Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Most, frissen végzett villamosmérnökként 460 bruttó kezdő + évente kb 2 havi prémium, erősáram.
Kis cég, a munka rengeteg, fél éve itt vagyok gyakornok, most vettek át.

Szèp bér. Sajnos ez egy hasonló cipőben járó építő/építész mérnöknek csak álom marad.

Sziasztok!

Élelmiszeripari gyártócégnél (40fős), Pest megyében Minőségbiztosítási vezetőként 3 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem. Váltani szeretnék, milyen fizetés lehet reális Pest megyében ill. Budapesten?

3 eves szakmai tapasztalattal vezeto... Ez is egy kiraly 'szakma'....

Szerintem úgy érti hogy vezetőként van 3 év tapasztalata...

Sziasztok!

Most fogok végezni a Műszaki menedzser és Mechatronikai mérnök szakon mind a kettő Bsc és angol középfokúm van. Milyen bruttó kezdő fizetést lehet kérni Budapesten ezekkel a papírokkal?

Bruttó 380000-nél kezdődhet el a beszélgetés, de ahogy én látom, pesten nagy a tolongás, jönnek-mennek az emberek a Boschból meg innen-onnan, és a sokat emlegetett "munkaerőhiány" vidékre koncentrálódik, pályakezdőként könnyebb Pesttől kicsit messzebb elhelyezkedni, és nem kizárt hogy egy vidéki multi jobb fizut megad mint egy Bp.-i. Vidéken alig találnak mérnököt, Budapesten pedig még erősen válogatnak is. Nem kérdés, hogy a kettő közül hol van a jobb alkupozíció...

Sziasztok!
Pálykezdő MSc Műanyagtechnológiai szakirányú vegyészmérnök diplomával, előzetes munkatapasztalat nélkül, budapesti cégeknél mekkora bruttó bérre számíthatok? Analitikai, illetve gyógyszervegyészeti tárgyaim csak alapszinten voltak, és nem is különösebben érdekelnek, így inkább nem ilyen állást néznék. Emellett úgy gondolom, hogy a minőségbiztosítási mérnöki pozíció sem feltétlenül a szakmai fejlődésem záloga.

3 éves tapasztalattal MSC villamosmérnök br 400k + 20k cafeteria. prémium egyszer egy évben cca. 60-70% egy havinak. Pest megye nagy multi, CAD elsősorban. Tárgyalóképes angol, napi szinten használva szóban/írásban.

550-körül váltanék/maradnék.

Anyámék mit rám nem szórtak, amiért nem mentem MSc-re...hogy így meg úgy meg fogom bánni...
mondjuk én gépész végzettségű vagyok.

3 év tapasztalattal megvan a 450br + br. 100 mozgóbér és egy bérlet

Egyébként lehet igazuk van, és egy idő után ki fog ütközni, hogy nincs igazán megalapozott tudásom...mert most csak a szerencsém miatt lett ilyen "jól" fizető munkahelyem.

Mindenesetre elég elképesztő, hogy már a multkor olyan statisztikát kaptam egy felmérésből hogy a z egyetemi végzettségűek átlagbére ALACSONYABB, mint a "főiskolásoké" :OOOO

Mondjuk szerintem ennek csak az az oka, hogy a aki jól keres és sikeres az nem méregeti magát neten.

Ne higgy. Konkrétan van egy könyv (How to lie with statistics) ami elmondja hogy miért ne...
Használd a józan paraszti eszed. A mérnöki szakok eléggé alapoznak a fizikára / matekra, Bsc-s fizika/matek pedig nem túl komoly , így a tudásod sem lesz annyira mély. Az informatikával ellentétben, itt nem feltétlenül tudod magad otthon csak úgy továbbképezni nem hivatalosan Msc szintűre, - így előbb utóbb falakba fogsz ütközni. (Hacsak nem akarsz vezető lenni, az kicsit más tészta).
A javaslatom: végezz el egy MSc-t estin / levelezőn meló mellett (kemény lesz, de megéri), és így lesz tapasztalatod, meg papírod is.

aha, értem.

