Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Egyetemista, harmadéves, 0 tapasztalat, vidéken

PHP programozóként vettek fel, de emellett sok minden mással is megbíznak.
Laravel, Python, néha egy kis frontendezés. Egyikben sincs semmi tapasztalatom.

Nettó 1000Ft/óra

ops/devops irányból jövök, van benne 3-4 év tapasztalatom, és az egyetemen, illetve a szabadidőmben foglalkoztam az cybersecurityvel, így eléggé érdekel ez a terület.

Láttam hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez vannak nyitott poziciók, és nem is kérnek lehetetlen dolgokat.

A kérdésem az lenne, hogy milyenek arrafelé a fizetések, és milyen ott a munkavégzés?

Nem dolgoztam ott, de van már ismerősöm, akik néhány év hivatalos/nem hivatalos ethical hacking után ott kötöttek ki, mert nem akartak külföldre menni és kerestek egy helyet, ahol tovább tudnak fejlődni. Igen jól keresnek, de elég hardcore arcokról van szó még cybersec mércével is, úgyhogy ez nem annyira mérvadó.
Ezek alapján a "szabadidőmben foglalkoztam az cybersecurityvel" kevés lesz oda szerintem. devops vonal nem tudom mennyire erős ott.

Néha beleolvasok az itteni hozzászólásokba és el vagyok képedve, hogy az emberek milyen alacsony fizetésért dolgoznak, szinte mindig kulföldi piacra, külföldi multiknak, sokszor 10+ év tapasztalattal. Ennyire önbizalomhiányosak egyesek? Hogy lesznek itt normális európai bérek?!

1. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyit ér a tudásuk.

2. Nem tudnak alkudni, egyszerűen elfogadják a felajánlott bért vagy eleve keveset kérnek.

3. Sokan nem hajlandóak tenni azért, hogy többet keressenek (pl. tanulás, munkahelyváltás, költözés stb.)

Így hirtelen ezek jutottak eszembe.

Hello,akkor halljuk ti mit nyomsz és mennyiért,hol,milyen tapasztalattal.

sziasztok,

Budapesten milyen fizetesre lehet szamitani junior tesztautomatizalo pozicioban?

Egyetemen tanulok mellette levelezon.

Junior .NET fejlesztő vagyok 1 év tapasztalattal, bruttó 500k fizuval vettek fel tavaly júniusban, így most 1 év után szerintetek kérhetek emelést bruttó 600-ra vagy még korai lenne?
Budapest, multi

.net core vagy .net framework?

Nyugodtan meglépheted, nem korai.
Ha mégsem kapnád meg, egy váltással biztosan elérhetsz ennyit.

Hali,

Milyen tudasod volt, mikor felvettek? En is probalkozok, de kuzdok mint malac a jegen. Mindenhova a szokasos junior embert keresnek 10 ev tapasztalattal a szitu.

nem, 20% azért necces

Sitebuilder (10 év) Photoshop design és UX (2 év), vidéken, külföldi cég, nettó 490e.
Lehet, hogy Pesten se lenne több?

9+ év tapasztalattal, külföldi cég, mo-i leányvállalatánál, UI designer és front-end developer munkakörben, vidéken, nettó 480e mennyire reális? Kérhetnék emelést? Köszi!

ugye nem angularban ciganykodsz!?

Azért ez vidéken nem olyan rossz. (Főleg, ha fullra bejelentett.) Figyelembe véve az éveket és a témakört. Zömében 250-350 között keresnek ilyen paraméterekkel (egyedül ezt veszem ki: "külföldi cég, mo-i leányvállalatánál"). Persze, egy 10%-ot azért kérhetsz, ha szóba jön. :)
Szóval br. 800 fölé nem egyszerű menni a fentiekkel, vidéken.

"Azért ez vidéken nem olyan rossz." -> hát ez elég szomorú... Váltani kell vagy remote munkát vállalni akár Bp-re vagy külföldre.
A zárójelben tett kijelentésre meg inkább nem is reagálnék, de muszáj..: Komolyan mondom, hogyan lehet egy szoftverfejlesztő annyira tartatlan, hogy bevállalja azt, hogy a fizetését vagy annak egy részét feketén kapja meg... Nyugodtan szégyelje magát az, aki ezt bevállalja ebben a szakmában.

