Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok! Igazatok van amúgy. Az ismerősi körben vannak huszon egy néhány éves villanyszerelő, festő, köműves “gyerekek”. Nem egy verdesi a 400-as fizetést. Ha meg szerez maga mellé pár manuszt még és beindul a dolog akkor meg hagyjuk is... Nem éri most meg a diploma. Vagy olcsón adjuk magunkat.

Hát én szobafestő vagyok és igen nettó 400-nál jobban keresek... de meg is dolgozom érte!! Heti 6 nap, van, hogy reggel 6-kor kezdek és este 9kor fejezem be. És mivel vállalkozó vagyok, nekem kell felhajtani a munkát... mondjuk ez mostanában nem gond mer abbul rengeteg van még ha árat emelek többször akkor is sok.

A kedves egyetemi mérnökuraknak üzenem, hogy frankó hogy 5 vagy 10 évet elszórakoztok az egyetemen ingyen és bérmentve de addig a melós tolta az ígát és kitanulta a mesterséget. És ez igazi fizikai munka aminek egyböl van eredménye. És annyit kapunk amennyit megfizetnek márpedig mostanában nagyon megfizetik. NA DE! Csak a tisztességes munkát!

Eszem megáll hogy azon sopánkodsz kedves mérnök hogy miért nem 4x annyit keresel mint én. Hát talán mert nem dolgozol 4x annyit!!

Jaés mert ez az oldal havi nettó 350-850 között keresek attól függően mennyi a munka kata után. Mostanában nagyon sok a munka.

Várj csak. 1.)Én az operátori bér 3x-át mondtam elvárható mérnöki bérnek, nem a te nettó 400-nál is nagyobb béred 4-szeresét. 2.)Mi az egyetemen nem a bölcsész szakra jártunk ahol 5-10 évet szórakoztunk ahogy azt te gondolod, hanem mérnöki képzésen rohadt keményen tanultunk, készültünk a vizsgákra, éjjeleken át szerkesztettük a műszaki rajzot, tengelyt méreteztünk, stb. Úgyhogy teljesen elferdíted az itt elhangzottakat, mérnök nélkül pedig nem lenne szoba sem amit kifesthetnél.
Senki nem hordja fenn az orrát, csak tisztességes fizetést szeretne a diplomáért+nyelvtudásért+mérnöki felelősségért cserébe. Az a nettó 300-350 amit megad a piac, az pedig lófing.

Az operátor témával egyet értek. Sokan akik ott dolgoznak, még ahhoz is lusták voltak, hogy egy szakmát/érettségit szerezzenek. Illetve ott nem kell semmiféle szaktudás. Egy mérnök/szaki ennek igenis keresse meg a többszörösét. Persze nem a kezdőkre gondolok.
Egyetem:
Ez a rohadt keményen tanultunk azért kicsit túlzás. Nagyon sokan csak végig isszák, végig puskázzák és végig bukják az egyetemet, majd jobb esetben 5-6 év alatt elvégzik a 3,5 éves bsc képzést. Az éjjeli rajzolgatásra csak akkor van szükség, ha a munkát az utolsó pillanatban kezdjük el.
A diploma megvan, a nyelvtudás viszont a legtöbbeknél nem is létezik, vagy egyszerűen gyatra, a felelősség pedig kanyarba sincs ott egy kezdőnél.
Fizu:
Nettó 300k-350k egy kezdő mérnöknek kevés? Ló*aszt. Bár a kezdő mérnökök sztem kanyarba nem is kapnak ennyit. A behazudott ksh bruttó átlagbér is csak 370k. A valóságban a legtöbben még 200k bruttót sem kapnak, méghozzá igazi munkáért.

Nettó 350 az tuti kamu. Ennyit nem kap egy full pályakezdő. A nettó 300 reális lehet 1 év után Budapesten vagy ha voltál ugyanannál a cégnél gyakornok,de ekkor már nem kezelnek teljesen pályakezdőként. Nettó 350-hez 3 évet biztos, hogy le kell húzni. Vidéken még többet.

