. :(

Akkor rosszul fogalmaztam. A szélesebb tömegek számára elérhetővé mikor válik a 7 számjegy? Most jelenleg tömörülnek az említett 800k körüli szinten a népek, s valóban van egy kis réteg aki feljebb tudott menni. De mivel nincs ember, megy a sírás, meg minden cég bővülni akar, valahol lépni fognak feljebb előbb utóbb, mert különben nincs bővülés. S akkor lehet egy nagyobb emelkedés megint szerintem, mert követik a többiek. S ilyen magas fizetéseknél már megindulhat egy visszaáramlás is, ez már versenyképes lehet a kintiekkel, mert nem kell szállást fizetni stb és a szeretteik közelében lehetnek megint.

Szia,

Ez engem is érdekelne. Én kb 7 év tapasztalattal senior test, test lead-szerű pozícióban szóval nem csak automatizálás kerestem kb brutto 850+bonusz+benefit-et. Úgyhogy a következő sáv az nekem is a br. 1-1.2M lenne. Gondolom egy komolyabb lead/manager pozícióban ez elérhető, bár most én is inkább egy senior test automation pozíció felé váltanék, de nem tudom, hogy itt ez a bérsáv mennyire reális.

1-1.2 reális lehet egy-két helyen talán. De zömében szerintem 200-zal kevesebb.

Melyik cég ha nem titok?

Sziasztok.
Most buktam el egy telefonos interjút a Google-al.
A kötekező várakozási idő 1 év.

Érdemes még a jövőben próbálkozni?

Na, a hozzászólások alatt sokféle dolog jött, kezdve a támogatóaktól (hajrá, csak így tovább), az empatikusakig (a felkészülés csak egy része az egésznek) egészen a lekezelőkig/nevetségesekig (jaj, csak meg kell tanulni egy könyvet). A fizukról viszont nem volt szó, úgyhogy kezdem. Én a FB-nál dolgozom éppen Londonban. És sok embert ismerek a londoni/zürichi/amszterdami Facebook/Google/Uber helyekről, akikkel átdumáőltuk a fizunkat. Illetve ha az egyik ilyen helyen dolgozol, akkor vannak belsős fórumok a cégek között, a fizukat megosztják az emberek. Na, akkor nézzük, hogy mennyi is az annyi.

A fizuk szintenként változnak. A szintekről itt egy jó összefoglaló: levels.fyi. Mindegyik cégnél kb ugyanaz: L3 - belépő, L4 - olyan pár év tapasztalat (az E3-hoz képest), E5 - senior/menedzser 1, E6 - senior fölött/senior manager. A Facebook E-nek hívja őket vmiért (E3, E4 stb). Én E5 vagyok.

A fizu 3 részből áll: alapfizu, éves bónusz target (ezt kb mindig megkapod, hacsak nem vagy úton kifele) és részvénycsomag. A részvénycsomag általában 4 év alatt fizetődik ki, havonta. Általában az első évig nem kapsz semmit (ha 1 éven belül kiraknak, azt bukod)

Na, fizuk:
- Enyém (Facebook, E5): £105K (éves fizu) + 15% target bónusz + $160K stock 4 évre. Éves átlag (TC, azaz Total Compensation): £150K. Ez ugye kb úgy néz ki, hogy havi £5,500 (adózás után) a zsebembe, éves bónusz adózás után olyan £8-12K és havonta még jön olyan £2.5K-nyi részvény, ami után akkor adózok, ha eladom.
- Google L5: 160K CHF + 15% + $240K. TC 240K CHF (de nekem Zürich nem jön be)
- Facebook E4: TC £110K (£80K+15%+$100K), Google valamivel fölötte
- Uber a Facebookhoz közel van, csak ők ugye IPO előtt vannak, amikor több részvényt adnak tipikusan
- Twitter 10%-al Facebook alatt
- Amazon, Microsoft 15%-al a Facebook alatt

Összevetésként a legtöbb Ny-Európai nem Facebook/Google és társai cég kb fele ennyit fizet (Londonban £60K + 10% bónusz, semmi részvény, a többi EU-i nagyvárosban ugyanez euróban).

Fejlesztőként csak a hedge fund-ok tudnak jobban fizetni, de az a munka nekem nagyon nem fekszik személy szerint (algo optimalizálás halálig, napi 10-12 órában, öltönyben... és a fizu csak akkor tényleg fasza, ha a fund jól szerepel, ami olyan 50-50 esélyes)

Na, remélem, ez segít.