"Váltani kell vagy remote munkát vállalni."
"Komolyan mondom, hogyan lehet egy szoftverfejlesztő annyira tartatlan, hogy bevállalja azt, hogy a fizetését vagy annak egy részét feketén kapja meg... Nyugodtan szégyelje magát az, aki ezt bevállalja ebben a szakmában."
Remélem, nem nekem mondod. (Vidék, fehéren, tisztán, 7 digit. :)) Hidd el, van rálátásom a szakmára. Sokan belekényszerülnek abba, amit korábban írtam, mert egyszerűen nincs verseny. Sőt. Van, hogy lepaktálnak a cégek, hogy lent tartsák a béreket. Van 2-3 normális vidéki város (e szempontból), aztán kifújt. Ahol csak 1-2 cég van, ott simán megéri inkább gipszkartonozni.

Akinek nem inge ne vegye magára. Te magadra vetted, rád bízom a miértjének felkutatását.

"Ahol csak 1-2 cég van, ott simán megéri inkább gipszkartonozni." -> Sületlenség. Pont, hogy teljesen mindegy mennyi cég van a közeledben, ha remote is dolgozhatsz. Nyilván ehhez is kellenek skillek, nem mindenki képes rá, de ahogy sokminden más, ez is tanulható.

Nem vettem magamra, ne aggódj, van elég ingem. Pontosabban egy sincs, mert alsónadrágban tolom, remote. ;)

A másik részét kicsit átfogalmaznám: "nem mindenki képes rá" -> kevesen képesek rá. Nyilván, a két megfogalmazás nem zárja ki egymást, de utóbbi talán jobban leírja a valóságot. A döntő többség jobban járna, ha gipszkartonozna. Anyagilag mindenképpen. :)

"A döntő többség jobban járna, ha gipszkartonozna. Anyagilag mindenképpen." -> Sajnos ez lehet, hogy így van, de ha igaz is, akkor ez nem annak köszönhető, mert nincs verseny a kis cégek között, hanem inkább a kifogásoknak a munkavállaló részéről (ezt/azt nem tudja megcsinálni, nem tud remote dolgozni, nem tud angolul, nem költözik másik városba stb).

Illetve ha 1-2 nagyságrenddel alacsonyabb fizetésért is megcsinálja valaki a munkát, akkor miért fizetne többet a cég.

SZVSZ

Igen, ez így végül is igaz. Jönnek a kifogások. Arra, hogy fejlessze magát az ember (szakmai és nyelvtudás, hozzáállás terén), ha olyan helyen él, ahol 1-2 cég van csak és megkerülve azokat, remote dolgozzon. Vagy kifogás arra, hogy rendszeresen váltson, ha valamelyik jó vidéki városban él (azért ott van verseny meg csábítgatás a cégek között). Vagy kifogás arra, hogy költözzön. Nekem "szerencsére" az első pontnál "megoldódott" a probléma. (Idézőjel, mert nem mondanám, hogy az ölembe hullott...)

Melyek lennének azok a városok?

Mondjuk a legnagyobbak. (Miskolcot nem tudom megerősíteni, azt nem ismerem.)

Ez valami trollkodás?
Ez nagyjából egy medior bér alsó szegmense, gondoldd át, hogy reális lenne az emelés...

Sajnos nem trollkodás... Azt gondolják, hogy ez a reális a pestihez képest.
Vidéken mennyi lenne egy elfogadható akkor? És mivel indokoljam? Váltani egyelőre nem tudok. Köszi!

"Váltani egyelőre nem tudok." És ezt ők is tudják. Egyébként kb. 70%-át vedd a budapestinek.

Dolgozik itt valaki bármilyen pozícióban (főleg tesztelőként) az említett cégnél? Milyen a cég fizetésileg? Elég sok rosszat hallottam róluk, hogy nem valami jó a bérezésük. Valaki meg tudja ezt erősíteni vagy cáfolni? Köszönöm szépen!

Atlagbér, tömegmunka. Kellemes langyos viz, viszont nem szakadsz meg. Igazi felelősséged nem lesz. Arra jó, hogy kitanuld a tesztelést, minősitéseket csinálj (istqb széria ingyen), csak ne ragadj ott. Érdemes tudni, melyik ágazatra keresnek, mert ott vannak azért eltérések.

Szegeden épp 380 ezer ft nettó a fizetésem
3 év munkatapasztalatom van
Java backend fejlesztő vagyok, értek valamennyire a devopshoz, teszteléshez, 1 év aws tapasztalat. Bsc diplomám is van
Ez kb reális lehet? Pesten mennyit lehetne keresni?

Oldalak