Végzős gépészmérnök vagyok. Pályakezdőként Nettó 335-ös fizetésért helyezkedtem el BP-n.
Miskolci multinál diploma nélkül, nettó 300-ért helyezkedett el csoporttársam, és a szerződésébe beleírták, hogy ha meglesz a diploma, akkor bruttó 600-ra megemelik a fizetését. 1 év múlva lesz reális neki a diploma megszerzése.
Attól, hogy nálatok nem adnak annyit, attól még léteznek normális pályakezdő fizetések.
Egyébként nézd meg a profession.hu bériránytűjét.

https://www.profession.hu/kalkulatorok/beriranytu

Fő szakterület: Gyártás, termelés
Szakterület: Folyamatmérnök
Terület: Borsod megye
Tapasztalat: Pályakezdő, frissdiplomás
Fizetés: Nettó 300 ezer Ft

Vagy pl. így:
Fő szakterület: Mérnök
Szakterület: Gépészmérnök
Terület: Borsod megye
Tapasztalat: Pályakezdő, frissdiplomás
Fizetés: Nettó 300 ezer Ft

Manapság ennyi a kezdőbér vidéken, ha tetszik ha nem, ha te alul vagy fizetve, akkor gondold át a munkahelyváltást. Minden jót!

Köszönöm a hozzászólást. Én is azt veszem észre, hogy nagyon különböző a tábor fizetések terén.

Van pár cég aki egy kezdő (mondjuk MSC-s) papírral rendelkező gépész, villamos, mechatrós mérnöknek minden probléma nélkül megadja a bruttó 450-et. (Nettó 300-at). Sőt egy kis cafit is.

A másik tábor meg még mindig a nettó 240-be él. Amilyen ütemben nőnek az egyéb bérek a mérnökök is lehetnének kicsit vagányabbak ilyen téren. Ha nagyrészt teljesen nem vagy elrugaszkodva akkor megtalálod amit szeretnél.

Egyébként haverom 2 éve megkapta már a nettó 300-at MSC-vel. ÖTÖDIK helyre mondott igent. Volt aki csak 220-at ajánlott kezdésképpen. Lehet azért bátornak lenni.
Ha a csóró cégeknek meg nem lesz ember akkor így jártak.

Teljesen egyetértek! Több haverom is érettségivel, melósként hazavisz nettó 250-et, persze ebben minden műszakpótlék stb benne van. A mérnök meg diplomával+nyelvtudással örüljön a 300-nak? Anyád p......!
Előttem írta valaki a demagóg kamudumát, hogy végig issza és puskázza valaki a 3,5 éves BSc-t 6 év alatt, szóval örüljön ha kap munkát mérnökként, a fizetés az már bónusz neki. Öcsém, akinek nincs elég agysejt a toronyba', az nem puskázgatva 6 év alatt elvégezte a mérnök képzést, hanem kibukott az egyetemről a francba. Aki eljutott odáig hogy megszerez egy mérnöki diplomát, noha pár év csúszással is, az már letett annyit az asztalra, hogy papírpénzt is keressen ne csak aprót. Az Einstein, aki egyszer sem éjszakázott, és egyszer sem vérzett el egyik vizsgán sem mondjuk egy rossz helyre tett negatív előjel miatt, az meg kapjon mégtöbbet... De az még mindig nem oké, hogy egy pályakezdő mérnök 1-2-3 évig 50-60 ronggyal keres többet egy operátornál!!!

Bp-en nettó 300 (br450) egy korrekt kezdőbér, simán adnak ennyit normálisabb cégek. 1 év után ez könnyen több lehet. Multiknál persze, legalább egy vállalható angoltudással.
Nem kell ehhez 3 év, max 1 munkahelyváltás és, hogy ne legyél teljesen tutyimutyi.
Nem kell benyalni a HR-esek "örülj, hogy 1 év után egyáltalán fizetést is kapsz" dumáját.

300. Mikor egy garzon 120+rezsi. Ez az ország arra volt jó, hogy betanuljak de innentől tipli. Szomorú, de előre jutni nem lehet. Ennyi tudással viszont külföldön már simán eladom magam. Ha 130-al kezdő 25 éves tanár lennék, akkor meg aztán pláne szép lenne a helyzet.

Én azzal próbáltam meg elkerülni hogy tipliznem kelljen az országból, hogy véres verejtékkel megcsináltam egy mérnöki diplomát. Hisz senkinek sem könnyű elvégezni, a 90 százalék le is morzsolódik. (Míg más egyetemi képzéseken egy szakdolgozat kevesebb munka, mint nálunk egy szilárdságtan évközi beadandó házi)
Nem jött össze a terv, a puszta megélhetésért nem fogok itthon mérnökként megfeszülni, elhúzok én is.

Üzengethetsz amennyit akarsz, de a tények nem fognak megváltozni.
Lehet találni jól fizető állást, de nem ez az átlagos, kár butítani a népet. Mellesleg van olyan mérnöki terület, ahol a nettó 200k is nagyon jónak számít és még ilyen alacsony bérért sincs üres állás...

