Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

igen kell a marketing, hiany nincs csak a kereslet kinalat nem talal ossze.
szar IT cegek szar ugyfeleinek szar rendszerein kellene szarakodni hugyer szarer - nehez embert talalni na

Továbbra sem tükrözi a valóságot a táblázat, de közelebb áll hozzá. Ismerek nem egy nagy céget ahol a Senior Szoftver fejlesztő bőven 830 ezer Ft alatt keres, igy az nem lehet minimum.

A tesztelői adat meg kb a vicc kategória. Szintén valós tapasztalatból és adatokból állithatom, hogy közel sem keresnek annyit a legtöbb cégnél, mint a fejlesztők. Nálunk a senior tesztelő bér maximuma a senior minimumát bőven nem éri el.

Majd lehet csinálnak egy újabb cikket módositott táblázattal.

Milyen területen tevékenykedik a cég?

A két multi Telekomunikáció és Autóipar. Startupból meg van még 2 ahonnan tudok adatokat amik a minimum alatt van. Értem én hogy a bankszektor ahol ez a minimum, de az nem jelenti azt hogy mindenhol ez a minimum :)

Na ez érdekesen hangzik, mert ismerek embereket akik ott dolgoznak, persze a fizetésüket nem. Akkor viszont nem értem, hogy jön össze ez a Hays lista, ha sehol sincs ennyi. Vagy van 5-5 cég minden területen aki ennyit ad s belőlük? Meg akkor mik is azok a topcégek, ahol ennyit fizetnek, mert akkor sok nem lehet ezek szerint.

A Hays kb úgy működik leegyszerűsitve (persze ennél azért bonyolultabb), hogy a velük partner kapcsolatban lévő cég adatokat ad az ott lévő fizetésről, cserébe kap adatot az adott régió fizetési sávjairól. Mivel ez nem egy ingyenes szolgáltatás a cégnek (ahogy hallottam kb a Hays a legdrágább), igy csak a nagyobbak kerülnek bele ezekbe a sávokba akik megengedhetik maguknak. Szóval nem is lehet reprezentativ egy ilyen felmérés.

A nagyok közül ahova volt munkatársaim mentek több (cikkben lévő sávnak megfelelő) fizetésért az a Logmein, Prezi, Morgan Stanley volt, de biztosan van ezen kivül még más is Budapesten.

Amúgy még ezeknél a listáknál jó lenne megtudni hogy mit vesznek alapul, csak a havi bruttó bért vagy a kafetériát, esetleges bónuszt és más plusz szolgáltatásokat is (pl medicover)

"Az egyetemről frissen kikerülő informatikusok bére 250-350 ezer forint között mozog" - Ott a táblázat ahol 350et minimumnak irják, ennyit ér ez a cikk.

Szerintem egy informatikus nem kellene ilyen magas fizetést kapjon!
Azt a pénzt inkább a politikusoknak kellene adni, nekik nagyobb szükségük van rá.

https://m.hwsw.hu/cikk.php?id=58596

Köszi szépen ez hasznos.

Úgy látszik a béremelési láz lassul/tetőzik a tavalyi számokhoz hasonlítva.

Tavaly telekommunikációs cég, senior tesztelői pozícióban br 820K + 1 havi bónusz + cafetéria
Idén autóipari cég szintén tesztelői pozícióban br 800K + 1.2 havi bónusz + több cafetéria
Kb ugyanannyit kapok összesítve, úgy látom megfogtam a tetejét az egésznek, ekkora fizetési igénnyel sok helyen szóba se álltak velem vagy visszamondták a folytatást, voltam vagy 10 helyen.
Akiket ismerek azok is 6-700-t kapnak.
Nagyon kíváncsi leszek az idei Hays listára, hogy mi a helyzet, mert szerintem tetőzik mostanság a dolog, habár pár cégre még kíváncsi lennék hogy ott mi a helyzet.

Ha ugyanannyit kapsz összesítve, akkor miért váltottál? Már ha megkérdezhetem.

