Fizetések az építőiparban és a szakmunkák területén

Adatok frissítve: 2022. december

Az építőipar területén korábban középfokú végzettséggel jellemzően a bérminimumot éppen meghaladó fizetés volt elérhető. 2022-re ez alaposan megváltozott, egy jó szakmunkás bére elérhette akár egy beosztott mérnök fizetésének szintjét is. A lakosság építkezési kedvének csökkenésével 2023-ban a helyzet ismét változhat.
2022-ben felsőfokú végzettséggel nem vezető beosztásban 450.000-550.000 forint közelíti meg legjobban a jellemző bruttó fizetési adatokat. Gyakran előfordul, hogy ezt a munkáltató zsebbe fizetett készpénzes juttatással egészíti ki. Budapesten általában magasabb fizetéseket lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kérdőívek felében adtak meg természetbeni juttatást, ez gyakran a céges gépkocsi és üzemanyag biztosítását jelenti.
Sok munkavállaló jelezte, hogy kap jutalmat, ez jellemzően a havi fizetésnek megfelelő összeg, de esetenként előfordul több havi, sőt, akár az éves fizetést is elérő jutalom.

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

:: 
Fizetések az építőiparban

Burkoló családi ismerős is megkeres félmilliót tolna megyében. Jó pénz ez, hajrá!
(Szerkezettervező mérnök)

Üdvözletem! Építőmérnök msc diplomával, 5 év kivitelezési tapasztalattal, abból 2,5 év acélszerkezet szerelési tapasztalattal Ausztriában vagy Németországban milyen lehetőségeim lennének? Angol kommunikációs szint, fmv+me jogosultságok rendben.

Félig meddig office, de ha az ember a fizetését számolja, érdemes vissza osztani az óra számra, szóval itt hagyom. Aki èpìtőipari kivitelezèseken dolgozik mint mèrnök pláne nagyobb projekteken napi hàny órát dolgozik? Èn napi 10-11-12ről is hallok, plusz néha hétvége. Èpìtésvezető ès hasonlo pozik esetében. Embertelen. Mondjuk ha a túlórákat visszaosztja az ember pótlékkal ugye heti 40re akkor màr a fizetés nem is nagy szám, csak sok a munka órája.

1,5-2 év üzemeltetési tapasztalat, gépészmérnök BSc, a mesterképzés mérnökin folyamatban van. Junior pozícióban Budapesten br. 550e forintot, cafeteriával nagyjából nettó 400-ra jön ki a teljes összeg. Nem a legjövedelmezőbb iparág de sokat lehet tanulni, esetleg más EU országokban helytállni később.

Hát gépèszként az ingatlanpiacon kívül valóban vannak jobb lehetőségek is. Az a gond, hogy innét feljebb lépni is nehéz.

Nézd, nagyon sokat lehet látni, tanulni. Nem a legjövedelmezőbb de nincs is hajnalig tartó rajzolás, mint egy tervezőirodában, cserében a telefonon hétvégén is hívhatnak, hogy baj van és 5 percet dolgozva el kell intézned 2 telefont meg egy emailt. Túlóra termézsetesen van, nincs kifizetve de ritka az a hely ahol ki is fizetnek. Ami irány a jövőben érdekel, arra teljesen jó ez a munkakör.

Ugyan tervező irodában sosem dolgoztam, de ennyit vagy akár többet is bármelyik multi kifizet egy gépésznek. Túlóra ha esetleg van is, akkor pedig korrekten fizetve, adminisztrálva. Pont a tervezés nem az a munkakör, ahol éjszakázni kell....