Az egyetemi struktúra és felvételi számokhoz elég közel állok. Ennek fényében kijelenthetem, hogy ismerek pár mérnök szakot amivel ilyen kevésbé jól fizető területre lehet bekerülni amit írsz. Pár ilyen szakra jelentkező hallgatók száma 60 %-al csökkent. Pedig azért csak csak kellenének. 10 év múlva legalább kérhetnek jó fizetést, mert hiány lesz belőlük. Sőt már pár év után is látszik a tendencia. De persze a cégek majd akkor fognak sírni, hogy nincs ember. Meg, hogy a maradék évente váltogat jobb pénzért. De hát nincs új a nap alatt. Szakemberekkel is eljátszották ezt. 5 év tapasztalattal most meg ha vállalkozásként csinálják, akkor többet keresnek mint egy középvezető.

Benne vagyok pár csoportban ahol az itthoni szakik, gépkezelők NAPI 20 EZER FELETTI összeget kérnek.
És nem is csak egy, lassan ez az általános. (Legalábbis a teljesen kezdőket leszámítva).
Nyerges sofőrök dettó.
Segédmunka sincs BP-en már lassan 15 ezer/nap alatt.

A mérnökök itthon meg 300 ezer nettóért küzdenek? Lehetne egy kicsit tök*sebben béreket kérni ám. Az előző csoport sem azért keres ennyit mert szolidan kéregette.
Elég agresszívan verték fel így az árakat. Tudták, hogy van kereslet és megadják nekik.

Hello, igen, de akkor már ne juniort célozz meg. Ha jól sejtem, ismert orvostechnikai cégnél vagy:) De ennyiért nyíregyházán is találnál munkát....

Viccet félretéve mondom, de van olyan cég aki bruttó 360-at nem kevesel egy két éves tapasztalattal rendelkező mérnöknek? Még ha az Alföldön van akkor is. Amúgy Bp-en és Ny-Mon sokan kezdőként is elcsípik a bruttó 450-et, szóval amit írtál az jó lehet. Főleg, hogy a fôvárosban napi 15 alatt már segédmunkást sem talàlni èpítkezésekre...

Vegyészként, 10 év tapasztalattal, közepes angollal, egy kis (kb 40-50 fős) cégnél laborvezetőként, ami kutatás-fejlesztésből és minőségellenőrzésből is áll, br 580-at kapok mindennel együtt. Ehhez évi br 450 kafi.
Mivel a gyártás egy részét is viszem, szeretnének termelésvezetővé kinevezni, ami sokkal nagyobb feleősség, évi többezer tonna áru gyártásáért, kiadásáért felelnék, elvileg nem is a klasszikus napi 8 órás meló lenne, inkább 10.

Én 15-20% fizuemelést gondoltam, ha elvállalom, szerintetek ez reális?

10/8=1.25
Ha te ezt ennyi emelésért elvállalod akkor jó nagy balek vagy.

Azt kifelejtettem, hogy a bér az a 8 órára vonatkozna. Az ezen felüli túlóra, rendesen fizetve, stb., csak annyi, hogy sokszor nem férne bele a rendes munkaidőbe a napom.

Budapest melleti cég,Gépészmérnök végzettség,7 éves szakmai tapasztalat,nettó 630 ezer,céges autó korlátlan használattal,év végi prémium.Rengeteg munkával járó pozíció természetesen.

Milyen jellegű munka? Ez már középvezetői szint?

18 év tapasztalat,gázipar,villamos rendszer üzemeltető,Rb-s villanyszerelő szakember vagyok.Kiemelten fontos objektumban dolgozom amiből 4 db van az országban.Bruttó 450 ezer Ft a bérem + netto 37500Ft havi SZÉP kártya cafeteria,+ 13.havi bér.Heti 40 óra munkaidő + 2 hetente műszaki készenlét amiben lényegében alig zaklatnak,az az évi pár alkalom pedig kibírható.Alig 1 éve váltottam munkahelyet,ezelőtt gázipari készenléti szervízes voltam,jártam az országot autóval.Szakemberhiány miatt hívtak ide,speciális munkakörnyezet ami különféle képzettségeket igényel.Robbanásveszélyes zónákban,extrém magas nyomások mellett,és KÖF villamos berendezéseken is dolgozunk ami már nem játék,így valamennyire indokolt ez a bérezés.Napi 100 km-ert ingázom cégeskocsival a munkahely és az otthonom között.

Úgy érzed, hogy jól meg vagy fizetve, miközben ez a bér gyakorlatilag egy vicc egy ilyen felelősségteljes munkáért. Bruttó 450?? Barátom, az épphogy, de nem éri el a 300-at nettóban! Mit veszel ebből a pénzből, kifizeted a rezsit, kajálsz, és ha nem jön be extra kiadás akkor félreteszel havi 20-at?
Mint előttem írták, ezért a melóért simán a dupláját kéne kapnod.