Új kihívás, lehetne mondhatni, de inkább csak mást szerettem volna csinálni már. Persze el lehetett volna lenni a langyosban, mint az emberek 80%-a csinálja, s 10 év után észreveszi, hogy elszaladt a világ mellette fizetésben és tudásban is.
Inkább új terület, új technológiák, szinte nulláról indulni egy új cégben. Régen nem lehetett úgy egy céghez bekerülni, ha nem tudtad az elvárt programozási nyelvet/adott területet. Most meg úgy vágtam bele egy új dologba, ahol 0 tapasztalatom volt. Most ezt meg lehet csinálni, mert nincs ember. Tesztelni már teszteltem, mást másképp más nyelvet használva, de ennyi most elég. Szerintem ez az időszak remek erre. És emelett a fizetés se esik vissza, mert mint írtam max 20%-a az embereknek nyitott továbblépni, a 80% fél az újtól a változástól, inkább egy helyen maradnak örökkön örökké.
Nekem is lett volna 1 hely ahol maradtam volna örökkön örökké, de a helyzet nem úgy hozta hogy lehetett volna. Így marad most ez a módszer.
A Linkedin profilokat elnézve volt és jelenlegi munkatársaimat azt látom hogy a jelenlegi helyen vannak már 8-10 éve és csinálják ugyanazt, megkapva gondolom a 0-2% inflációkövető éves emeléseket. Nálam is ez volt anno. Aztán hirtelen parabolaszerű emelkedés következett be, ahogy el kezdtem váltani.
Jelenleg azt érzékelem hogy fejlesztőként lehetne többet keresni, ha nem vezetői pozícióról beszélünk, ami nem is érdekel engem az extra stressz miatt. Viszont az éles váltás, az még most is nagyon nehéz.

Infós fizuból havonta hány kurvát tudok kifizetni?

Attól függ mennyi a tarifa. De szerintem havi 15 kijönne ;)

gratulálok, volt itt eddig egy nagyjából valóban a témába vágó fórum, de te sikeresen ideröfögted magad.

Az összeset :) Minden napra egyet simán

De akkor miből veszek kaját? :))

Fényevésről hallottál már?

Voltam interjúzni a Nemzetinél található Orákulumnál network engineer pozira, de engem nem győztek meg cseppet sem. Hallottam hogy Indiába viszik át a pozikat és az itteni office bújtatott leépítése megy. Erre rákérdeztem burkoltan, de nem jött megnyugtató válasz.
Más cégeknél is megy ennyire a pozi transzfer olcsóbb országokba?

Jah igen, K&H-nál voltam jó pár hónappal ezelőtt, de mintha a 90-es években lettem volna. Az a kis kör akik a tudást nem osztják meg és ők a kiváltságosak ezáltal. Ez nem sok jót vetít előre karrier szempontjából így offoltam(az offer is az előadottakhoz mérten gyengus volt, figyelembe véve a jelenlegi helyzetet)

A Nemzeti minel?

Szerintem a Nemzeti szinhazra gondolt es az Oracle a ceg.

Sziasztok,
vidéki megyeszékhelyen dolgozom jelenleg egy magyar tulajdonban lévő vállalatnál, kizárólag belföldi ügyfelekkel. Változatos feladataim vannak: követelményfelmérés és elemzés, funkcionális tervezés, interaction- és user interface design, data modeling, reporting, task management, manual testing. Közel 4 éves szakmai tapasztalattal rendelkezem, a jelenlegi fizetésem br. 400e Ft + nettó 30e Ft kafetéria + éves bónusz (~ 2 havi). Ez szerintetek mennyire reális? Lehet, hogy váltanom kellene, hogy egy területre tudjak fókuszálni. Milyen bérigényem lehet Budapesten/vidéken?

Annyi kimaradt, hogy informatikai MSc diplomával rendelkezem, angolul középfokon beszélek (némileg passzív, de gyorsan fel tudnom hozni).

Sziasztok!
Szeretném tudni, hogy ha MSc diplomával, 1 év AX fejlesztői tapasztalattal átmenne az SAP-hoz, milyen bérsávban gondolkozzon?

Kezdőként kb. bruttó 460e az elérhető SAP fejlesztőként.

Köszönöm a választ. Én konkrétan az SAP Hungary cégre gondoltam, azt hallottam, hogy ott magasabbak a fizetések a többi ERP-fejlesztői bérhez képest.

10 év Java SE & EE tapasztalat, 1.1 millió, 13. havi fizetés, cafeteria. 
Nyugis meló, közel a lakhelyhez, csak akkor váltanák, ha jóval többet ajánlanának.

Folyamatos az izélgetés a LinkedIn-en, párszor rákérdeztem, de szinte mindenhol alacsonyabb fizetési sávban keresnek embert, vagy vezetőnek külföldre mászkálással, ami nem érdekel.

Sziasztok
Szegeden vagyok. Programtervezo, kozgazdasz diploma, angol C1, nemet B2, PMP, ITIL Expert. Most senior PM (8ev)es team leader vagyok egy multinal. Az alapom 650brutto erre rajon minden egyebbel meg olyan br. 350, ami nem biztos csak van eselyem elerni...
Valtanek.
Mennyit lehet ezzel a tudassal BP-n elerni?
BI teruleten vagyok most PM.
Koszi

Max br. 1,2-1,3 + benefit ami most megy kb. Ha Szegeden a 900 br-t megkapod akkor nincs értelme feljönni, mert hasonló életminőséget drágább fenntartani Pesten.

Az ingatlan részeket érdemes itt megnézni amelyek validak:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&country2=Hungary&city1=Budapest&city2=Szeged&tracking=getDispatchComparison

Oldalak