Igen, lehet ennyi BSc-MSc-vel a pár hónapos tapasztalat után a bér de nem mindenhol fizetik a túlórát. Van ilyen tipikus gépész-villamosos multi Budapesten aki nem fizeti ki. Ezen a tervezésen nagyon jót nevettem, konkrétan nagyon sok ismerősöm tud beszélni arról, hogy tervezésben éjszakázik hétvégét is beleértve és nem fizetik ki, nagyon sok ehhez hasonló cég van Budapesten! (Egy olyanról tudok aki legalább tényleg ki is fizet 3 hónap után “bónusz” címszóval)

Sziasztok! Èpìtőmèrnök vagyok közlekedésépìtès szakiránnyal. (Út ès vasút épìtès). Ha netán nem sikerülne jelenleg bekerülnöm valamelyik piaci céghez (azért minden évben végzünk jopáran ès csak 1-1 embert keresnek újkènt az adott cégekhez), valaki dolgozik jelenleg közút, màv , BKV vagy hasonlóknàl? Egyik cég hìrdetésèben láttam, hogy bruttó 340-ert keresnek mérnököt mint cégen belüli kezdő. Nem tudom mennyire általános ez mert ebből nyugat mon vagy Budapesten megèlni sem nagyon tudnék. 220 nettóèrt raktáros is lehetnek, sőt többet is keresnék. Pontos összeg nem kell nekem, maximum nagyvonalakban, hogy hogyan is lehet elképzelni a juttatás mértékét. Jelenleg gondolkozom, hogy már a pàlyam elején inkább magasépítésre vàltok, ezért is érdeklődök. Evvel az út ès vasutèpìtő Iránnyal lehet félre mentem.

Csak úgy mondom, hogy a gépészek között is azoknak megy jobban akik autó ès egyéb gèpgyàrtás területen vannak. Èpületgèpész valószínűleg nem lennék.

Sziasztok!

Villamosmérnök bsc diplomával, 3 év field service tapasztalattal mi lehet a reális bruttó fizetési igény budapesti multi cégek esetében?

Ha már kérdezel igazán beírhatnád te is hogy jelenleg mit kapsz amúgy...

Sziasztok!

Épületgépészettel foglalkozom, több mint 5 éve, először csak egyszerű rajzokkal kezdtem, mert nem az volt a szakmám. Ma már eljutottam a kiviteli tervekig, komplett méretezésekig. Ebben az évben elvégeztem a gépészmérnökit.
Szerintetek így milyen bér reális, kezdetek óta ugyanannál cégnél dolgozom, viszont így papírral azt gondolom, hogy reális az igényem a béremelés iránt, csak nem tudom mennyit kérhetek el.
Jelenleg netto 200-at kapok.

Most keresnek K-Mo-on építészt projectvezetőnek, havi br 1m +kocsiért...

A köreimben kollégáimmal megkeressük a nettó 1 M-t nettóban is.. projektvezetőként.

Építőipari kereseteket kivitelezésben vissza lehet osztani arra a napi 10 órára amit elvárnak, illetve ennyi munka mellett szintén elvárt, hogy fontosabb lépések előtt (ha netán időjárás miatt vagy bármi más ok végett közbe jön valami) már szervezd át a fuvarokat és embereket át reggel 5-kor az időképet sasolva, és mondjuk bármelyik alvállalkozónak állj rendelkezésére este 8-ig mert úgyis felhív mindenki két naponta.

Továbbá ennyi pénzért már biztos belegondolták azt is, ami kivitelezésben mérnökként is elvárt, hogy legalább minden második szombaton legyél ott a munkaterületen. Ha húzos időszak van netán gyakrabban is.

Aztán ha ezeket végig gondolja az ember, akkor kiderül, hogy lassan közel szinte két darab 8 órás állása van, persze kivételek mindig vannak.

Ha hasonló a helyzet akkor kb 400 ezres fizuja van az embernek, embertelen túlórával.
Inkább csodálkoznak, hogy miért nem jó ez, hiszen ennyi a pénz.

És ezt nem értik meg az építőiparban. Xarok a körülmények és ugyanaz játszódik le mint a szakiknál, NINCS EMBER aki ezt szeretné csinálni.

Ha megvan a gépészmérnök papírod én az építőipart jó messzire elkerülném a helyedben. Gép és autógyártásban jobb lehetőségek vannak.