Szóval nem elég, hogy már a BME-s BSc-vel eleve nagyságrendekkel többet szívtam, mint a legtöbb büfészakos, mégsem keresek nagyságrendekkel többet, mint az átlag büfészakos.

És mindezért még MINDIG szívjak sokkal sokkal többet 30 év körülien MSc papir után rohangálva és még úgy sem fogok jelentősen többet keresni, mint aki végigzüllött valami noname büfészakot.

Tök jó deal, valóban.

Mondjuk a MSc-s fizukat nem csak statisztikára alapozom, hanem olyan ismerőseimre, akik pedánsak voltak az egyetemen, aztán mégis nagyjából annyit keresnek, mint én.

Azok az ismerőseim, akik irreálisan nagy jövedelműek fiatalon, ők totál mást csinálnak, mint amit tanultak.

Az ilyen gépész májsztrókat szokták beverni a "csicska" bölcsészek akiket egyetemen éveken át lenéztem, de mégis a gyakorlatban nagyobb igény van a piacon a tudásukra. Ha kicsit folyamatszemléletűek akkor pedig 1 szinten keresnek. Ez a jelenlegi piac állás a fizetéseket alapul véve
Programozó>IT üzemeltetés>villamosmérnök>építész=gépész=SSC helpdesk .

Itt már csak az a fájóbb amit a gyakorlatban is láttam, hogy 22 éves srác keres ennyit IT üzemeltetőként, mert a 2 éves OKJ-val van 2 év előnye és a diploma senkit nem érdekel.
Egyébként ideje lenne felnőni és implementálni a változásokat, vagy olyan irányba mozogni ami felfutóban van. Nem pedig a tanárok által beetetett sztereotípiákra támaszkodni, mert akkor pofára lehet esni a mai világban.

Megint egy áldozat :) Igen tudom hogy szívatnak, de most te is megtanulod - saját károdon - hogy csak azért mert egy képzés nehéz, vagy X -szel nehezebb mint egy "büfészak" (erre mondjuk mondhatnál példát, hogy te mit tekintesz annak, ami annyit keres mint te...) akkor a fizud is X -szerese lesz.
Micsoda baromság. Gondolod hogy mert BME van írva a kis papírodra le fognak előtted borulni vagy mi?
Egyrészt, másrészt - a haverjaid MSc-s fizetését nem biztos hogy össze kellene vetni a sajátoddal, mert ha jól gondolom nem lehet túl nagy eltérés a munkatapasztalatban köztetek (2-3 évre saccolom őket is). Mint írtam előbb-utóbb plafonba fogsz ütközni, ha csak Bsc-d van, nyilván inkább utóbb, amikor van 5-7 év tapasztalatod és szeretnél majd komolyabb szakmai munkát csinálni - nem biztos hogy menni fog. Azért mondom hogy nem biztos, mert kivételek mindig vannak, de ugye a mondás is úgy tartja hogy "prepare for the worst, hope for the best"
A harmadik megjegyzésem, hogy te mentél a BME-re, a te döntésed volt. Jó lehet szülői befolyás is van benne, de hidd el másokat hibáztatni abszolúte nem fog segíteni rajtad, se most se máskor.
Negyedik - és utolsó megjegyzésem - ha kifejezetten meggazdagodni szeretnél a BME-s diplomáddal, rossz hírem van: nem fog menni. Legalább is nem úgy ahogy te azt elképzeled, hogy alkalmazottként dolgozol valaki másnak, félre téve minden megspórolt fillért. Sok sikert ehhez, de előtte végezz egy gyors felmérést a környezetedben hány embernek sikerült ez....
A lóvét akarsz akkor ne is menj MSC-re, inkább valami könnyebb közgáz esti Bsc-t célozz meg, és menedzseri pozíciókat, vagy - én ezt javaslom - vállalkozz. Vagy menj külföldre.