Azt nem írod, hogy helyileg hol (Bp, megyeszékhely stb) van a munkahely. Mindenesetre a leírásod alapján én kb a duplájára gondoltam volna. Ha tényleg ennyire fontos és nagy felelősséggel jár a meló, akkor szerintem igen csak alul vagy fizetve. Ez normálisabb helyeken egy abszolút kezdő mérnöki bér, ami közel 0 felelősséggel jár.

Zala megyében dolgozom,itt most 270 br. körül van az átlagbér sima mezei villanyszerelő pozicióban.A 450 br. a kezdő bérem, cafeteriával kiegészítve netto 335- 340 ezer havonta.Itt ebben a régióban sajnos a közelében sem vannak a fizetések máshol,annak amit itt kapok.

Sziasztok!
Gépészmérnök Bsc, hegesztőmérnök IWE, 4 év tapasztalat, egyedi gép és berendezésgyártás, kisvállalkozás Budapesten ~10 fős. Idegen nyelv ismeretet nem igénylő.
Középvezetőként nettó 470k túlóra nélkül, plusz 1-2 havi prémium évente.
Stresszes környezet... mióta itt vagyok négy mérnök/mérnökjelölt kikopott a cégtől, most az ötödik úgy néz ki megmarad :)
Mint még nem senior gépészmérnök nem olyan rossz ez a fizu, de úgy érzem mint IWE hegesztőmérnök máshol többet is lehet majd szakítani.

4 év tapasztalattal, szerintem nem olyan gáz, de persze biztosan van feljebb is. Inkább az böki a csőröm, hogy nettóban adtad meg a fizud. Jól sejtem, hogy ennek egy része zsebbe megy? Inkább azon dolgoznék, mert így annyira nem hangzik már jól.

Igen, jól sejted! Valóban a fizetés 15%-át mindig feketében adják. Én viszont azon dolgozok hogy az egész fizut emeljem tovább, az jobban érdekel :)

Sziasztok.
Most találtam rá az oldalra. Nemrég költöztünk haza a családdal Londonból, én cégen belül Bécsbe kaptam lehetőséget, de a hetelés nem igazán jön be, így otthon keresgélek.
BSc Kandós erősáramú diploma (2000-ben))
-9 év magyarországi CAD tervezés multinál (OmegaCAD, DDSC, AutoCAD)
-1 év angliai multinál CAD Tervezés
-2 év csoportvezető senior CAD ugyanott
-4 év Erősáramú védelmes tervező mérnök ugyanott.
-1 év kisfesz tervezés egy multinál Londoni metro projekthez
-3 év csoportvezető kisfesz tervezőmérnök ugyanott.
- jelenleg Bécsben vasúti projekten Project design authority. (project vezető mérnök?)
Szóval van kisfesz, nagyfesz, vasút/metró, energiaellátás, védelemtervezés, senior, csoportvezető, projekt és line manager tapasztalat.
Angol/magyar állampolgárság, felsőfokú angol.
Kicsit gondban vagyok, mert szinte az összes CV-s oldal kéri a fizetéselvárásomat, de közben nincs rálátásom, mi a reális. (a londoni, bécsi fizut csak nem írhatom oda)
Ha segítenétek belőni nagyjából, megköszönném.

Szia,

Ha van némi időd rá azt javaslom pályázz meg sok pozíciót fejvadásznál(!). A telefonos interjúnál meg fogják kérdezni tőled a bérigényed, ekkor célszerű valami nagy bérigényt mondani amit inkább nem gondolnál, hogy megadnak. Na most két eset állhat fennt.:

1. Ha szó nélkül azt mondaná, hogy rendben akkor alullőtted a saját értéked. Bontsd a vonalat és pályázz közvetlenül a cégnél nagyobb bérigénnyel.

2. Ha azt mondja, hogy a bérigényed nem biztos, hogy belefér és így a pályázatod kétséges, akkor, mondd hogy a munka neked nagyon tetszene ezért hajlandó lennél kisebb bérigénnyel is pályázni és akkor el fogja mondani mi az a reális ami még beleférhet (A cégek megadnak a fejvadászoknak egy tól ig sávot mindíg).

Na most akkor tudod mit ad a cég a pozícióra, innentől én a fejvadászt minden esetben visszautasítanám és közvetlenül a cégnél pályáznék tudatában a lehetőségeknek. Azért nem az agencynél mert az még lehet, hogy fog kérni x körös interjút ami fölösleges a te szempontodból, hiszen azzal csak nekik segítesz kvázi.

Ingyen adtam a tippet. Egyébként CAD team leader nálunk bruttó 800.

Oldalak