Igazából nem estem hanyatt. Sőt. Gratulálok a fizuhoz és a karrierhez, de azt hittem hogy londonban olyan 170K-200K körül kap alapfizut egy senior fejlesztő, aki szakmájának nyilván a csúcsán van, és megmászta a Himaláját - azaz a 170 vagy hány körös interjúsorozatot.
Wow, 5500 font / hó.
Londonban nem éltem még, de akkor sem érzem ezt valami hű de nagy összegnek.
Kicsit dühít is a dolog, mert ha te ennyit kapsz a csúcson, akkor rám még ennyi sem vár.
Csak hogy konkrét legyek (nagyjából): Londonban egy normális helyen egy kis garzon kb 1500 fonttól indul / hó, de lehet 2000 is ami kapásból a fizud fele. Kaja + kis szórakozás, és megint elment párszáz font. Jó esetben tudsz spórolni kb. havi 1 millió forintot - ami kurvajó magyar szemmel, vagy legalább is nem rossz. Ha ezt vesszük alapul akkor mondjuk 5 év alatt spórolsz 60 millát. Ebből Budapesten veszel egy kisebb lakást (mondjuk 75 négyzetméter) nem rossz helyen. Mondjuk 15 év alatt veszel 3 lakást. De addigra már te is idősebb leszel, stb.
Ne érts félre. Tök jó ez, de egy ilyen szintű melótól, meg ráadásul Londonban, azt hinném hogy egy olyan útra léptet (anyagilag) ami már lehetővé tesz "komolyabb" játszadozást: nagyobb befektetéseket, üzletrészek vásárlása, befektetési célú ingatlan vásárlás, akár ott Londonban. De nem. 15 év alatt 3 közepes lakás Pesten, mondjuk. Ez nem rossz, de mivel ez a szakma "csúcsa" azért annyira nem is sok, sőt. Arról nem is beszélve hogy pl. Londonban ebből a fizuból szerintem nem fogsz lakást venni (ami már tényleg komoly lépés volna befektetés szempontjából).
És mindezt úgy feltételeztem hogy nem igazán éltél nagy lábon, egyedül élsz, nem fizetsz gyerektartást, egyéb komolyabb adósságot, stb...
Kérlek mondd hogy rosszul látom, és érdemes annyit gürcölni hogy felvegyenek a nagy cégekhez, ennyi pénzért, mert bevallom nem estem hanyatt az anyagi oldalt látva (szakmairól még nem írtál részletesen, de az nyilván top).
Ilyenkor mindig azon gondolkozom, hogy akinek Londonban van lakása az vajon hogyan jutott hozzá? De ugyanez van mindenütt a világon: a helyi bérekből, még a felső 15%-ból sem fog senki zsebből lakást venni, vagy legalábbis nem komoly kompromisszumok nélkül. De akik mégis megveszik...honnan volt rá pénzük? Hm.

Erre mondják hogy alkalmazottként nem lehet meggazdagodni.
El lehet érni egy felső középosztálybeli szintet, de amíg másoknak dolgozol, legyen az a Google sosem leszel teljesen szabad.
Pénzed lesz, de időd és szabadságod nem.

Konkrétan nem tudom, de szerintem a tempó nem rabszolga jellegű a nagynevű cégeknél. Szóval azért szerintem van privát élete a náluk dolgozó fejlesztőknek. De mondjuk szabadúszóként az én szemszögemből: soha többé fix állás, számomra teljesen mindegy, hogy az adott cég nevével lehet-e - hajlamtól függően - dicsekedni a kocsmában vagy sem. Tetsszen a projekt + fizessenek meg és ki, a többit úgyis elfelejtem fél év múlva. :)

Kb. detto ugyanezt írnám én is. No offense, de szerintem a dupla annyi (mindent beleszámolva), mint más cégnél arrafelé (vagy más cégnél fele ennyi), túlzás. Nekem ennyiért kb. csak minimálisan érné meg kimenni a havi spórolást nézve. (Jó, remote rlz, ami nem mindenkinek fekszik/tetszik - szerencsére).
"Kérlek mondd hogy rosszul látom, és érdemes annyit gürcölni hogy felvegyenek a nagy cégekhez" - bár nem én vagyok a megszólított, szerintem max. ha valami nagyon egyedi dolgot csinálhat az ember, ami ráadásul nagyon tetszik neki, akkor. "Megélhetésből" egyetlen cégnél sem szabad ennyit gürizni, hogy bekerüljön az ember. Csakis passióból. Viszont annak megvan az a veszélye, hogy hozzánő az ember a céghez, belekényelmesedik a szeretett technológiába, termékbe, ami később fájdalmas lehet. De kis odafigyeléssel el lehet kerülni cégen belül is ezt. (További érv lehet még a kinti munka mellett, hogy ott mások a politikai viszonyok és a közhangulat, de ebbe nem mennék bele, nem ide való, meg nem a kinti vs. itthoni munkavállalásról van szó eredetileg, szóval abszolút nem ide tartozik.)

Köszönjük a válaszolónak, hogy leírta ezeket a dolgokat, mert így van viszonyítási alapunk!
Egyébként tisztán látszik, hogy a prő szinten éri meg kimenni, egyébként pedig az bevétel/kiadás arányokat nézve Pesttől távolodni nincs értelme, ha normális életszínvonalon akar élni az ember(kint koplalni majd hazahozni a pénzt). :/

OFF: Megélhetés tekintetében, ahogy én látom, nem nagyon számít a földrajzi koordináta. Szóval szerintem a pénz vagy annak hiánya miatt elköltözni, manapság Mo-n nem nagyon játszik. Tény, hogy ehhez kellett az is, hogy kiürüljön az ország annyira, hogy a munkaerőpiac túlkeresletes legyen. Biztos, hogy vannak kilátástalan régiók (ÉK és DNY), de a vidék többi részén szerintem korrekt módon lehet élni. Az utóbbi évben ezeket hallottam: takarító n. 2k/h esetén is 2 hétre be van táblázva, annyit dolgozik, amennyit akar, ki lehet szorozni. Haszonállat gondozó 5 napi 2x4h n. 240k. Autószerelő, szobafestő, hegesztő: n. 500k-1m között. (Az összes esetben ev. és profi az illető, középszerű vidéki régiókban, anyagköltségek levonva.) Persze, ez csak addig lesz jó, amíg nem értéktelenedik el a forint nemzetközi viszonylatban, mert azután a csirkefarhát fog annyiba kerülni, mint most a bélszín.

Don't love your (/ a) company, but love your job. ;)

Oldalak