Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Az egyik nagy telekommunikációs cégnél 2 hónapja kezdtem el dolgozni senior üzleti elemző (BI terület) pozícióban. A munka alapvetően riportolás és elemzés. SQL-t használunk. Közgazdász elemző vagyok alapvetően. A fizetés bruttó 600. Szeritnetek ez megfelelő a szektorban?

Itt mondjuk írnak efféle pozíciókról, de alapvetően, meg kellene nézni az extrákat is hozzá.
Már, ha a seinor az azt jelenti, hogy 4+ év releváns gyakorlat is van, valóban big data környezetben.

Sziasztok!

a cél:
Budapest, 2018/2, java full stack lead dev. vagy architekt pozi, multi vagy külföldi startup cégnél, havi bruttó 2,2-2,4M HUF + 1-2 havi éves bónusz és szokásos extrák
branch: bank és /vagy biztosítás esetleg big data

a kérdés: Mo.-on reális lehet?

Bankoknál nem, de pre-IPO, külföldi startupoknál igen. Tipikusan engineering manager vagy site lead, total compensation, a stock-al (nagy cégeknél az értéke stabil). TransferWise pl, korábban (IPO előtt) Cloudera volt ilyen, meg van még jópár. Erős alkupozival kell, hogy indulj ehhez, persze, és kickass interjú plusz referencia sem árt.

azért azt őszintén megkérdezném, hogy ha hazajössz akkor ezek a fizuk amiket ide beírtál azokat visszaigazítottad a helyi körülményekre (megélhetési ktg, stb) vagy a kinti fizudat akarod itthon is megkapni?

Ezt a fizetést multinál nagyon masszív vezetői pozícióban (Te viszed az üzletágat pl, sok embered van, nem egy lead devkent) fogod tudni max. elérni, 15 év tapasztalattal. Startupokat hagyjuk, vicc a nagy része, égetik a lóvét a semmire az irreális bérszintjeikkel együtt. Ha ki is fizetnék neked, fél év után földbe áll az egész és kereshetsz másik melót...

persze, ha 2 havi bérre számolod :) - amúgy ha mondjuk quant vagy phd-val akkor még meg is lehet

Alkalmazottként sajna nem nagyon lehetséges ma Magyarországon. Ahogy fent említették, vezetői pozícióban, sok felelősséggel, sok túlórával, sok kávéval, és magas vérnyomással esetleg :)
A quant+phd jó irány, azzal talán nagy multinál (pl. Morganék), lehet 1,5M-2M között keresni, de erre az esetre is igazak a fent leírt körülmények (kivéve a vezetői részt). Viszont itt meg iszonyat nagy a verseny.
Gondolom már van sok tapasztalatod, hogy ennyiért árulnád magad.
Miért nem alapítasz saját céget?
Esetleg freelancer külföldre távmunkában?
Hagyományos alkalmazottként sajna felejtős ez a pénz...

A quant + phd sztorihoz annyit tennék hozzá, hogy szétstresszeled az agyad és elvisz a szívroham 1-2 év alatt és ahogy az előttem szóló mondta, irdatlan nagy a verseny. Ha jól tudod menedzselni magad, irány a saját cég és a freelancer vonal :)

Ezek már olyan pénzek szervezen belül is, amihez kell "business case", hogy egyáltalán megérje nekik valamennyi ideig kifizetni valakinek. A Morgannél tudomásom szerint ~900 bruttókkal futnak a valamilyen vezető poziban működő, jócskán tapasztalt JAVA-sok - egyébként meg az is egy SSC...

Hortonworks-ről vélemények?

Itt esetleg nézted már?
https://www.glassdoor.com/Reviews/Hortonworks-Reviews-E489054.htm

Junior Android Developer, part-time ( 4 óra/ nap ), egyetem mellett, multi,
Bruttó 97.400 Ft
Kolozsvár, Romània

Sziasztok! Java fejlesztőként dolgozom vidéken. Kis projektekben veszünk részt, stbil kis cégnek mondanám, a fizetés szerintem nagyon alacsony, mondhatni sz.r de viszont cserébe home office van. Meg kicsit ilyen ugyosztodbeazidod ahogy akarod csak legyen kész a kiadott feladat - nagyon laza - néha túlságosan is a vezetés. Szeretem a közeget, jó fej csapat, de váltani kell. PTI most fejezem be, de mint fejlesztő 3 éve dolgozom főállásban. Nyilván a pénzről szól az egész, meg a szakmai kihívás se lenne másodlagos... Most a nettó fizum 189.000 Ft - vidék

Takarító harminc órában többet keres, mint te. Ezt nem szívatásból írom, hanem hogy ébredj fel.

