Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Elmondod hogy milyen technológiai stack-el vagy? Gondolom inkább KKV-t pályázol JAVA és vagy valamilyen webes vonalon. Azok valóban nem a legjobban fizetőek. Érdemes multinál próbálkozni, vagy külföld.

Senior 10 év tapasztalat, Windows, SQL, Oracle, most tanulok DB2-őt. És nem KKV-ra kell gondolni. Unysis, MOL, Tata, T-Systems stb. Akiket ajánlottak pl BT vagy Oracle, ott se ajánlottak többet...

Ezeken a helyeken az érdemi feladatokat kiszervezett cégeken keresztül oldják meg.
TSM-nél soha nem fogsz fejlesztőként piaci árat kapni.
Ne legyen igazam.

Beállt a piac és konszolidálódnak az "árak". Aki eddig nem váltott, már csak nyomottabb áron tud már csak sajnos. Általánosan mondható, hogy IT üzemeltetésnél/lightosabb tervezésnél br. 1 a határ. Bónusz manapság már nem divat és csak 1-2 pozi van amit jobban megfizetnek pl. BT design lead manager 1,4, techincal meastro nagy cég nevekkel a háta mögött 1,7 , de ez kb. 5-6 ember a 60-ból. Példaként írtam a dolgot, hogy tudjatok általánosítani.

Háááát nem is tudom. Nem mondom, hogy nem kell utánajárni, de azért nyomottabb áron?

Inkább arról van szó szerintem, hogy alapvetően két fajta cég "létezik" a piacon.
Az egyik szívja fel a minőségi munkaerőt, meg is fizeti.
A másik pedig úgy gondolja, hogy megoldja "okosban", aztán pedig bukó lesz a projekt.

Nyilván abban igazad van, hogy nem minden kolléga jár pályája azon pontján, hogy beleférjen az általad is említett 6/60, azaz kb 10%-ba, de azért azokra viszont az a tapasztalat az igaz.

Ezen a piacon továbbra is masszív munkaerőhiány van, feladat pedig folyamatosan.
Tapasztalatom szerint már vannak olyan vállalatok, akik azt mondják, hogy köszi ez a projekt most nem.....

Abban az esetben amikor a szakmai tapasztalata, felelősség és a bér között záródik az olló,
nem maradhat kiegyenlítetlenül, mert akkor több felelősség mellé nem lenn számottevő bérkülönbség, ergo nem ér majd meg felvállalni azt a feladatot, azaz vagy megy tovább, vagy emelést kap.

Amíg nem fordul a trend, addig inkább pillanatnyi megtorpanás lesz, aztán folytatódik az elemelkedés.

Sziasztok!
Most kezdtem contractorként egy projekten, 50k+áfa napidíj, szerintetek realis vagy lehetne a jövőben többet kérni? Alkalmazott voltam eddig, ugyhogy nem nagyon van viszonyítási alapom..
5év tapasztalat,
web full-stack (.net backend, angular, docker, stb..)

8+év tapasztalat, scala+python, 84k+áfa, itthon. Anno én is pont 50k+áfa val kezdtem. Kb. 50k a sáv alja és teteje egyben..nehéz innen elmozdulni - nagyon sokan ennyit számláznak és úgy tűnik egyszerűen megelégednek ennyivel. Úgy lehet feljebb lépni ha saját lábra állsz - kapcsolatot építesz majd később közvetlenül te szállítasz be ( ez az életút gyakori ). Ez az idő magától eljön. Arra ne szamíts hogy 50k nál lényegesen többet fizetnének alvállalkozóként - rengeteg embert megkapsz ennyiert - a piac erre állt be. Olyan cégeknél lehet ennél magasabb ahol nem preferált a KATA.

Reális és a KATA-zós bújtatott munkaviszony világban pl. ha 20 napot dolgozik a munkavállaló 1M+áfából 900 marad a zsebében. Ettől többet nem fognak fizetni, mert itt már elég sok embert találnak. Amit érdemes megfontolni, hogy se szabi, se bónusz + cafetéria nincs és jellemzően headcount ügyeskedés a cél ahol a resourcekból a szart is próbálják kihajtani, mert csak egy kontraktor. Cserébe ezt a pénzt normál munkaviszonnyal részben lehet megkeresni (szabi+bónusz beleszámolásával) ott kb. 800 környékén, de arra komolyabb hitelt is adnak.