Gépészmérnök kezdő 300 nettó, van tapasztalatod amelyik területen elhelyezkednél akkor több. Plafon egyéb jutattásokkal 550-600 nettó.
Szerintem bruttó 600-750el próbálkozz.
Es innen menjen lefele.

Azért az nem mindegy, hogy gépészként fizetések esetében építőipari keresetről beszélünk vagy mondjuk egy nagy gép vagy autógyártó multiról. Építőiparban jelenleg a szakikat jobban megbecsülik sok esetben mint a mérnököket. Katásként meg biztosan többet is keresnek. Mondjuk úgy duplán mint a mérnökök. Dehát ez van, mérnökök nélkül felépül valami (még ha a minőség kérdéses is), de szakember nélkül megáll az élet.

Lehet, hogy iparágat kell váltania ezekhez a fizukhoz.

Szerintem kezdj el gondolkodni a váltáson. Sok helyen sza@ér-h@gyér dolgoztatják az embereket. Könnyebb munkahelyváltással több lóvét elérni, mint fizuemelést kérni és magyarázni a bizonyítványt hogy miért is kellene többet kapnod

Hát én minimum bruttó 500-at kérnék azonnali hatállyal, de szerintem ezt a jelenlegi céged nem fogja megadni sajnos. És ha így lesz akkor javaslom hogy mihamarabb válts, mert nettó 200 az vicc kategória, jobb helyeken a legegyszerűbb betanított munkákra többet fizetnek ennél.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, sokat segítettetek!

Sziasztok!
Építőiparban dolgozom, több szakmához is értek villany, víz, kőműves, burkoló, festő szakmákhoz.
Budapesten dolgozom havi bérem nincs vállalkozóként általában 600ezer ft megszokott lenni vagy több.
Szerintem ez nem sok és nem kevés kereset, így gondolkozom külföldön ezek valamelyikében elhelyezkedni 2022-ben, addig megtanulom a nyelvet. Elsődleges célország Ausztria vagy Svájc, előbbi a közelsége miatt, bár Salzburgban is laknék, Svájc pedig a magasabb keresetek miatt.
Ok, amiért gondolkozom ezen: magyar egészségügy kataszrófális, nyugdíj nem lesz, itthon minden annyira adhoc egyszer fent egyszer lent, szakmunkásként lenéznek, stresszesebb életmód. Van köztetek olyan, akinek van szakmunkás tapasztalata Ausztria vagy Svájc területéről? Bárminemű tapasztalat érdekel. (Élet, kereset, szállás, adó, emberek, közlekedés, árak, munka, szakmunkák közötti átjárás, osztrák mentalitás) Előre is köszi.

Hogy témába is vágjon a végén is: itthoni szakmunkásbérek vállalkozónál 15-20 ezer ft / nap. Egy jó szakmunkás Pest megyében egy idő múlva (mivel keresni kell, aki bejelent) minimálbérre bejelentve, de kézbe 400-450 ezer ft között tud keresni. Azt tapasztalom, hogy 500 ezer ft havi kereset ellenében is a jó szakember elhagyná az országot, márha tudna nyelvet:) (Ennyit fizetek egy kiváló szakembernek és már jönne velem külföldre.)

Üdv

Szerző vagyok, min.600 ezer nettó már a múlté, jelenleg külföldön szakmunkásként kb. 850 e ft nettót keresek. Van egészség biztosításom(már ami működik), lesz nyugdíj(ha a fele lesz az is több 4x, mint Moban), táppénz, szabadság.
Kevesebb stressz, jobb környezet és jobban érzem magam. Ezek is fontosak életminőséget nemcsak a pénz határozza meg.
Moban a bérek versenyképesek akkor lennének, ha szakmunkás bejelentve min.500 nettót keresne, diplomás szakemberek, akik értik is dolgukat nemcsak diplomájuk van min.750 nettót keresnének. De még feketén sem éri el, ez szánalmas. Ezek a józan szakmájukban profi szakemberekre vonatkozna a semmire kellő alkoholistákat az építőiparból kikellene űzni.