Magasabb fizetést a takarítóknak!!!

Annyira birom ezeket a hulye kommenteket. Kuvanom neked h takaritanid kelljen egy darabig takaritoi fizetesert, hatha akkor felfogod, h mennyiert is kenytelenek emberek dolgozni. Most komolyan az ilyenek efy zsakkal a fejukon elnek, vagy mi a picsa? Attol meg h egy nymvadt virtualis vilagban toltod az eleted neha kitekinthetnel a valo vilagba. Vagy ha mas nem akkor legalabb ne posztolj ilyen verlazito okorsegeket....

2 hónapja keresek __normális__ alkalmazottakat takarításra a fent leírt nettó összegnél többért. Eddig sikertelenül.

Jo vicc... Figyelj ha ez igaz dobom a szakmat es megyek tskkerolni!

Némelyik Lidl-ös pénztáros megkapja, annak elmehetsz

Nettoban triplazhatsz, ha Bpre jössz. Ne hagyd magad kihasznalni!!!

3 év gyakorlattal egy totál nyugis cégnél. Legfeljebb bruttoban es legfeljebb duplazhat. De a megelhetes nagysagrenddel dragabb....

Nem mindegy hogy a nettót vagy a bruttót duplázza? :)

3 éves valós tapasztalattal simán meg lehet keresni az 550k bruttót (+egyéb) bármelyik cégnél, de ez lehet jóval több is persze tudás függvényében.

Amúgy szegedi vagyok, semmi bajom Budapestel, de ott élni... Ahol tudnék az dunakeszi, de ott brutál magas az albérletek ára.
Azt viszont érzem, hogy lépnem kell!

Sziasztok!

Egy ilyen manapság divatos gyorstalpaló progrmaozó képzés után (előtte műszaki manager diploma) szerintetek mennyi a reális elvárható fizetés? 0 gyakorlat egyetem után egyből mennék ilyenre.
Alapvetőan java lenne a cél.
Érdemes-e olyanra menni ami munkát is talál neked miután elvégezted (jóval drágább, a fizetésedből levonják 2 évig, akkor ingyen van...), vagy elég csak megcsinálni a tanfolyamot és utána saját szakállra állást nézni?

Tökmindegy mit végeztél, a tudás számít. Ha leültetnének egy java probléma elé, legyen az bármilyen kicsi, neki tudnál állni?

Kevés betűből álló multi, NW sec l2, br 400+műszakpótlék netto 30-70 közt+apróságok, bérlet, magánorvos csomag stb. Közép angol és egy fél-ccna kell kb.

A Lufi --> IBM dolog manapság már nem annyira sztár, mert vizsgát sem fizetnek és nincs bónusz. A taskok az OC-ban pedig elég lájtosak/monotonak más céghez képest és folyamatos túlterhelés van. Jelenleg még aránylag versenyképes a bér, de take away nem sok, mert L2 elvárás sem nagy tekintve az ottani L3 szakmai szintjét... Ezért érdemes folyamatosan tanulni és gondolkozni 1 váltáson ha nem akarsz beragadni.
Persze kezdésnek jó a hely, hogy suli után lásson élő példákat az ember.

Ez így igaz, vállalható hely, de idővel tovább kell azért lépni az említettek miatt. Te még ott dolgozol...?

Secu vonalon továbbléptem, mert az említett multi a piaci rangeket nem tudja hozni
és a feladatok is elég monotonak (mennyiségre változnak).

Aktuális paci rangek:
1-3 év : 350-500 br (ez még lehetséges)
3-5 év : 600-800 br
5+ év : 800-1,1 br (kb. 8-10 év felett nem tesznek különbséget a tapasztalatok között)

+ kafeteria, oncall
Ott egyedül a L3 secus régiek kapnak rangebe illő lóvét, de nem a tudásukra, hanem historikus okok miatt(ezért nincs fluktuáció).

Sziasztok,

Tapasztalatatok alapjan meglevo fejlesztoi tudas melle erdemes-e oroszul megtanulni, akar az itthoni, akar nyugat-europai munkaeropiacon tud-e relevans fizetesnovekedest jelenteni? Az angol mellett termeszetesen.

Koszonom valaszotok.

Oldalak