én is a vállalkozást látom egy értelmesebb célnak, a papírhalmozás helyett...

Én ezt vetném össze:

egy BME-s papír 2 év, és mikor realizálódik ez a befektetés magasabb fizetésben?

2 év vállalkozósdi mennyi idő alatt és milyen intenzitással realizálódik?

Amit én látok gépész tervező/fejlesztő msc-n és utána közvetlen:
aki nem teljesen hülye, nem csak végigbulizta az egyetemet, hanem fektetett némi hangsúlyt a szakmai fejlődésére (tdk és/vagy szakmai projectek és/vagy gyakornoki állás szakmai munkát végezve), használható angol tudással simán kap br400 felett az egyetemről kiesve. sőt. megfelelő ajánlólevéllel az egyetemen nyújtott szakmai teljesítménye alapján br500 körül is akár. Bp-en, Magyarországon. persze ez nem a kisjózsi bt-féle cégeknél, fél fizetést zsebbe kapva érvényes, mert ezek tényleg nem fizetnek olyan jól, de a nagyobb cégek kapkodnak a normális, életképes pályakezdő mérnökökért. ezek egyáltalán nem irreális fizetések és elvárások, kb ennyi kell is a megélhetéshez, ha albérletet kell fizetni és mellete nem szárazkenyéren szeretne élni valaki. én úgy látom gépészmérnökként mindenképpen megéri msc-t végezni, de csak olyan szakon, amire nagy a kereslet (r&d, termelés). és az is szempont, hogy mely egyetem, mely tanszékén tanulsz, mert hatalmas különbségek vannak, egyetemen belül is, hogy melyikre van kereslet.

Hát azért mondjuk a zsebbe fizető magyar cégek között is van bőven olyan, aki odaad elég zsíros fizukat, közben meg 200 bruttóra van bejelentve a dolgozó.

Megélhetési költségek:

Én szerencsére kaptam egy lakást, így az a havi 60-120 ezer nálam marad, de így sem művészet elkölteni 300 ezret egy hónapban. Így granted lakhatással átlagban 200 ezerből szépen lehet éldegélni. A hosszú távlatok ellenben így sajnos elég soványak.

Viszont tegyük hozzá, hogy vannak sokan akik teljesen műveletlenek, mégis irreális pénzeket keresnek <seftelés, illegalitás, kitartottsággal összefüggő határeseti dolgok, pl (fitness)modellek>, aztán annak is a nyakára vágnak hónap felére. Szóval a proli agy meg a kereset két külön dimenzió, nem mozog együtt a két tényező.

Köszönöm a sok kommentet,

Azóta maradtam, mivel 25%-ot rádobtak az idén. igy br. 500.000/hó

Az én stréber MSc-s ismerőseimre illenek a leírt kompetencia szintek, aztán ilyen Bosch jellegű pesti multikat otthagyogatták 3-4 év után 500 bruttó körüli pénzekért.

Pontosan erről van szó, jelen munkaerőpiaci helyzetben azok a stréber félrevezetett szerencsétlenek mennek Msc-re, akik hagyják magukat rábeszélni az egyetemek által, ahelyett hogy már abban a minimum két évben is keresnék a pénzt. Az msc-t elvégezve pedig belecsöppennek a realitásba: kevesebbet ér a munkaerőpiacon a bsc+msc papírjuk (amiért éjjeleken át virrasztottak, tanultak, beadandókat írtak), mint akinek van egy bsc-je + 2 év ipari tapasztalata. Emellett a fizetésük egy tálca sörnyivel sem lesz nagyobb. Az a helyzet állt elő, hogy ma okosabb döntés otthagyni bsc után az egyetemet és elmenni dolgozni, mint a tanulást választani. Nem hangzik logikusan, de ez van, nem térül meg jelenleg az Msc-be befektetett küzdelem.