Ezeket mérlegeld, de amit tudok, hogy minél rövidebb egy projekt annál többet fizetnek és az üresjáratok minimalizálásával tudsz feljebb menni.

bruttó 1 milkából (áfa nem érdekes most) megmarad nettó 900?
ugyanez alkalmazottként 665 ezer jelenleg.

ez hogy lehetséges?

Valójában 950 ezer marad meg. Évi 12M-ig (avagy havi 1) csak havi 50K a járulék.

Árnyoldalal:
-Minimálnyugdíj
-Nincs fizetett szabadság
-Barmikor kitehetnek
-Hitel felvételnél kaparni kell

mennyire féltek katásként egy helyre számlázni? bújtatott munkaviszony? vagy senki nem parázik ezen? én mondjuk nem katásként 85-100+áfa környékén számlázok egy napra Budapesten.

az már 21 nappal éves 25 millió, bőven az említett 12 milliós határ felett. Na ezt hogy csinálod?

"NEM katásként"

Nem is havi 50 ezer a járulék hanem jóval több.

Árnyoldala, hogy ez egy büdös nagy csalás. Aki alkalmazottként dolgozik, érezze magát hülyének, hogy ő meg fizeti az eü. járulékot meg az szja-t a katás helyett..

Mindenki eldöntheti hogy mit szeretne. Biztos munkaviszonyt fizetett szabadsággal és betegszabadsággal vagy több pénzt. Ha belevesszük hogy a szabadságot nem fizetik, akkor a 950 már csak 800 ezer ft.

Az 1 millió az amúgy bruttó vagy szuperbruttó? Nem mindegy. Mert ha a munkaadónak kerülsz 1 millióba (szuperbruttó) és úgy kapsz 950et, akkor ott alkalmazottként már csak 550et keresnél.

Jól mondod, jóval nagyobb a különbség mint a 950 vs 665.

Egy nettó 665-öt kereső ember, BEJELENTVE 1.21Millió forintba kerül jelenleg / hónap.
(Bruttó 1 millió + 19,5% Szocho+ 1,5% MPJ.)

Havi 1 millió szuperbruttóért a cég csak 550 ezer nettó fizetést tud adni egy alkalmazottjának. Minél fentebb vagy a ranglétán annál nagyobb a Kata előnye. Csalásnak meg ne nevezzük már. Lehet vállalkozni vágj bele.

pedig csalás. Itt egy kivonat a portfolio-ról:

"A KATA szabályozás csapdát rejt magában. Amennyiben ugyanis a kisadózó évi nettó egymillió forintnál nagyobb bevételt realizál ugyanazon személytől, úgy a törvény azt feltételezi, hogy a kisadózó és megrendelője/foglalkoztatója között munkaviszony áll fenn. Ez a feltételezés ugyan megdönthető, ehhez azonban a kisadózónak kell bizonyítania, hogy a KATA-törvényben listázott körülmények közül legalább kettő megvalósul.
...
Amennyiben e körülmények (vagy azokból legalább kettő) meglétét a kisadózó nem tudja bizonyítani, úgy a megrendelőtől kapott jövedelme munkaviszonyból származó jövedelemként adóztatandó. Ez pedig nem csak a kisadózóra, hanem a foglalkoztatóra is komoly kihatással jár: a foglalkoztatónál ugyanis szociális hozzájárulási adó- és szakképzési hozzájárulás-hiány állapítható meg, az erre kivetett adóbírsággal, késedelemi pótlékkal (és esetleg mulasztási bírsággal) együtt. Ebből következően a foglalkoztatónak elemi érdeke figyelemmel követni azt, hogy egymillió forintot meghaladó éves kifizetés esetén a törvényben foglalt körülmények (vagy azok közül legalább kettő) megvalósulnak-e a kisadózónál, és nem kezelheti úgy a kérdést, mintha ez pusztán a kisadózó kockázata lenne."

szóval ez kőkemény csalás, hogy alkalmazotti viszony helyett Kata-ban adóznak. A fent számolt havi 300-500 ezer Ft, attól függően bruttó vagy szuperbruttót nézünk.