Érdemes persze szerencsét próbálni külföldön, de azért 600-ból kényelmesen meg lehet élni itthon. Nyugdíj lesz, ha félreraksz magadnak (életkortól függően 50-100at mondjuk). EÜ biztosítás magánban 25k körül van. 200-at elköltesz albérletre/lakáshitelre ha már van lakás akkor meg az is mehet megtakarításba. Marad kb. 300, amiből azért el lehet lenni kényelmesen. Ha egyedül vagy akkor azért, ha családdal, akkor a párod is keres valamennyit biztos.

A németek, osztrák megbecsül ha jó kezed van, de ugyanúgy lenéz, mint kelet-európait. Nem lebeszélni próbállak, én is voltam kint de jó ha látjuk a realitásokat. Én amúgy itthon nem érzékelem a lenézést, bár kinek mi. Ha megtakarítást akarsz felhalmozni külföldön, majd hazaköltözni akkor arra a legjobb Svájc, mert ami megmarad a fizetésedből az abszolút értékben ott lesz a legtöbb.

Építőmérnök, útépítés , 4 év tapasztalat . Heti 5 nap de szombatonként olyan 3-ig vagyunk még jellemzően. Egy hónapban 2 szombat elvárt , de jellemzően 3 is van. (Nyári hajtásban havi 4 is ). Most ha leszámolni a szombati emelt fizut heti 5 napra akkor kiderül, hogy 260 körül kapok napi 9 órára. A családban Bp-en full kezdő villamosmérnök gyerek napi 8 órára kapott 300-át plusz cafit. Ennek fényében sajnos az enyémet nagyon kevésnek érzem. Pláne úgy, hogy a szabadidőm is rámegy sajnos teljes egészében. Távolabbi kivitelezési helyszínekről van, hogy szombat 5 után esek haza. Félig meddig adódott egy lehetőség, hogy más területen kipróbáljam magam. Gondolom èrdemes lenne igaz?

Pályakezdő mérnök 2021-ben 300 000-t valóban megkap nagyobb cégeknél. Akár villamos, akár gépész...de az építőmérnök is.
4 év tapasztalattal neked kb. nettó 400 a reális bér. Nézz szét, van sok Munkahelyi mérnök állas. De persze nem minden a pénz,s ha amúgy jól érzed magad, akkor maradj.

Hát kiváncsi lennék, hogy azt a 400-at melyik cég és mennyiért adja oda. Ez a mélyépítés, pláne az útépítés elèg múlt századi terület itthon továbbra is. Alkohol mellett sok esetben megy a félre nézés!!!, dolgozz heti 6 napokat, ha a földmunkás cégek sunyiban még vasárnap is dolgoznak akkor várd a hívásukat még szabadidődben mèg vasárnap is, WC re nem tellik több százmilliós melóknál sem és még folytathatnám. Ellenőrzés baromi gyenge inkább mindenki félrenéz a dolgoknak. Persze lehet, hogy csak én pont rossz dolgokat hallok folyamatosan evvel kapcsolatban de sajnos saját véleményem szerint ez az igazság. És ezért kell hajtani , hogy 4-5 év után legyen 400 ezred, amit ha visszaszámolsz heti 40 órára kiderül, hogy 300 ezer körül továbbra is. Mélyépítést én elfelejteném mindenki helyében. Persze ez csak saját vélemény , nem befolyasolok én senkit.

Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy ma egy friss diplomás (BME-MSc), pályakezdő építészmérnök mekkora havi fizetésre számíthat, ha tervező cégnél szeretne elhelyezkedni Budapesten. A legtöbb álláshirdetésnél kérik a fizetési igény megjelölését is, azonban bizonytalan vagyok, hogy erre mindig kötelező-e válaszolni és ha igen, mi számít jelenleg egy reális összegnek. Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!

Oldalak