Én ha nem megyek msc-re, nem tudtam volna elhelyezkedni abban a munkakörben, amiben szerettem volna, pedig papíron megfelelhetett volna a bsc végzettségem is. Célirányos msc-vel és alatta a megfelelő helyen való gyakornokoskodással már különösebb megerőltetés nélkül kaptam korrekt ajánlatot, jó helyről. Így lehet, hogy 1-2 év mínuszban vagyok, de azt csinálhatom, amit szeretek, amivel hosszabb távon messszebb juthatok szakmailag és anyagilag is.
Nem lehet kijelenteni, hogy hasontalan az msc.
Persze, akinek fél életnyi bölcsesség van a birtokában már 17-18 évesen és tisztában van azzal, hogy szakmán belül is mire van szüksége, annak elég lehet a bsc is. De ennyire céltudatos fiatalból kevés van, ezeknek egy része is csak beletrafált és szerencsésen választott. A többségnek kb bsc végére derül ki pontosan, hogy milyen irányba is mozdulna el, mire specializálódna, nekik hasznos az msc. És való igaz, hogy még hasznosabb lenne, ha nem kellene ott is alapozó tárgyakkal szenvedni még 1-2 félévet.

Teljesen egyet értek, annyit hozzáteszek, hogy aki bírja megcsinálhatja az Msc-t esti / levelező képzésben... igazából van egy pár speciális terület (High-Tech Grafika, MI, Quant) ahol Bsc-vel nem fognak komolyan venni, de aki nem akar ennyire elmélyülni az elméletben annak valóban felesleges magát erőltetnie.

Más kérdés, hogy egyáltalán a bsc megéri-e.
Egy gépész, mechatronika, stb. szakot elvégezni vért izzasztó, és aki nem full stréber, az valljuk be csúszik is vele kb 1-1,5 évet (ez a többség, a stréber zsenik kevesebben vannak!), tehát az egyetem alatt 4,5-5 évet elbukik az életéből, mialatt nemhogy pénzt keres, hanem pénzt bukik az egyetemen, még akkor is ha államin van, aki csinálta, az tudja miről beszélek. (Ha fizetősön, akkor már milliós nagyságrendről beszélünk...)
Aztán elmehet valamely multihoz, ahol egy stresszes idegőrlő munkakörnyezetben megkapja a maga kis br.350-450 ezrét, pedig semmivel sem végez ott mérnökként silányabb szellemi munkát mint egy programozó, akiknél most br. 800-nál indulnak a bértárgyalásos beszélgetések és akkor még keveset mondtam.
Az ilyen br. 350-450 (najó, legyen 500) körüli fizetésekből (ami manapság jellemző) hány év alatt is térül meg az egyetemi évek vizsgáival, szigorlataival, zh-ival töltött szenvedése, miközben lassan ugyanezt a bérsávot megkapja egy villanyszerelő vagy valamely hiány szakmában dolgozó?
Aki végig csinál egy mérnök képzést, és jól beszél angolul, minimum nettó 600 lenne a reális kezdő fizetés, ez állna párhuzamban a diploma megszerzésének nehézségeivel, ehhez képest tudjuk hol tartunk... Nem rózsás a helyzet, de legalább reménytelen.

Elvagy te tévedve, nem kicsit.
Az egyetemet hiába mondod el annyira nehéznek, így is az elvégzettek fele legalább kuka. Beseggelte amit kelet és átment, közbe semmi mérnöki szemlélete nincs, sem logikai képessége. Hol ér ez 600k-t? Sehol. Egy diplomával ki törölheted, egy frissen végzett még évekig kel tanítani mire használható munkaerő lesz.

Sem kezdő, sem junior sem mindlevelel programozó nem keres 800-as brutott. Az már a szenior eleje.