Biztos munkaviszony. Ugyanmár szoftverfejlesztésről beszélünk:)
Mégegyszer, egyik fizet havi pl. 300 ezer KÖZterhet, a katás meg 50k-t. Ugyan úgy fogadja az orvos, ugyanúgy vigyáz rá a rendőrség. Ugyan úgy nem lesz állami nyugdíj egyiknek sem majd az út végén.
Ez a véleményem: csalás, nem pedig valamiféle "választás".

Csak, hogy legyen valami a tárgyban: .Net fejlesztő(8 év) bruttó 700k+apró/teló - az amúgy nagyon szeretett munkahely körberöhögne ha számlát lobogtatnék:)

Nem kell megsértődni a csalás "kiabáláson". Az ->összes<- olyan fejlesztő ismerősöm, aki katázik, ugyan úgy bejár és 8-9 órát ül bent egy munkahelyen, csak épp kiügyeskedik a járulékot/adót. Mindezt egy olyan olyan munkakörben, ahol amúgy is jól lehet keresni(ezt az adózási formát kb. újságírónak/fodrásznak/standup komédiásoknak stb szánhatták). Mocsok dolog szerintem és frusztráló annak aki nem tudja csinálni... Nehogy már vállalkozónak nevezzük ezt a réteget:DD

Most komolyan ez a csalás neked? Törvényes keretek között a kedvezőbb adózást választani? És a rengeteg korrupt politikus? Lassan már az afrikai országok korrupciós szintjén vagyunk...

Pedig ez biza nem csalás, hanem egyszerűen a józan ész használata.

sok cégnél nem is szamlazhatsz KATA-san, ahol bevallaljak a rizikot ott céghálózatot tartanak fenn, ahol minden hónapban másfelé- másnak számlázol

Igaz, én már beleszámoltam a könyvelőt + iparűzésit is.

Sziasztok!

A közel jövőben munkahelyet szeretnék váltani és szükségem lenne egy kis infóra a fizetésekkel kapccsolatban (GE,Citi, stb, stb.)
L3 Cybersecurity Engineer/L3 SOC analystként dolgozom, 3+ tapasztalat van mögöttem. A cégénl az összes biztonsági eszköz üzemeltetése hozzám tartozik (WAF,tűzfal,AV, EndpointSec, stb stb.) és a parnereknek is én tervezem és integrálom az eszközöket.
Az alábbi minősítéseim vannak/lesznek meg a közeljövőben (3-4 hónap): CompTia Sec+, CASP,CASM, Cisco Cyber Ops, OSCP, ezenkívűl gyártói minősítések.

Köszi az infókat és a segítséget előre is!

8-1,1 a reális + benefitek. Sajnos limitált a poziszám,de vannak jó helyek. Amit kerülj el: Bt, K&H, IBM.

... mennyit keresel most?

elnézést ez lemaradt...br 500e+30e cafeteria, képzést nem fizetnek és egyéb perk sincs (céges autó stb stb)

És ehhez mit szóltok?
https://www.portfolio.hu/vallalatok/karrier/havi-250-ezertol-az-18-millioig-mitol-fugg-egy-informatikus-fizetese.4.282508.html
Sokkal reálisabbnak tűnnek ezek a számok, mint az előző 1,8 milliós fizetéssel dobálozó infantilis cikkükben.

igen kell a marketing, hiany nincs csak a kereslet kinalat nem talal ossze.
szar IT cegek szar ugyfeleinek szar rendszerein kellene szarakodni hugyer szarer - nehez embert talalni na

Továbbra sem tükrözi a valóságot a táblázat, de közelebb áll hozzá. Ismerek nem egy nagy céget ahol a Senior Szoftver fejlesztő bőven 830 ezer Ft alatt keres, igy az nem lehet minimum.

A tesztelői adat meg kb a vicc kategória. Szintén valós tapasztalatból és adatokból állithatom, hogy közel sem keresnek annyit a legtöbb cégnél, mint a fejlesztők. Nálunk a senior tesztelő bér maximuma a senior minimumát bőven nem éri el.

Majd lehet csinálnak egy újabb cikket módositott táblázattal.

Oldalak