Azt amúgy tudsz példát is mondani cégre ahol 800k-t csak ugy oda dobják a egyetemröl kiesett programozónak, vagy csak benyelted a alaptalan média maszlagot azt most rantolsz?

"..közbe semmi mérnöki szemlélete nincs, sem logikai képessége" "...egy frissen végzett még évekig kel tanítani mire használható munkaerő lesz"

Jó nyomon jársz és rengeteg igazság van ezekben a kijelentéseidben, csakhogy ez 99%-ban az oktatás botrányos színvonaláról szól. Nem az egyetemi hallgató hibája, hogy nulla mérnöki szemlélettel el tudja végezni az egyetemet, viszont a forgó edény meg a rezgő húr differenciálegyenletét baromi jól le tudja vezetni, ami az iparban a büdös életben nem fog kelleni...
Igenis rengeteg áldozattal jár ezeket a sz@rokat megtanulni, meg úgy egészében igenis nehéz egy gépész vagy mechatronikai mérnöki szakot elvégezni, és a fizetések ezzel nem állnak párhuzamban (vagy neked újdonság hogy a rengeteg multi az olcsó munkaerő miatt van itt, és ez a mérnökökre is vonatkozik?).
Nem tudtam eldönteni hogy sírjak vagy röhögjek, amikor az educatio kiállításon egy - az életről még semmit nem tudó - lelkes egyetemista nyilatkozott, hogy jöjjön mindenki gépészmérnöknek, mert 250-300 ezres béreket kézhez lehet kapni gépészmérnökként.... (Azt már nem tette hozzá hogy ebből a "tök jó" fizuból hány év alatt fog házat&kocsit venni, nem lett volna jó kampány duma :D )

Nem kell túlzásokba esni, a gépészi fizut lebecsülöd, a villanyosat / programozót meg jócskán túl. Nagybátyám, tapasztalt villanyszerelő, és most mégis egy állami cégnél dolgozik, mint készenlétei karbantartó (tudod, aki, pl. hajnal 4-kor árkot ás mert ott van a vezeték), mindezt szar pénzért.
Sejtésem, hogy azok a villanyszerelők akik jobban keresnek mint egy mérnök, valószínűleg tettek is érte, ami NEM csak abból áll, hogy jó a szakmájában, és a többi jön magától.
Nem, ez kevés, kellenek egyéb "soft skillek", és itt van az egész lényege: ha mérnökként kevesled a fizut, vagy eleve szarul fizetnek neked, az a TE (illetve a kérdező) hibája. Senki nem kényszerítette hogy ezt tanulja, az ő döntése volt. Ha többet akar keresni, bizony kevés lesz a szokásos "bemegyek 9:00 -re az irodába, jól dolgozom, jók a performance mutatóim, jóban vagyok a főnökkel, előbb utóbb majd csak jön az emelés". Nézz körül, ebből hány embernek sikerült meggazdagodnia...ez KÖNNYŰ (hiszed vagy sem). És mivel könnyű, mindenki aki hasonló cipőben jár, így fog gondolkodni / cselekedni, így az elérhető alkupozíció kicsi lesz, mert mindig lesz egy másik aki olcsóbban csinálja ugyanazt a melót.
Miért várja bárki, hogy elvégez egy sulit, beül a melóhelyre, és már dől a pénz? Ez sehol sincs így, és nem is kell így lennie. Van egy mondás angolul "save yourself". Pontosan erről van szó. Amikor hőzöng valaki hogy elvégezte, ezt azt amazt, de mégis szarul keres, az gyakorlatilag a sorsa irányításág átadta annak az intézménynek / munkahelynek ahol tanult / dolgozott / dolgozik. De mégis miért várja bárki hogy más oldja meg a problémáját? Őrültség. Ha többet akarsz (pl. pénz), akkor valamit találj ki. Ments meg magad. Kb. ennyi.
U.I: Ja, áruld el légyszi ahol egy kezdő-mid level fejlesztőnek bruttó 800.000- at adnak, mert érdekelne :)

"Miért várja bárki, hogy elvégez egy sulit, beül a melóhelyre, és már dől a pénz?"

Nyilván azért nem szabadbölcsésznek ment a képzeletbeli gépészünk, és görnyed a műszaki rajz beadandó fölött (amit egy 2 mm-es rossz lekerekítés miatt másnap 0 ponttal visszadobnak), mert jól akar keresni. És a gépész diploma megszerzése után joggal elvárható, hogy már kezdőként is dőljön a lé, mint ahogy ez tőlünk nyugatabbra így is van...
Ehhez képest az van, hogy - mindegy hány év tapasztalattal - a bruttó 600-at nem akaródznak megadni a cégek, nemhogy a nettó 600-at, ami kéne a normális élethez, tervezgetéshez, lakáshoz, autóhoz, család fenntartáshoz.
Az olcsó munkaerő miatt vannak itt tömegével a multik, és ez a mérnöki szektorra is vonatkozik, az országból pedig egy összeszerelő üzem lett, és ennek még örülnünk is kell.
Továbbra is fenntartom az előző hsz-ben megfogalmazott véleményemet, alul vannak fizetve a gépészmérnökök (az egész bérsáv úgy méltatlan ahogy van), de részemről semmi harag nincs, csak annyi történt hogy nem értünk egyet. Szerintem abba a hibába estél, hogy belesimultál a rosszba, és már olyan régóta vagy benne ebben a beteg rendszerben (önhibádon kívül), hogy már ezt tartod normálisnak.
A programozóknál szélesebb a bérsáv, brutális összegekről indulnak most a licitek, ott most jól megy a szekér. (Ismerősökkel nem példálózok, de van 3 akivel tudnék, maradjunk annyiban hogy nem elrugaszkodott összeg amit írtam, nem bírom megállni, annyi példálózás mégis csak kell, hogy egyiknél 3 év tapasztalat után billent a számjegy.)

Az a "filozófia" amit próbáltam átadni az előző kommentemben (de sejtettem hogy nehéz dolgom lesz...) pont hogy egyenesen az USA-ból származik. Igen nyugatra jobban fizetnek. Igen, többet tudsz spórolni a kis havi béredből. Épp ezért ha itthon nem megy meg kell próbálni külföldön.
Megjegyzem, ott is hasonló a helyzet, nehogy azt hidd, hogy kint mérnökként, ha dolgozol valakinek mint alkalmazott, a kis összekuporgatott pénzedből veszel OTT kint egy házat. Nem fogsz, és a helyiek sem vesznek csak úgy zsebből. Kocsit lehet, esetleg.
Az egészből azt akarom kihozni, hogy mindenki a saját sorsa felelőse, és butaság elvárni hogy csak azért mert elvégeztem egy sulit akkor dőlni fog a lé. Attól még nem fog, vagy ha igen, akkor szerencséd van. Amúgy meg: ha a programozás annyira tuti, akkor gépészből még simán lehet programozó... és látod ezért érdemes tanulni. Egy villanyszerelő szerintem már nehezebben képzi át magát programozóvá mint egy mérnök...

Hehe. Ha szerinted mondjuk egy gépész villamos mérnök bére alacsony, akkor mit szólnál azok béréhez akik mérnökök de szerencsétlenül az építőipart választották, és a bruttó 300-as bérigényükre is furán néznek a cégek.

Sajnos en azt latom, h hosszu tavon sem volt kifizetodo a magasabb szintu papir. 10+ ev taoasztakat es + posztgrad mernok-kozgazdasz gyakorkatilag semmi tobbletet nem jelent egy sima fosulihoz kepest. Legalabbis anyagilag biztos nem. Mondjuj ez epipar. Es sokkal szarabbak a szakmai folyamatok mint gepesz teruleten.

Oldalak